Uitvoeringsrichtlijnen gewijzigde Tabakswet (gemeente Westland 2007)

Geldend van 15-03-2007 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsrichtlijnen gewijzigde Tabakswet (gemeente Westland 2007)

De gemeente stelt de Uitvoeringsrichtlijnen gewijzigde Tabakswet (gemeente Westland 2007) vast.

Tabaksrook vormt een groot probleem op de werkplek en in openbare gelegenheden. Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid van zowel rokers als niet-rokers. Ook niet-rokers kunnen gezondheidsschade ondervinden als ze tabaksrook inademen.

In de Tabakswet zijn daarom verschillende rookverboden opgenomen om de niet-roker tegen het inademen van tabaksrook te beschermen. Sinds 1 januari 1990 zijn artikel 10 en 11 van de Tabakswet en het uitvoeringsbesluit van de Tabakswet “besluit beperking verkoop en gebruik tabaksproducten” (Beperkingenbesluit) van kracht. Hierin staat dat een rookverbod zoals omschreven in het Beperkingenbesluit ingesteld dient te worden in:

  • ·

    Overheidsinstellingen;

  • ·

    Gebouwen of instellingen voor gezondheidszorg, maatschappelijke dienstverlening, sport, sociaal-cultureel werk of onderwijs.

Vanaf 1 januari 2004 is de Tabakswet op een aantal punten aangescherpt. De belangrijkste wijziging is dat vanaf deze datum iedere werknemer recht heeft op een rookvrije werkplek. De werkgevers zijn dan ook verplicht maatregelen te treffen, zodat werknemers in staat worden gesteld hun werkzaamheden te verrichten zonder overlast van roken door anderen te ondervinden. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet toe op de naleving van de tabakswet. Wanneer de VWA opmerkt dat de regels niet worden nageleefd kunnen zij de werkgever een boete opleggen. Die boete kan oplopen van € 300,- tot € 2.400,-.

Om de rokers enigszins tegemoet te komen, kan in beperkte mate worden afgeweken van het rookverbod. Werkgevers mogen voor rokers een aparte afgesloten rookkamer inrichten, die geen last en hinder veroorzaakt

in aangrenzende ruimten. De werkgever is dit echter niet verplicht.

Om uitvoering te geven aan de gewijzigde Tabakswet per 1 januari 2004 zijn er voor Westland een aantal uitvoeringsrichtlijnen opgesteld. Het gaat hier om de volgende afspraken:

  • 1. In de gemeentekantoren en -werven, begraafplaatsen, brandweerkazernes, griffie, gemeentelijke instellingen De Naald en De Boetzelaer en overige gebouwen in beheer van gemeente Westland, is het verboden te roken in: de werkvertrekken, vergaderzalen, kantines, gangen, toiletten, tussen de (automatische) schuif-deuren van de hoofd- en zij-ingangen van de gebouwen en voor de hoofd- en zij-ingangen van het gebouw;

  • 2. Het rookverbod is bij alle toegangsdeuren aangegeven met pictogrammen en/of bordjes; een asbak om sigaretten in te doven mag hier niet staan;

  • 3. Roken wordt op de diverse locaties alleen gedoogd in speciaal daarvoor ingerichte rookruimten. Toegestane rookruimten zijn:

    Gemeentekantoor Monster

    Rookruimte op de 2e etage naast de lift

    Gemeentekantoor Wateringen

    Rookkamer op de 1ste etage

    Gemeentekantoor De Lier

    In de kelder is een rookruimte beschikbaar

    Gemeentekantoor Naaldwijk

    Rookkamer in kamer 0.34

    Gemeentekantoor ’s-Gravenzande

    Hier is het toegestaan om bij de ingang van de fietsenstalling te roken

  • 4. De werkgever moet er op toezien dat het rookverbod wordt nageleefd door de medewerkers. Wanneer medewerkers klachten hebben over rookgedrag, kunnen zij dit melden bij de eigen teamleider. De teamleider spreekt de “overtreder” aan op zijn of haar gedrag. Indien desbetreffende persoon niet onder het eigen team valt, wordt dit gemeld bij de teamleider Facilitaire Zaken. Hij licht vervolgens de direct leidinggevende van betrokkene in.

    Klachten over rookoverlast (welke niet veroorzaakt worden door rookgedrag) kunnen worden gemeld bij de teamleider Facilitaire Zaken, waarna desgewenst actie wordt ondernomen;

  • 5. De “overtreder” wordt door diens direct leidinggevende aangesproken. De werknemer moet zich aan het rookverbod houden. Wanneer de medewerker het rookverbod overtreedt pleegt hij / zij plichtsverzuim conform artikel 16:1:1 van de CAR/UWO en kan op basis van artikel 16:1:2 disciplinair worden gestraft.

Evaluatie

Jaarlijks wordt de toepasbaarheid van de uitvoeringsrichtlijnen geëvalueerd door P&O in samenwerking met Interne Dienstverlening. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de huisregels onder de aandacht van de medewerkers te brengen door op JOOST of in het personeelsblad hier aandacht aan te geven.

Slotbepaling

Deze uitvoeringsrichtlijnen treden één dag na publicatie in werking en kunnen worden aangehaald als “uitvoeringsrichtlijnen gewijzigde Tabakswet Gemeente Westland 2007”.

Ondertekening

Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Westland in hun vergadering van 27 februari 2007 (besluitnummer 5.4.1.)
de secretaris de burgemeester
G. Buck J. van der Tak