Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR81816
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR81816/1
Regeling gemeentelijke Onderscheidingen 2008
Geldend van 01-01-2008 t/m heden
Intitulé
Regeling gemeentelijke Onderscheidingen 2008De Regeling
- 1.
De gemeente Culemborg kan onderscheidingen toekennen aan natuurlijke personen en aan rechtspersonen.
- 2.
Elke onderscheidingsvorm kent een eigen door het College van Burgemeester en Wethouders vast te stellen protocol.
- 3.
Elk protocol zal voorzien in een regeling over ondersteunende verklaringen bij een voordracht.
- 4.
Het toekennen van een van de hieronder genoemde onderscheidingen kan geen recht doen gelden op privileges van welke aard dan ook.
- 5.
Net als bij Koninklijke Onderscheidingen hebben de overwegingen die tot besluitvorming leiden en alle daarop betrekking hebbende voorbereidingsdocumenten een niet-openbaar karakter vanwege de privacygevoeligheid.
- 6.
Op alle hieronder genoemde onderscheidingen is de algemene clausule van toepassing, dat in bijzondere gevallen van de per onderscheiding opgenomen criteria kan worden afgeweken.
- 7.
De gemeente Culemborg kent vier gemeentelijke onderscheidingen:
- 7.1.
Het ereburgerschap
Het ereburgerschap is de hoogste gemeentelijke onderscheiding, die door de Gemeenteraad op voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders in zeer uitzonderlijke gevallen wordt toegekend. Dit is het hoogste blijk van waardering en erkentelijkheid dat de gemeente kent. Hiervoor kunnen slechts natuurlijke personen in aanmerking komen, die zich op zeer uitzonderlijke wijze voor de locale samenleving of daarbuiten hebben ingezet gedurende een reeks van minimaal 25 jaar. Daarnaast kan het ereburgerschap worden toegekend in situaties van zodanig uitzonderlijke en ingrijpende incidentele aard dat het ereburgerschap hier op zijn plaats is.
Het ereburgerschap is voorbehouden aan (ex-)inwoners van Culemborg.
In het algemeen zijn bijzondere prestaties die binnen de kring van normale werkzaamheden in bedrijf, beroep of politieke dan wel bestuurlijke functie zijn verricht geen prestaties die het toekennen van het ereburgerschap rechtvaardigen.
Een onderzoek naar onbesproken gedrag hoort standaard tot het vooronderzoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het instrumentarium dat ook bij de voorbereidingen voor een Koninklijke Onderscheiding gebruikelijk is.
De onderscheidingstekens die bij het ereburgerschap horen zijn een gouden medaille met inscriptie, een oorkonde en een draaginsigne.
De gedecoreerde wordt opgenomen in het register dat via de gemeentelijke website is te raadplegen.
Het ereburgerschap kan vervallen in situaties van gebleken feiten en omstandigheden die ten tijde van het vooronderzoek redelijkerwijs niet bekend konden worden verondersteld. Ook kunnen gedragingen van een ereburger die in ernstige mate in strijd zijn met de waardigheid van het ereburgerschap aanleiding tot vervallenverklaring vormen. Hiertoe is de gemeenteraad bevoegd.
- 7.2.
De legpenning
De legpenning is de gemeentelijke onderscheiding die hoort bij het blijk van waardering en erkentelijkheid aan natuurlijke personen, die weliswaar van bijzondere en uitzonderlijke aard is maar niet het ereburgerschap rechtvaardigt. Ook rechtspersonen kunnen voor deze onderscheiding in aanmerking komen. Het College van Burgemeester en Wethouders kent deze onderscheiding toe. Hier geldt een bijzondere inzet van minimaal 20 jaar. Ook hier kan de legpenning worden toegekend in situaties van zodanig uitzonderlijke en ingrijpende incidentele aard dat deze onderscheiding op zijn plaats is.
De legpenning kan zowel aan ingezetenen als niet-ingezetenen worden toegekend.
In het algemeen zijn bijzondere prestaties die binnen de kring van normale werkzaamheden in bedrijf, beroep of politieke dan wel bestuurlijke functie zijn verricht geen prestaties die het toekennen van de legpenning rechtvaardigen.
Een onderzoek naar onbesproken gedrag hoort standaard tot het vooronderzoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het instrumentarium dat ook bij de voorbereidingen voor een Koninklijke Onderscheiding gebruikelijk is.
