Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742000
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR742000/1
Nadere regels bomen(bescherming)
Geldend van 12-07-2025 t/m heden
Intitulé
Nadere regels bomen(bescherming)Het college van burgemeester en wethouders van Enschede,
Gelet op het bepaalde in artikel 6.15 van de Verordening kwaliteit leefomgeving,
Besluit vast te stellen de navolgende nadere regels voor de bescherming van bomen en houtopstanden:
Onderstaande nadere regels zijn een door het college van Burgemeester en Wethouders (het college) vastgestelde uitwerking van artikel 6.15 van de Verordening kwaliteit leefomgeving Enschede.
1. Afbakening
Onderstaande regelgeving geldt voor alle vergunningplichtige houtopstanden en alle gemeentelijke bomen in Enschede, conform de definities als opgenomen in de Verordening kwaliteit leefomgeving (Vkl). Het betreft alleen die nadere regels en afspraken waarvan een vaststelling door het college nodig is. Deze uitwerking sluit de regels als genoemd in de Vkl niet uit. Het betreft een uitwerking op onderdelen van deze Vkl. Voor meer informatie over de regelgeving rond bomen en boombescherming in Enschede verwijzen wij naar: www.enschede.nl/bomen.
2. De nadere regels
Artikel 1. Criteria beoordeling vergunningsaanvraag
Het college beoordeelt aan de hand van beoordelingsregels [hyperlink] of een omgevingsvergunning kan worden verleend voor het kappen van vergunningplichtige bomen. Er wordt in beginsel alleen een omgevingsvergunning verleend in specifieke gevallen van projecten en (bouw)werkzaamheden, overlast en gevaar.
Artikel 2. Boombescherming bij projecten of bouwwerkzaamheden
Artikel 2.1 Omgevingsvergunning voor activiteiten in de omgeving van bomen
Bij vergunningaanvragen in de omgeving van vergunningplichtige en gemeentelijke bomen is de aanvrager verplicht een bomenoverzicht aan te leveren waarin zijn opgenomen:
- •
de te behouden (en dus te beschermen) bomen;
- •
de te verplaatsen en te kappen bomen.
Daarbij dient de aanvrager ook aan te geven op welke wijze hij de te behouden bomen beschermt. Hiervoor dient de aanvrager te handelen conform hoofdstuk 2 uit het Handboek Bomen 2022 van het Norminstituut Bomen. Openbaar in te zien via www.bomenzijnbelangrijk.nl/kennisbank. De gemeente beoordeelt op basis van het bomenoverzicht en het belang van het project of de (bouw)werkzaamheden of een omgevingsvergunning voor het kappen van vergunningplichtige bomen wordt verleend.
Artikel 2.2 Uitvoering
Bij de uitvoering van projecten en (bouw)werkzaamheden van en/of in opdracht van de gemeente Enschede nabij vergunningplichtige en gemeentelijke bomen geldt dat er gewerkt moet worden conform:
- 1.
hoofdstuk 2 uit het Handboek Bomen 2022 van het Norminstituut Bomen, openbaar in te zien via www.bomenzijnbelangrijk.nl/kennisbank
- 2.
de Toetsingskaders Openbare Ruimte (TOR).
Artikel 2.3 Verplichte boombescherming bij activiteiten in de omgeving van bomen conform bomenposter
Bij de uitvoering van alle projecten en (bouw)werkzaamheden in de gemeente Enschede moet er minimaal worden gewerkt conform de regels als aangegeven op de bomenposter 'Werken rond bomen’. Dit om goede bescherming van vergunningplichtige en (alle) gemeentelijke bomen te garanderen. Deze poster van ‘Het Norminstituut Bomen’ is te downloaden op www.bomenposter.nl.
Artikel 3. Bomen en overlast
In de onderstaande paragrafen wordt onderscheid gemaakt in omgevingsvergunning aanvragen (bomen in eigendom van de aanvrager) en klachten (bomen in eigendom van de gemeente).
Artikel 3.1 Vervallen
Artikel 3.2 Klachten gemeentelijke bomen
Er worden slechts maatregelen genomen tegen overlast en/of hinder door gemeentelijke bomen of van daarin levende insecten/dieren, als er sprake is van onrechtmatige hinder. Hiervoor geldt bovendien dat de habitus en het voortbestaan van de boom door deze maatregelen niet mag worden aangetast.
Onrechtmatige hinder wordt beoordeeld op basis van de aard, ernst en de duur van de overlast. Daarnaast kunnen plaatselijke omstandigheden van groot belang zijn voor de beoordeling, zoals het feit of de hinder al aanwezig of te verwachten was vóór de ingebruikname van het terrein door de eigenaar die hinder ondervindt.
Artikel 3.3 Bomen en zonnepanelen
De gemeente juicht duurzame initiatieven als het plaatsen van zonnepanelen toe. Tegelijkertijd hecht zij een grote waarde aan de bescherming van het groen en de bomen. Daarom is de gemeente terughoudend met het verlenen van toestemming om bomen te kappen of gemeentelijke bomen te snoeien. Zonnepanelen zien we vanuit dat oogpunt niet als reden om bomen te snoeien of kappen.
In situaties, waar er dus al (gemeentelijke) bomen staan, is schaduwwerking op plaatsen of al aanwezige zonnepanelen geen reden tot het snoeien of kappen van een gemeentelijke boom. Dit geldt ook voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor een particuliere boom.
Het uiteindelijk wel of niet plaatsen van zonnepanelen is een afweging die een bewoner zelf moet maken. De bewoner moet daarbij rekening houden met de bestaande en de te verwachten omgevingsfactoren.
Artikel 4. Bomen en gevaar
De eigenaar van een boom moet voldoen aan de zorgplicht. De zorgplicht voorziet onder andere in het (al dan niet uitwendig) controleren van gebreken aan een boom. In het geval van een aantoonbaar verhoogd risico bij een vergunningplichtige (gemeentelijke of particuliere) boom, wordt indien nodig een vergunning verleend voor het uitvoeren van de maatregelen die nodig zijn om het verhoogde risico weg te nemen (behalve als de gevaarzetting zeer beperkt is).
Artikel 5. Vervallen
Artikel 6. Herplantverplichting als aanvullend voorschrift bij de vergunning
In “Artikel 6.16 Herplantplicht” van de VKL is de mogelijkheid tot het opleggen van een herplantplicht door het college benoemd. In lid 1a. wordt als onderdeel daarvan specifiek benoemd dat deze herplantplicht kan worden opgelegd “Als aanvullend voorschrift bij het verlenen van een vergunning”. De afweging of de in dit lid bedoelde herplantplicht daadwerkelijk wordt opgelegd vindt plaats als onderdeel van de beoordeling van de vergunningaanvraag.
Voor de herplantplicht geldt als richtlijn:
- a.
Voor gemeentelijke bomen minimaal 1 op 1 conform Groenambitieplan Enschede “Enschede één groot groen park” (GAP)
- b.
Particulier binnen de bebouwde kom: 1 op 1
- c.
Landelijk gebied (buiten bebouwingscontour houtkap)
- i.
Gebieden op de Bomenkaart vanuit de Visie Landelijk Gebied Enschede aangeduid als een gebied met ‘’hoge landschappelijke waarde’’: 1:1,5
- ii.
Overige gebieden op de Bomenkaart: 1:1
- i.
Bomen die vanuit herplantplicht zijn geplant, worden door de gemeente niet op de Bomenkaart met vergunningplichtige bomen opgenomen. De bomen geplant uit herplantplicht zijn echter wel vergunningplichtig volgens de VKL. De aanvrager van een vergunning is verplicht de herplant na gereed komen te melden bij de gemeente op bomen@enschede.nl.
Artikel 7. Vervallen regelgeving
Met het vaststellen van deze nieuwe nadere regels vervallen de Nadere regels bomen(bescherming) welke zijn vastgesteld op 1 mei 2021.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Deze nadere regels treden in werking op de dag na bekendmaking van deze verordening.
Ondertekening
Vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders van Enschede op 3 juni 2025.
de Loco-Secretaris, E.A. Smit
de Burgemeester, R.W. Bleker
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl