Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742640
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742640/1
Controleprotocol vanaf 2025
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 22-07-2025
Intitulé
Controleprotocol vanaf 20251. Inleiding
In de Controleverordening is geregeld dat het algemeen bestuur de accountant benoemt die wordt belast met de controle van de jaarrekening. In het kader van de opdrachtverstrekking aan de accountant stelt het algemeen bestuur het controleprotocol en het normenkader vast.
In dit Controleprotocol van GGD HN zijn nadere aanwijzingen opgenomen voor de accountant over de reikwijdte van de accountantscontrole en de daarvoor geldende normen en de te hanteren goedkeurings-en rapporteringstoleranties.
2. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)
Zoals in artikel 213 Gemeentewet is voorgeschreven, zal de controle door de accountant gericht zijn op het afgeven van een oordeel over:
- -
de jaarrekening een getrouw beeld geeft van zowel de baten en lasten als de grootte en samenstelling van het vermogen;
- -
de baten en lasten, evenals de balansmutaties, rechtmatig tot stand zijn gekomen*;
- -
de jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te stellen regels, bedoeld in artikel 186 Gemeentewet;
- -
de verenigbaarheid van het jaarverslag met de jaarrekening.
* Vanaf 2023 legt het dagelijks bestuur verantwoording af over de rechtmatigheid. De rechtmatigheidsverantwoording wordt onderdeel van de jaarrekening. De accountant controleert of die verantwoording getrouw is.
3. Aanwijzing goedkeurings- en rapporteringstoleranties
De accountant richt de controle in op het ontdekken van belangrijke fouten en baseert zich daarbij op risicoanalyse, vastgestelde toleranties en statistische deelwaarnemingen en extrapolaties.
De accountant accepteert in de controle bepaalde toleranties en richt de controle daarop in.
De accountant controleert niet ieder document of iedere financiële handeling, maar richt de controle zodanig in dat voldoende zekerheid wordt verkregen over het getrouwe beeld van de jaarrekening en de rechtmatigheid van de verantwoorde baten en lasten en balansmutaties en financiële beheers handelingen met een belang groter dan de vastgestelde goedkeuringstolerantie.
Goedkeuringstolerantie
De goedkeuringstolerantie is het bedrag dat de som van afwijkingen in de jaarrekening of onzekerheden in de controle aangeeft, die in een jaarrekening maximaal mogen voorkomen, zonder dat de bruikbaarheid van de jaarrekening voor de oordeelsvorming door de gebruikers kan worden beïnvloed. De goedkeuringstolerantie is bepalend voor de oordeelsvorming, de strekking van de af te geven controleverklaring.
Rapporteringstolerantie
De rapporteringstolerantie(s) is een bedrag dat gelijk is aan, of lager is dan de bedragen voortvloeiend uit de goedkeuringstolerantie. Bij overschrijding van het bedrag van de rapporteringstolerantie(s) vindt rapportering plaats in het verslag van bevindingen. Een lagere rapporteringstolerantie leidt in beginsel niet tot aanvullende controlewerkzaamheden, maar wel tot een uitgebreidere rapportage van bevindingen.
Wettelijke minimum goedkeuringstoleranties
Op grond van artikel 2 lid 8, Besluit Accountantscontrole Decentrale Overheden, kan het algemeen bestuur de goedkeuringstoleranties voor de gehele jaarrekening op een lager percentage vaststellen. De accountant gebruikt ten behoeve van de oordeelsvorming over de jaarrekening de volgende wettelijk voorgeschreven minimum goedkeuringstoleranties:
Strekking controleverklaring |
|||
Goedkeuringstolerantie |
Goedkeurend |
Beperking |
Oordeelonthouding/ Afkeurend |
Afwijkingen in de jaarrekening en onzekerheden in de uitvoering van de controle (% lasten) |
≤ 2% |
>2% – ≤ 4% |
> 4% |
Aanwijzing voor de accountant
De accountant hanteert voor de controle van de jaarrekening de wettelijk voorgeschreven minimum goedkeuringstoleranties en een rapporteringstolerantie van € 50.000. De grondslag waarop de goedkeuringstolerantie is gebaseerd betreft de totale lasten exclusief dotaties aan de reserves.
4. Aanwijzing reikwijdte rechtmatigheidscontrole
Algemene uitgangspunten
Bij de rechtmatigheidsverantwoording en controle zijn bepalend voor de uit te voeren werkzaamheden, de regels, uitgangspunten en standpunten volgens:
- -
Besluit Begroting Verantwoording
- -
Besluit Accountantscontrole Decentrale Overheden;
- -
Kadernota Rechtmatigheid;
- -
Aanwijzingen en beroepsvoorschriften Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).
Rechtmatigheid
Het juridische begrip rechtmatigheid heeft betrekking op alle geldende wetten en regels. Rechtmatigheid is dan het handelen in overeenstemming met alle wetten en regels. Het begrip rechtmatigheid in het kader van de rechtmatigheidsverantwoording is een minder omvattend begrip. Bij rechtmatigheid in het kader van de rechtmatigheidsverantwoording bestaat er een duidelijke relatie met het financiële beheer. Er moet immers worden verantwoord dat baten, lasten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. Het gaat om de financiële beheershandelingen.
De accountant hoeft niet vast te stellen of alle handelingen in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving zijn verricht. De aandacht blijft beperkt tot die handelingen, waaruit financiële gevolgen voortkomen die als baten, lasten en/of balansmutaties in de jaarrekening dienen te worden verantwoord. Het gaat om financiële beheershandelingen zoals transacties, overdrachten, financieringen en vermogensmutaties.
Rechtmatigheidscriteria
In het kader van rechtmatigheid worden negen criteria onderkend:
- 1.
het begrotingscriterium.
- 2.
het misbruik en oneigenlijk gebruikscriterium.
- 3.
het voorwaardencriterium.
- 4.
het calculatiecriterium.
- 5.
het valuteringcriterium.
- 6.
het adresseringscriterium.
- 7.
het volledigheidscriterium.
- 8.
het aanvaardbaarheidscriterium.
- 9.
het leveringscriterium.
In het kader van het getrouwheidsonderzoek wordt al aandacht besteed aan de criteria 4 tot en met 9.
Over deze criteria wordt niet afzonderlijk gerapporteerd in de rechtmatigheidsverantwoording. Voor de oordeelvorming over de rechtmatigheid van het financieel beheer zal extra aandacht besteed worden aan de volgende rechtmatigheidscriteria:
- 1.
het begrotingscriterium
- 2.
het misbruik en oneigenlijk gebruikscriterium
- 3.
het voorwaardencriterium
In de Kadernota rechtmatigheid van de Commissie BBV is een nadere uitwerking gegeven van deze drie begrippen en de manier waarop hier in de praktijk mee om kan worden gegaan.
Normenkader
Het normenkader voor de rechtmatigheidsverantwoording betreft een inventarisatie van voor de accountantscontrole relevante externe wetgeving en eigen regelgeving. De inventarisatie bevat alleen wet- en regelgeving, voor zover die bepalingen bevat over financiële beheers handelingen. Volgens, in overeenstemming met het door het algemeen bestuur vastgestelde Controleverordening legt het dagelijks bestuur een actueel normenkader voor aan het algemeen bestuur ter vaststelling.
Aanwijzing voor de accountant
De accountant hanteert voor de controle van de jaarstukken het normenkader rechtmatigheidscontrole zoals opgenomen in de bijlage bij dit controleprotocol.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl