Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741977
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741977/1
RAADSBESLUIT TOT VASTSTELLING VAN HET PROTOCOL ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS VEENENDAAL
Geldend van 11-07-2025 t/m heden
Intitulé
RAADSBESLUIT TOT VASTSTELLING VAN HET PROTOCOL ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS VEENENDAALDe raad van de gemeente Veenendaal;
gelezen het voorstel van de burgemeester van 6 mei 2025, nummer 2240287
Overwegende dat:
- •
de raad via motie M2024.18 Instellen vertrouwenspersoon verzocht heeft tot het instellen van een vertrouwenspersoon en een protocol uit te werken waarin is vastgelegd hoe wordt omgegaan met ongewenste omgangsvormen (intern en extern);
- •
het eenduidig vastleggen hoe te handelen in voorkomende situaties van ongewenste omgangsvormen houvast en transparantie geeft naar politieke ambtsdragers en inwoners;
Gelet op:
• Artikel 12 van de Gedragscode integriteit politieke ambtsdragers Veenendaal 2025;
Besluit
vast te stellen het Protocol ongewenste omgangsvormen Veenendaal
Artikel 1. Reikwijdte en definities
- 1.
Dit protocol geldt voor ervaren ongewenst gedrag van politieke ambtsdragers jegens politieke ambtsdragers, de griffier, de gemeentesecretaris en ambtenaren.
- 2.
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a.
Gedragscode: Gedragscode voor politieke ambtsdragers gemeente Veenendaal;
- b.
Ervaren ongewenst gedrag: het gedrag zoals omschreven in artikel 9 van de gedragscode, dat als ongewenst ervaren is, maar waarvan niet is vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van ongewenst gedrag;
- c.
Betrokkene: de politieke ambtsdrager van wie gedrag als ongewenst wordt ervaren;
- d.
Ambtenaar: medewerker in dienst van de gemeente Veenendaal, hieronder zijn ook begrepen: ingehuurde medewerkers, uitzendkrachten, trainees en stagiairs werkzaam voor de gemeente Veenendaal;
- e.
Vertrouwenspersoon: de persoon die door de gemeente is benoemd als (externe) vertrouwenspersoon of de persoon die door de persoon die ongewenst gedrag heeft ervaren of door de politieke ambtsdrager waarvan het gedrag als ongewenst is ervaren, gevraagd is op te treden als vertrouwenspersoon.
- a.
Artikel 2. Ervaren ongewenst gedrag
- 1.
De persoon die ongewenst gedrag ervaart of heeft ervaren kan zich wenden tot de vertrouwenspersoon waarbij de vertrouwenspersoon een luisterend oor biedt, adviseert en ondersteunt.
- 2.
Daarnaast kan de persoon die ongewenst gedrag ervaren heeft zich wenden tot de burgemeester of de griffier waarbij de burgemeester of de griffier een luisterend oor biedt en een advies kan geven.
- 3.
Wenst de persoon bemiddeling met de betrokkene wiens gedrag als ongewenst ervaren is, dan kan deze persoon zich tot de burgemeester of de griffier wenden met het verzoek tot bemiddeling door een externe adviseur.
- 4.
De griffier informeert de betrokkene over het verzoek tot bemiddeling en als deze instemt met het verzoek tot bemiddeling, organiseert de griffier de bemiddeling.
- 5.
De bemiddeling vindt plaats onder leiding van een externe adviseur, zoals een mediator.
- 6.
Zowel de persoon die ongewenst gedrag heeft ervaren als de betrokkene kunnen zich laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.
- 7.
Het doel van deze bemiddeling is het bespreekbaar maken van het ervaren ongewenste gedrag, en of en hoe een voor beiden gewenste situatie kan worden bereikt. Het doel van de bemiddeling is niet om vast te stellen of daadwerkelijk sprake is van ongewenst gedrag.
- 8.
Biedt deze bemiddeling geen oplossing of wordt door één van beide personen een andere afhandeling gewenst, dan kan het ervaren ongewenste gedrag aanhangig worden gemaakt bij een door beide personen geaccepteerd gezaghebbend persoon, die om een beoordeling wordt gevraagd waarbij beide personen ook hebben aangegeven bereid te zijn zich aan deze beoordeling te committeren.
- 9.
Als geen overeenstemming wordt bereikt over de te consulteren persoon, dan kan de voorzitter van de raad een persoon aanwijzen.
- 10.
De griffier organiseert een schriftelijke vastlegging van de melding, het verloop van het proces op hoofdlijnen, de uitkomst en afronding daarvan.
- 11.
De griffier of de burgemeester kan de fractievoorzitters op de hoogte stellen van de afhandeling van de melding.
- 12.
De persoon die het gedrag als ongewenst ervaart of heeft ervaren kan daarvan eveneens melding doen ingevolge het protocol melding vermoeden integriteitsschending.
- 13.
In het geval de voorzitter van de raad of de griffier het ongewenste gedrag hebben ervaren of in het geval een persoon ongewenst gedrag door de voorzitter van de raad of griffier heeft ervaren, dan worden hun werkzaamheden zoals omschreven in dit artikel uitgevoerd door hun plaatsvervangers.
Artikel 3. Inwerkingtreding en citeertitel
- 1.
Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking.
- 2.
Deze regeling wordt aangehaald als: Protocol ongewenste omgangsvormen politieke ambtsdragers Veenendaal.
Ondertekening
Vastgesteld in de openbare vergadering van 3 juli 2025
Peter van Vugt,
griffier
Gert-Jan Kats,
Voorzitter
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl