Regeling vervallen per 21-12-2003

40 Rechtsbijstandverzekering

Geldend van 21-12-2003 t/m 20-12-2003

40 Rechtsbijstandverzekering

Artikel 40:1:1:1  Rechtsbijstandverzekering

De Nederlandse burger is tegenwoordig zeer claimbewust. Die claimbewustheid is toegenomen door de catastrofale gebeurtenissen in Enschede en de gemeente Edam-Volendam. Er gaan sindsdien vanuit de samenleving stemmen op om ambtenaren en bestuurders persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor schade, ontstaan als gevolg van door hen gemaakte fouten. De maatschappelijke tendens om individuen rechtstreeks aan te spreken op onzorgvuldig handelen, wordt kracht bijgezet door het advies dat de commissie Roelvink aan het kabinet heeft uitgebracht om de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging van individuele overheidsfunctionarissen uit te breiden. Deze ontwikkelingen zijn voor het College voor Arbeidszaken en de vertegenwoordigers van de bonden van overheidspersoneel aanleiding geweest om maatregelen te treffen ter bescherming van ambtenaren. Overeengekomen is, dat alle gemeenten per 1 januari 2003 een collectieve rechtsbijstandverzekering moeten hebben gesloten voor hun ambtenaren. Deze verzekering is voor de gemeenten collectief gesloten bij Centraal Beheer Achmea en de gemeente Amstelveen doet mee. De verzekering biedt de gewenste zekerheid voor de gemeenteambtenaren. In overeenstemming met het CAO-akkoord 2002/2003 van het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA) bevat de verplichte rechtsbijstandverzekering voor gemeente-ambtenaren vier dekkingsonderdelen. Juridisch advies en/of rechtsbijstand wordt aan de ambtenaar verleend die zijn functie uitoefent zoals het een goed ambtenaar betaamt en die desondanks geconfronteerd wordt met:

  • -

    strafrechtelijke vervolging wegens het plegen van een strafbaar feit;

  • -

    civielrechtelijke aanspraken van derden;

  • -

    schade als gevolg van fysiek geweld door derden;

  • -

    een klacht op grond van tuchtrecht.

De gemeente als verzekeringsnemer heeft volgende groepen medewerkers verzekerd:

  • 1

    zij die een aanstelling in tijdelijke of vaste dienst hebben en zij met wie een arbeidsovereenkomst is aangegaan;

  • 2

    de vrijwilliger die door de gemeente op basis van een (dienst)opdracht wordt ingezet bij de rampenbestrijding, niet zijnde diegenen bedoeld onder punt 1 en 2.

Indien een gebeurtenis of schade het gevolg is van een gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer, muiterij, natuurrampen en atoomreacties is deze normaliter bij alle verzekeraars uitgesloten van de verzekering. Aangezien juist in dergelijke gespannen en hectische situaties fouten kunnen worden gemaakt door rampenbestrijders, dienen zij zich beschermd te voelen tegen civiele acties, maar ook tegen strafrechtelijke vervolging. In overleg met Centraal Beheer Achmea is daarom afgesproken dat deze uitsluiting niet van toepassing is op:

  • -

    vrijwilligers die door de gemeente op basis van een (dienst)opdracht worden ingezet. Hierbij kan gedacht worden aan personen die aanwezig zijn tijdens hulpverlening.

Reeds lopende en te verwachten problemen bij ingang van de verzekering, vallen niet onder de dekking. In tegenstelling tot andere verzekeraars die doorgaans een wachttijd van drie maanden kennen voor de rechtsbijstandverzekering, hanteert Centraal Beheer Achmea in dezen géén wachttijd.

De polis geeft de verzekerde aanspraak op rechtsbijstand, voor een gebeurtenis die plaatsvindt gedurende de looptijd van de verzekering en gedurende het dienstverband met de gemeente. Indien het dienstverband met de gemeente is beëindigd, blijft de aanspraak op rechtsbijstand in stand tot maximaal een periode van drie jaar na beëindiging van dat dienstverband. Uiteraard zal de aanspraak betrekking hebben op een gebeurtenis, die tijdens het dienstverband is ontstaan.

Indien u als ambtenaar zelf wordt aangesproken en een beroep wilt doen op de rechtsbijstandverzekering, dan kunt u 24 uur per dag terecht bij de telefonische helpdesk van de Stichting Achmea Rechtsbijstand. Dus ook buiten kantooruren en in het weekend. Het telefoonnummer is: 055-5798283. De medewerkers van de telefonische helpdesk zullen beoordelen of uw juridisch probleem onder de dekking valt. Indien dat zo is, dan zullen zij u direct informeren en adviseren.  

Ondertekening