Aanwijzingsbesluit artikel 10, lid 7 van de Gaswet Eckertstraat 60/62 te Kampen

Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 16-07-2025

Intitulé

Aanwijzingsbesluit artikel 10, lid 7 van de Gaswet Eckertstraat 60/62 te Kampen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen;

Gelezen het voorstel met kenmerk 49024-2025,

Gelezen het door Prince Fibre Tech B.V. ingediende verzoek,

Gelet op artikel 10 lid 7 sub a van de Gaswet,

Overwegende het gevoerde overleg met Enexis Netbeheer B.V.,

BESLUITEN:

  • 1.

    Het perceel aan de Eckertstraat 60/62 te Kampen waarop een bedrijfspand in aanbouw is en dat is aangeduid op de bij dit besluit behorende bijlage, hierbij aan te wijzen als een gebied in de zin van artikel 10 lid 7 sub a van de Gaswet waar aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang, waaronder begrepen de maatschappelijke kosten en baten; en

  • 2.

    Prince Fibre Tech B.V. en Enexis Netbeheer B.V. van dit besluit op de hoogte te stellen.

Dit aanwijzingsbesluit treedt in werking op de dag van bekendmaking.

MOTIVERING VAN BESLUIT

Aanleiding

Prince Fibre voert een onderneming die zich bezighoudt met de productie en bewerking van vezelversterkte kunststofprofielen (composieten). Vooralsnog is Prince Fibre gevestigd aan De Vecht 44 te Dronten. Zij moet dit pand echter voor 1 januari 2026 verlaten, omdat het huurcontract is opgezegd. Prince Fibre verhuist eind 2025 naar de Eckertstraat 60/62 te Kampen waar momenteel haar nieuwe bedrijfspand gebouwd wordt.

Voor haar beoogde bedrijfsactiviteiten in Kampen moet Prince Fibre een elektrisch vermogen kunnen aanspreken van 3x250A.

Enexis Netbeheer B.V. (“Enexis”) is als netbeheerder aangewezen voor het – openbare – elektriciteitsnet te Kampen. Enexis heeft geconstateerd dat er netcongestie is ter plaatse. Als gevolg van deze netcongestie kan Enexis Prince Fibre niet het benodigde elektrische vermogen van 3x 250A bieden. Wel kan Enexis Prince Fibre een aansluiting op haar net met een totale doorlaatwaarde van 3*80 A met een daarmee corresponderend elektrisch vermogen beschikbaar stellen voor haar bedrijfspand. En tot 3x80A voor het elektrisch laden van voortuigen.

Prince Fibre zou haar bedrijfsactiviteiten in het nieuwe bedrijfspand kunnen ontplooien als zij via een aansluiting met een totale doorlaatwaarde van 3x80 A op Enexis’ net een elektrisch vermogen zou kunnen aanspreken dat correspondeert met die doorlaatwaarde. Een noodzakelijke voorwaarde daarvoor is dan volgens Prince Fibre evenwel dat haar nieuwe bedrijfspand ook een aansluiting met een doorlaatwaarde van 25m3(n) per uur krijgt op het gastransportnet van Enexis.

Gasnetbeheerders zijn niet langer verplicht op een daartoe strekkend verzoek een aansluiting met een doorlaatwaarde van ten hoogste 40m3(n) per uur (“Kleinverbruikaansluiting”) te realiseren. Het college van burgemeester en wethouders (het “College”) kan evenwel bij besluit een gebied aanwijzen waarin de gasnetbeheerder opnieuw verplicht is een of meer Kleinverbruikaansluitingen te realiseren (“Aanwijzingsbesluit”). Dan moet wel een aantal voorwaarden vervuld zijn. Het College concludeert dat die voorwaarden hier vervuld zijn en neemt om de hierna toegelichte redenen dit Aanwijzingsbesluit.

Verzoek aanvrager

Bij brief van 17 februari 2025 heeft Prince Fibre het College geïnformeerd over haar situatie en verzocht om een Aanwijzingsbesluit ter zake van haar perceel aan de Eckertstraat 60/62 te Kampen. Prince Fibre stelt haar huidige pand aan De Vecht 44 te Dronten te moeten verlaten en geen redelijke alternatieven te hebben voor een andere locatie dan het perceel aan de Eckertstraat 60/62. Hiermee komt de voortzetting van haar onderneming volgens Prince Fibre in gevaar. Prince Fibre voert verschillende omstandigheden en gronden aan ter onderbouwing van haar verzoek:

  • -

    In het plangebied ligt al een gastransportnet, waarop alle omliggende bestaande bedrijven ook zijn aangesloten.

  • -

    Voor het realiseren van een grootverbruikaansluiting op het elektriciteitsnet ter plaatse met voldoende transportvermogen bestaat geen ruimte. De infrastructuur daarvoor ontbreekt op korte termijn ook volledig.

  • -

    Er is netcongestie ter plaatse.

  • -

    De gemeente heeft Prince Fibre het perceel verkocht met een bouwplicht, maar op korte termijn komt Prince Fibre onder de huidige omstandigheden niet in aanmerking voor een omgevingsvergunning voor het bouwen (en gebruiken) van de betreffende locatie (omdat niet met zekerheid valt vast te stellen of voldaan wordt aan de geldende eisen voor energieprestatie en duurzaamheid).

  • -

    De huurovereenkomst ter zake van Prince Fibres huidige locatie in Dronten is opgezegd tegen het einde van 2025, zodat zij bij ongewijzigde omstandigheden ten minste in grote problemen komt wanneer haar nieuwe bedrijfspand in Kampen niet op tijd klaar zou zijn. Daardoor dreigt mogelijkerwijs zelfs een faillissement (met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid).

  • -

    Prince Fibres behoefte om aan te sluiten op het bestaande gastransportnet is tijdelijk van aard en Prince Fibre verklaart zich op voorhand akkoord met afkoppeling zodra er alsnog kan worden voorzien in een grootverbruikaansluiting met voldoende transportvermogen op het elektriciteitsnet.

Juridisch kader

Op grond van art. 10 lid 6 sub a Gaswet is een netbeheerder verplicht om een ieder die daarom verzoekt te voorzien van een aansluiting die een doorlaatwaarde heeft van ten hoogste 40m3(n) per uur. Uit art. 10 lid 7 sub a Gaswet volgt dat deze verplichting niet geldt voor nieuwbouw, tenzij het College het gebied waarbinnen het nieuwbouwwerk wordt gebouwd heeft aangewezen als gebied waar aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang, waaronder begrepen de maatschappelijke kosten en baten.

De Regeling gebiedsaanwijzing gasaansluitplicht (de “Regeling”) stelt in dit verband nadere regels.

Op grond van art. 1 Regeling kan het College een gebied aanwijzen waarin de netbeheerder desgevraagd wel een of meer Kleinverbruikaansluitingen dient te realiseren:

  • a.

    indien het niet aansluiten van een nieuwbouwwerk op een gasnet de haalbaarheid van het gemeentelijk beleid om een ander gebied aardgasvrij te maken binnen vijf jaren in gevaar brengt;

  • b.

    indien vanwege de kenmerken van de fysieke omgeving of functies van de nieuwbouw een alternatief voor aardgas wettelijk of technisch onmogelijk is, terwijl de nieuwbouw gerealiseerd moet worden om zwaarwegende redenen van algemeen belang;

  • c.

    indien de kosten van het alternatief voor aardgas zo hoog zijn dat de nieuwbouw daarmee niet gerealiseerd zou worden, terwijl de nieuwbouw gerealiseerd moet worden om zwaarwegende redenen van algemeen belang;

  • d.

    in andere situaties waarin aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang.

De Regeling geeft voor wat betreft de hierboven genoemde onderdelen van art. 1 enkele concrete voorbeelden wanneer het College kan, en dus niet moet, beslissen om een gebied aan te wijzen. Het College heeft hier aldus een discretionaire bevoegdheid. De beleidsruimte is evenwel beperkt in die zin dat er in ieder geval zwaarwegende redenen van algemeen belang moeten zijn die een dergelijke gasaansluiting (in het geval van de d-grond: strikt) noodzakelijk maken.

Het College kan dus een gebied aanwijzen als zij redelijkerwijs tot de conclusie komt dat er zwaarwegende redenen van algemeen belang zijn die de aanwijzing (strikt) noodzakelijk maken. Daarnaast kon het College op grond van art. 2 Regeling in twee andere situaties een gebied aanwijzen waarin de netbeheerder desgevraagd wel een of meer Kleinverbruikaansluitingen dient te realiseren. Dan moest wel aannemelijk zijn dat de aanvraag om een omgevingsvergunning als bedoeld in art. 2.1 lid 1 onder a Wet algemene bepalingen omgevingsrecht zou worden ingediend op of na 1 juli 2018 en voor 1 januari 2019.

Het College dient een besluit als bedoeld in art. 10 lid 7 sub a Gaswet te melden bij de Autoriteit Consument en Markt.

Argumenten

Aan het genomen besluit liggen de volgende argumenten ten grondslag:

Afweging zwaarwegende reden van algemeen belang

De situatie die Prince Fibre beschrijft valt onder art. 1 sub b en sub d Regeling, want een alternatief voor aardgas is naar het oordeel van het College op dit moment wettelijk en technisch onmogelijk ter zake van het perceel aan de Eckertstraat 60/62, terwijl de nieuwbouw gerealiseerd moet worden om zwaarwegende redenen van algemeen belang.

Alles overwegend rechtvaardigt de situatie van Prince Fibre het Aanwijzingsbesluit. Het College licht dit hierna toe.

Uit de Elektriciteitswet 1998 en de Netcode elektriciteit volgt dat Enexis bij netcongestie geen elektrisch vermogen beschikbaar kan stellen.

Er is daarmee een wettelijke en technische onmogelijkheid om ‘all electric’ en dus zonder afname van aardgas te voorzien in de energiebehoefte van Prince Fibre. Hiermee dreigt de continuïteit van de bedrijfsvoering van Prince Fibre in het gedrang te komen. Prince Fibre kan niet meer terug naar haar huidige locatie in Dronten en heeft ook anderszins geen alternatieven om haar bedrijf elders voort te zetten.

Als Prince Fibre haar activiteiten zou moeten beëindigen, heeft dit directe invloed voor Kampenaren werkzaam bij Prince Fibre. Vestiging van Prince Fibre in Kampen draagt overigens ook bij aan de lokale economie. Gezien de intentie van de gemeente om economische groei en lokale werkgelegenheid te behouden en te versterken, weegt dit zwaar.

Overleg netbeheerder

Het College heeft naar aanleiding van de aanvraag ook afstemming gezocht met Enexis.

Hieruit is gebleken dat er geen extra kosten gemoeid zijn met het Aanwijzingsbesluit, omdat er al in de Eckertstraat een gastransportnet ligt en de kosten voor de realisatie en instandhouding van de aansluiting voor rekening zijn van Prince Fibre.

Maatschappelijke kosten en baten rechtvaardigen aanwijzing

Het College is van oordeel dat dit een bijzondere situatie betreft. Met een kleinverbruikaansluiting kan Prince Fibre zich alsnog vestigen in Kampen, waardoor Kampenaren die hier reeds werken hun baan kunnen behouden en overigens ook de lokale economie en werkgelegenheid worden gestimuleerd. De kleinverbruikaansluiting is te realiseren op het al aanwezige gastransportnet. Daarbij wil Prince Fibre volledig overschakelen op elektriciteit, zodra dat kan. Daarmee dient Prince Fibre op langere termijn het doel van de gemeente om aardgasvrij te worden. De maatschappelijke baten van het toestaan van een tijdelijke gasaansluiting – behoud van werkgelegenheid, economische activiteit, versterking van het vestigingsklimaat – wegen zwaarder dan de baten van het strikt vasthouden aan het beleid van de gemeente tot het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving, zeker nu dit laatste door externe omstandigheden tijdelijk niet haalbaar is. De maatschappelijke kosten van het weigeren van een tijdelijke aansluiting zijn daarentegen substantieel en concreet.

Of Prince Fibre zonder de gevraagde Kleinverbruikaansluiting geen omgevingsvergunning krijgt, zoals zij stelt, is in het licht van het voorgaande niet relevant. Overigens is inmiddels een omgevingsvergunning verleend.

Tot slot merkt het College op dat de situaties waarop art. 2 Regeling ziet hier niet relevant zijn. Er is namelijk geen omgevingsvergunning aangevraagd op of na 1 juli 2018 en voor 1 januari 2019.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 8 juli 2025.

Burgemeester en wethouders van Kampen,

de secretaris,

N.J. Middelbos

de burgemeester,

S. de Rouwe

Bent u het niet eens met dit besluit?

In dat geval vragen wij u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen. We nemen dan samen met u het besluit door. U kunt hiervoor bellen met de heer P. Heikoop via ons algemene nummer 14038.

U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen. U kunt daarvoor gebruik maken van het bezwaarformulier op www.kampen.nl/bezwaar of u kunt een brief sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5009, 8260 GA Kampen. In uw bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met het besluit. U vermeldt uw naam, adresgegevens en uw telefoonnummer. Zorgt u er voor dat wij uw bezwaarschrift ontvangen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit in het Gemeenteblad bekend is gemaakt. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen. Meer informatie over de bezwaarprocedure vindt u op onze website.

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Kunt u de beslissing op het bezwaarschrift niet afwachten, dan kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel vragen om een schorsing van het besluit. Het adres daarvoor is Postbus 10067, 8000 GB Zwolle of digitaal (met DigiD) via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Voor de behandeling bent u griffierecht verschuldigd.

Bijlage Overzicht gebied Eckertstraat 60-62

afbeelding binnen de regeling