Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742322
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742322/1
Verordening Adviesraad Sociaal Domein
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 17-07-2025 met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2025
Intitulé
Verordening Adviesraad Sociaal DomeinDe raad van de gemeente Tholen;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 26 juni 2025;
gelet op:
- •
artikel 84 van de Gemeentewet
- •
artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;
- •
artikel 2.10 van de Jeugdwet;
- •
artikel 47 van de Participatiewet;
overwegende dat:
er een nauwe samenhang bestaat tussen de aandachtsgebieden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015, de Jeugdwet en de Participatiewet;
het inmiddels gebruikelijk is om de door genoemde wetten begrensde aandachtsgebieden te typeren als het Sociaal Domein;
Besluit
Vast te stellen de ‘Verordening Adviesraad Sociaal Domein’ van de gemeente Tholen
- 1.
De Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vastgesteld op 8 november 2007, in te trekken;
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
Het College: het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tholen;
- b.
De Gemeenteraad: de Gemeenteraad van de Gemeente Tholen;
- c.
De Adviesraad: de Adviesraad Sociaal Domein;
- d.
Belanghebbenden: de burgers van de gemeente Tholen, in het bijzonder mensen die om persoonlijke, financiële, sociale en/of maatschappelijke redenen in een kwetsbare positie verkeren;
- e.
Sociaal Domein: de beleidsterreinen behorend tot de Wet maatschappelijke ondersteuning (2015), de Jeugdwet en de onderwerpen samenhangend met de Participatiewet (zijnde Armoedebeleid, Schuldhulpverlening, Inburgering en Doelgroepenvervoer)
- f.
Contactambtenaar : een door het College aangewezen persoon, die fungeert als contactpersoon voor de Adviesraad;
- g.
Behandelend ambtenaar: de ambtenaar die deskundig is op één of meer domeinen waar de Adviesraad over adviseert en voor deze domeinen fungeert als aanspreekpunt voor de Adviesraad;
- h.
Maatschappelijke ondersteuning: hulp aan inwoners, in de vorm van individuele, preventieve, algemene en specialistische voorzieningen.
Artikel 2. Doel van de Adviesraad Sociaal Domein
-
1. Het college stelt de Adviesraad in om te voldoen aan de wettelijke verplichting om ingezetenen, waaronder in ieder geval cliënten of hun vertegenwoordigers, te betrekken bij het gemeentelijk beleid in het Sociaal Domein.
-
2. Het doel van de inspraak en de cliëntenparticipatie is om vanuit verschillende invalshoeken tot breed gedragen voorstellen en adviezen te komen ter bevordering van een integraal en evenwichtig gemeentelijk beleid in het Sociaal Domein.
-
3. Met het instellen van de Adviesraad wordt tevens beoogd om door middel van het geven van adviezen, het afgeven van signalen en het doen van verbetervoorstellen, de kwaliteit van de dienstverlening bij de uitvoering van het gemeentelijk beleid in het Sociaal Domein te verbeteren.
Artikel 3. Taken van de Adviesraad Sociaal Domein
-
1. De Adviesraad, als onafhankelijk adviesorgaan, heeft tot taak het college gevraagd en ongevraagd te adviseren over onderwerpen die de vorming van nieuw beleid en de uitvoering van vastgesteld gemeentelijk beleid ten aanzien van het Sociaal Domein betreffen.
-
2. De Adviesraad heeft daarbij tot doel de integraliteit binnen het Sociaal Domein te bevorderen en daarbij vorm en inhoud te geven aan het burger-/cliëntperspectief. De Adviesraad vormt een schakel tussen inwoners en het college.
-
3. Voor de uitoefening van de adviestaak wint de Adviesraad actief informatie in bij burgers/cliënten.
-
4. De Adviesraad overlegt minimaal 2 maal per jaar met de Cliëntenraad ??.
-
5. De Adviesraad presenteert jaarlijks vóór 1 mei een schriftelijk jaarverslag aan het college over de verrichte werkzaamheden en activiteiten van de Adviesraad.
-
6. De Adviesraad voorziet zelf in een huishoudelijk reglement.
Artikel 4. Bevoegdheden van de Adviesraad Sociaal Domein
-
1. De Adviesraad is bevoegd om gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan het college over beleidsonderwerpen die vallen binnen het Sociaal Domein en van belang zijn voor de inwoners van gemeente Tholen.
-
2. De Adviesraad wordt vanaf de start meegenomen bij de ontwikkeling van beleid in het Sociaal Domein.
-
3. De Adviesraad is niet bevoegd te adviseren over klachten, bezwaarschriften en andere zaken, voor zover die op individuele burgers betrekking hebben, noch is de Adviesraad bevoegd om fractie- en gemeenteraadsleden te informeren en adviseren met kennis die is opgedaan in de Adviesraad. Evenmin heeft de Adviesraad adviesrecht inzake personeels- en organisatiebeleid.
-
4. Het advies wordt binnen zes weken schriftelijk uitgebracht aan het college.
-
5. Het college reageert binnen zes weken schriftelijk op het advies van de Adviesraad, waarbij het college aangeeft wat het heeft gedaan met het advies van de Adviesraad.
Artikel 5. Samenstelling, voordracht, benoeming en zittingsduur
-
1. De Adviesraad bestaat uit ten minste zeven en ten hoogste elf leden.
-
2. De leden van de Adviesraad zijn geïnteresseerde inwoners van de gemeente Tholen en hebben kennis van of zijn ervaringsdeskundige op het vlak van één of meer van de aandachtsgebieden binnen het Sociaal Domein. Bij de samenstelling van de Adviesraad wordt gestreefd naar een zo breed mogelijke samenstelling vanuit/namens de burgers met betrekking tot de verschillende Thoolse kernen en een zo evenwichtig mogelijke verdeling van kennis en/of ervaring ten aanzien van de aandachtsgebieden binnen het Sociaal Domein
-
3. De Adviesraad heeft een onafhankelijke positie. De leden zijn geen lid van het college, de gemeenteraad of een raadscommissie. De leden bekleden geen bestuurlijke functie bij een organisatie, die direct (commercieel) belang heeft bij de dienstverlening aan de doelgroepen in het sociaal domein. Waar belangen elkaar raken, onthoudt men zich van advisering.
-
4. De leden worden op voordracht van de Adviesraad door het college van burgemeester en wethouders benoemd voor een periode van vier jaar. Herbenoeming is éénmaal mogelijk voor opnieuw vier jaar.
-
5. De Adviesraad benoemt uit haar midden een voorzitter, een secretaris en algemeen adjunct.
-
6. Leden die tussentijds aftreden doen hiervan schriftelijk mededeling aan de Adviesraad en het college.
-
7. Het college kan het lidmaatschap van een lid of voorzitter tussentijds beëindigen als:
- 7.1.
Een lid of de voorzitter dit verzoekt;
- 7.2.
Een lid of de voorzitter onvoldoende functioneert. Het college kan een lid uit eigen beweging ontslaan of op verzoek van de Adviesraad. Van onvoldoende functioneren als bedoeld in het vorige lid is sprake als een lid:
- •
minder dan 50% aanwezig is bij vergaderingen van de Adviesraad zonder geldige reden;
- •
individuele belangen behartigt;
- •
niet langer woonachtig is in de gemeente Tholen;
- •
niet meer voldoet aan het gestelde in artikel 5.3.
- •
- 7.1.
Artikel 6. Overleg en vergaderingen
-
1. De secretaris van de Adviesraad ontvangt van de gemeente alle informatie die nodig is voor de taakvervulling op een zodanig tijdstip dat invloed mogelijk is op de besluitvorming.
-
2. De Adviesraad komt minimaal 8 keer per jaar bijeen en verder zoveel als nodig is naar de mening van het bestuur.
-
3. De contactambtenaar woont de vergadering van de Adviesraad bij voor het geven van informatie, toelichting of advies; de contactambtenaar is geen lid van de Adviesraad.
-
1. Tenminste tweemaal per jaar vindt een overleg plaats tussen het dagelijks bestuur van de Adviesraad en de verantwoordelijk(e) portefeuillehouder(s) en de contactambtenaar. De portefeuillehouder is voorzitter van dit overleg.
-
2. De gemeente zorgt voor een contactambtenaar ten behoeve van de ambtelijke ondersteuning. Bij afwezigheid van de contactambtenaar is een vervanger beschikbaar, indien nodig. De contactambtenaar is daarmee het eerste aanspreekpunt voor de Adviesraad. De contactambtenaar geleidt de vragen door naar de ambtelijke organisatie en bewaakt de afhandeling ervan. De contactambtenaar onderhoudt contact met collega’s binnen het Sociaal Domein over relevante aandachtspunten, waar zij zich mee bezig houden en hoe c.q. wanneer de Adviesraad hierbij betrokken wordt.
-
3. Er wordt jaarlijks een werkbudget voor de Adviesraad vrijgemaakt door de gemeente, waaruit kosten voor deskundigheidsbevordering en de kosten, die gemaakt worden om de taken van de Adviesraad uit te voeren, worden betaald. Dit budget blijft in het beheer van de gemeente.
-
4. Jaarlijks wordt door de Adviesraad een begroting opgesteld en wordt over de besteding van het geld inzicht gegeven in het jaarverslag.
-
5. Het staat de Adviesraad vrij zich regionaal en landelijk aan te sluiten bij verwante samenwerkingsverbanden.
-
6. De vergaderingen van de Adviesraad zijn besloten.
-
7. De besluiten van de Adviesraad worden genomen bij een gewone meerderheid van stemmen. Bij het staken van de stemmen heeft de voorzitter een doorslaggevende stem.
Artikel 7. Informatierecht
-
1. De Adviesraad wordt door het college geïnformeerd over de resultaten van klanttevredenheidsonderzoeken, enquêtes en klachtrapportages alsmede over de stand van zaken wat betreft het Collegejaarprogramma ten aanzien van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet en de daarbij behorende tussenrapportages.
-
2. De Adviesraad krijgt van het college op verzoek tijdig alle informatie die zij voor uitvoering van haar taken nodig acht, tenzij enig wettelijk voorschrift de verstrekking daarvan in de weg staat.
-
3. De Adviesraad krijgt van het college jaarlijks een dynamische raadsagenda ten behoeve van de planning van werkzaamheden van de Adviesraad.
-
4. De gemeente stelt voor de Adviesraad een eigen pagina op de gemeentelijke website beschikbaar.
-
5. De Adviesraad wordt door het college geïnformeerd over ontwikkelingen en zaken die betrekking hebben op het beleid binnen het Sociaal Domein.
-
6. Het advies van de Adviesraad Sociaal Domein wordt voorafgaand aan het besluit van de gemeenteraad samen met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders meegestuurd aan de gemeenteraad.
-
7. De Adviesraad heeft ook het recht zelf informatie te vragen aan het college.
Artikel 8. Kostenvergoeding leden Adviesraad
De leden van de Adviesraad ontvangen een kostenvergoeding. Deze bedraagt voor de leden van het dagelijks bestuur, t.w. de voorzitter en de secretaris,75% en de overige leden 50% van de maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding die de Belastingdienst hanteert.
Artikel 9. Geen benadeling
Leden van de Adviesraad Sociaal Domein ondervinden op geen enkele wijze enig nadeel uit hoofde van de uitoefening van hun functie. Leden van de Adviesraad kunnen niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor hetgeen zij in de vergadering van de Adviesraad hebben gezegd of aan de Adviesraad schriftelijk hebben overgelegd.
Artikel 10. Geheimhoudingsplicht
De Adviesraad neemt kennis van het bepaalde in artikel 2:5 van de Algemene wet bestuursrecht. De Adviesraad zal informatie met een vertrouwelijk karakter niet aan derden kenbaar maken.
Artikel 11. Onvoorziene omstandigheden
In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslissen burgemeester en wethouders, gehoord de Adviesraad Sociaal Domein.
Artikel 12. Slotbepaling
Deze verordening kan worden aangehaald als 'Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2025. Deze verordening treedt in werking op de dag na die van bekendmaking en werkt terug tot 1 juli 2025.
Ondertekening
Aldus vastgesteld door de Raad van de gemeente Tholen in zijn vergadering van 26 juni 2025.
w.g. M.L.P. Sijbers
Voorzitter
w.g. L. Vermeij
Griffier
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl