Subsidieverordening oud papier 1991

Geldend van 01-07-1991 t/m heden

Intitulé

subsidieverordening oud papier 1991

De raad der gemeente Leiderdorp;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

besluit:

vast te stellen

de Subsidieverordening oud papier

Artikel 1 Doel

Met het oog op het belang van beperking van de afvalstroom en het belang van hergebruik van oud papier, wordt -overeenkomstig de bepalingen van deze verordening- subsidie verleend voor het inzamelen van oud papier uit particuliere huishoudens.

Artikel 2 Belanghebbenden

Voor een subsidie komen alleen in aanmerking de in Leiderdorp gevestigde scholen en verenigingen, instellingen en organisaties die in het algemeen belang werkzaam zijn en niet het maken van winst beogen, verder te noemen belanghebbenden.

Artikel 3 Bedrag

  • 1.

    Het subsidie-bedrag per kilogram ingezameld oud papier wordt door burgemeester en wethouders vastgesteld en -indien daarvoor aanleiding bestaat- gewijzigd, na overleg met de met het onderhavige taakveld belaste raadscommissie en met de raadscommissie belast met het taakveld financiën. Een op grond van het eerste lid van dit artikel genomen besluit

  • 2.

    wordt bekend gemaakt in de gemeentelijke voorlichtingsrubriek.

Artikel 4 Aanvraag en beslissing

  • 1.

    De subsidie wordt door burgemeester en wethouders verleend, na een aanvraag daartoe van een in artikel 1 bedoelde belanghebbende.

  • 2.

    Een aanvraag moet in de regel een periode van een kwartaal bestrijken en worden ingediend binnen uiterlijk drie maanden na afloop van dat kwartaal. Bij de aanvraag moeten fakturen of weegbrieven worden overgelegd, waarop de naam van de belanghebbende, de naam van de papierhandelm de datum van aflevering, het aantal kilogrammen oud papier en de prijs zijn vermeld.

Artikel 5 Registratie

Een belanghebbende die in aanmerking wil komen voor subsidie oud papier moet zich daartoe vooraf laten registreren bij de gemeente. Burgemeester en wethouders geven een bericht van de registratie af.

Artikel 6 Inzameling

Het ingezamelde oud papier waarvoor subsidie wordt aangevraagd dient afkomstig te zijn uit particuliere huishoudens binnen gemeente Leiderdorp.

Artikel 7 Naleving van de verordening

Als een belanghebbende zich niet houdt aan een of meer bepalingen van deze verordening kunnen burgemeester en wethouders weigeren de gevraagde subsidie te verlenen.

Artikel 8 Nadere regels

Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen ter uitvoering van deze verordening.

Artikel 9 Aanhalingstitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als Subsidieverordening oud papier.

  • 2.

    Zij treedt in werking op 1 juli 1991.

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van Leiderdorp op 24 juni 1991,
de voorzitter, A.J.A.L. Bruggeman
de secretaris, A.M. Willams

Aameldingsformulier subsidieregeling oud papier

Naam instelling:

wenst in aanmerking te komen. voor de in Leiderdorp geldende garantieprijs voor oud papier.

Adres (volledig):

Telefoon:

Contactpersoon:

Adres (volledig):

Telefoon:

Het subsidiebedrag dient te worden overgemaakt op:

Bank-/gironummer:

Ten name van:

Naam bank:

Plaats bank:

Girorekening bank:

Met de ondertekening van dit formulier verklaren wij op de hoogte te zijn van de bepalingen in de 'Subsidieverordening oud papier 1991', vastgesteld in de gemeenteraad van 24 juni 1991 en op 1 juli 1991 in werking getreden.

Handtekening contactpersoon:

Handtekening Ze ondertekenaar:

Om in aanmerking te komen voor de garantieprijsregeling voor oud papier dient dit formulier volledig ingevuld en ondertekend gezonden te worden aan:

Projectbureau Milieu

Gemeentehuis Leiderdorp

Postbus 35

2350 AA Leiderdorp.

toelichting op model- subsidieverordening.

Hieronder volgt een toelichting op de bijgevoegde model- subsidie­ verordening oud papier.

Artikel 1. Doel:

Het doel van de subsidieverordening is reeds voldoende toegelicht.

Artikel 2. Belanghebbenden:

In aansluiting op het bestaande inzamelsysteem komen alleen in aanmerking voor de garantiesubsidie verenigingen, instellingen en organisaties die in het algemeen of plaatselijk belang werkzaam zijn en niet het maken van winst beogen. Het gaat dus om verenigingen op sociaal/cultureel gebied, scholen, kerken, charitatieve instellingen e.d. Het is niet de bedoeling dat particulieren (bijvoorbeeld de zogenaamde "morgensterren') en bedrijven van de subsidieregeling gebruik maken.

Daarnaast was het andere motief voor het gaan subsidieren van verenigingen en instellingen destijds, dat zij daarmee extra inkomsten kunnen verwerven.

Artikel 3. Bedrag:

De vaststelling van de garantieprijs wordt gemandateerd aan burgemeester en wethouders, zodat niet een wijziging van de garantieprijs apart de subsidieverordening moet worden aangepast.

Artikel 4. Aanvraag en beslissing:

Dit artikel betreft de wijze van aanvragen van·de garantiesubsidie.

Artikel 5. Registratie:

Verenigingen en instellingen die in aanmerking willen komen voor de garantiesubsidie moeten zich vooraf laten registreren. Op dat moment kan nagegaan worden of de betreffende vereniging/instelling voldoet aan het gestelde in artikel 2, Een registratieformulier wordt thans ontworpen.

Artikel 6. Inzameling:

Er is reeds toegelicht waarom slechts oud papier uit particuliere huishoudens gesubsidieerd wordt.

De vraag is aan de orde gesteld of eht zinvol is in de verordening in

dit artikel op te nemen een verplichte wijkindeling voor de verenigingen en instellingen en het aanwijzen van slechts 1 papierhandelaar waar zij het oud papier kunnen inleveren. Gelet op de ervaring met het huidige systeem van inzamelen -gebaseerd op vrijwilligheid- zijn wij, uitgezonderd de gemeente Leiden, geen voorstander van een verplichte wijkindeling voor verenigingen en instellingen. In goed overleg moet gekomen worden tot een goede inzameling in de gehele gemeente.

Ook zijn wij geen voorstander van het aanwijzen van 1 papierhandelaar. Deze zou hiermee een monopoliepositie verwerven en wij menen dat het niet juist is op dit punt regelend op te treden. Het is aan de verenigingen en instellingen via welke papierhandelaar zij hun papier inleveren. Het afsluiten van contracten met meer papierhandelaren betekent wel meer werk, en kan de genoemde controle op het bedrijfspapier moeilijker maken.

Artikel 7. Naleving verordening:

In dit artikel is de sanctiemogelijkheid opgenomen wanneer verenigingen en instellingen in strijd handelen met het gestelde in deze verordening.

Artikel 8. Nadere regels:

Zo nodig kunnen burgemeester en wethouders nadere regels stellen ter uitvoering van deze verordening.