Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742795
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742795/1
Inrichtingsbesluit algemene waren-dagmarkt Buikslotermeerplein in Amsterdam
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 31-07-2025
Intitulé
Inrichtingsbesluit algemene waren-dagmarkt Buikslotermeerplein in AmsterdamHet dagelijks bestuur van Noord van Amsterdam,
gelet op artikel 3.1 van de Marktverordening in samenhang met artikel 9, eerste en tweede lid, en bijlage 3, onderdeel G.2, van de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022,
besluit het volgende vast te stellen:
Inrichtingsbesluit algemene waren-dagmarktBuikslotermeerplein in Amsterdam
Artikel 1 Grenzen en tijden van de markt
De grenzen van de markt zijn zoals aangegeven op de bijgevoegde marktplattegrond. Het op de marktplattegrond als marktterrein aangeduide gebied is beschikbaar van 6.00 tot 19.00 uur op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag voor het houden van de markt en voor de op- en afbouw van de markt, het plaatsen van afvalinzamelpunten en het reinigen van het terrein. De verkooptijden zijn van 8.30 tot 18.00 uur.
Artikel 2 Aantal marktplaatsen
Op de dagmarkt Buikslotermeerplein in Amsterdam zijn:
- -
26 enkelvoudige marktplaatsen;
- -
4 tweevoudige marktplaatsen: 105-106, 404-405, 408 -409 en 501-502;
- -
2 meervoudige marktplaatsen: 107-108-109 en 307-308-309.
Artikel 3 Afmetingen marktplaatsen
Een enkelvoudige marktplaats is 4 meter breed. De diepte van de marktplaatsen is 6.00 meter op marktplaatsen 201 t/m 209, 301 t/m 309 en 401 t/m 409; en 7.00 meter op marktplaatsen 101 t/m 109 en 501 t/m 504.
Artikel 4 Verdeling van de plaatsen over de markt
De marktplaatsen zijn opgesteld en genummerd zoals aangegeven op de marktplattegrond in de bijlage.
Artikel 5 Bakplaatsen
-
1. De volgende marktplaatsen zijn aangewezen als bakplaats ‘zwaar’: 101, 102, 404, 405, 503 en 504.
-
2. De volgende marktplaatsen zijn aangewezen als bakplaats ‘licht’: 103, 104, 406, 407 en 501-502.
Artikel 6 Plaatsen eigen verkoopinrichting
Alle marktplaatsen zijn aangewezen als bijzondere marktplaats waar gebruik kan worden gemaakt van een eigen verkoopinrichting.
Artikel 7 Brancheplaatsen
-
1. De volgende marktplaatsen zijn aangewezen als brancheplaatsen voor de verkoop van aardappelen, groente en fruit (AGF): 107-108-109 en 307-308-309.
-
2. De volgende marktplaatsen zijn aangewezen als brancheplaatsen voor de verkoop van natte vis, eventueel in combinatie met gebakken vis: 404-405.
-
3. De volgende marktplaatsen zijn aangewezen als brancheplaatsen voor de verkoop van zuivel: 105-106.
-
4. De volgende marktplaatsen zijn aangewezen als brancheplaatsen voor de verkoop van poelierswaren: 501-502.
-
5. De volgende marktplaatsen zijn aangewezen als brancheplaatsen voor de verkoop van bloemen en planten: 408-409.
-
6. Verkoop van natte vis en AGF op andere dan de daartoe aangewezen marktplaatsen is niet toegestaan.
Artikel 8 Intrekken vorige besluiten
Alle vorige inrichtingsbesluiten van de markt op het Buikslotermeerplein in Amsterdam zijn ingetrokken.
Artikel 9 Inwerkingtreding
Dit artikel treedt in werking met ingang van de dag na de herindelingsbijeenkomst..
Artikel 10 Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als: Inrichtingsbesluit algemene waren-dagmarkt Buikslotermeerplein in Amsterdam.
Ondertekening
Aldus besloten op 8 juli 2025.
Het dagelijks bestuur van Noord,
De voorzitter
Brahim Abid
De secretaris
Rob van der Velden
Bijlage: Marktplattegrond algemene waren-dagmarkt Buikslotermeerplein
Toelichting
Algemene toelichting
Doordat meerdere brancheplaatsen en bakplaatsen (licht en zwaar) op de markt van het Buikslotermeerplein worden verplaatst om een compactere, aantrekkelijkere en krachtigere markt te creëren die bezoekers vanuit het winkelcentrum aantrekt, is het noodzakelijk om een nieuw inrichtingsbesluit voor deze markt vast te stellen.
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 2:
De brancheplaatsen worden in het ideale geval ingenomen zoals aangewezen. Door dubbel- en meervoudige marktplaatsen aan te wijzen, wordt de kans daarop groter. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat een ondernemer die de juiste branche voert en op grond van zijn anciënniteit in aanmerking komt voor de plaats, deze moet delen. Dit maakt het voor ondernemers meer rendabel om marktplaatsen in te nemen en vergroot zo de kans op een betere gewenste bezetting van de markt. Indien een twee- of meervoudige marktplaats niet als zodanig in gebruik genomen wordt, kan de plaats op dagelijkse basis worden opgedeeld en als enkelvoudige marktplaatsen worden toegewezen.
Artikel 5:
Vanwege de stroomcapaciteit die nodig is voor het gebruik van bakplaatsen, de brandveiligheid en het zo veel mogelijk voorkomen van geuroverlast, worden deze plaatsen aangewezen op geschikte locaties. Op bakplaatsen ‘zwaar’ is het toegestaan om etenswaren te bereiden met gebruik van een verwarmingstoestel, bak- en/of kookinstallatie, inclusief het gebruik van frituur. Op bakplaatsen ‘licht’ is het toegestaan om etenswaren te bereiden met enkel gebruik van een elektrisch verwarmingstoestel, bak- en/of kookinstallatie, zonder het heet houden van vet of olie.
Artikel 6:
De laatste jaren stappen steeds meer marktondernemers in Nederland over op een eigen verkoopwagen. Deze trend zien we terug op het Buikslotermeerplein: er zijn nog maar weinig marktondernemers die vanaf een kraam werken. Vergunninghouders die vanaf een kraam werken zijn echter niet verplicht om over te stappen naar een verkoopwagen.
Artikel 7:
In het inrichtingsbesluit kunnen brancheplaatsen worden aangewezen wanneer er redenen zijn om specifieke branches op bepaalde locaties te situeren. Dit kan de aantrekkingskracht van de markt vergroten en bijdragen aan een divers aanbod dat aansluit bij het winkelassortiment in de omgeving. In dergelijke gevallen is het wenselijk om voor die branches gereserveerde plekken vast te leggen.
Voor de branches aardappelen, groente en fruit en de vis geldt dat verkoop van deze waren niet mag plaatsvinden buiten de aangewezen plaatsen. De praktijk leert dat deze aanbieders behoren tot de grootproducenten van marktafval en veel ruimte nodig hebben voor hun handel. Daarnaast is voor visverkoop een plek nodig nabij een aansluitpunt voor water. Voor AGF is het nodig de marktplaatsen zo te situeren dat de op- en afbouw van de markt zo min mogelijk wordt gehinderd door hun omvangrijke goederenstroom. Daarom wordt verkoop van vis en groente en fruit op andere dan de aangewezen plaatsen niet toegestaan.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl