Aanwijzingsbesluit categorieën vechtsportwedstrijden of -gala’s 2025

Geldend van 12-07-2025 t/m heden

Intitulé

Aanwijzingsbesluit categorieën vechtsportwedstrijden of -gala’s 2025

De burgemeester van Leiden,

Gelet op artikel 2:24, tweede lid, aanhef en onder g, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020;

Overwegende dat:

landelijk is gebleken dat er bij sommige vechtsportwedstrijden en -gala’s een verhoogde kans bestaat op ongewenste situaties rond en tijdens het evenement;

het niet gaat om een algeheel verbod van vechtsportwedstrijden of -gala’s, maar om de mogelijke criminaliteit en/of andere negatieve aspecten achter en in de organisatie van vechtsportgala’s tegen te gaan en malafide organisatoren niet te faciliteren;

het daarom gewenst is om gebruik te maken van de aan de burgemeester in artikel 2:24, tweede lid, onder g, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020 gegeven bevoegdheid om categorieën van vechtsportwedstrijden of -gala’s aan te wijzen die worden aangemerkt als evenement, waardoor die vechtsportwedstrijden of -gala’s niet zonder vergunning van de burgemeester mogen worden gehouden.

Besluit:

Vast te stellen het “Aanwijzingsbesluit categorieën vechtsportwedstrijden of -gala’s 2025".

Artikel 1 Aanwijzing categorieën

De burgemeester wijst de volgende categorieën vechtsportwedstrijden of -gala’s als bedoeld in artikel 2:24, tweede lid, aanhef en onder g, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020 aan als evenement, waarvoor het verboden is om die zonder vergunning van de burgemeester te houden of te doen houden tenzij daarbij geen enkel commercieel belang is gemoeid en de richtlijnen van de Vechtsportautoriteit volledig in acht worden genomen:

  • a.

    Mixed Martial Arts (gemengde vechtkunst), waaronder in ieder geval worden begrepen: ‘free fight' (het vrije vechten), ‘vale tudo’ (Braziliaans Mixed Martial Arts) en ‘cagefight’ (kooigevecht);

  • b.

    boksen, kickboksen en Muay Thai (Thaiboksen) in alle varianten;

  • c.

    vechtsportwedstrijden en -gala’s die naar hun aard vergelijkbaar zijn met die genoemd onder a en b.

Artikel 2 Maximaal aantal vergunningen per jaar in gemeentelijke sportaccommodaties

Het maximaal aantal vergunningen per jaar in de gemeentelijke sportaccommodaties voor de in artikel 1 aangewezen categorieën vechtsportwedstrijden of -gala’s wordt vastgesteld op 4.

Artikel 3 Specifieke vergunningsvoorwaarden

Onverminderd het bepaalde in artikel 2:25, derde lid, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020 wordt een vergunning voor een in artikel 1 aangewezen categorie vechtsportwedstrijd of -gala slechts dan verleend, wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • A.

    Transparante geldstromen

    • De organisator van het evenement dient de sponsoren van het evenement en het prijzengeld te registreren;

    • Contante betaling door sponsoren en contante betaling van het prijzengeld is niet toegestaan;

    • De organisator van het evenement dient de lijst met de categorieën prijzen en bijbehorende hoogtes van het prijzengeld twee weken voor aanvang van het evenement bij de gemeente in te dienen;

    • De organisator van het evenement dient binnen één week na beëindiging van het evenement bij de gemeente een lijst in te dienen met de namen van de sporters die prijzengeld en/of andere bijbehorende prijzen hebben gewonnen.

  • B.

    VIP-tafels/ VIP-desks

    • De vergunninghouder mag geen VIP- tafels of VIP-desks inrichten.

  • C.

    Beschikbaarheid alcohol

    • Het is op de evenementenlocatie niet toegestaan alcoholhoudende dranken te verstrekken of aanwezig te hebben tijdens het vechtsportevenement.

  • D.

    Voorschriften sportbond/toezicht Vechtsport Autoriteit

    • Het vechtsportevenement dient plaats te vinden onder auspiciën van een bond of federatie van bonden die, eventueel via genoemde federatie, erkend is door NOC*NSF;

    • De organisator van het evenement handelt conform de door de Vechtsport Autoriteit (VA) opgestelde Richtlijn voor full-contact vechtsportevenementen. Desgevraagd verleent de organisator medewerking aan de VA, die toezicht houdt op de kwaliteit van het evenement op het gebied van onder andere veiligheid en gezondheid.

  • E.

    Voorschriften m.b.t. aanvullende veiligheidsmaatregelen

    • De vergunninghouder dient te voorzien in de volgende aanvullende veiligheidsmaatregelen:

      • Inzet van voldoende particuliere beveiligers die beschikken over een vergunning op grond van de Wet op de Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus;

      • De plaatsing van detectiepoortjes;

      • De uitoefening van toegangscontrole;

    • Per evenement zal een afweging worden gemaakt over de precieze invulling van deze aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Artikel 4 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: “Aanwijzingsbesluit categorieën vechtsportwedstrijden of -gala’s 2025".

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de burgemeester op 2 juli 2025,

P.J. Heijkoop

Toelichting:

Artikel 1 Aanwijzing categorieën

Als vechtsportwedstrijden en -gala’s buiten de vergunningplicht voor het houden van evenementen vallen, kan dat op gespannen voet komen te staan met andere belangen zoals openbare orde en veiligheid. Zo wijst de praktijk uit dat er bij sommige grootschalige vechtsportwedstrijden en -gala’s een verhoogde kans bestaat op ongewenste situaties rond en tijdens de vechtsportwedstrijd en het -gala. Daarom is in artikel 2:24, tweede lid, onder g, van de huidige APV de mogelijkheid opgenomen om dergelijke vechtsportwedstrijden en -gala’s aan te merken als evenement, zodat voor het organiseren daarvan een vergunning van de burgemeester is vereist.

Om te vermijden dat er meer vechtsportwedstrijden en -gala’s onder de vergunningsplicht komen te vallen dan wenselijk is, is voorzien in een bevoegdheid die aan de burgemeester wordt toegekend om de categorieën aan te wijzen waarvoor de vergunningsplicht geldt.

Mixed Martial Arts, of te wel gemengde vechtkunst, is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, boksen en jiujitsu muay Thai. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht. Er zijn diverse varianten van Mixed Martial Arts en verschillende organisaties, ieder met zijn eigen kenmerken en regels, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo (Braziliaans Mixed Martial Arts) en cage fight (kooigevecht).

De vergunningplicht geldt NIET voor de in dit besluit aangewezen categorieën als met het evenement geen enkel commercieel belang is gemoeid EN de richtlijnen van de Vechtsportautoriteit strikt en volledig in acht worden genomen. Zo kunnen bijvoorbeeld clubwedstrijden van sportverenigingen waarbij puur het sportieve element centraal staat en geen sprake is van enige vorm van het heffen van een toegangsprijs, betaling van prijzengeld, betaling voor VIP tafels o.i.d., plaatsvinden zonder dat hiervoor een aanvraag om vergunning gedaan hoeft te worden.

Artikel 2 Maximaal aantal vergunningen per jaar in gemeentelijke sportaccommodaties

Het maximaal aantal vergunningen per jaar in de gemeentelijke sportaccommodaties wordt vastgesteld op 4. Toekenning is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van de gemeentelijke sportaccommodaties.

Artikel 3 Specifieke vergunningsvoorwaarden

A. Transparante geldstromen

De bedoeling van de voorschriften rondom transparante geldstromen is om de geldstromen meer zichtbaar te maken om het risico op witwassen en op zwart geld te beperken. In de vechtsportevenementen gaat veel geld om. Veel van dit geld dat verdiend wordt bij vechtsportevenementen gaat, al dan niet contant, om in de verkoop van vip-tafels. Tijdens kickboksgala's worden vaak in een speciale zone, tafels geplaatst, waar het reguliere publiek geen toegang tot heeft. Hier zitten personen die, tegen betaling, gebruik maken van faciliteiten (bv. alcoholische dranken) die anderen niet hebben. De geldstromen rondom vip-tafels zijn bijna niet zichtbaar. Verkoop van vip-tafels brengt diverse risico-indicatoren van witwassen met zich. Uit de evaluatie rondom de ongeregeldheden van een vechtsportevenement in Hoorn van mei 2011, is ook naar voren gekomen dat de registratie van vip-tafels niet transparant is. In sommige gevallen werd alleen de voornaam geregistreerd in het bezoekersoverzicht die de vip-tafel kocht, in andere gevallen werd alleen de naam van het bedrijf geregistreerd. Ook was er onduidelijkheid of er voor de hele vip-tafel betaald of voor een plaats aan de vip-tafel betaald moest worden. Gelet hierop is het onwenselijk VIP-tafels of VIP-desks toe te staan tijdens het vechtsportevenement.

B. VIP-tafels/ VIP-desks

Zie onder A.

C. Beschikbaarheid alcohol

Het is vaak het geval dat er tijdens de vechtsportevenementen alcohol wordt geschonken en alcoholgebruik hangt samen met onder andere agressie en geweld. Om ongewenste situaties tijdens vechtsportevenementen door gebruik van (te veel) alcohol te voorkomen is er bij deze vergunningsvoorschriften ook een verbod vastgesteld voor het schenken of aanwezig hebben van alcohol.

D. Voorschriften sportbond

Vechtsport moet op gelijk voet komen te staan als andere sporten. De stelregel moet dan ook zijn voor vechtsporten, dat de organisator lid moet zijn van de erkende sportbond. Dit betekent dat de versplinterde vechtsportbonden worden verbonden en alle vechtsporters en – sportscholen aangesloten zouden moeten zijn bij een erkende bond (bijvoorbeeld via de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG), waardoor ervan uit kan worden gegaan dat aan bepaalde veiligheidseisen wordt voldaan en voorzorgsmaatregelen worden opgelegd om bepaalde risico’s te vermijden.

Sportbonden hebben als doel om de aangesloten sportverenigingen te stimuleren en ondersteuning te bieden bij de beoefening van de sport op recreatief gebied en op topsportniveau. De taken van een sportbond zijn:

De organisatie van de competitie en evenementen. De sportbond stelt regels vast met betrekking tot:

  • Officials. Deze horen o.a. van goede naam en faam bekend staan en mogen geen geld aannemen van criminele organisaties en/of criminele en/of drugs gerelateerde zaken.

  • De locatie van een wedstrijd De wedstrijdring. De wedstrijdring moet o.a. voldoen aan het niet hebben van reclame van criminele organisaties en/of drugs gerelateerde zaken.

  • De locatie van een wedstrijd. De locatie moet o.a. voldoen aan het hebben van een vergunning van de lokale overheid en de locatie mag geen eigendom zijn van criminele organisaties en/of aan drugs gerelateerde zaken.

  • Taken kaderleden rond de organisatie van een evenement. Hierbij valt te denken aan het maken van een rapportage met betrekking op de gang van zaken van het evenement en het zorg dragen voor voldoende tijd vooraf van een evenement om afspraken te maken met de promotor en organisatie voor het sportief en veilig laten verlopen van een evenement.

  • De deelnemers. De deelnemers moeten o.a. lid zijn van de sportbond en in het bezit zijn van een wedstrijdpaspoort. De deelnemers moeten zich netjes, respectvol en sportief gedragen.

  • Ter voorbereiding van een vechtsportevenement wordt er een overeenkomst ondertekend door de erkende bond en de organisator van het vechtsportevenement waarin duidelijk naar voren komt hoe het evenement wordt georganiseerd.

  • Het ondersteunen van de aangesloten verenigingen. Dit kan gaan over algemene ondersteuning of over ondersteuning op maat en het geven van advies op het te voeren beleid. Hierbij kan het gaan over de te voeren strafmaatregelen zoals berispen, uitsluiting van deelname wedstrijden of royering voor bepaalde tijd of het gehele leven.

  • Het bevorderen van recreatie en topsport.

Toezicht Vechtsportautoriteit

De Nederlandse Vechtsportautoriteit is een landelijke toezichthouder die tot doel heeft het bereiken en bewaken van een gereguleerde, gezonde, veilige en goed georganiseerde vechtsportsector. De Vechtsportautoriteit richt zich op sport-overstijgende maatregelen, neergelegd in de Richtlijn regulering vechtsportgala’s, die niet door onafhankelijke bonden en vechtsportorganisaties alleen kunnen worden ingevuld.

De Vechtsportautoriteit is nadrukkelijk geen nieuwe of overkoepelende vechtsportbond, maar houdt toezicht op de kwaliteit van full contact vechtsportorganisaties, en draagt zorg voor een adequate handhaving daarvan.

E. Voorschriften m.b.t. aanvullende veiligheidsmaatregelen

Van een organisator wordt geëist dat deze aanvullende veiligheidsmaatregelen (de inzet van particuliere beveiligers, het plaatsen van detectiepoortjes, het uitoefenen van toegangscontrole) treft. Per evenement zal een afweging worden gemaakt over de specifieke invulling. Ook de door de betreffende bond gestelde eisen aan een evenement zien vaak op dergelijke maatregelen.

Bij vechtsportevenementen is er sprake van geweld in de ring. Ter voorkoming dat erg jeugdig publiek naar de vechtsportevenementen komen is het wenselijk dat een leeftijdsgrens wordt ingesteld. Het vechtsportevenement moet uitsluitend toegankelijk zijn voor personen van 12 jaar en ouder. Deze leeftijdsgrens is conform de verhuur geweldsfilms (bv. The Warrior en The Fighter). Omdat dit een advies is en geen voorwaarde die afgedwongen kan worden, zal de volgende tekst in de vergunning worden opgenomen, '"wij adviseren de organisator om bij vechtsportwedstrijden voor volwassenen (vanaf 18 jaar), geen bezoekers onder de 12 jaar toe te laten".