Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR789
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR789/1
EILANDSVERORDENING van de FEB 12 1962 inzake huurautodiensten
Geldend van 28-06-1991 t/m 09-10-2010
Intitulé
EILANDSVERORDENING van de FEB 12 1962 inzake huurautodienstenHOOFDSTUK I Begripsbepaling
Artikel 1.
In deze eilandsverordening wordt verstaan onder:
- a.
Motorrijtuigen:
vervoermiddelen bestemd om uitsluitend of mede door een mechanische kracht op of aan het voertuig zelf aanwezig anders dan langs spoorstaven te worden voortbewogen;
- b.
Huurauto's:
motorrijtuigen bestemd om personen tegen vergoeding te vervoeren anders dan in de uitoefening van een autobusdienst of in de uitvoering van groepsvervoer.
De bestemming tot huurauto blijkt uit de op de huurauto aan te brengen belastingnummerplaat;
- c.
Huurautodiens:
een onderneming welke ten doel heeft de personen, die zich daartoe aanmelden met een of meer huurauto’s te vervoeren op voor het openbaar rij- en ander verkeer openstaande wegen of paden;
- d.
Bestuurder:
hij, die een huurauto feitelijk bestuurt;
- e.
Vergunning:
de vergunning tot het onderhouden van een huurautodienst, verleend volgens de in deze eilandsverordening gestelde regelen;
- f.
Rijvergunning:
de door of namens het Plaatselijk Hoofd van Politie afgegeven rijvergunning om als bestuurder van een huurauto te kunnen optreden;
- g.
Vergunninghouder:
degene aan wie ingevolge deze eilandsverordening een vergunning tot het onderhouden van een huurautodienst is verleend of diens vervanger;
- h.
Commissie:
de voor het eilandgebied Bonaire door het Bestuurscollege te benoemen Commissie inzake huurautodiensten.
HOOFDSTUK II. Vergunningen en de bevoegdheid tot het verlenen daarvan.
Artikel 2.
Het is verboden een huurautodienst te onderhouden dan wel een huurauto voor personenvervoer aan te wenden of te doen aanwenden anders dan krachtens een vergunning en overeenkomstig de bepalingen dezer eilandsverordening,
Artikel 3.
Een vergunning wordt voor ten hoogste vijf jaren verleend aan in Bonaire gevestigde natuurlijke personen.
Artikel 4.
-
1. De vergunning luidt ten name van de houder.
-
2. Aan de vergunning kunnen voorwaarden worden verbonden. De vergunninghouder, die zich niet, of niet volledig houdt aan de voorwaarden, verbonden aan een vergunning, wordt geacht zonder vergunning te hebben gehandeld.
Artikel 5.
De bevoegdheid tot het verlenen van een vergunning, als bedoeld in artikel 2, berust bij het Bestuurscollege.
HOOFDSTUK III. Weigering, intrekking en beroep.
Artikel 6.
De vergunning wordt geweigerd:
- 1.
Indien naar het oordeel van het Bestuurscollege voldoende in de behoefte aan huurauto's is voorzien;
- 2.
Indien de aanvrager de gewenste inlichtingen opzettelijk niet naar waarheid verstrekt.
Artikel 7.
De vergunning kan worden geweigerd:
- 1.
indien aan de aanvrager reeds een vergunning is uitgereikt;
- 2.
aan die personen, die - ingeval van meerdere aanvragers – naar het oordeel van het Bestuurscollege uit hoofde van hun leeftijd of anderzins voldoende op andere wijze in hun onderhoud kunnen voorzien.
Artikel 8.
De vergunning wordt ingetrokken:
- 1.
wanneer na het verlenen van de vergunning blijkt, dat de vergunninghouder bij het aanvragen van de vergunning de van hem gewenste inlichtingen opzettelijk niet naar waarheid heeft verstrekt;
- 2.
indien niet is voldaan aan de bij eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen te stellen eisen met betrekking tot de verzekering als bedoeld onder d van artikel 19.
Artikel 9.
De vergunning kan worden ingetrokken:
- 1.
indien niet wordt voldaan aan de voorschriften bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen vastgesteld krachtens artikel 19;
- 2.
indien de exploitatie van de huurautodienst niet overeenkomstig de bepalingen van deze eilandsverordening plaats vindt;
- 3.
indien gedurende een tijd van tenminste drie maanden naar het oordeel van het Bestuurscollege de vergunning niet is geëxploiteerd;
- 4.
Ingeval de vergunninghouder of diens vervanger zich heeft schuldig gemaakt aan een overtreding dezer eilandsverordening, of overtreding van het bepaalde in een krachtens deze eilandsverordening uitgevaardigd besluit, dan wel aan een zodanig strafbaar feit tengevolge waarvan hem de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen kan worden ontzegd.
Artikel 10.
-
1. Intrekking ener vergunning geschiedt niet dan na de vergunninghouder, desgewenst met bijstand van een raadsman, in de gelegenheid te hebben gesteld om te worden gehoord.
-
2. De beschikking tot intrekking ener vergunning bevat de gronden, waarop zij berust en wordt in afschrift aan betrokkenen medegedeeld.
Artikel 11.
-
1. Tegen de intrekking van een vergunning door het Bestuurscollege kan de belanghebbende bij de Eilandsraad in beroep komen. Het bezwaarschrift, waarbij het beroep wordt ingesteld, wordt binnen veertien dagen na persoonlijke uitreiking van een afschrift van het besluit tot intrekking aan de belanghebbende of een zijner huisgenoten ingediend bij de Secretaris van het Eilandgebied.
-
2. De beslissing in beroep wordt genomen binnen drie maanden nadat het beroep is ingesteld en bevat de gronden, waarop zij berust.
-
3. Indien de eilandsraad in beroep een vergunning verleent, geldt deze voor een door het Bestuurscollege verleende vergunning.
Artikel 12.
-
1. De vergunninghouder is verplicht de vergunning op eerste vordering van de opsporingsambtenaren, bedoeld in artikel 37, ter inzage af te geven.
-
2. Ingeval van intrekking der vergunning, als in de voorgaande artikelen omschreven, is de vergunninghouder verplicht de vergunning binnen veertien dagen na datum van de beschikking tot intrekking in te leveren bij de secretaris der Commissie.
HOOFDSTUK IV. Van de Commissie.
Artikel 13.
-
1. De Commissie beeft tot taak, overeenkomstig de in deze eilandsverordening vervatte bepalingen advies uit te brengen aan het Bestuurscollege.
-
2. De Commissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en tenminste vijf leden. De secretaris is tevens lid van de Commissie.
Artikel 14.
De Commissie heeft als correspondentie-adres het Bestuurskantoor te Bonaire.
Artikel 15.
-
1. De Commissie vergadert telkenmale als zulks door een lid nodig wordt geoordeeld.
-
2. Geen vergadering kan doorgang vinden zo niet tenminste de helft van het aantal leden, waaruit de Commissie bestaat aanwezig is.
-
3. Besluiten dienen ter vergadering te worden genomen met volstrekte meerderheid van stemmen der aanwezige leden.
HOOFDSTUK V. De aanvrage.
Artikel 16.
De aanvrage voor een vergunning wordt schriftelijk tot het Bestuurscollege gericht en bevat de volgende opgaven:
- 1.
naam, leeftijd, adres, nationaliteit van de aanvrager, of de aanvragers, voor zover een of meer personen de vergunning op hun naam vragen;
- 2.
naam, adres, statuten der rechtspersoon, namen, adressen, nationaliteit en feitelijke woonplaats der bestuursleden;
- 3.
een opgave van het materieel waarover de aanvrager beschikt of denkt te kunnen beschikken.
Artikel 17.
-
1. De aanvrage wordt onderzocht door de commissie, bedoeld in artikel 13, die zo nodig de aanvrager oproept teneinde inlichtingen te verstrekken en de aanvrage zonodig nader aan te vullen.
-
2. De aanvrager is gehouden alle gewenste inlichtingen naar waarheid te verstrekken.
Artikel 18.
-
1. Indien naar het aanvankelijk oordeel der Commissie een gunstig advies zal kunnen worden uitgebracht, legt zij de aanvrage gedurende 14 dagen aan het correspondentie-adres ter inzage. Van deze wederlegging geschiedt aankondiging door aanplakking aan het correspondentie-adres van het Bestuurscollege.
-
2. Gedurende deze termijn kan iedere belanghebbende schriftelijk bij de secretaris der commissie bezwaren inbrengen.
-
3. Na afloop van deze termijn zendt de Commissie de aanvrage, vergezeld van haar definitief advies en van de bezwaarschriften, welke in deze zijn ingezonden aan het Bestuurscollege.
-
4. Het Bestuurscollege beslist op de aanvrage en brengt zijn beslissing ter kennis van de aanvrager. De beslissing wordt ter openbare kennis gebracht door aanplakking aan het correspondentie-adres van het Bestuurscollege.
HOOFDSTUK VI. Algemene bepalingen.
Artikel 19.
Bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen worden regelen vastgesteld omtrent:
- a.
inrichting, onderhoud en zindelijkheid van materieel;
- b.
verplichtingen van de huurautobestuurder;
- c.
de tarieven;
- d.
verzekering voor aansprakelijkheid jegens derden en jegens vervoerde personen.
Artikel 20.
-
1. De vergunning vervalt van rechtswege een maand na de datum van overlijden van de vergunninghouder. Gedurende deze maand kan de huurautodienst zonder nadere vergunning worden voortgezet:
- a.
door zijn weduwe;
- b.
indien er geen weduwe is, dan wel, indien deze niet binnen twee weken na het overlijden van haar bevoegdheid gebruikt maakt, door een of meer van zijn wettige of gewettigde kinderen en/of hun wettelijke vertegenwoordiger(s);
- c.
indien er ook geen wettige of gewettigde kinderen zijn, dan wel indien ook deze niet binnen twee weken na het overlijden van hun bevoegdheid gebruik maken, door een of meer van zijn natuurlijke erkende minderjarige kinderen en/of hun wettelijke vertegenwoordiger(s), mits deze binnen twee weken na het overlijden van hun bevoegdheid gebruik maken.
- a.
-
2. In de gevallen bedoeld onder a, b of c van het eerste lid, wordt de vergunning, nadat de wens daartoe te kennen is gegeven, binnen een maand overgeschreven ten name van de belanghebbende(n).
-
3. Een verzoek als in het tweede lid bedoeld wordt met inachtneming van het bepaalde in artikel 3 van deze eilandsverordening ingewilligd, indien aannemelijk is gemaakt, dat de voortzetting van de huurauto-dienst noodzakelijk is, ter voorziening in het onderhoud van de weduwe en/of minderjarige kinderen van de overleden vergunninghouder, c.q. de opvoeding van laatstgenoemden en overigens aan de bepalingen van deze eilandsverordening wordt voldaan.
-
4. Het Bestuurscollege is bevoegd indien een overschrijving als bedoeld in het tweede lid plaats vindt, te bepalen, dat de vergunninghouder op wiens naam de vergunning wordt overgeschreven, vrijgesteld is van de verplichting om zelf als bestuurder op te treden, in welk geval het gestelde in art. 24 lid 3 buiten toepassing blijft.
Artikel 21.
-
1. De namen van hen, op wier verzoek om een vergunning afwijzend moest worden beschikt, uitsluitend op grond van het feit dat voldoende in de vervoersbehoefte is voorzien, worden op een daartoe bestemde lijst gebracht in de volgorde van de datum van indiening van het verzoekschrift. Bij indiening van twee verzoekschriften op dezelfde datum beslist het Bestuurscollege welk verzoekschrift eerst op de lijst wordt geplaatst.
-
2. De Commissie doet van de plaatsing op de lijst aan belanghebbende mededeling, met opgave van de datum, waarop hij op de lijst is geplaatst.
-
3. De Commissie schrapt van de lijst de naam van hem:
- a.
die verklaart dat hij van de inschrijving afstand doet;
- b.
aan wie een vergunning ingevolge deze eilandsverordening wordt verleend;
- c.
die overleden is, dan wel voor zover het een rechtspersoon betreft, ontbonden is.
- a.
-
4. Van zodanige schrapping wordt aan belanghebbende(n) kennis gegeven.
-
5. Telkens wanneer een vergunning beschikbaar is, wordt hij, die ingevolge de chronologische volgorde der op de in het eerste lid bedoelde lijst daarvoor in aanmerking komt, hiervan schriftelijk in kennis gesteld. Hij is dan gehouden zich binnen veertien dagen in verbinding te stellen met de Commissie.
-
6. Van de lijst wordt aan de personen, bedoeld in het eerste lid, op verzoek inzage verstrekt.
-
7. Zodra op de lijst bedoeld in het eerste lid van dit artikel namen van vijftig aanvragers zijn gebracht, worden geen verzoeken meer tot het verkrijgen van een vergunning als bedoeld in artikel 3 in behandeling genomen totdat het aantal namen op de lijst verminderd is tot vijfentwintig.
-
8. Van het bepaalde in lid 7 wordt bekendmaking gedaan in de door het Bestuurscollege aan te wijzen plaatselijke bladen, wanneer het aantal namen van de op die lijst ingeschreven vijftig heeft bereikt, alsmede wanneer dat aantal tot vijfentwintig is teruggebracht.
Artikel 22.
Het Bestuurscollege is bevoegd, na advies van de Commissie te hebben ingewonnen op verzoek van de vergunninghouder de vergunning over te schrijven op naam van hem, die ingevolge de chronologische volgorde als nummer een op de in artikel 21 bedoelde lijst voorkomt .
Artikel 23.
-
1. De vergunninghouder kan hoogstens zes maanden voor afloop van de geldigheidsduur in de vergunning gesteld vernieuwing van zijn vergunning vragen.
-
2. Het Bestuurscollege beslist op het verzoek, nadat de vergunninghouder in de gelegenheid is gesteld door de Commissie te worden gehoord.
-
3. Het Bestuurscollege kan bij vernieuwing andere of aanvullende voorwaarden stellen, doch niet dan nadat de vergunninghouder in de gelegenheid is gesteld door de Commissie te worden gehoord.
Artikel 24.
-
1. Onverminderd het bepaalde in artikel 3 is het de vergunninghouder toegestaan zich bij de exploitatie van zijn dienst door een chauffeur te doen bijstaan.
-
2. Alvorens een vergunninghouder, als in het voorgaande lid bedoeld, van de diensten van een chauffeur gebruikt maakt, is hij verplicht zich te overtuigen dat die chauffeur in het bezit is van een rijvergunning als bedoeld in artikel 25 en een geldig rijbewijs.
-
3. Indien de vergunninghouder, als bedoeld in lid 1 van dit artikel, tegen betaling van de diensten van een chauffeur gebruik maakt, moet de betaling van die chauffeur tenminste bedragen de helft van de gedurende de periode van vervanging ontvangen opbrengst verminderd met de helft van de kosten van de gedurende die periode verbruikte brandstof.
HOOFDSTUK VII Rijvergunning.
Artikel 25.
-
1. Onverminderd het bepaalde in de voorgaande artikelen moet de bestuurder van een huurauto in het bezit zijn van een geldige te zijnen name gestelde schriftelijke rijvergunning, afgegeven door of namens het Plaatselijk Hoofd van Politie.
-
2. De geldigheidsduur der rijvergunning bedraagt ten hoogste twee achtereenvolgende jaren.
Artikel 26.
Een rijvergunning in het voorgaande artikel bedoeld wordt slechts afgegeven aan hen, die:
- 1.
in het bezit zijn van een geldig rijbewijs;
- 2.
de leeftijd van 25 jaren hebben bereikt;
- 3.
van goed zedelijk en maatschappelijk gedrag zijn.
Artikel 27.
-
1. Het Plaatselijk Hoofd van Politie is bevoegd een rijvergunning, bij een met redenen omklede beschikking, te weigeren, dan wel al of niet voor een door hem te bepalen tijdsduur in te trekken in het belang van de openbare orde, rust of goede zeden.
-
2. Het Plaatselijk Hoofd van Politie is bevoegd een rijvergunning bij een met redenen omklede beschikking te weigeren, indien de aanvrager zich in een tijdvak van 5 jaren voor de datum van aanvrage heeft schuldig gemaakt aan een strafbaar feit op grond waarvan hem de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen is ontzegd.
-
3. Het bepaalde in artikel 11 vindt ten aanzien van de rijvergunning geen toepassing.
Artikel 28.
De rijvergunning vervalt van rechtswege zodra:
- 1.
de houder de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen wordt ontzegd;
- 2.
de houder gedurende twaalf achtereenvolgende maanden drie malen onherroepelijk is veroordeeld terzake maximum-snelheidsoverschrijding, dan wel het op zodanige wijze rijden, dat hij daardoor gevaar voor anderen heeft doen ontstaan;
- 3.
de houder onherroepelijk is veroordeeld tot een vrijheidsstraf van meer dan één jaar.
Artikel 29.
Op eerste vordering van de opsporingsambtenaren, genoemd in artikel 37 is de bestuurder verplicht zijn rijvergunning ter inzage af te geven.
Artikel 30.
Ingeval een rijvergunning is ingetrokken op grond van het bepaalde in artikel 27 dan wel van rechtswege is vervallen, als bedoeld in artikel 28, is de houder verplicht zijn rijvergunning ten spoedigste in te leveren op een der politiewachten.
HOOFDSTUK VIII. Verbodsbepaling.
Artikel 31.
-
1. Het is verboden een huurautodienst te onderhouden of te doen onderhouden, dan wel een huurauto voor personenvervoer aan te wenden of te doen aanwenden, zo niet is voldaan aan de bij Eilandsbesluit houdende algemene maatregelen te stellen verzekeringsvoorwaarden.
-
2. De huurauto wordt geacht niet verzekerd te zijn, indien, terwijl de huurauto als zodanig wordt aangewend, de verschuldigde premie niet is voldaan.
-
3. Een onverzekerde huurauto, dan wel een huurauto ten opzichte waarvan vermoed wordt, dat niet is voldaan aan de verzekeringsvoorwaarden als bedoeld in lid 1 kan door de opsporingsambtenaren, genoemd in artikel 37, ter bewaring aan een der politiewachten worden geplaatst en zal eerst worden vrijgegeven, indien kan worden aangetoond, dat de betrokken huurauto is verzekerd en dat de verschuldigde premie is voldaan.
HOOFDSTUK IX Strafbepaling.
Artikel 32.
Overtreding van het bepaalde in de artikelen 2 en 31 van deze eilandsverordening wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste veertien dagen of geldboete van ten hoogste duizend gulden.
Artikel 33.
Overtreding van het bepaalde in de artikelen 12, 17 lid 2, 25, 29 en 30 wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste veertien dagen of geldboete van ten hoogste vijfhonderd gulden.
Artikel 34.
Overtreding van het bepaalde in artikel 24 lid 2 of van enige bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen, gestelde bepaling, wordt, met inachtneming van het bepaalde in artikel 32 juncto artikel 31, gestraft met hechtenis van ten hoogste veertien dagen of geldboete van ten hoogste honderd gulden.
Artikel 35.
Indien tijdens het plegen van een overtreding nog geen jaar is verlopen, sedert een vroegere veroordeling van de schuldige wegens een gelijksoortige overtreding onherroepelijk is geworden of vrijwillig voldaan is aan de voorwaarden door de bevoegde ambtenaar van het Openbaar Ministerie krachtens artikel 76 van het Wetboek van Strafrecht gesteld, worden de in de artikelen 32, 33 en 34 bedreigde straffen met de helft verhoogd.
Artikel 36.
De feiten in deze eilandsverordening strafbaar gesteld worden als overtredingen beschouwd.
HOOFDSTUK X. Opsporingsambtenaren.
Artikel 37.
-
1. Met de opsporing van de bij deze eilandsverordening en de daaruit voortvloeiende besluiten strafbaar gestelde feiten worden belast de ambtenaren, genoemd in artikel 8, sub 1-4 van het Wetboek van Strafvordering.
-
2. Zij zijn bevoegd ter op- of nasporing elke plaats te betreden met uitzondering van een woning, waarvan de toegang door de rechthebbende wordt geweigerd.
-
3. Een woning, waarvan de toegang wordt geweigerd, treden zij tegen de wil van de bewoner alleen binnen op schriftelijke last van de Gezaghebber, de Officier van Justitie of van een Substituut-Officier van Justitie, dan wel de plaatselijke ambtenaar van het Openbaar Ministerie.
Van dit binnentreden wordt door hem proces-verbaal opgemaakt, dat binnen tweemaal vier en twintig uur aan degene in wiens woning is binnengetreden, in afschrift wordt medegedeeld.
HOOFDSTUK XI. Overgangsbepalingen.
Artikel 38.
Het bepaalde in:
- a.
artikel 3, met inachtneming van het bepaalde in artikel 22;
- b.
artikel 7 sub 1;
vindt voor het eerst toepassing twee jaren na het in werking treden van deze eilandsverordening, voor wat betreft houders, die bij het inwerkingtreden reeds een huurauto exploiteerden en aan de bepalingen dezer verordening voldoen.
Artikel 39.
In afwijking van het bepaalde in de artikelen 3 en 24 is het Bestuurscollege bevoegd na ingewonnen advies van de Commissie ten aanzien van voor de inwerkingtreding van deze verordening verleende vergunningen vrijstelling te verlenen van de verplichting om zelf als bestuurder op te treden, in welk geval het gestelde in artikel 24, derde lid, buiten toepassing blijft.
Artikel 39bis.
-
1. In zeer bijzondere gevallen kan door de Eilandsraad, op voorstel van het Bestuurscollege na ingewonnen advies van de Commissie, in afwijking van het bepaalde in artikel 22 een vergunning worden verleend.
-
2. Indien de Eilandsraad krachtens deze bepaling een vergunning verleent, geldt deze voor een door het Bestuurscollege verleende vergunning.
HOOFDSTUK XII. Slotbepalingen
Artikel 40.
Deze eilandsverordening kan worden aangehaald onder de naam van "Eilandsverordening huurauto-diensten Bonaire", met bijvoeging van het jaartal van het Afkondigingsblad, waarin zij zal worden afgekondigd.
Artikel 41.
Deze eilandsverordening treedt in werking op een door het Bestuurscollege te bepalen datum.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl