Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742588
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742588/1
Delegatiebesluit werkgeverschap raad gemeente Haarlem 2025
Geldend van 22-07-2025 t/m heden
Intitulé
Delegatiebesluit werkgeverschap raad gemeente Haarlem 2025De raad van de gemeente Haarlem,
Gelezen het voorstel van het seniorenconvent d.d. 23 juni 2025;
Gelet op artikel 83, eerste lid, artikel 85, de artikelen 107 tot en met 107e en artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht;
Gelet op het raadsbesluit d.d. 31 januari 2013 (kenmerk 2012/494596) tot het instellen van een werkgeverscommissie;
Gelet op het raadsbesluit d.d. 26 januari 2023 (kenmerk 2023/81562) tot het vaststellen van de ‘Verordening werkgeverscommissie gemeente Haarlem 2023’;
Besluit:
Vast te stellen: het ‘Delegatiebesluit werkgeverschap raad gemeente Haarlem 2025’
Artikel 1 Delegatie bevoegdheden werkgeverschap raad
-
1. De werkgeverscommissie oefent de bevoegdheden uit behorend bij het werkgeverschap van de raad ten aanzien van de griffier en de overige op de griffie werkzame ambtenaren, zoals die door de raad aan haar zijn gedelegeerd.
-
2. De bevoegdheden die worden overgedragen zijn:
- a.
de bevoegdheden die rechtstreeks voortvloeien uit de Ambtenarenwet, het Burgerlijk Wetboek, de voor de gemeenten geldende Collectieve Arbeidsovereenkomst (Cao Gemeenten) en de artikelen 107 tot en met 107e van de Gemeentewet, met uitzondering van de bevoegdheden als bedoeld in:
- i.
artikel 107 van de Gemeente (aanwijzen van de griffier, aangaan, wijzigen en beëindigen van de arbeidsovereenkomst met de griffier, schorsen als disciplinaire maatregel van de griffier);
- ii.
artikel 107a, tweede lid van de Gemeentewet (stellen van nadere regels over de taak en de bevoegdheden van de griffier in een instructie);
- iii.
107d, eerste lid van de Gemeentewet (regelen van de vervanging van de griffier); en
- iv.
artikel 107e, eerste lid van de Gemeentewet (stellen van regels over de organisatie van de griffie);
- i.
- b.
het voeren van overleg met de vakbonden in het Lokaal Overleg; en
- c.
de bevoegdheid om te besluiten dat voor de op de griffie werkzame ambtenaren ten aanzien van lokale regelingen voor arbeidsvoorwaarden die niet zijn geregeld in de landelijk geldende Cao Gemeenten, de bepalingen worden gevolgd zoals die voor de gemeentelijke organisatie ressorterend onder de gemeentesecretaris zijn vastgelegd in het Personeelshandboek. Indien toepassing daarvan een ongewenste of onredelijke situatie zou opleveren, kan de werkgeverscommissie hiervan besluiten af te wijken.
- a.
-
3. Tot de bevoegdheid van werkgeverscommissie behoren ook de voorbereiding en uitvoering van de overige tot het werkgeverschap van de raad behorende besluiten en regelingen.
-
4. De werkgeverscommissie kan de aan haar overgedragen bevoegdheden ten aanzien van het griffiepersoneel mandateren aan de griffier.
Artikel 2 Citeertitel en inwerkingtreding
-
1. Dit besluit wordt aangehaald als: ‘Delegatiebesluit werkgeverschap raad gemeente Haarlem 2025’.
-
2. Dit besluit treedt in werking op de dag volgende op die van mijn bekendmaking.
-
3. Gelijktijdig worden besluitpunt 2 van het ‘Besluit instelling en reglement werkgeverscommissie griffie’ en het ‘Mandaatbesluit werkgeverschap raad aan Werkgeverscommissie en Griffier’, beide d.d. 31 januari 2013, ingetrokken.
Ondertekening
Aldus besloten door de raad van de gemeente Haarlem in zijn openbare vergadering van 10 juli 2025.
De griffier,
de voorzitter,
Toelichting
In de ‘Verordening werkgeverscommissie gemeente Haarlem 2023’ is bepaald dat de door de raad (op 31 januari 2013) ingestelde werkgeverscommissie de bevoegdheden behorend bij het werkgeverschap van de raad uitoefent ten aanzien van de griffier en de overige op de griffie werkzame ambtenaren, zoals die door de raad aan haar zijn gedelegeerd. Bij het instellingsbesluit van 31 januari 2013 zijn bedoelde werkgeversbevoegdheden door middel van mandatering aan de werkgeverscommissie opgedragen. Gelet op de grondslag in de ‘Verordening werkgeverscommissie gemeente Haarlem 2023’ worden de bevoegdheden thans door middel van delegatie overgedragen.
Delegatie betekent dat de raad wat betreft het werkgeverschap van de griffier en de griffiemedewerkers zijn bevoegdheid uit handen geeft en in principe volledig neerlegt bij de werkgeverscommissie. In artikel 10:13 van de Algemene wet bestuursrecht wordt dit omschreven als “het overdragen door een bestuursorgaan van zijn bevoegdheid tot het nemen van besluiten aan een ander die deze onder zijn eigen verantwoordelijkheid uitoefent”.
Delegatie aan het college is niet mogelijk, omdat de aard van de bevoegdheden zich daartegen verzet.
Artikel 85 van de Gemeentewet voorziet erin dat de werkgeverscommissie verantwoording aan de raad aflegt over de uitoefening van de overgedragen bevoegdheden. Dat gebeurt in de vorm van een jaarverslag dat aan de raad wordt uitgebracht (zie artikel 9 van de ‘Verordening werkgeverscommissie gemeente Haarlem 2023’).
De delegatie is beperkt tot het aangaan, wijzigen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten met de bij de griffie werkzame ambtenaren (artikel 107e, tweede lid van de Gemeentewet). De griffier valt hier niet onder.
Niet gedelegeerd zijn de bevoegdheid:
- -
te besluiten tot het aangaan, wijzigen en beëindigen van de arbeidsovereenkomst met de griffier (art. 107, tweede lid van de Gemeentewet);
- -
in een instructie nadere regels over de taak en de bevoegdheden van de griffier te stellen (art. 107a, tweede lid van de Gemeentewet)
- -
de vervanging van de griffier te regelen (art. 107d, eerste lid van de Gemeentewet); en
- -
regels over de organisatie van de griffie te stellen (art. 107e, eerste lid van de Gemeentewet).
Deze bevoegdheden blijven dus aan de raad.
In de situatie tot 1 januari 2020 waarin de Ambtenarenwet nog van toepassing was, werd aan de werkgeverscommissie ook het vaststellen en wijzigen van de arbeidsvoorwaardenregeling Haarlem (ARH) gedelegeerd. Na de normalisatie van de rechtspositie van de ambtenaren zijn de arbeidsvoorwaarden opgenomen in een privaatrechtelijke cao (de Cao Gemeenten) en een lokaal Personeelshandboek. De raad heeft na de normalisatie alleen nog de bevoegdheden met betrekking tot de individuele rechtspositionele zaken van de griffier en de medewerkers van de griffie (Boek 7, titel 10 Burgerlijk Wetboek, artikel 107 tweede lid en 107e, tweede lid Gemeentewet). De bevoegdheid om in de individuele rechtsbetrekking het Personeelshandboek zoals dat geldt voor de gemeentelijke organisatie die onder de gemeentesecretaris ressorteert van toepassing te laten zijn en eventuele afwijkingen daarvan, is overgedragen aan de werkgeverscommissie.
De werkgeverscommissie kan op haar beurt de gedelegeerde bevoegdheden ten aanzien van het griffiepersoneel aan de griffier mandateren. Voor deze mandatering is gekozen door middel van het ‘Mandaatbesluit griffier gemeente Haarlem 2025’.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl