Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR98694
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR98694/1
Regeling vervallen per 16-04-2014
Terrassenbeleid gemeente Kampen Plantage
Geldend van 01-04-2009 t/m 15-04-2014
Intitulé
Beleidsregels terrassen PlantageTerrassen op de Plantage, versie maart 2009
Voor het plaatsen van terrassen kent de gemeente Kampen beleidsregels (juli 2006). Voor de Plantage, hét horeca-plein in de binnenstad van Kampen, zijn nadere regels geformuleerd.
Op het plein worden de terrassen gesitueerd volgens een zogenaamd ‘terrassenplan’. Dit terrassenplan maakt onderdeel uit van de terrasvergunning. In het plan is onderscheid gemaakt in vrij liggende en gevelterrassen.
Gevelterrassen
Van een gevelterras is sprake als het terras direct aan de gevel van de horeca-inrichting is gelegen. Een gevelterras is in het algemeen niet breder dan de gevel van het bedrijf waartoe het terras behoort.
Op de Plantage krijgt iedere horeca-inrichting in principe een terras grenzend aan de gevel van het pand tot aan de eerste bomenrij. Uitzondering hierop vormen de horeca-inrichtingen aan de Hofstraat. Deze bedrijven kunnen in verband met het vrijhouden van de noodzakelijke doorgangen geen gevelterras exploiteren.
Omdat het plein mede gezien de centrale ligging in de binnenstad bij uitstek geschikt is voor een (recreatieve) terrasfunctie, wordt aan exploitanten met een gevelterras de mogelijkheid geboden om beschikbare ruimte voor een aangrenzend pand als terras in te richten. Voor deze extra m2 dient ook vergunning aangevraagd en precario betaald te worden. De gebruiker van het betreffende pand dient schriftelijk toestemming te verlenen aan de exploitant van de horeca-inrichting. Het terras is in dat geval breder dan de gevel van de horeca-inrichting waartoe het behoort.
Vrij liggende terrassen
Van een vrij liggend terras is sprake als het terras van een horeca-inrichting wordt gescheiden door een voetgangers- of andere verkeersstrook. De terrassen in de middenzone van de Plantage zijn vrij liggende terrassen. De exploitanten van de huidige horeca-inrichtingen aan de Hofstraat kunnen op verzoek een vrij liggend terras in de middenzone – grenzend aan de Hofstraat - toegewezen krijgen. De uiterste grens van dat terras ligt niet verder dan circa 25 meter (gemeten vanaf de toegangsdeur van het betreffende bedrijf). Er is gekozen voor het laten samenvallen van deze grens met die van een horeca-inrichting aan de andere zijde van de doorgang die de terrassen scheidt. Dit mede in verband met de overige beschikbare ruimte in de middenzone van het plein.
De aangrenzende horeca-inrichtingen krijgen als eerste de gelegenheid een vergunning aan te vragen voor de overige beschikbare ruimte in de middenzone. De begrenzingen van de gevelterrassen kunnen dan doorgetrokken worden als begrenzingen van de bijbehorende vrij liggende terrassen. Als de aangrenzende horeca-inrichtingen geen belangstelling hebben, kunnen andere horeca-inrichtingen een vergunning aanvragen. Deze horeca-inrichtingen dienen binnen 25 meter (gemeten tussen de toegangsdeur van het betreffende bedrijf en de uiterste grens) van het bedoelde terras gevestigd te zijn.
Doorgangen
De gevelterrassen en de vrij liggende terrassen worden van elkaar gescheiden door een voetgangers- of verkeersstrook. Dit zijn doorgangen die vrijgehouden dienen te worden van obstakels. De doorgangen zijn noodzakelijk voor de bereikbaarheid van de horeca-inrichtingen en de doorstroming van voetgangersverkeer. De brede verkeersstrook moet bovendien doorgang bieden aan de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance). Niet aangegeven in het terrassenplan, maar ook vrij te houden van obstakels zijn de entrees en nooduitgangen van zowel horeca-inrichtingen als aangrenzende bedrijven en (boven)woningen.
Uitzonderingen
Het terrassenplan voor de Plantage regelt in principe de locatie van de terrassen van de horeca-inrichtingen aan het plein. De situatie op het plein is (nog) niet zodanig dat alle dagen gebruik gemaakt kan worden van de aangewezen locaties. De (zaterdag)markt speel hierbij een rol. Verder kan de burgemeester bij evenementen de terrasvergunning tijdelijk intrekken.
De (zaterdag)markt
Op zaterdag neemt de markt rug aan rug plaats in de middenzone van het plein. Dit betekent dat in principe alle vrij liggende terrassen op zaterdag pas na het beëindigen van de markt opgesteld kunnen worden. Alle gevelterrassen kunnen op zaterdag ongehinderd gebruikt worden.
Op dit moment beslaat de markt echter niet de gehele middenzone. De horeca-inrichtingen aan de Hofstraat kunnen zo (een deel van de) toegewezen m2 als terras inrichten. Zodra de zaterdagmarkt als gevolg van uitbreiding door branchedifferentiatie meer ruimte nodig heeft, gaat dit ten koste van deze terrassen. De markt heeft op zaterdag voorrang.
De losse standplaatsen
De losse standplaatshouders nemen tijdens het terrasseizoen niet langer een plaats in de middenzone van de Plantage in. Dit betekent dat op de doordeweekse dagen alle vrij liggende terrassen in de middenzone geplaatst kunnen worden. Voor de periode buiten het terrasseizoen is afgesproken dat de standplaatshouders in de middenzone plaatsnemen. Rug aan rug, vergelijkbaar met de zaterdagmarkt.
Markeringen
In de middenzone van het plein ontbreken ‘natuurlijke’ grenzen. Hier is de noodzakelijke markering door de gemeente in de bestrating aangebracht. Dit schept duidelijkheid voor de horecaondernemers, maar markeert bovenal de doorgangen voor bijvoorbeeld de hulpdiensten. Het is niet toegestaan zelf markeringen aan te brengen of te laten aanbrengen. De horecaondernemer dient er op toe te zien dat zijn/haar terras binnen de gestelde grenzen blijft.
Opslag van meubilair
Het terrasmeubilair van de gevelterrassen kan dit jaar in het terrasseizoen, bij wijze van proef, permanent blijven staan. Het terrasmeubilair van de vrij liggende terrassen dient buiten de openingstijden van de horeca-inrichting binnen opgeslagen te worden. Eventueel kan dit meubilair in het terrasseizoen op een gevelterras opgestapeld opgeslagen worden. Het is uitdrukkelijk verboden het terrasmeubilair om of aan de bomen op de Plantage te bevestigen.
Fietsparkeerverbod
Op diverse locaties in de binnenstad zijn en/of worden voorzieningen gemaakt voor het stallen van fietsen (onder de Stadsbrug, inpandige stalling Broederkerk, voorplein Broederstraat 27 en nabij de Bovenkerk). Er geldt intussen een fietsparkeerverbod op de Plantage, het gedeelte van de Oudestraat grenzend aan de Plantage én de Botermarkt.
Winterterrassen
Het is mogelijk voor het winterseizoen een vergunning voor een winterterras aan te vragen. Een winterterras is een gevelterras aan de horeca-inrichting bestaande uit enkele tafeltjes en stoelen (één rij langs de gevel). Het plaatsen van heaters is in verband met milleniumdoelstellingen en in het kader van klimaatdoelstellingen niet toegestaan.
Controle/handhaving
De gemeente is bevoegd op basis van de APV, om de terrassen bestuursrechtelijk te handhaven. Het toezicht vindt plaats in samenwerking met Stichting Stadstoezicht. De bestuursrechtelijke handhaving vindt plaatst door het team Toezicht en Handhaving. Er zijn twee mogelijkheden om te handhaven: last onder dwangsom en bestuursdwang. In het eerste geval kan dit een boete per dag/overtreding zijn. Bij Bestuursdwang kan dit het innemen van het terrasmeubilair als gevolg hebben. Het toezicht zal zich met name richten op de plaatsbepaling van de terrassen (afstand tot de rijbaan). In overleg met de politie kan er gekozen worden voor strafrechtelijke handhaving. In het nieuwe horeca-uitvoeringsbeleid komt een sanctiebeleid (stappenplan bij overtredingen) voor alle handhavingstaken voor wat betreft de horeca.
BIJLAGEN behorende bij terrassenbeleid Plantage
Terrasindeling Plantage zaterdag
[Klik hier om het document te downloaden] Terrasindeling Plantage excl. zaterdag
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl