Regeling vervallen per 01-01-2020

Besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland houdende regels omtrent de rechtspositie van stagiars Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland

Geldend van 01-01-2018 t/m 31-12-2019

Intitulé

Besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland houdende regels omtrent de rechtspositie van stagiars Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland

GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

Gelet op artikel 125, tweede lid, van de Ambtenarenwet;

Overwegende dat de structuurwijziging als gevolg van de reorganisatie Gelderland in Beweging tot gevolg heeft dat in diverse rechtspositieregelingen technische wijzigingen moeten worden aangebracht zodat de tekst van die regelingen aansluit bij de nieuwe structuur; 

Gezien de instemming die de werknemersvertegenwoordiging in het Georganiseerd Overleg heeft verleend aan de wijzigingen van deze regeling;

Overwegende dat geen instemming van de Ondernemingsraad behoeft te worden gevraagd aangezien de Ondernemingsraad de werknemersvertegenwoordiging in het Georganiseerd Overleg bereid gevonden heeft om in plaats van de Ondernemingsraad in te stemmen met een aantal wijzigingen waarop het instemmingsrecht van artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden van toepassing is;

Overwegende dat over de wijzigingen op sectoraal niveau overeenstemming is bereikt met de vakorganisaties in het Sectoroverleg Provinciale Arbeidsvoorwaarden;

BESLUITEN

vast te stellen de volgende gewijzigde regeling: Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland

Stagebegrip

Artikel 1.

Onder stage wordt verstaan een reeks van werkzaamheden die een leerling of student onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een stagebegeleider verricht en die functioneel zijn voor het leerplan van de instelling waar leerling of student onderwijs geniet.

Stageovereenkomst

Artikel 2.

  • 1 De provincie sluit voorafgaand aan de stage met de stagiair een stageovereenkomst.

  • 2 Op de stageovereenkomst wordt deze regeling van toepassing verklaard.

  • 3 In de overeenkomst worden ten minste afspraken gemaakt over:

    - de aard en het doel van de stage;

    - de periode waarbinnen de stage plaatsvindt;

    - de afdeling of het team waar de stagiair wordt geplaatst;

    - de door de stagiair aan te houden werktijden.

Begeleiding

Artikel 3.

  • 1 De afdelingsmanager wijst een stagebegeleider aan die belast is met de begeleiding van de stagiair en de contacten met de onderwijsinstelling.

  • 2 De stagebegeleider bespreekt met de stagiair de voortgang van de stage en het functioneren van de stagiair volgens een in de stageovereenkomst overeen te komen frequentie.

Vergoedingen

Artikel 4.

  • 1 Aan de stagiair kan een maandelijkse stagevergoeding worden toegekend ter hoogte van een bedrag van ten hoogste 10% van het maximum van schaal 7 van het salarisgebouw als opgenomen in bijlage 1 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies 2018.

  • 2 De stagevergoeding is gebaseerd op een werkweek van gemiddeld 36 uur. Ingeval met de stagiair een kortere werkweek wordt afgesproken, wordt de stagevergoeding naar evenredigheid vastgesteld.

  • 3 In afwijking van het eerste lid kan de afdelingsmanager in uitzonderlijke gevallen een hogere stagevergoeding vaststellen.

  • 4 Indien de stagiair niet op grond van de Wet Studiefinanciering 2000 kan beschikken over een geldige OV-kaart, ontvangt hij voor de kosten van het woon-werkverkeer een reiskostenvergoeding op grond van de Regeling woon-werkverkeer provincie Gelderland en voor de reiskosten gemaakt ten behoeve van een dienstreis een reiskostenvergoeding op grond van de Dienstreisregeling voor de provincie Gelderland.

  • 5 De tijdens een dienstreis door de stagiair noodzakelijk gemaakte verblijfkosten worden vergoed op grond van de Reisregeling Gelderland 2015.

Openbaarmaking stageresultaten

Artikel 5.

De door de stagiair in het kader van zijn stage geleverde producten, zoals verslagen, onderzoeken, scripties, modellen of analyses, zijn beschikbaar voor de provincie. De producten worden niet openbaar gemaakt zonder dat hierover overeenstemming bestaat tussen de provincie, de stagiair en de onderwijsinstelling.

Geheimhouding en integriteit

Artikel 6.