De onderscheidingstekens die bij de legpenning horen zijn een zilveren medaille met inscriptie, een oorkonde en een draaginsigne.
De gedecoreerde wordt opgenomen in het register dat via de gemeentelijke website is te raadplegen.
De onderscheiding kan vervallen in situaties van gebleken feiten en omstandigheden die ten tijde van het vooronderzoek redelijkerwijs niet bekend konden worden verondersteld. Ook kunnen gedragingen van de houder van een legpenning die in ernstige mate in strijd zijn met de waardigheid van de onderscheiding aanleiding tot vervallenverklaring vormen. Hiertoe is het College van Burgemeester en Wethouders bevoegd.
- 7.3.
De stadsspeld
De stadsspeld is de gemeentelijke onderscheiding die hoort bij het blijk van waardering en erkentelijkheid aan natuurlijke personen, die weliswaar van bijzondere en uitzonderlijke aard is maar niet het ereburgerschap of de legpenning rechtvaardigt. Het College van Burgemeester en Wethouders kent deze onderscheiding toe. Hier geldt een bijzondere inzet van minimaal 10 jaar. Ook hier kan de stadsspeld worden toegekend in situaties van zodanig uitzonderlijke en ingrijpende incidentele aard dat deze onderscheiding op zijn plaats is.
De stadsspeld kan zowel aan ingezetenen als niet-ingezetenen worden toegekend.
In het algemeen zijn bijzondere prestaties die binnen de kring van normale werkzaamheden in bedrijf, beroep of politieke dan wel bestuurlijke functie zijn verricht geen prestaties die het toekennen van de stadsspeld rechtvaardigen.
Een onderzoek naar onbesproken gedrag hoort standaard tot het vooronderzoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het instrumentarium dat ook bij de voorbereidingen voor een Koninklijke Onderscheiding gebruikelijk is.
De onderscheidingstekens die bij de stadsspeld horen zijn de speld zelf en een oorkonde.
De gedecoreerde wordt opgenomen in het register dat via de gemeentelijke website is te raadplegen.
De onderscheiding kan vervallen in situaties van gebleken feiten en omstandigheden die ten tijde van het vooronderzoek redelijkerwijs niet bekend konden worden verondersteld. Ook kunnen gedragingen van de houder van een stadsspeld die in ernstige mate in strijd zijn met de waardigheid van de onderscheiding aanleiding tot vervallenverklaring vormen. Hiertoe is het College van Burgemeester en Wethouders bevoegd.
- 7.4.
De jeugdonderscheiding
De jeugdonderscheiding is de gemeentelijke onderscheiding die uitsluitend is bestemd voor de jeugd t/m 17 jaar. Deze onderscheiding kan worden toegekend bij bijzondere prestaties op maatschappelijk terrein van de meest uiteenlopende aard. De Burgemeester kent deze onderscheiding toe. Het kan bij deze onderscheiding zowel gaan om prestaties gedurende een zekere periode als om incidentele gebeurtenissen.
De jeugdonderscheiding kan zowel aan ingezetenen als niet-ingezetenen worden toegekend.
Een onderzoek naar onbesproken gedrag hoort standaard tot het vooronderzoek bij jongeren vanaf 12 jaar. Vanaf die leeftijd immers vallen personen onder het jeugdstrafrecht. Ook hier wordt gebruik gemaakt van het instrumentarium dat bij de voorbereidingen voor een Koninklijke Onderscheiding gebruikelijk is.
Bij de jeugdonderscheiding horen een bij de jeugd passend onderscheidingsteken en een oorkonde.
De gedecoreerde wordt opgenomen in het register dat via de gemeentelijke website is te raadplegen.
Gelet op de aard van deze jeugdonderscheiding is hier niet gekozen voor een regeling over vervallenverklaring.
- 7.1.
- 8.
Vorm en inhoud van de onderscheidingstekens, de draaginsignes en de oorkondes wordt aan het College van Burgemeester en Wethouders overgelaten.
- 9.
Dit geldt evenzeer voor de wijze waarop aan de regeling bekendheid wordt gegeven en hoe het publiek over de uitvoering ervan wordt geïnformeerd.
- 10.
De “Regeling Gemeentelijke Onderscheidingen 2008” treedt in werking op 1 januari 2008.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl