Regeling vervallen per 01-07-2014

Subsidieverordening cultuur, taal en onderwijs

Geldend van 01-07-2014 t/m 30-06-2014

Intitulé

Subsidieverordening cultuur, taal en onderwijs

Verordening van 4 oktober 2006, houdende regels betreffende de subsidiëring van activiteiten op het terrein van cultuur, taal en onderwijs (Subsidieverordening cultuur, taal en onderwijs).

Provinciale staten van Fryslân,

overwegende dat het wenselijk is om het verstrekken van subsidies ten behoeve van cultuuruitingen, taal en onderwijs een wettelijke grondslag te geven,

gelet op de artikelen 145 en 152 van de Provinciewet, de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2006,

besluiten vast te stellen de Subsidieverordening cultuur, taal en onderwijs als volgt:

Artikel 1

  • 3 Gedeputeerde staten stellen ter uitvoering van het eerste lid nadere regels.

Artikel 2

  • 1 Gedeputeerde staten stellen het subsidieplafond vast voor de in artikel 1 bedoelde thema’s van activiteiten.

  • 2 Gedeputeerde staten kunnen een subsidieplafond onderverdelen ten behoeve van specifieke activiteiten en/of doelgroepen.

  • 3 Het subsidieplafond wordt bekend gemaakt voor de aanvang van het tijdvak waarvoor het is vastgesteld. Bij de bekendmaking van het subsidieplafond wordt de wijze van verdeling bekendgemaakt.

Artikel 3 Verslag

Na het verstrijken van elk begrotingsjaar doen gedeputeerde staten aan het Presidium verslag van de op grond van deze subsidieverordening in het verslagjaar aangevraagde, verstrekte en afgewezen subsidies.

Artikel 4 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1 De verordening Budget taal en cultuur wordt op het tijdstip waarop de Subsidieverordening cultuur, taal en onderwijs in werking treedt ingetrokken.

  • 2 Deze verordening wordt aangehaald als Subsidieverordening cultuur, taal en onderwijs en treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

Ondertekening

Leeuwarden, 4 oktober 2006
voorzitter drs. E.H.T.M. Nijpels
griffier O. Bijlsma

Toelichting: In de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2006 staat dat gedeputeerde staten het bevoegde bestuursorgaan zijn om subsidie te verstrekken. Daarbij is als basisregel bepaald dat subsidie uitsluitend wordt verstrekt als dat past binnen het provinciaal beleid en de door provinciale staten vastgestelde begroting. Voor zover subsidie wordt verstrekt ten laste van een begroting die nog niet is vastgesteld, bv. bij meerjarige subsidies, wordt subsidie verleend onder de voorwaarde dat door provinciale staten voldoende gelden ter beschikking worden gesteld. Daarmee is het budgetrecht van provinciale staten geborgd. Provinciale staten bepalen de hoofdlijnen van het beleid. Dat vinden we in de eerste plaats terug in de Programmabegroting, maar ook in beleidsnota’s, zoals in dit geval de Cultuurnota, de Taalnota en de Onderwijsnota. Niet alleen het budgetrecht van provinciale staten, maar ook de hoofdlijnen van het beleid begrenzen de mogelijkheid van gedeputeerde staten om subsidie te verstrekken. Gedeputeerde staten kunnen te subsidiëren activiteiten benoemen die passen binnen genoemde thema’s. Voor zover dat dienstig is voor het realiseren van beleidsdoelstellingen en tevens past binnen het beschikbare budget kunnen gedeputeerde staten overige thema’s van activiteiten benoemen. Ter uitwerking daarvan stellen gedeputeerde staten krachtens delegatie van regelgevende bevoegdheid nadere regels, waarin de te subsidiëren activiteiten, criteria, subsidiabele kosten e.d. zijn uitgewerkt.

Het subsidieplafond is een instrument van begrotingsbeleid. Het is het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar is voor subsidieverstrekking. Een subsidie wordt geweigerd voor zover door subsidieverstrekking het subsidieplafond zou worden overschreden. In de begroting stellen provinciale staten budget beschikbaar ter uitvoering van de subsidieregeling Cultuur, taal en onderwijs. Gedeputeerde staten verdelen dat bedrag over de diverse thema’s van activiteiten en zonodig over concrete activiteiten en/of doelgroepen.