  • 1 De stagiair is zowel gedurende als na afloop van de stage verplicht tot geheimhouding van hetgeen hem gedurende de stageperiode ter kennis komt en waarvan hij weet of redelijkerwijs behoort te weten dat het vertrouwelijk is.

  • 2 Op de stagiair is de Gedragscode integriteit provinciale ambtenaren van overeenkomstige toepassing.

Schade en aansprakelijkheid

Artikel 7.

  • 1 De stagiair dient zich gedurende de stage verzekerd te hebben tegen het risico wettelijke aansprakelijkheid en ziektekosten.

  • 2 De stagiair valt onder de werking van een door de provincie Gelderland gesloten aansprakelijkheidsverzekering.

Ziekte

Artikel 8.

  • 1 De stagiair geeft verzuim wegens ziekte vóór 9.00 uur door aan de stagebegeleider.

  • 2 Gedurende ziekte van de stagiair bestaat geen recht op stagevergoeding.

Verlof

Artikel 9.

  • 1 Indien de stagiair verlof wil nemen op een dag dat hij aanwezig zou zijn, meldt hij dit minimaal één dag voorafgaand aan de verlofdag bij zijn stagebeleider.

  • 2 Over verlofdagen bestaat geen recht op doorbetaling van de stagevergoeding, behalve op de voor de provincie geldende feestdagen of collectieve roostervrije dagen waarop de stagiair normaal gesproken had moeten werken.

Tussentijdse beëindiging stage

Artikel 10.

  • 1 De stage kan door de stagiair op elk gewenst moment worden beëindigd, nadat hierover overleg met de stagebegeleider heeft plaatsgevonden.

  • 2 De provincie is gerechtigd na overleg met de onderwijsinstelling de stage te beëindigen indien de stagiair zich naar het oordeel van de stagebegeleider onvoldoende houdt aan de bepalingen van deze regeling, de bepalingen van de stageovereenkomst, de bij de provincie geldende regels of de aan de stagiair gegeven aanwijzingen.

Stageovereenkomst

De provincie Gelderland, vertegenwoordigd door {MANAGER AFDELING}, hierna te noemen ‘stageverlener’

en

{NAAM STAGIAIR} {ADRES} {GEBOORTEDATUM}

studerend aan {NAAM ONDERWIJSINSTELLING} gevestigd te {VESTIGINGSPLAATS ONDERWIJSINSTELLING} hierna te noemen ‘stagiair’

zijn het volgende overeengekomen:

  • Artikel 1

    Toepasselijkheid Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland

    Op deze stageovereenkomst is de Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland van toepassing. De stagiair heeft van deze regeling kennisgenomen.

  • Artikel 2

    Periode en plaats van de stage

    De stageverlener stelt de stagiair in de gelegenheid in het kader van zijn/haar opleiding stage te lopen van {DATUM} tot en met {DATUM} bij het team {NAAM TEAM} van de afdeling {NAAM AFDELING}.

  • Artikel 3

    Doel en aard van de stage

    • 1.

      Doel van de stage is {BENOEM DE DOELSTELLING VAN DE STAGIAIR EN/OF VAN HET LEERPLAN VAN DE ONDERWIJSINSTELLING}.

    • 2.

      De stageverlener stelt hiertoe de stagiair in de gelegenheid kennis te maken met de provinciale organisatie.

      OF

    • 2.

      De stageverlener stelt hiertoe de stagiair in de gelegenheid praktische ervaring op te doen met werkzaamheden op het gebied van {BENOEM WERKTERREIN}.

      OF

    • 2.

      De stageverlener draagt hiertoe de stagiair werkzaamheden op met een relevante onderwijsleerfunctie, zoals {BENOEM CONCRETE WERKZAAMHEDEN, BIJVOORBEELD EEN ONDERZOEK}

      OF

    • 2.

      De stagiair verricht hiertoe voor de stageverlener de volgende opdracht(en):

      - {BENOEM OPDRACHT}

      - {BENOEM OPDRACHT}

      - {ETC}.

  • Artikel 4

    Aanwezigheid

    De stagiair is gedurende {AANTAL} uur per week aanwezig, en wel op de dagen {BENOEM DAGEN} van {TIJDSTIP} uur tot {TIJDSTIP} uur.

    OF

    De stagiair is gedurende gemiddeld {AANTAL} uur per week aanwezig, en wel op de dagen {BENOEM DAGEN}. De stagiair werkt conform het bepaalde in artikel 2 van de Werktijdenregeling provincie Gelderland.

  • Artikel 5

    Begeleiding

    • 3.

      Als stagebegeleider treedt {NAAM EN FUNCTIE STAGEBEGELEIDER} op.

    • 4.

      De stagebegeleider bespreekt met de stagiair ten minste {AANTAL} maal per {WEEK/MAAND/KWARTAAL} de voortgang van de stage en het functioneren van de stagiair.

  • Artikel 6

    Aanwijzingen

    De stagiair dient gedurende de stage de door de leiding te geven gedragsregels, voorschriften en aanwijzingen op te volgen.

  • Artikel 7

    Vergoedingen

    • 1.

      De stagevergoeding bedraagt € {bedrag} bruto per maand op basis van een werkweek van gemiddeld 36 uur.

    • 2.

      De vergoeding wordt naar rato van het aantal gewerkte uren vastgesteld en maandelijks uitbetaald aan {DE STAGIAIR OF DE ONDERWIJSINSTELLING}. EVENTUEEL

    • 3.

      De stageverlener vergoedt de onkosten van de stagiair, bestaande uit {BENOEM ONKOSTEN}.

  • Artikel 8

    Integriteit

    De stagiair heeft kennisgenomen van de Gedragscode integriteit provinciale ambtenaren en zal overeenkomstig deze code handelen.

  • Artikel 9

    Aanvullende afspraken

    Tussen de stageverlener en de onderwijsinstelling van de stagiair gelden de navolgende afspraken:

    - {AFSPRAAK 1}

    - {AFSPRAAK 2}

    - {ETC.}

    Overeengekomen te Arnhem, op {DATUM}

handtekening stageverlener .............. handtekening stagiair ..............

Bijlagen: - verklaring loonbelasting - kopie geldig identiteitsbewijs - Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland - Gedragscode integriteit provinciale ambtenaren

Ondertekening

Gedeputeerde Staten van Gelderland 

Toelichting op de Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland

Artikel 1. Stagebegrip Het doel van een stage is het opdoen van praktijkervaring. Een stagiair wordt niet door de provincie aangetrokken om ‘werkzaam’ te zijn zoals ambtenaren. Hij is in de eerste plaats student of leerling. De stagiair kan wel arbeid verrichten maar die is in de eerste plaats gericht op het verwerven van bekwaamheden en niet op economisch voordeel door de provincie. Stagiairs vallen daarom niet automatisch onder de normale rechtspositieregelingen van de provincie Gelderland en krijgen dus ook geen aanstelling bij de provincie. De rechten en plichten van de stagiair zijn uitsluitend geregeld in deze regeling en worden verder vastgelegd in een stageovereenkomst. Overige rechtspositieregelingen van de provincie Gelderland zijn slechts van toepassing voor zover daar uitdrukkelijk naar wordt verwezen in deze regeling of in de stageovereenkomst.

Een stage is dus geen (arbeidsrechtelijke) dienstbetrekking. Echter, in fiscaal opzicht wordt een stage beschouwd als een fictieve dienstbetrekking zodra de stagiair meer dan een onkostenvergoeding ontvangt. Hierop wordt bij artikel 4 verder ingegaan.

Artikel 4. Vergoedingen Voor de fiscus is er sprake van een zogenaamde fictieve dienstbetrekking als de stagiair een beloning ontvangt. Van een beloning is sprake wanneer er meer aan de stagiair wordt vergoed dan zijn reлle onkosten. Een stagiair bij de provincie Gelderland ontvangt in principe een stagevergoeding, waardoor er dus meestal ook sprake is van een fictieve dienstbetrekking.

Gevolgen van uitbetalen van een stagevergoeding (fictieve dienstbetrekking) - De vergoeding moet bruto uitbetaald worden omdat provincie loonbelasting en premies moet afdragen. - De provincie vergoedt de ingehouden inkomensafhankelijke premie Zvw. - De provincie heeft geen recht op afdrachtvermindering, behalve de afdrachtvermindering arbo non-profit (faciliteit ten behoeve van de investering in arbo-bedrijfsmiddelen). - De stagiair is verzekerd op grond van de Wajong. Voor de Wajong hoeft geen premie te worden afgedragen. - De stagiair is verzekerd voor de Ziektewet indien hij een stagevergoeding krijgt (artikel 4, lid 1, sub g, ZW). Bij ziekte bestaat het recht op uitkering ten laste van UWV. Voor de ZW hoeft geen premie te worden betaald. - De stagiair is niet verzekerd voor de WW en WAO/WIA.

Indien de stagiair niet meer ontvangt dan vergoeding van de reis- en eventueel andere (onbelast te vergoeden) onkosten, is er geen sprake van inhoudingen. De stagiair is dan alleen verzekerd voor de Wajong.

Stagevergoeding komt ten goede aan opleidingsinstituut In sommige gevallen draagt de provincie de stagevergoeding af aan het opleidingsinstituut (stagefonds o.i.d.) en komt de vergoeding niet ten goede aan de stagiair zelf. Als er aan alle door de belastingsdienst gestelde voorwaarden wordt voldaan, hoeven er geen loonbelasting en premie te worden ingehouden. Afspraken over het al dan niet afdragen van de stagevergoeding aan het opleidingsinstituut worden gemaakt tussen de stagiair en de onderwijsinstelling.

Hoogte van de stagevergoeding Gelderse stagiairs krijgen in de regel een stagevergoeding van 10% van het maximum van schaal 7, naar rato van het aantal gewerkte uren. Dit bedrag kan lager zijn of de stagevergoeding kan afwezig blijven, indien de onderwijsinstelling of de stagiair zelf dit wenst.

Door brancheorganisaties worden soms afspraken gemaakt over onder meer de stagevergoeding. Indien (een dienst of (onder)afdeling van) de provincie als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs erkend is, kunnen dergelijke brancheafspraken gelden. Het tweede lid biedt de grondslag ingeval de stagevergoeding op grond van brancheafspraken op een hoger bedrag dan gebruikelijk wordt vastgesteld.

Het tweede lid biedt tevens een mogelijkheid om in individuele gevallen een hogere stagevergoeding te bieden, bijvoorbeeld ingeval de provincie er een belang bij heeft een bepaalde stagiair aan te trekken binnen een sector waar schaarste op de arbeidsmarkt heerst. Het aantrekkelijker maken van de stageplek kan het makkelijker maken om een stagiair na afsluiten van zijn studie te werven op moeilijk te vervullen vacatures. Uiteraard kan er slechts sprake zijn van een beperkte verhoging van de stagevergoeding. Ook in deze uitzonderlijke situatie geldt immers dat de stagiair praktijkervaring opdoet en geen productieve arbeid verricht.

Studiefinanciering en kinderbijslag Bij verdiensten boven de € 1.100,-- netto per kwartaal kan de kinderbijslag in gevaar komen. Hetzelfde geldt voor de studiefinanciering bij verdiensten die uitgaan boven de € 10.000,-- netto per jaar. Dergelijke (netto)bedragen zullen in een stageverhouding niet snel aan de orde zijn.

Artikel 6. Geheimhouding en integriteit Handelen in strijd met de geheimhoudingsplicht kan leiden tot onmiddellijke beлindiging van de stage door de provincie en eventueel tot andere sancties. Tegen een (ex-)stagiair kan een civielrechtelijke actie gestart worden in verband met het schenden van de geheimhoudingsplicht. In het kader van integriteit is een bepaling opgenomen die ertoe leidt dat de stagiair zich houdt aan de integriteitsbepalingen die bij de provincie Gelderland gelden.

Artikel 7. Schade

Schade toegebracht door de stagiair: Op de provincie rust een risico-aansprakelijkheid voor fouten van ondergeschikten op grond van artikel 6:170 Burgerlijk Wetboek. Dat betekent dat hij aansprakelijk is, ook als de ondergeschikte aanwijzingen niet opvolgt. De provincie Gelderland kan terugvallen op de aansprakelijkheidsverzekering die personenschade, zaakschade en vermogensschade dekt.

Ook onderwijsinstellingen hebben in de regel een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor (stagelopende) leerlingen of studenten.

Schade geleden door de stagiair: De Arbeidsomstandighedenwet 1998 (artikel 1, lid 2) brengt met zich mee dat de provincie de regels op het gebied van arbeidsomstandigheden, arbeidstijden en gelijke behandeling moet naleven ten opzichte van de stagiair, op gelijke wijze als voor de medewerkers. Naleving van de arbonormen door de provincie (veilige werkomgeving) en het geven van aanwijzingen is mede van belang in verband met de aansprakelijkheid voor eventuele schade die de stagiair lijdt tijdens zijn stage.

De provincie kan aansprakelijk gesteld worden voor door de stagiair geleden schade in de uitoefening van zijn werkzaamheden op grond van artikel 7:658, vierde lid, BW. Er bestaat geen aansprakelijkheid als de provincie kan aantonen dat zij zich voldoende aan haar zorgplicht heeft gehouden of als de schade voor een groot deel te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid van de stagiair.

Naast de provincie zijn ook de onderwijsinstellingen vaak verzekerd voor ongevallen van (stagelopende) studenten.

Artikel 8. Ziekte In geval van ziekte wordt de stagevergoeding niet doorbetaald. Een stagiair kan gedurende de ziekte wel recht hebben op een Ziektewetuitkering. Deze wordt bij UWV aangevraagd.

Artikel 9. Verlof Indien de stagiair verlof wil opnemen, gelden voor het verlenen van toestemming de redelijkheidsnormen die ook voor ambtenaren gelden. Het kan voorkomen dat hierover ook afspraken worden gemaakt met de onderwijsinstelling. Gedurende het verlof wordt de stagevergoeding niet doorbetaald.

Toelichting op de stageovereenkomst Bij deze stageovereenkomst is uitgegaan van twee partijen: provincie en stagiair. De overeenkomst verwijst naar eventuele aanvullende afspraken die met de onderwijsinstelling worden gemaakt. De overeenkomst kan uiteraard omgevormd worden tot een drie-partijenovereenkomst waarbij de onderwijsinstelling partij is.

Artikel 3 Doel en aard van de stage Bij de artikelen betreffende doel en aard van de stage kan zo nodig verwezen worden naar een met of door het opleidingsinstituut opgesteld stageprogramma of naar een beroepspraktijkovereenkomst.

Artikel 4 Aanwezigheid Met de stagiair kunnen exacte afspraken worden gemaakt over de uren dat hij aanwezig is. Ook kan worden verwezen naar artikel 2 van de Werktijdenregeling provincie Gelderland, wat betekent dat de stagiair flexibeler is ten aanzien van de tijdstippen dat hij aanwezig is. In dat geval dient hij te werken binnen de kantooruren van 7.30 tot 18.00 uur en in ieder geval tussen 9.00 en 12.00 en 14.00 en 16.00 aanwezig te zijn.

Artikel 7 Vergoedingen De stagevergoeding wordt vastgesteld op 10% van het maximum van de actuele salarisschaal 7 van het provinciale salarisgebouw, tenzij er redenen bestaan om de vergoeding op een lager of een hoger bedrag vast te stellen (zie daarvoor de Regeling rechtspositie stagiairs provincie Gelderland). Het is de verantwoordelijkheid van de stagiair en het opleidingsinstituut om afspraken te maken over de vraag wie van beide de stagevergoeding ontvangt. Op basis van deze afspraken betaalt de provincie de vergoeding uit.

Artikel 9 Aanvullende afspraken Bij aanvullende afspraken valt te denken aan: - contact met de contactpersoon of stagebegeleider vanuit het opleidingsinstituut; - betaling door de provincie van de stagevergoeding aan het stagefonds van het opleidingsinstituut; - verzekering via de onderwijsinstelling van de stagiair tegen het risico van wettelijke aansprakelijkheid en/of ongevallen; - nadere afspraken over publicatie van verslagen, artikelen of andere stukken van de hand van de stagiair; - melden ziekteverzuim van de stagiair bij de onderwijsinstelling.

Eventueel kan het stagecontract van de onderwijsinstelling aanvullend van toepassing worden verklaard. Dan moet uiteraard bekeken worden of de afspraken niet strijdig zijn met de stage-overeenkomst van de provincie. Hetzelfde geldt in voorkomende gevallen voor de praktijkovereenkomst in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs: provincie en stagiair kunnen hierover zo nodig aanvullende afspraken maken.