Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742152
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742152/1
Regeling vervalt per 01-01-2029
Deelverordening subsidie aardgasvrij Garyp 2025
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 15-07-2025 t/m 31-12-2028 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2025
Intitulé
Deelverordening subsidie aardgasvrij Garyp 2025De raad van Tytsjerksteradiel;
gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en de “Algemene subsidieverordening Tytsjerksteradiel 2024”;
In aanmerking genomen dat Garyp deel uitmaakt van het Programma Aardgasvrije Wijken, dat hiervoor middelen beschikbaar zijn gesteld om de woningen in Garyp aardgasvrij of aardgasarm te maken en dat een tussentijdse evaluatie van de proeftuin aanbevelingen bevat die aanleiding zijn om de subsidieverordening op een aantal onderdelen aan te passen;
Besluit:
De ‘Deelverordening subsidie aardgasvrij Garyp 2025’ vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de ‘Deelverordening subsidie aardgasvrij Garyp 2022’;
HOOFDSTUK 1. BEGRIPSBEPALINGEN
Artikel 1: Begripsbepalingen
In aanvulling op de Algemene subsidieverordening wordt voor de toepassing van deze verordening verstaan onder:
- a.
Aangewezen adviseurs: de door het college in het kader van de proeftuin van aardgasvrij Garyp aangewezen adviseurs die de “Woningscan” uitvoeren;
- b.
Aanvraagformulier: het door het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel vastgestelde formulier voor het aanvragen van subsidie.
- c.
Aanvrager: natuurlijk persoon die het recht van eigendom op de woning heeft en de aanvraag om subsidie indient. In geval van meerdere eigenaren zijn de gezamenlijke eigenaren aanvrager.
- d.
Aardgasvrije maatregelen: energiebesparende, installatietechnische, duurzaam energieopwekkende maatregelen zoals opgenomen in de bijlage 1.1 bij deze verordening teneinde de woning aardgasvrij te maken.
- e.
Aardgasarme maatregelen: in ieder geval de installatie van een hybride warmtepomp, andere installatietechnische, duurzaam energieopwekkende maatregelen zoals opgenomen in de bijlage 1.2 bij deze verordening teneinde de woning aardgasarm te maken.
- f.
Aardgasvrije woning: een in het verleden op het aardgasnet aangesloten bestaande woning waarvan de aardgasaansluiting na 1 november 2018 is afgesloten en de woning en het tapwater aardgasvrij wordt verwarmd en waarin op elektra wordt gekookt.
- g.
Aardgasarme woning: een op het aardgasnet aangesloten bestaande woning waarin na 1 januari 2022 in ieder geval een hybride warmtepomp is geïnstalleerd en andere maatregelen zijn getroffen om per direct het gasverbruik te verminderen maar waarbij ook alvast wordt voorgesorteerd op het aardgasvrij maken van de woning.
- h.
Afsluiting: het door de netbeheerder (laten) verwijderen of afsluiten van de aardgasaansluiting waardoor geen gebruik meer kan worden gemaakt van aardgas.
- i.
Bestaande woning: een voor 1 november 2018 gebouwde woning die op het aardgasnet is aangesloten en waarin aardgas wordt verbruikt voor verwarming, tapwater of koken;
- j.
College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel.
- k.
EKG: Enerzjy koöperaasje Garyp;
- l.
Garyp: het gebied vallende onder postcode 9263.
- m.
Gereedmeldingsformulier: het door het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel vastgestelde formulier met bijbehorende bewijsstukken waarmee gemeld wordt dat de woning aardgasvrij of aardgasarm is gemaakt en gevraagd wordt het subsidiebedrag definitief vast te stellen.
- n.
Hybride warmtepomp: Een warmtepomp die samenwerkt met een reguliere gas cv-ketel en die is opgenomen op de ISDE apparatenlijst warmtepompen van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).
- o.
It Enerzjyhûs: Het pand Greate Buorren 13b in Garyp dat door de EKG en de gemeente voor dit project wordt ingezet als energieloket;
- p.
Projectleider: de voor het project aardgasvrij Garyp aangewezen externe projectleider die mede verantwoordelijk is voor de begeleiding en uitvoering van het project;
- q.
Woningscan: Scan van de woning en de technische installatie in de woning die in het kader van het project aardgasvrij Garyp volgens het voor dit project vastgestelde format door de voor dit project aangewezen adviseurs wordt uitgevoerd;
- r.
Raad: de gemeenteraad van de gemeente Tytsjerksteradiel.
- s.
Subsidiabele kosten: het totaal aan kosten die de aanvrager moet maken voor het (laten) uitvoeren van de maatregelen om de woning afhankelijk van de ingediende aanvraag aardgasvrij of aardgasarm te maken minus een te verkrijgen subsidie voor een toe te passen toestel dat op de apparatenlijst van de ISDE regeling staat;
- t.
Subsidie-ontvanger: aanvrager wiens op grond van deze verordening ingediende aanvraag is gehonoreerd en die op grond van een verleningsbeschikking aanspraak kan maken op subsidie.
- u.
Subsidieplafond: het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak maximaal beschikbaar is gesteld voor het verlenen van subsidies op grond van deze verordening.
- v.
Subsidievaststelling: het besluit van het college waarbij de hoogte van de verleende subsidie wordt vastgesteld.
- w.
Subsidieverlening: het besluit van het college dat een aanspraak op een subsidie verschaft.
- x.
Thuisbatterij: een batterij om zelfopgewekte stroom op te slaan om dit later te gebruiken om de afhankelijkheid van het energienet te verminderen.
- y.
Uitvoeringsplan: het door de Gemeente Tytsjerksteradiel ingediende en goedgekeurde uitvoeringsplan dat is gevoegd bij de aanvraag van de Decentralisatie-uitkering door de gemeente en dat betrekking heeft op de proeftuin.
- z.
Utiliteitsbouw: voor 1 november 2018 gebouwd vastgoed zonder woonbestemming, zoals kantoren, scholen, sportgebouwen en dorpshuizen.
- aa.
Woning: een gebouw dat voor bewoning is bestemd of een afzonderlijk gedeelte van een gebouw, welk gedeelte tot bewoning is bestemd, en als een zelfstandige woning als bedoeld in artikel 7:234 BW wordt aangemerkt. Dit betekent o.a. dat de woning beschikt over een eigen toegang, keuken, douche en wc.
HOOFDSTUK 2. SUBSIDIEVERSTREKKING
§ 2.1 Algemeen
Artikel 2. Reikwijdte
Het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel kan op aanvraag subsidie voor het aardgasvrij of aardgasarm maken van een bestaande woning in Garyp verstrekken.
Artikel 3. Subsidieplafond en verdelingsregime
-
1. Het subsidieplafond voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2028 is € 2.200.000,--. Indien het subsidieplafond is bereikt voor afloop van deze periode, dan wordt dit door het college bekend gemaakt.
-
2. Het subsidieplafond wordt als volgt verdeeld:
- a.
subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van datum van ontvangst van de aanvragen;
- b.
Wanneer de aanvrager vanwege ontbrekende informatie krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid krijgt de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst de datum waarop alle gevraagde informatie tijdig is ontvangen.
- a.
Artikel 4. Subsidiabele kosten
Subsidiabel zijn de kosten van werkzaamheden, maatregelen en voorzieningen die nodig zijn om de woning (afhankelijk van de aanvraag) aardgasvrij of aardgasarm te maken. De subsidiabele kostensoorten zijn genoemd in bijlage 1.1 (aardgasvrij) en bijlage 1.2 (aardgasarm) van deze verordening.
Artikel 5. Bevoegdheid college
Het college is bevoegd om:
- 1.
de percentages, normbedragen en maximale bedragen in de bijlagen bij deze verordening aan te passen;
- 2.
de in de bijlagen bij deze verordening vermelde lijst van maatregelen uit te breiden en/of in te korten;
- 3.
aanvullende informatie te vragen die nodig is voor de beoordeling van de aanvraag;
- 4.
aan een toekenningsbesluit nadere voorwaarden en verplichtingen te verbinden.
§ 2.2 Aanvraag
Artikel 6. Wijze van indiening
Een aanvraag om subsidie dient op papier te worden ingediend bij it Enerzjyhûs, Greate Buorren 13b, 9263 PM te Garyp. Het door het college vastgestelde aanvraagformulier is hier te krijgen en wordt met begeleiding van de projectleider of diens vervanger volledig ingevuld en complete aanvragen worden door it Enerzjyhûs doorgestuurd naar de gemeente.
Artikel 7. In te dienen bescheiden
-
1. Een aanvraag om subsidie kan niet eerder worden ingediend dan nadat een Woningscan is uitgevoerd.
-
2. In de aanvraag vermeldt de aanvrager in ieder geval:
- a.
de naam en het adres van de aanvrager;
- b.
het adres van de woning indien deze afwijkt van het woonadres van de aanvrager;
- c.
de datum van de subsidieaanvraag;
- d.
het bankrekeningnummer van de aanvrager;
- e.
een ondertekening van de aanvrager.
- a.
-
3. De aanvraag moet worden voorzien van een plattegrond, tekeningen en omschrijving waaruit duidelijk blijkt welke maatregelen zullen worden genomen om de woning aardgasvrij of aardgasarm te maken.
-
4. Per adres kan maar één aanvraag voor het aardgasvrij maken van de woning worden ingediend. Wel is het mogelijk om de woning eerst aardgasarm te maken en hiervoor op basis van deze verordening subsidie te vragen;
-
5. Een eigenaar die (nog) niet woont op het adres van de woning waarvoor de subsidie wordt aangevraagd dient de koopovereenkomst van de woning te kunnen tonen;
-
6. Is of wordt de eigenaar niet de bewoner van de woning maar is er sprake van verhuur, dan dient de eigenaar, voordat de aanvraag wordt ingediend, met de huurder in overleg te treden over de uitvoerbaarheid van zijn plan en de consequenties hiervan;
Artikel 8: Afhandeling ontvangst aanvraag
-
1. De ontvangst van de aanvraag wordt schriftelijk bevestigd;
-
2. Indien de aanvraag niet alle gegevens bevat die het college voor het nemen van een beslissing noodzakelijk acht, stelt het college de aanvrager in de gelegenheid de aanvraag binnen een termijn van vier weken volledig te maken. De datum van ontvangst van de aanvraag is de datum waarop alle gevraagde informatie tijdig is ontvangen;
-
3. Is de aanvraag na het bieden van de gelegenheid tot aanvulling nog steeds onvolledig, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen en van dit besluit wordt aanvrager schriftelijk in kennis gesteld;
-
4. Aanvragen die volledig zijn worden afgehandeld in volgorde van de datum van binnenkomst als bedoeld in artikel 3 lid 2b;
§ 2.3 Verlening
Artikel 9. Beslistermijn
Het college beslist binnen vier weken na ontvangst op een ingediende aanvraag om subsidie.
Artikel 10. Weigeringsgronden
Onverminderd het bepaalde in artikel 4:48 en artikel 4:49 van de Algemene wet bestuursrecht wijst het college van burgemeester en wethouders een aanvraag om subsidie te verlenen in ieder geval af indien:
- 1.
Het budget niet toereikend is om de aanvraag te honoreren doordat het subsidieplafond is bereikt of er op dit adres voor dit type aanvraag al eerder op basis van deze verordening subsidie is verleend;
- 2.
Er gegronde redenen bestaan om aan te nemen of kan worden vastgesteld dat niet aan de voorwaarden en bepalingen van deze verordening inclusief bijlagen kan worden voldaan en/of op voorhand niet aannemelijk is dat de woning afhankelijk van de ingediende aanvraag aardgasvrij of aardgasarm wordt gemaakt;
- 3.
Een eventueel benodigde omgevingsvergunning niet kan worden verleend;
- 4.
De aanvraag is ingediend voor maatregelen die al zijn getroffen voor de datum dat de Woningscan in het kader van dit project is uitgevoerd;
- 5.
De aanvrager onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt en de verstrekking van deze gegevens tot een onjuiste beschikking zal leiden;
- 6.
De aanvrager op basis van deze verordening subsidie vraagt om een woning die is gebouwd op grond van een na 15-12-1995 aangevraagde vergunning aardgasarm te maken;
- 7.
Aanvrager niet de eigenaar of mede-eigenaar van de woning is en ook niet door de eigenaar of eigenaren van de woning is gemachtigd;
- 8.
De woning niet in het postcodegebied van Garyp ligt.
Artikel 11. Subsidiebedrag
-
1. De subsidie die wordt verleend voor het aardgasvrij maken van de woning bedraagt het in de bijlage 1.1 genoemde deel van de subsidiabele kosten tot een maximaal subsidiebedrag van € 8.300,-- per woning;
-
2. De subsidie die wordt verleend voor het aardgasarm maken van de woning bedraagt het in de bijlage 1.2 genoemde deel van de subsidiabele kosten tot een maximaal subsidiebedrag van € 4.000,-- per woning.
-
3. Wordt subsidie verleend voor het aardgasarm maken van de woning dan kan -indien deze verordening nog geldt en het budget toereikend is- in een later stadium ook nog subsidie worden gevraagd voor het aardgasvrij maken van de woning. In dat geval bedraagt de subsidie die wordt verleend voor het aardgasvrij maken van de woning het in bijlage 1.1 genoemde deel van de nog niet eerder opgevoerde subsidiabele kosten. Het totale subsidiebedrag van aardgasarm en aardgasvrij maken van de woning samen zal in afwijking van de afzonderlijke bedragen in bijlage 1.1 en 1.2 nooit meer dan € 8.300,-- zijn.
Artikel 12. Zelfwerkzaamheid
De in de bijlagen genoemde maatregelen mogen -mits wettelijk toegestaan- door de aanvrager zelf worden uitgevoerd/aangebracht. In dat geval wordt alleen over de materiaalkosten subsidie verstrekt. De aanvrager die in eigen beheer deze maatregelen aan de woning mag aanbrengen, voert deze werkzaamheden aan de hand van deskundig advies of begeleiding goed en veilig uit.
Artikel 13. Utiliteitsbouw
In afwijking van het bepaalde in deze verordening kan het college in uitzonderingssituaties en indien dit een positieve bijdrage levert aan het draagvlak voor dit project besluiten om de in artikel 11 genoemde subsidiebedragen ook voor in Garyp aanwezige utiliteitsbouw die aardgasvrij of aardgasarm wordt gemaakt beschikbaar te stellen.
Artikel 14. Woningcorporatie
Indien dit een positieve bijdrage levert aan het draagvlak voor het project kan het college op verzoek van de woningcorporatie WoonFriesland besluiten om de in artikel 11 genoemde subsidiebijdragen ook voor in Garyp aanwezige huurwoningen die aardgasvrij of aardgasarm worden gemaakt beschikbaar te stellen mits hierover met WoonFriesland (prestatie)afspraken zijn gemaakt en de regels m.b.t. staatssteun deze subsidie niet verbieden omdat sprake is van een Dienst van Algemeen Economisch Belang of een de-minimisverklaring kan worden ondertekend.
Artikel 15. Termijn voor de uitvoering
De maatregelen dienen vóór 1 januari 2029 te zijn uitgevoerd en het hierbij behorende verzoek om de subsidie vast te stellen (de gereedmelding als bedoeld in artikel 19 van deze verordening) dient voor deze datum te zijn ingediend.
Artikel 16. Inhoud van de beschikking tot subsidieverlening
-
1. De beschikking vermeldt in ieder geval
- a.
De hoogte van de subsidie;
- b.
De termijn waarbinnen de maatregelen moeten zijn uitgevoerd en de woning aardgasvrij of aardgasarm is;
- c.
De wijze waarop de gereedmelding moet worden ingediend en verantwoording over de getroffen maatregelen wordt afgelegd.
- a.
-
2. Het college kan aan de beschikking tot subsidieverlening nadere voorwaarden, voorschriften en verplichtingen verbinden.
Artikel 17. Bevoorschotting
Het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel kan op schriftelijk en gemotiveerd verzoek het verleende subsidiebedrag of een gedeelte hiervan als voorschot uitbetalen.
§ 2.4 Verantwoording en vaststelling
Artikel 18. Verantwoording over getroffen maatregelen
Subsidie-ontvanger dient aan te tonen dat de maatregelen waarvoor de subsidie is verleend zijn uitgevoerd, dat is voldaan aan de hieraan verbonden voorwaarden, voorschriften en verplichtingen en dat de woning afhankelijk van de ingediende aanvraag aardgasvrij of aardgasarm is gemaakt.
Artikel 19. Vaststelling
-
1. Een aanvraag tot subsidievaststelling wordt vóór 1 januari 2029 ingediend door middel van het door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde gereedmeldingsformulier;
-
2. Het gereedmeldingsformulier is in “it Enerzjyhûs” te krijgen en wordt met begeleiding van de projectleider of diens plaatsvervanger ingediend;
-
3. Bij het gereedmeldingsformulier moeten facturen van aangeschaft materiaal en uitgevoerde werkzaamheden worden bijgesloten waaruit blijkt dat de maatregelen waarvoor subsidie is verleend zijn uitgevoerd, dienen betaalbewijzen te kunnen worden getoond en moet het bewijs worden geleverd dat de woning aardgasvrij of aardgasarm is gemaakt;
-
4. Met het gereedmeldingsformulier verklaart de subsidieontvanger tevens dat ingeval van een aardgasvrije woning de afsluiting van de aardgasaansluiting niet ongedaan zal worden gemaakt;
-
5. Een door de gemeente aangewezen inspecteur dient op verzoek in de gelegenheid te worden gesteld de getroffen maatregelen ter plaatse te inspecteren.
Artikel 20. Geen subsidie of lagere vaststelling
De subsidie is nihil wanneer de gereedmelding niet vóór 1 januari 2029 is ingediend of na gereedmelding blijkt dat de maatregelen niet of niet geheel of onvoldoende zijn uitgevoerd en de woning afhankelijk van de ingediende aanvraag niet binnen de termijn aardgasvrij of aardgasarm is gemaakt.
De subsidie kan overeenkomstig het bepaalde in artikel 4:46 Awb in ieder geval lager worden vastgesteld indien de woning wel binnen de in de subsidieverlening gestelde termijn aardgasvrij of d.m.v. de installatie van een hybride warmtepomp aardgasarm is gemaakt en:
- 1.
de maatregelen waarvoor subsidie is verleend niet/niet geheel zijn uitgevoerd;
- 2.
de subsidie-ontvanger niet (volledig) heeft voldaan aan de aan de subsidie verbonden voorschriften, voorwaarden of verplichtingen;
- 3.
de subsidie-ontvanger onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt en de verstrekking van juiste of volledige gegevens tot een andere beschikking op de aanvraag tot subsidie zou hebben geleid;
- 4.
de subsidieverlening anderszins onjuist was en de subsidie-ontvanger dit wist of behoorde te weten;
Artikel 21. Uitbetaling
-
1. Het subsidiebedrag wordt binnen 4 weken vastgesteld en uitgekeerd op het rekeningnummer van de aanvrager zoals vermeld op het gereedmeldingsformulier;
-
2. Wanneer een voorschot is toegekend wordt dit bedrag op het vastgestelde subsidiebedrag in mindering gebracht;
Artikel 22. Terugvordering
-
1. De subsidie-ontvanger is na de subsidievaststelling verplicht een teveel aan ontvangen voorschot onverwijld terug te betalen, tenzij het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel tot verrekening op een andere wijze heeft besloten.
-
2. Wordt niet of niet vóór 1 januari 2029 gereed gemeld terwijl wel een voorschot is ontvangen, dan wordt het gehele voorschot teruggevorderd;
-
3. Bij terugvordering van onverschuldigd betaalde subsidiebedragen of voorschotten kan het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel de subsidieontvanger verplichten de met de terugvordering verband houdende kosten te voldoen. Tevens kan in dat geval de wettelijke rente worden gevorderd.
Artikel 23. Eigendomsoverdracht
Indien de subsidie-ontvanger de eigendom overdraagt aan een derde dient de subsidie-ontvanger binnen drie maanden na de overdracht afhankelijk van de situatie:
- 1.
Gezamenlijk met de nieuwe eigenaar een verzoek tot overdracht van de subsidie in waarbij alle verplichtingen en rechten uit de beschikking en de voorwaarden uit deze verordening op de nieuwe eigenaar overgaan. De aan de vorige eigenaar toegekende voorschotten die nog niet aan maatregelen in de woning zijn besteed worden onverwijld aan de gemeente terugbetaald, of:
- 2.
Een schriftelijke afstandsverklaring van de subsidie in en betaalt een eventueel ontvangen voorschot onverwijld aan de gemeente terug, of:
- 3.
Uiterlijk 1 januari 2029 een gereedmeldingsformulier in wanneer de woning binnen de in deze verordening genoemde voorwaarden en overeenkomstig de subsidieverlening onder de verantwoordelijkheid van subsidie-ontvanger afhankelijk van de ingediende aanvraag aardgasvrij of aardgasarm is gemaakt.
Artikel 24. Nadere regels
Het college kan voor de uitvoering van deze verordening nadere regels vaststellen.
Artikel 25. Hardheidsclausule
Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van deze verordening buiten toepassing laten of daarvan afwijken, met uitzondering van de artikelen 1, 2, 3, 10, 11, 19 lid 1, 20 aanhef en 22, voor zover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidie-ontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Het van toepassing verklaren van dit artikel moet in het besluit gemotiveerd worden.
Artikel 26. Inwerkingtreding, looptijd en overgangsregel
Deze verordening treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2025 en vervalt met ingang van 1 januari 2029 of de dag dat het subsidieplafond van € 2.200.000,-- is bereikt. Een vóór 1 januari 2029 ontvangen gereedmelding wordt nog overeenkomstig deze verordening afgehandeld en heeft de subsidie-ontvanger niet vóór 1 januari 2029 gereed gemeld, dan wordt overeenkomstig artikel 20 en artikel 22 van deze verordening gehandeld.
Artikel 27. Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als “Deelverordening subsidie aardgasvrij Garyp 2025”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Tytsjerksteradiel van 12 juni 2025
De griffier,
Mevr. A. Dam
De voorzitter,
C. Schokker-Strampel
BIJLAGE 1.1 BIJ DEELVERORDENING SUBSIDIE AARDGASVRIJ GARYP
Aardgasvrije woning
Subsidie kan worden aangevraagd op basis van een voor dit project uitgevoerde Woningscan voor maatregelen die er uiteindelijk toe leiden dat de woning binnen de in de verleningsbeschikking genoemde termijn aardgasvrij wordt gemaakt. De te treffen maatregelen moeten doelmatig zijn: de te treffen maatregelen moet bijdragen aan het bereiken van de doelstelling om de woning binnen de in de subsidieverlening genoemde termijn aardgasvrij te maken.
Subsidiabele kosten
De volgende kostensoorten voor het aardgasvrij maken van de woning komen voor subsidie in aanmerking (V is verplicht en O is optioneel):
|
Kostensoort* |
Subsidiabele kosten / bijz. |
V |
(Aard)gasloze warmtebron(nen), geen verbrandingstoestel zijnde, voor het verzorgen van warmte en warm water |
Moet voldoen aan de “Waarde voor de energieprestatie woonfunctie” uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Het hoofdverwarmingstoestel moet daarom op de actuele apparatenlijst van de ISDE regeling staan** |
O |
Wijzigingen/inregelen van het warmteafgiftesysteem |
|
O |
Warmte-terugwininstallatie |
|
O |
Zonnepanelen |
Tot een bedrag van € 3.000,-- excl. btw |
O |
Thuisbatterij |
Tot een bedrag van € 1.000,-- |
O |
Elektrische kookplaat |
Tot een bedrag van € 500,-- |
O |
De installatie van het bovenstaande |
Geen eigen uren |
O |
Isolatie van de schil van de woning (bodem of vloer, gevel, dak) |
Materiaal en werkuren (geen eigen uren) |
*alle kosten zijn inclusief btw, behalve de kosten van zonnepanelen (btw tarief hiervoor is 0%)
**Het systeem voor de ruimteverwarming moet voldoen aan de Waarde voor de energieprestatie woonfunctie uit het Bbl. Bij het gebruik van elektriciteit wordt gerekend met een primaire energiefactor van 1,45. Dit komt omdat elektriciteit uit het net afkomstig is uit een mix van energiedragers, zowel fossiel als vernieuwbaar. Een volledig elektriciteit-elektriciteit verwarmingssysteem met een COP van 1 zal dan niet voldoen omdat de waarde voor de energieprestatie woonfunctie met 1,45/1 nooit lager zal zijn dan 1,31.
Hierop wordt -voordat de subsidie wordt berekend- het te verkrijgen ISDE subsidie bedrag op basis van de apparaten- en meldcodelijst voor de ISDE zoals die geldt op het moment van installatie in mindering gebracht. Subsidiabel zijn dus de subsidiabele kosten – ISDE toestelsubsidie.
Subsidie
Het subsidiepercentage bedraagt 60%. De subsidie wordt als volgt berekend: 0,6 * (subsidiabele kosten – ISDE toestelsubsidie). Het subsidiebedrag is maximaal € 8.300,--. Is gekozen voor een gefaseerde uitvoering en is de woning eerst aardgasarm gemaakt, dan kan binnen het in de verordening genoemde subsidieplafond en de termijnen nog steeds subsidie voor het aardgasvrij maken van de woning worden aangevraagd. Hierbij geldt wel, dat het totale subsidiebedrag van aardgasarm en aardgasvrij maken van de woning nooit meer dan € 8.300,-- kan bedragen.
BIJLAGE 1.2 BIJ DEELVERORDENING SUBSIDIE AARDGASVRIJ GARYP
Aardgasarme woning
Subsidie kan worden aangevraagd op basis van een voor dit project uitgevoerde Woningscan voor maatregelen die er uiteindelijk toe leiden dat de woning binnen de in de verleningsbeschikking genoemde termijn en voor 1 januari 2029 aardgasarm wordt gemaakt. De te treffen maatregelen moeten doelmatig zijn: de te treffen maatregelen moet bijdragen aan het bereiken van de doelstelling om de woning binnen de in de subsidieverlening genoemde termijn aardgasarm en op termijn aardgasvrij te maken.
Kostensoorten
De volgende kostensoorten voor het aardgasarm maken van de woning komen voor subsidie in aanmerking (V is verplicht en O is optioneel):
|
Kostensoort* |
Subsidiabele kosten / bijz. |
V |
Hybride warmtepomp** |
Het toestel moet op de actuele apparatenlijst van de ISDE regeling staan. |
O |
Wijzigingen/inregelen van het warmteafgiftesysteem |
|
O |
Warmte-terugwininstallatie |
|
O |
Zonnepanelen |
Tot een bedrag van € 1.500,-- excl. btw |
O |
Elektrische kookplaat |
Tot een bedrag van € 500,-- |
O |
De installatie van het bovenstaande |
Geen eigen uren |
O |
Isolatie van de schil van de woning (bodem of vloer, gevel, dak) |
Materiaal en werkuren (geen eigen uren) |
*alle kosten zijn inclusief btw, behalve de kosten van zonnepanelen (btw tarief hiervoor is 0%)
** Verplichte kostensoort. Wordt een hybride toestel naast een CV ketel geplaatst, dan gaat het hier alleen om de kosten van het hybride toestel. Betreft het een all-in-one toestel, dan kunnen de kosten van dit toestel worden opgevoerd.
Aftrek
Hierop wordt -voordat de subsidie wordt berekend- het te verkrijgen ISDE subsidie bedrag op basis van de apparaten- en meldcodelijst voor de ISDE zoals die geldt op het moment van installatie in mindering gebracht. Subsidiabel zijn dus de subsidiabele kosten – ISDE toestelsubsidie.
Subsidie
Het subsidiepercentage bedraagt 50%. De subsidie wordt als volgt berekend: 0,5 * (subsidiabele kosten – ISDE toestelsubsidie). Het subsidiebedrag is maximaal € 4.000,--. Is gekozen voor een gefaseerde uitvoering en is de woning eerst aardgasarm gemaakt, dan kan binnen het in de verordening genoemde subsidieplafond en de termijnen nog steeds subsidie voor het aardgasvrij maken van de woning worden aangevraagd. Hierbij geldt wel dat het totale subsidiebedrag van aardgasarm en aardgasvrij maken van de woning nooit meer dan € 8.300,-- kan bedragen.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl