Regeling vervallen per 01-06-2015

Verordening burgerparticipatie Wmo

Geldend van 01-01-2007 t/m 31-05-2015

Intitulé

Verordening burgerparticipatie Wmo

DE RAAD VAN DE GEMEENTE BEEK;

gezien het voorstel van het college d.d. 10 april 2007;

gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);

B E S L U I T :

vast te stellen de

Verordening burgerparticipatie Wmo

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

Wmo:

de Wet maatschappelijke ondersteuning van 29 juni 2006;

burgerparticipatie Wmo:

de gestructureerde wijze waarop de gemeente de bij de maatschappelijke ondersteuning betrokken burgers, instellingen en georganiseerde verbanden betrekt in de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van die maatschappelijke ondersteuning;

Wmo-platform:

de Stichting Wmo-platform Beek, zijnde de door het college als zodanig erkende en in deze gemeente actief zijnde vertegenwoordiging van de bij de maatschappelijke ondersteuning betrokken burgers, instellingen en georganiseerde verbanden.

Artikel 2 Benoeming en samenstelling Wmo-platform

  • 1. Er is een Wmo-platform ter voorbereiding van college- en raadsbesluiten aangaande de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het Wmobeleid.

  • 2. Benoeming van de leden van het Wmo-platform vindt plaats op basis van een voordracht van personen aan het college voor een periode van 4 jaar. De leden kunnen éénmaal herbenoemd worden.

  • 3. Schorsing en ontslag vindt plaats op basis van een gemotiveerd voorstel aan het college.

  • 4. Per instelling of georganiseerd verband wordt één lid en één plaatsvervangend lid benoemd.

  • 5. Het Wmo-platform kiest uit haar midden een bestuur, een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Zonodig worden er werkgroepen ingesteld.

  • 6. Indien het ledenaantal van het Wmo-platform onder de 7 dreigt te komen, treedt het college in overleg met de nog zittende leden over de wijze waarop de omvang van het platform kan worden uitgebreid.

  • 7. Het Wmo-platform stelt zelf haar statuten en haar huishoudelijk reglement vast. Deze worden ter kennisname aan het college gezonden.

Artikel 3 Doelstellingen

De burgerparticipatie Wmo heeft als doelstelling

  • 1.

    te bewerkstelligen dat de bij de maatschappelijke ondersteuning betrokken burgers, instellingen en georganiseerde verbanden vanuit een onafhankelijke positie optimaal betrokken zijn bij de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het Wmo-beleid;

  • 2.

    bij te dragen aan de totstandkoming en/of verbetering van het Wmo-beleid.

Artikel 4 Beleidsterreinen

Het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Wmo bestaande uit beleidsvoor bereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van dit beleid.

Artikel 5 Werkwijze

  • 1.

    In het kader van de burgerparticipatie Wmo vragen het college en/of de gemeenteraad het Wmo-platform tijdig advies over alle voorgenomen besluiten die betrekking hebben op of verband houden met beleidsvoorbereiding, vaststelling, uitvoering of evaluatie van het Wmo-beleid, op een zodanige wijze dat het Wmo-platform minimaal 6 weken heeft om advies uit te brengen.

  • 2.

    Enkel in spoedeisende gevallen kan het college en/of de gemeenteraad de in lid 1 genoemde termijn voor het uitbrengen van advies korter zijn dan 6 weken. In voornoemd geval wordt de reden van het spoedeisende karakter door het college of de gemeenteraad toegelicht en zal het college en/of de gemeenteraad overleg plegen met de voorzitter en/of het dagelijks bestuur van het Wmo-platform.

  • 3.

    Het Wmo-platform is tevens gerechtigd uit eigen beweging advies uit te brengen aan het college en/of de gemeenteraad.

  • 4.

    Het advies van het Wmo-platform wordt aan het college en de gemeenteraad gestuurd. In het geval dat het college in een voorstel aan de gemeenteraad afwijken van dit advies, wordt aangegeven op welke gronden van het advies van het Wmo-platform is afgeweken. Het Wmo-platform zal aansluitend over het ingenomen standpunt worden geïnformeerd.

  • 5.

    Het college voorziet het Wmo-platform tijdig van alle en begrijpelijke informatie, noodzakelijk om naar behoren te kunnen functioneren. Het betreft hier alle informatie die noodzakelijk is om beleid en uitvoering te begrijpen én om te kunnen reageren op plannen voor ontwikkelingen en wijzigingen. De informatie wordt desgevraagd in speciale leesvorm aangeleverd (digitaal, braille, grootletterschrift, daisy-rom).

  • 6.

    Tussen het college en/of de gemeenteraad en het Wmo-platform vindt minimaal 4 maal per jaar een structureel overleg plaats, waarvoor beide partijen kunnen agenderen.

  • 7.

    Van overleg en afspraken met het Wmo-platform doet het college binnen 4 weken schriftelijke verslag aan het Wmo-platform.

  • 8.

    Het college wijst een vaste contactambtenaar aan als aanspreekpunt voor het Wmo-platform. De gemeente regelt de vergaderlocatie en plaatsing van de betreffende aankondigingen en bepaalde mededelingen op de gemeentelijke informatiepagina van het betreffende weekblad.

  • 9.

    De samenwerking tussen de gemeente en het Wmo-platform wordt jaarlijks de geëvalueerd.

Artikel 6 Faciliteiten

  • 1. Het Wmo-platform ontvangt een vergoeding waarmee het redelijkerwijze in staat kan worden geacht om in het kader van de uitvoering van deze verordening haar taken naar behoren uit te voeren.

  • 2. De in het vorige lid bedoelde subsidie wordt vastgesteld op basis van een jaarlijkse begroting. Deze dient vóór juni van het aan de begroting voorafgaande jaar te worden ingediend.

Artikel 7 Slotbepalingen

  • 1.

    In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet met betrekking tot de Wmo beslist het college in goed overleg met het Wmo-platform.

  • 2.

    Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening burgerparticipatie Wmo".

  • 3.

    Deze verordening kan niet eenzijdig worden ingetrokken noch worden gewijzigd door het gemeentebestuur dan nadat overleg heeft plaatsgevonden met het Wmo-platform.

  • 4.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2007.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad der gemeente Beek in zijn openbare
vergadering van 3 mei 2007.
De raadsgriffier, De voorzitter,
drs. G.H.M. Erven drs. A.M.J. Cremers