Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742808
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742808/1
Beleidsregels gebiedsontzegging gemeente Stein
Geldend van 23-07-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels gebiedsontzegging gemeente SteinDe burgemeester van de gemeente Stein :
Overwegende gelet op artikel 2:71 van de Algemene Plaatselijke Verordening Stein (hierna: APV) en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht:
- -
dat in de gemeente Stein overlast plaatsvindt van personen en dat het gedrag van deze personen onder meer (niet-limitatief) bestaat uit: samenscholing, intimiderend groepsgedrag, handel in drugs, openlijk drugsgebruik, geweldpleging, doelloos ophouden in of rondom portieken van woningen en/of in of rondom winkels en/of horecazaken, belemmering van de vrije doorgang, schreeuwen, urineren, onvoorspelbare agressiviteit, voetballen op of tegen niet daarvoor bestemde plaatsen (zoals een voetbalveld) en het anderszins lastig vallen van inwoners of bezoekers (zie de bijlage voor een nadere uitleg van openbare orde verstorende handelingen);
- -
dat dit gedrag bij inwoners, bewoners en bezoekers reële en concrete gevoelens van onveiligheid teweeg brengt en naar het zich laat aanzien niet laat veranderen door de inzet van andere middelen van (politie)optreden op basis van strafrechtelijke bepalingen, dan wel de APV;
- -
dat een gebiedsontzegging een maatregel is om de openbare orde te handhaven, de criminaliteit en overlast terug te dringen en bewoners hun gevoel van veiligheid terug te geven;
- -
dat de burgemeester een gebiedsontzegging kan opleggen;
- -
dat de burgemeester de gebiedsontzegging alleen kan opleggen in de eigen gemeente;
- -
dat namens de burgemeester van Stein politieagenten een waarschuwing of gebiedsontzegging kunnen opleggen;
- -
dat de burgemeester ingevolge artikel 2:71, eerste lid van de APV, in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen of beperken van aantastingen in het woon- of leefklimaat, de veiligheid van personen of goederen, de gezondheid of de zedelijkheid aan een persoon die strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht een bevel kan geven zich gedurende ten hoogste 48 uur niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden;
- -
dat de burgemeester ingevolge artikel 2:71, tweede lid van de APV, met het oog op de hierboven genoemde belangen aan een persoon aan wie tenminste eenmaal een bevel als bedoeld in het eerste lid van artikel 2:71 APV is gegeven en die opnieuw strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht, een bevel kan geven zich gedurende ten hoogste acht weken niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden;
Besluit:
Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 2:71 van de APV vast te stellen de “Beleidsregel gebiedsontzegging Stein”
Artikel 1: Voorwaarden voor het opleggen van een gebiedsontzegging
-
1. Een gebiedsontzegging kan worden opgelegd aan een persoon die strafbare feiten en/of openbare orde verstorende handelingen verricht.
-
2. Een gebiedsontzegging geldt in beginsel voor het gebied waarbinnen het strafbare feit en/of de openbare orde verstorende handeling heeft plaatsgevonden. Dit gebied wordt in de ontzegging nader omschreven en indien mogelijk wordt een kaart toegevoegd met een aanduiding van het gebied waarvoor de gebiedsontzegging geldt.
Artikel 2: Bestuurlijke waarschuwing
-
1. Alvorens een gebiedsontzegging wordt opgelegd, waarschuwt de burgemeester de persoon die zich voor de eerste keer schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit en/of openbare orde verstorende handeling.
-
2. De waarschuwing geldt voor de gehele gemeente en is 6 maanden geldig vanaf het moment van opleggen van de waarschuwing.
-
3. In geval van een directe vrees voor een verdere verstoring van de openbare orde, waarbij de vereiste spoed zich verzet tegen het waarschuwen, kan worden afgezien van een waarschuwing.
Artikel 3: Gebiedsontzegging gedurende ten hoogte 48 uur
Indien ten aanzien van een persoon die een waarschuwing heeft ontvangen, zoals vermeld in artikel 2, andermaal een strafbaar feit en/of openbare orde verstorende handeling wordt geconstateerd, wordt een verbod opgelegd om zich gedurende 48 uur te bevinden op in dat verbod aangewezen plaatsen, waar of in de nabijheid waarvan het strafbaar feit en/of de openbare orde verstorende handeling heeft plaatsgevonden.
Artikel 4: Gebiedsontzegging gedurende ten hoogste 8 weken
Aan een persoon die zich binnen 6 maanden na het opleggen van een gebiedsontzegging in hetzelfde gebied opnieuw schuldig maakt aan een strafbaar feit en/of openbare orde verstorende handeling, wordt een verbod opgelegd, om zich gedurende het in tabel 1 van de bijlage behorende bij deze beleidsregel genoemde tijdvak te bevinden op in dat verbod aangewezen plaatsen, waar of in de nabijheid waarvan het strafbaar feit en/of de openbare orde verstorende handeling heeft plaatsgevonden.
Artikel 5: Uitzonderingsgrond gebiedsontzegging
-
1. De overtreder wordt gehoord, over zijn belang om in het gebied waarvoor de gebiedsontzegging kan gaan gelden, aanwezig te zijn. Zijn verklaring wordt schriftelijk vastgelegd en toegevoegd aan het proces-verbaal.
-
2. Indien de betrokkene kan aantonen dat hij een zwaarwegend belang heeft om zich op een bepaalde plaats in het gebied op te houden, dan worden het gebied of de tijden waarop het verbod van toepassing is dienovereenkomstig aangepast. In de gebiedsontzegging wordt aangegeven welke plaatsen of instanties in dat geval mogen worden bezocht en hoe betrokkene deze kan bereiken. Doorgaans zal het daarbij gaan om belangen in de persoonlijke sfeer, zoals wonen, werken, het bezoek aan een huisarts, advocaat of hulpverleningsinstanties.
Artikel 6: Inwerkingtreding gebiedsontzegging en cumulatie gebiedsontzegging
-
1. Een gebiedsontzegging treedt in werking op het moment dat deze aan de betrokkene wordt uitgereikt.
-
2. Als een gebiedsontzegging wordt opgelegd, terwijl er al een gebiedsontzegging geldt, gaat de nieuwe gebiedsontzegging in na afloop van de eerder opgelegde gebiedsontzegging.
Artikel 7: Inwerkingtreding
Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking in het elektronische Gemeenteblad op www.overheid.nl.
Artikel 8: Citeertitel
Deze beleidsregel wordt aangehaald als: “Beleidsregel gebiedsontzegging gemeente Stein”.
Ondertekening
Stein, 21 juli 2025
De burgemeester van Stein,
Mevr. M.F.H, Leurs-Mordang
Bijlage - Beleidsregel gebiedsontzeggingen Stein
Bij constatering van strafbare feiten en/of openbare orde verstorende handelingen kan een gebiedsontzegging worden opgelegd. Het kan onder meer betreffen (niet-limitatief): drugshandel op straat (artikel 2:66 APV), verkopen van soft- en harddrugs (artikel 2 en 3 Opiumwet), openlijke geweldpleging (artikel 141 Sr), bedreiging (artikel 285 Sr), mishandeling (artikel 300 en 302 Sr) en vernieling (artikel 350 Sr), maar ook het negeren van bevoegd gegeven ambtelijk bevel (artikel 184 Sr), samenscholing (artikel 2:1 APV) en verboden drankgebruik (artikel 2:49 APV).
Deze strafbare feiten en/of openbare orde verstorende handelingen behoeven niet noodzakelijkerwijs op straat plaats te vinden. Wel dient in zulk geval sprake te zijn van een relatie met de openbare orde. Zo zullen bedreigingen in een winkel of voetballen bij of rondom winkel en horeca wel degelijk relevant zijn voor de openbare orde en kunnen zij ten grondslag liggen aan een gebiedsontzegging. Tevens kunnen strafbare feiten die zich afspelen in een voor het publiek toegankelijk ruimte, zoals een café of buurthuis, aan de basis liggen van een gebiedsontzegging.
De duur van het verbod c.q. de ontzegging is afhankelijk van eerdere strafbare feiten en/of openbare orde verstorende handelingen c.q. recidive (zie tabel 1 hieronder). Indien er sprake is van bijzondere, nader te motiveren, omstandigheden kan onder andere van de gestelde duur worden afgeweken en/of kan de duur over bepaalde periodes worden verspreid.
In geval van recidive is er in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast en/of het voorkomen of beperken van aantasting van het woon- en leefklimaat voldoende reden om een gebiedsontzegging voor een langere duur op te leggen. Uit het oogpunt van proportionaliteit wordt een oplopende duur gehanteerd, afhankelijk van de hoeveelste constatering het betreft. Als een gebiedsontzegging wordt opgelegd terwijl er al een gebiedsontzegging geldt, gaat de nieuwe gebiedsontzegging in na afloop van de eerder opgelegde gebiedsontzegging.
Tabel 1: Termijn/duur
De gebiedsontzegging duurt: |
|
·Bij het 1e bevel |
2 x 24 uur (2 dagen) |
·Bij het 2e bevel binnen een periode van 6 maanden na het eerdere bevel |
28 x 24 uur (4 weken) |
·Bij het 3e bevel binnen een nieuwe periode van 6 maanden na het eerdere bevel |
42 x 24 uur (6 weken) |
·Bij het 4e bevel binnen een nieuwe periode van 6 maanden na het eerdere bevel |
56 x 24 uur (8 weken) |
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl