Regeling vervalt per 01-01-2026

Subsidieregeling HK Cultuurfonds

Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 01-09-2025 t/m 31-12-2025

Intitulé

Subsidieregeling HK Cultuurfonds

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon tot vaststelling van de subsidieregeling HK Cultuurfonds

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon, gelet op artikel 3, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening gemeente Hollands Kroon 2024;

  • Overwegende dat kunst en cultuur een fundamentele rol spelen in het welzijn van inwoners van Hollands Kroon;

  • Overwegende dat het gewenst is om culturele activiteiten te stimuleren die bijdragen aan een levendig cultureel klimaat, talentontwikkeling, samenwerking, culturele identiteit en zichtbaarheid;

  • Overwegende dat de gemeenteraad op 6 juni 2024 de Cultuurvisie Hollands Kroon 2025–2028 heeft vastgesteld, waarin het HK Cultuurfonds een centrale rol speelt met een geplande pilot in 2025 (p.15).

besluit vast te stellen de volgende subsidieregeling:

Subsidieregeling HK Cultuurfonds

Artikel 1: Begripsbepalingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a)

    Aanvrager: De rechtspersoon of natuurlijk persoon (indien toegestaan) die een subsidieaanvraag indient bij het HK Cultuurfonds.

  • b)

    Activiteiten: Culturele projecten of initiatieven waarvoor subsidie wordt aangevraagd, met een duidelijk omschreven doel, doelgroep en tijdspad.

  • c)

    Adviescommissie: Een door het college van burgemeester en wethouders ingestelde onafhankelijke commissie die tot taak heeft subsidieaanvragen inhoudelijk te beoordelen en hierover advies uit te brengen aan het college, zoals bedoeld in artikel 8 van deze regeling.

  • d)

    College: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon.

  • e)

    Cultureel ecosysteem: Het geheel van mensen, organisaties, netwerken, initiatieven en onderlinge relaties die samen het culturele leven in Hollands Kroon vormen. Dit omvat zowel professionele als amateurkunstenaars, verenigingen, vrijwilligers, publiek en samenwerkingsverbanden.

  • f)

    Culturele infrastructuur: De fysieke en organisatorische voorzieningen die cultuur mogelijk maken en ondersteunen. Dit omvat onder andere podia, dorpshuizen, broedplaatsen, ateliers, bibliotheken, tentoonstellingsruimtes en ondersteunende structuren zoals subsidieregelingen en netwerken.

  • g)

    Culturele organisatie: Een stichting, vereniging of onderneming zonder winstoogmerk die zich structureel bezighoudt met het organiseren of uitvoeren van culturele activiteiten.

  • h)

    Fair Practice Code: De gedragscode voor eerlijke betaling, goede werkomstandigheden en duurzame samenwerking in de culturele sector (zie: www.fairpracticecode.nl).

  • i)

    Governance Code Cultuur: De gedragscode voor goed bestuur, transparantie en verantwoording binnen culturele organisaties (zie: www.governancecodecultuur.nl).

  • j)

    Penvoerder: De rechtspersoon die namens een samenwerkingsverband of individuele kunstenaar de subsidieaanvraag indient, de formele communicatie voert met het HK Cultuurfonds en verantwoordelijk is voor de financiële en inhoudelijke afhandeling van de aanvraag en verantwoording.

  • k)

    Professioneel kunstenaar: Een kunstenaar of artiest die beschikt over een afgeronde beroepsopleiding op het gebied van kunst en/of een actuele beroepspraktijk, en daarvoor erkenning ontvangt. Erkenning kan blijken uit onder meer: opdrachten, aankopen van werk, aansluiting bij galeries of kunstenaarsorganisaties, het ontvangen van een werkbeurs of stipendium, of publicaties in vakbladen.

  • l)

    Startende kunstenaar: Een professioneel kunstenaar of artiest die maximaal vier jaar voorafgaand aan de aanvraag is afgestudeerd aan een kunstvakopleiding, een actieve beroepspraktijk in opbouw heeft, en woonachtig en/of werkzaam is in de gemeente Hollands Kroon.

  • m)

    Vernieuwend: Culturele activiteiten die zich onderscheiden door hun innovatieve karakter, artistieke vernieuwing of het verkennen van nieuwe vormen van samenwerking, presentatie of publieksbereik. De activiteit is in ieder geval nieuw binnen de context van Hollands Kroon en draagt bij aan een toekomstgericht en dynamisch cultureel veld.

  • n)

    Code Diversiteit & Inclusie: De gedragscode die streeft naar een cultuursector waarin iedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond, leeftijd, beperking of overtuiging (zie: www.codedi.nl).

Artikel 2: Doelen van het HK Cultuurfonds

  • I.

    Toegankelijkheid en participatie

    De regeling bevordert brede toegang tot kunst en cultuur voor alle inwoners van Hollands Kroon, met bijzondere aandacht voor jongeren en nieuwe doelgroepen.

  • II.

    Lokaal en levendig

    Lokale verenigingen, stichtingen, kunstenaars en vrijwilligers worden ondersteund in hun rol als dragers van het culturele leven in de dorpen en kernen van Hollands Kroon. Daarbij draagt de regeling bij aan een veerkrachtig cultureel ecosysteem en de infrastructuur die dit mogelijk maakt.

  • III.

    Talentontwikkeling en professionalisering

    De regeling biedt ruimte aan jonge makers om hun artistieke talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ook ondersteunt ze culturele organisaties en initiatieven die willen groeien in kwaliteit en vakmanschap. Zo bouwen we samen aan een sterk en toekomstbestendig cultureel veld in Hollands Kroon.

  • IV.

    Samenwerking en verbinding

    De regeling stimuleert samenwerking tussen culturele organisaties en andere partijen. Dit kan gaan om samenwerking tussen verschillende kunstdisciplines, maar ook met partners buiten het culturele domein. Door kruisbestuiving ontstaan nieuwe vormen van cultuurbeoefening en maatschappelijke meerwaarde.

  • V.

    Vernieuwing en experiment

    De regeling biedt ruimte aan culturele initiatieven die vernieuwen en/of experimenteren. De activiteiten en/of projecten voegen iets nieuws toe aan het bestaande aanbod, spelen op een originele manier in op lokale kansen of uitdagingen en bereiken nieuwe doelgroepen.

  • VI.

    Zichtbaarheid en culturele identiteit

    De regeling ondersteunt activiteiten die bijdragen aan de zichtbaarheid van kunst en cultuur in Hollands Kroon. De culturele initiatieven dragen bij aan de identiteit en aantrekkelijkheid van de gemeente voor zowel inwoners als bezoekers.

Artikel 3: Doelgroep van het HK Cultuurfonds

Aanvragen kunnen worden ingediend door:

  • Culturele ondernemers en kunstenaars, mits zij aanvragen via een rechtspersoon of in samenwerking met een stichting of vereniging die als penvoerder optreedt;

  • Stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk die culturele activiteiten uitvoeren in Hollands Kroon;

  • Zowel amateur- als professionele organisaties;

  • Samenwerkingsverbanden van bovengenoemde partijen, eventueel in combinatie met organisaties uit andere domeinen.

3.1 Startende kunstenaars en jongeren

Het fonds hecht bijzondere waarde aan het stimuleren van jong talent en het ondersteunen van startende kunstenaars. Daarom wordt is er binnen de regeling extra aandacht voor aanvragen van:

  • Startende kunstenaars kunnen aanvragen indienen voor projecten die bijdragen aan hun artistieke ontwikkeling, zichtbaarheid en aansluiting bij het culturele veld in Hollands Kroon.

  • Jongeren tot 25 jaar kunnen zelf subsidie aanvragen voor hun culturele ontwikkeling. Denk aan deelname aan een masterclass, het opzetten van een creatief project of het organiseren van een cultureel evenement met en/of voor leeftijdsgenoten. Het Cultuurfonds stimuleert initiatieven die jongeren actief betrekken bij kunst en cultuur, en hun talenten helpen ontwikkelen.

Bij de beoordeling van aanvragen van startende kunstenaars of jongeren wordt rekening gehouden met de ontwikkelfase van de aanvrager en de potentie van het initiatief.

  • Uitzonderingsbepaling:

    Op basis van artikel 7, lid 3 van de Algemene Subsidieverordening Hollands Kroon kunnen jongeren tot 25 jaar voor het HK Cultuurfonds natuurlijk persoon een aanvraag indienen. Dit is toegestaan voor kleinschalige projecten met een duidelijke leer- of ontwikkelcomponent, mits de aanvraag wordt ondersteund door een culturele organisatie of onderwijsinstelling.

Artikel 4: Subsidiabele activiteiten

Subsidie vanuit het HK Cultuurfonds kan worden verstrekt voor incidentele, culturele activiteiten en projecten die bijdragen aan een levendig, vernieuwend en verbonden cultureel klimaat in Hollands Kroon. De regeling kent drie categorieën:

Categorie 1- Lokaal

Deze categorie is bedoeld voor kleinschalige, lokale culturele activiteiten die bijdragen aan:

  • Een gevarieerd cultureel aanbod in de gemeente Hollands Kroon;

  • Talentontwikkeling en participatie;

  • Activiteiten met urgentie of bijzondere betekenis voor de lokale gemeenschap.

De subsidie bedraagt maximaal €5.000 per aanvraag.

De subsidie dekt tot 75% van de totale projectbegroting.

De activiteit dient binnen één jaar na subsidieverlening te worden gerealiseerd.

Per kalenderjaar kunnen meerdere aanvragen in deze categorie worden ingediend.

Categorie 2 - Samen

Deze categorie is bedoeld voor culturele activiteiten die het culturele ecosysteem binnen én buiten de gemeentegrenzen versterken en waarbij samenwerking centraal staat:

  • Tussen culturele organisaties onderling;

  • Tussen amateur- en professionele kunstbeoefenaars;

  • Met organisaties van buiten de culturele sector.

De subsidie bedraagt maximaal €10.000 per aanvraag.

De subsidie dekt tot 75% van de totale projectbegroting.

De activiteit dient binnen twee jaar na subsidieverlening te worden gerealiseerd.

Per kalenderjaar kan één aanvraag in deze categorie worden ingediend.

Categorie 3 - Vernieuwend

Deze categorie is bedoeld voor culturele activiteiten die vernieuwend zijn in vorm, inhoud of aanpak. De activiteit of het project is:

  • Artistiek grensverleggend of interdisciplinair van aard;

  • Gericht op nieuwe publieksgroepen of ongebruikelijke samenwerkingen;

  • Gericht op jongerenparticipatie met bijzondere aandacht voor talentontwikkeling.

De subsidie bedraagt maximaal €45.000 per aanvraag.

De subsidie dekt tot 50% van de totale projectbegroting.

De activiteit dient binnen drie jaar na subsidieverlening te worden gerealiseerd.

Per kalenderjaar kan één aanvraag in deze categorie worden ingediend.

Artikel 5: Beoordelingscriteria

De onderstaande beoordelingscriteria gelden aanvullend op de algemene toetsing zoals opgenomen in de Algemene Subsidieverordening Hollands Kroon 2024 (CVDR725934). Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt aanvragen op basis van de volgende inhoudelijke criteria. Niet ieder criterium hoeft in gelijke mate van toepassing te zijn; de commissie weegt passend bij de aard van het project en de aanvrager.

  • I.

    Bijdrage aan het culturele klimaat van Hollands Kroon

    Het project draagt aantoonbaar bij aan de zichtbaarheid, identiteit of levendigheid van het culturele leven in de gemeente. Het versterkt de culturele infrastructuur en stimuleert verbinding binnen de gemeenschap.

  • II.

    Artistieke en culturele kwaliteit

    Het project of product getuigt van artistieke zeggingskracht, oorspronkelijkheid en vakmanschap. De inhoudelijke keuzes zijn overtuigend en dragen bij aan de culturele waarde van het initiatief.

  • III.

    Organisatorische kwaliteit

    De aanvraag is realistisch en goed doordacht. De planning, begroting en betrokken personen zijn passend en professioneel, ook bij amateurprojecten. De uitvoerbaarheid van het project is aannemelijk.

  • IV.

    Vernieuwing en experiment (verplicht bij categorie 3)

    Het project is vernieuwend in vorm, inhoud of aanpak en voegt iets nieuws toe aan het bestaande culturele aanbod in Hollands Kroon. Er is sprake van experiment, onverwachte invalshoeken of het bereiken van nieuw publiek.

  • V.

    Openbaarheid en toegankelijkheid

    De activiteit is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Er is aandacht voor inclusie en het actief betrekken van inwoners van Hollands Kroon, met bijzondere aandacht voor jongeren en ondervertegenwoordigde groepen.

  • VI.

    Bereik, promotie en communicatie

    De aanvrager laat zien hoe het project onder de aandacht wordt gebracht bij het beoogde publiek. Denk aan promotie via pers, sociale media, samenwerkingen of andere communicatiemiddelen die passen bij de doelgroep.

  • VII.

    Samenwerking en verbinding (verplicht bij categorie 2)

    De aanvraag toont inhoudelijke samenwerking met andere organisaties of sectoren. De meerwaarde, motivatie en rolverdeling zijn helder en goed onderbouwd.

  • VIII.

    Talentontwikkeling (indien van toepassing)

    Het project draagt bij aan de ontwikkeling van (jong) talent, bijvoorbeeld door coaching, zichtbaarheid of nieuwe kansen voor startende makers.

  • IX.

    Werken volgens landelijke codes (Fair Practice, Diversiteit & Inclusie, Governance

    De gemeente Hollands Kroon sluit aan bij drie landelijke gedragscodes voor de culturele sector. Aanvragers wordt gevraagd kort toe te lichten op welke wijze de organisatie of het project hiermee omgaat. Als hiermee nog geen ervaring is opgedaan, volstaat een beschrijving van de voorgenomen stappen om hier in de toekomst invulling aan te geven. De drie codes zijn:

    • Fair Practice Code

      Gaat over eerlijke betaling, goede werkomstandigheden en duurzame samenwerking in de culturele sector. https://fairpracticecode.nl/

      www.fairpracticecode.nl

    • Code Diversiteit & Inclusie

      Stimuleert een cultuursector waarin iedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond, leeftijd, beperking of overtuiging. www.codedi.nl

    • Governance Code Cultuur

      Richt zich op goed bestuur, transparantie en verantwoording binnen culturele organisaties.

      www.governancecodecultuur.nl

Artikel 6: Aanvraagprocedure

6.1 Indiening

  • Aanvragen worden uitsluitend digitaal ingediend via het online formulier op de website van het HK Cultuurfonds.

  • Alleen volledig ingevulde formulieren met alle verplichte bijlagen worden in behandeling genomen.

  • Na indiening ontvangt de aanvrager een automatische bevestiging per e-mail.

  • De aanvraag wordt pas inhoudelijk beoordeeld zodra is vastgesteld dat deze volledig is.

6.2 Indientermijn

De pilot van het HK Cultuurfonds kent één aanvraagronde. De uiterste indieningsdatum is:

  • 1 oktober 2025.

6.3 Bijlagen

Bij het aanvraagformulier moeten de volgende documenten worden geüpload:

  • Een projectplan met toelichting op opzet, doelstellingen, planning, betrokken partijen en publieksbenadering;

  • Een sluitende begroting en dekkingsplan;

  • De statuten van de organisatie (alleen bij een eerste aanvraag);

  • Een recente jaarrekening of vergelijkbaar financieel overzicht;

  • Indien nodig kan het HK Cultuurfonds aanvullende informatie opvragen.

Uitzonderingsbepaling:

Om het indienen van aanvragen door jongeren te stimuleren, is er voor aanvragers tot en met 25 jaar een vereenvoudigde aanvraagprocedure. In dat geval volstaat:

  • Het online aanvraagformulier;

  • Een beknopt projectplan (max. 2 pagina’s);

  • Een eenvoudige begroting.

Voor deze doelgroep zijn formats beschikbaar voor het projectplan en de begroting. Het fonds biedt daarnaast, indien gewenst, ondersteuning bij het invullen van de aanvraag.

6.4 Beoordeling

  • De beleidsmedewerker Kunst en Cultuur controleert of de aanvraag volledig is en voldoet aan de algemene criteria.

  • De adviescommissie (artikel 9) beoordeelt de inhoud op basis van de criteria in deze regeling.

  • De commissie brengt advies uit aan het college van burgemeester en wethouders.

6.5 Besluitvorming

  • Het college neemt binnen acht weken na de sluitingsdatum van de ronde een besluit.

  • Bij toekenning ontvangt de aanvrager een voorlopige beschikking met het toegekende bedrag en de voorwaarden.

  • Bij afwijzing ontvangt de aanvrager een gemotiveerde beschikking met toelichting.

Artikel 7 – Subsidiehoogte, financiering en verplichtingen

7.1 Maximale subsidiebedragen per categorie

  • Categorie 1 – Lokaal: maximaal €5.000 per aanvraag, tot 75% van de totale projectbegroting.

  • Categorie 2 – Samen: maximaal €10.000 per aanvraag, tot 75% van de totale projectbegroting.

  • Categorie 3 – Vernieuwend: maximaal €45.000 per aanvraag, tot 50% van de totale projectbegroting.

7.2 Cofinanciering en inzet in natura

De aanvrager draagt zelf bij aan de kosten van het project. Deze bijdrage kan bestaan uit:

  • Eigen financiële middelen;

  • Bijdragen van derden;

  • Inzet in natura, zoals vrijwilligerswerk, gebruik van eigen materialen of ruimtes.

    Voor inzet in natura gelden de volgende richtlijnen:

    • -

      Voor vrijwilligerswerk mag een richtbedrag van €15 per uur worden gehanteerd.

    • -

      Voor professionele inzet mag een marktconform tarief worden opgenomen, mits onderbouwd.

    • -

      Voor het gebruik van eigen materialen of ruimtes geldt dat de waarde realistisch en controleerbaar moet zijn. Vermeld hierbij een korte toelichting of berekening.

De adviescommissie beoordeelt of de opgevoerde inzet in natura redelijk en passend is binnen het project.

7.3 Subsidiabele kosten

De subsidie is bedoeld voor kosten die direct nodig zijn voor het uitvoeren van het project. Denk aan:

  • Kosten voor voorbereiding, uitvoering en afronding van het project;

  • Honoraria voor makers, uitvoerenden en begeleiders;

  • Materiaalkosten, huur van apparatuur of locatie;

  • Promotie- en communicatiekosten;

  • Reiskosten en andere projectgebonden uitgaven.

De adviescommissie beoordeelt of de begroting passend en realistisch is binnen het doel van deze regeling. De voorwaarden uit artikel 6 Niet-subsidiabele kosten van de Algemene Subsidieverordening Hollands Kroon 2024 zijn van toepassing.

7.4 Subsidieplafond en verdeling

Het subsidieplafond van de pilot HK Cultuurfonds 2025 bedraagt €125.000. De adviescommissie adviseert binnen dit plafond over een evenwichtige verdeling tussen de aanvraagrondes en categorieën. Daarbij geldt:

  • Voor Categorie 3 – Vernieuwend geldt een richtplafond van €45.000.

  • De commissie kan hiervan afwijken als de kwaliteit of urgentie van aanvragen daar aanleiding toe geeft.

  • Bij het overschrijden van het subsidieplafond overschreden, kan het beschikbare budget naar evenredigheid worden verdeeld over de toegekende aanvragen en per aanvrager evenredig worden verlaagd.

  • Budget dat overblijft wordt beschikbaar gesteld voor de cultuurbegroting 2026–2028.

7.5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

  • De activiteit wordt uitgevoerd zoals beschreven in de aanvraag.

  • De activiteit wordt gerealiseerd binnen de gestelde termijn.

  • In alle communicatie-uitingen over het project wordt vermeld dat het project is ondersteund door het HK Cultuurfonds. Het fonds stelt hiervoor logo en richtlijnen beschikbaar.

  • De subsidieontvanger stelt de secretaris van deze regeling tijdig op de hoogte van openbare publieksactiviteiten zoals presentatie, expositie of anderszins relevante vorm.

  • De subsidieontvanger meldt wijzigingen in de uitvoering, organisatie of financiering van het project direct aan het fonds.

  • De subsidieontvanger werkt mee aan eventuele steekproefsgewijze controles.

7.6 Verantwoording

Na afloop van het project moet worden aangetoond hoe de subsidie is besteed:

  • Bij subsidies tot en met €10.000 volstaat een kort inhoudelijk verslag en een duidelijke financiële verantwoording (zoals een overzicht van inkomsten en uitgaven).

  • Bij subsidies boven €10.000 is een inhoudelijk verslag vereist, samen met een gespecificeerde financiële verantwoording en bewijsstukken (zoals facturen of betaalbewijzen).

  • Voor projecten die langer dan één jaar duren, kan het fonds tussentijds om een voortgangsrapportage vragen.

De verantwoording moet uiterlijk drie maanden na afloop van het project worden ingediend.

7.7 Betaling

De subsidie wordt in principe als voorschot verstrekt:

  • Bij subsidies tot en met €10.000 wordt het volledige bedrag in één keer uitbetaald.

  • Bij hogere bedragen kan de betaling in termijnen plaatsvinden, afhankelijk van de looptijd en aard van het project.

Artikel 8 – Weigeringsgronden

8.1 Algemeen

Een aanvraag kan worden geweigerd bij één of meer van de volgende gronden:

  • De aanvraag niet voldoet aan de voorwaarden zoals opgenomen in deze regeling;

  • De voorgestelde activiteiten onvoldoende aansluiten bij de doelstellingen van het HK Cultuurfonds;

  • Er onvoldoende vertrouwen bestaat in de uitvoerbaarheid of financiële onderbouwing van het project;

  • De aanvrager eerder niet heeft voldaan aan verplichtingen uit een eerdere subsidiebeschikking;

  • De aanvraag in strijd is met wet- of regelgeving;

  • Het subsidieplafond is bereikt.

8.2 Adviescommissie

De adviescommissie beoordeelt de aanvraag op inhoud, kwaliteit en haalbaarheid.

Daarbij kijkt zij naar de artistieke, maatschappelijke en culturele waarde van het project. De commissie maakt hierin een eigen afweging. Als zij van oordeel is dat het project onvoldoende bijdraagt aan de doelstellingen van het fonds, kan zij adviseren de aanvraag af te wijzen.

8.3 AVS

Aanvragen kunnen worden geweigerd op grond van artikel 7 van de Algemene Subsidieverordening Hollands Kroon 2024.

8.4 Maximale subsidieduur en zelfstandige voortzetting

Een subsidieaanvraag kan worden afgewezen als voor dezelfde of een vergelijkbare activiteit al meerdere jaren subsidie is toegekend, en er onvoldoende perspectief is op zelfstandige voortzetting. Het HK Cultuurfonds vindt het belangrijk dat activiteiten op termijn zonder subsidie kunnen doorgaan. Daarom geldt als richtlijn dat een activiteit maximaal vijf jaar subsidie kan ontvangen. Na die periode moet de activiteit in principe zelfstandig kunnen functioneren, zonder blijvende afhankelijkheid van deze regeling.

Let op: een eerdere toekenning betekent niet automatisch dat een aanvraag in volgende jaren opnieuw wordt goedgekeurd.

Artikel 9 – Adviescommissie

Om de kwaliteit van de aanvragen te waarborgen, werkt het HK Cultuurfonds met een onafhankelijke adviescommissie. Deze commissie beoordeelt de inhoud van de subsidieaanvragen en adviseert het college van burgemeester en wethouders over de toekenning van subsidies.

9.1 Samenstelling

De commissie bestaat in principe uit drie leden. Als het aantal aanvragen of de complexiteit van de beoordeling daarom vraagt, kan het college besluiten de commissie tijdelijk uit te breiden tot maximaal vijf leden. De leden worden benoemd door het college op basis van hun deskundigheid en onafhankelijkheid. Gezamenlijk beschikken zij over brede kennis van kunst, cultuur, participatie en maatschappelijke relevantie, en hebben zij aantoonbare affiniteit met het culturele klimaat van Hollands Kroon of vergelijkbare lokale contexten.

9.2 Zittingsduur

De leden worden benoemd voor een periode van twee jaar. Herbenoeming is eenmaal mogelijk voor een aansluitende periode van maximaal twee jaar. Voor de pilotfase van het HK Cultuurfonds in 2025 kunnen de commissieleden door het college worden aangewezen. Deze tijdelijke commissie geldt uitsluitend voor de pilotperiode en hoeft niet overeen te komen met de definitieve samenstelling.

9.3 Onafhankelijkheid

De commissie werkt onafhankelijk. Leden hebben geen directe betrokkenheid bij aanvragen die zij beoordelen. Bij (mogelijke) belangenverstrengeling onthoudt het betreffende lid zich van deelname aan de beoordeling. Alle commissieleden ondertekenen bij aanvang een onafhankelijkheidsverklaring.

9.4 Werkwijze

De adviescommissie stelt haar eigen werkwijze vast in een reglement van orde. Zij streeft naar consensus bij het opstellen van adviezen. Als consensus niet mogelijk is, wordt het meerderheidsstandpunt gevolgd. De commissie komt minimaal drie keer per jaar bijeen, aansluitend op de aanvraagrondes, en wordt ambtelijk ondersteund door de beleidsmedewerker Kunst en Cultuur van de gemeente Hollands Kroon.

Artikel 10 – Slotbepalingen en uitzonderingen

10.1 Looptijd en overgang

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 september 2025 en geldt tot en met 31 december 2025, tenzij het college besluit tot verlenging of intrekking. Aanvragen die zijn ingediend vóór de uiterste aanvraagdatum van 1 oktober 2025, zoals genoemd in artikel 6.2, worden behandeld volgens de bepalingen van deze regeling.

10.2 Pilotkarakter en vervolg

Deze regeling heeft het karakter van een pilot. De ervaringen en inzichten die tijdens de looptijd worden opgedaan, worden benut om een meerjarige subsidieregeling voor het HK Cultuurfonds te ontwikkelen en waar nodig aan te scherpen.

10.3 Hardheidsclausule

In uitzonderlijke situaties waarin deze regeling geen oplossing biedt, of als het strikt toepassen van de regels tot een oneerlijke uitkomst leidt, kan het college gemotiveerd van de regeling afwijken.

Ondertekening

15 juli 2025

A. van Dam

Burgemeester

H. Van der Woude

Gemeentesecretaris