Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741834
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741834/1
Locatieprofiel festivals Beekse Bergen 2023
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 09-07-2025 met terugwerkende kracht vanaf 01-09-2023
Intitulé
Locatieprofiel festivals Beekse Bergen 2023De raad van de gemeente Hilvarenbeek,
gezien het voorstel van het college van 9 mei 2023,
gelet op de Gemeentewet;
Besluit:
- 1.
Het locatieprofiel festivals Beekse Bergen 2023 vast te stellen.
- 2.
Het locatieprofiel festivals Beekse Bergen 2023 in te laten gaan per 1 september 2023 en het locatieprofiel festivals Beekse Bergen 2019 per deze datum in te trekken.
Aanvulling op het evenementenbeleid Hilvarenbeek:
locatieprofiel 2023 festivals Beekse Bergen.
Aanleiding
Op het evenemententerrein van Beekse Bergen (Event Center) worden al vele jaren vele evenementen gehouden. Afgelopen jaren is het aantal evenementen toegenomen en is ook het aantal grote meerdaagse muziekfestivals toegenomen. Zo worden bijvoorbeeld grote internationale sportwedstrijden op het terrein gehouden en is met de komst van Awakenings in 2022 een derde groot muziekevenement toegevoegd aan de kalender. Het zijn met name de grote muziekevenementen die een bredere uitstraling hebben dan alleen het evenemententerrein. Vanwege die impact en het jaarlijkse karakter van de evenementen, is het goed om een aantal spelregels voor evenementen op Beekse Bergen specifiek te benoemen, in aanvulling op het Hilvarenbeeks evenementenbeleid. Deze aanvulling ziet met name toe op geluidsvoorschriften en –tijden. Dat zijn lang niet alle spelregels die gelden voor evenementen (op Beekse Bergen). Denk bijvoorbeeld aan regels die opgenomen moeten worden in de huisregels van evenementen zoals het niet dragen van hesjes gerelateerd aan motorclubs of het niet mee mogen nemen van glaswerk. Die regels worden in de evenementenvergunning vastgelegd.
Algemeen
De gemeente Hilvarenbeek staat positief tegenover het houden van evenementen. Evenementen dragen bij aan de levendigheid, sfeer en naamsbekendheid van de gemeente en voorzien in de behoefte aan ontspanning en vermaak. Hilvarenbeek heeft ook een rijke traditie op het gebied van cultuur en evenementen. De Groot Kempische Cultuurdagen, de Bikse Fiste, Elastiek. Stuk voor stuk evenementen die Hilvarenbeek brede naamsbekendheid hebben gebracht en vooral uiting gaven van wie we zijn in Hilvarenbeek: gastvrij, gezellig, gericht op elkaar. In die zin passen de grote muziekevenementen die op Beekse Bergen plaatsvinden in die rijke traditie. Maar dan geplaatst in de huidige tijd en de huidige behoeften van festivalbezoekers en muziekliefhebbers.
Maar waar de een geniet, kan de ander last ervaren. Last van geluid, last van bereikbaarheid, of andere soorten van last. Met deze aanvulling op het evenementenbeleid wordt af gekaderd waar op het gebied van geluidsuitstoot, tijden en duur organisatoren zich aan moeten houden en wat omwonenden en de omgeving kunnen verwachten.
Relatie met het Evenementenbeleid 2012
De locatie Beekse Bergen valt op grond van het evenementenbeleid 2012 onder 2. d.:
‘overige locaties’. Deze evenementenlocatie is bij het vaststellen van het evenementenbeleid 2012 niet bewust onder deze categorie gebracht, maar bij ontbreken van specifiek evenementenbeleid voor deze locatie, valt deze locatie in deze categorie. Dit is echter niet passend. Voor deze ‘overige locaties’ is het aantal evenementen immers beperkt tot maximaal 3 per jaar. De Beekse Bergen is een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer en voor de exploitatie van deze inrichting is een omgevingsvergunning verleend, op grond waarvan – met toestemming van het college van burgemeester en wethouders – ter plaatse voor maximaal 4 evenementen (met een maximum van 12 geluidsdagen) mag worden afgeweken van de geluidsvoorschriften verbonden aan deze omgevingsvergunning. Het evenementenbeleid 2012 sluit daar dus niet op aan. Daarnaast hebben de grote muziekfestivals op Beekse Bergen een ander karakter dan de evenementen waarvoor het evenementenbeleid 2012 is geschreven. Daar gaat het veelal om lokale evenementen die in dorpskernen gehouden worden en waar mensen laagdrempelig gebruik van kunnen maken.
De grote muziekfestivals op Beekse Bergen hebben een meerdaags karakter. Veel bezoekers kiezen ervoor meerdere dagen een festival te bezoeken, moeten hiervoor kaartjes kopen en boeken tevens overnachting bij/op/rondom het festival. Alleen al om deze redenen wijken de grote muziekevenementen op Beekse Bergen af van de aanleidingen om het evenementenbeleid 2012 op te stellen.
Daarnaast heeft de rechtbank Zeeland West-Brabant geoordeeld dat het beleid voor wat betreft het terrein van de Beekse Bergen moet worden herzien. Mede op basis van de ervaring die is opgedaan met het organiseren van grootschalige muziekevenementen en de uitspraak van de rechtbank zijn hierna voor deze locatie bijzondere begrenzingen opgesteld die als uitgangspunt dienen bij het verbinden van voorschriften aan de te verlenen evenementenvergunning.
Aanvaardbaarheid
Door de hierna genoemde voorschriften te stellen houdt de burgemeester zoveel mogelijk rekening met de belangen van de organisatie en bezoekers die gediend zijn met het evenement en de belangen van de omwonenden om niet aan onaanvaardbare hinder blootgesteld te worden. De burgemeester kijkt daarbij naar de muzieksoort, de norm, de duur van de blootstelling, de eindtijd, het relatief lage aantal woningen rondom de Beekse Bergen, jarenlange ervaring met grootschalige muziekevenementen op deze locatie en het relatief geringe aantal klachten. De burgemeester heeft gezocht naar aansluiting bij het huidige beleid en hieraan normen gekoppeld waarbij de burgemeester heeft gekeken naar ervaringen van eerdere evenementen en heeft gezocht naar een goede balans tussen de belangen van voornoemde partijen en daarbij de afweging betrokken heeft over de aanvaardbaarheid van het evenement.
Dit heeft ertoe geleid dat de normen voor de evenementen op de Beekse Bergen met 5 dB zijn aangescherpt ten aanzien van de geluidsnormen in het algemene evenementenbeleid. Hierdoor worden er normen aan de evenementenvergunning gekoppeld die landelijk gangbaarder zijn voor buitenevenementen. Uit ervaring met eerdere evenementen is bekend dat de organisaties zich zullen moeten inspannen door toepassing van moderne technieken en strategische situering van de geluidsbronnen, om te allen tijde binnen de norm te blijven. De norm is daarnaast zo gekozen dat de evenementen die de burgemeester hier qua aard en omvang wil toestaan ook daadwerkelijk mogelijk zijn. Daarbij wordt overigens opgemerkt dat het gaat om maximum-normen die enkel onder meewind daadwerkelijk op een enkele woning bereikt zullen worden. Dit gebeurt enkel op de momenten dat het evenement op volle sterkte draait, in de praktijk doorgaans de laatste uren van een evenement is. Het zal dan ook bij uitzondering zijn en kort durend dat de maximale geluidsnorm tijdens evenementen op de enkele dichtstbij gelegen woning wordt gehaald. Voor alle andere woningen rondom het evenement zal de maximale geluidbelasting lager liggen dan de maximale waarden.
De gekozen eindtijden én de verruiming van de eindtijden die het beleid in bepaalde gevallen mogelijk maken, acht de burgemeester aanvaardbaar vanwege de hierna genoemde redenen vanuit ‘crowd control’. Daarbij betrekt de burgemeester ook de omvang van de evenementen (de Beekse Bergen behoort qua omvang tot de grootste evenementenlocaties van Nederland) en de situering van de locatie.
Aanvullingen: algemeen
Gelet op het voorgaande wordt het evenementenbeleid als volgt aangevuld, specifiek en enkel voor de locatie Beekse Bergen:
- 1.
Aan onderdeel 2 van het evenementenbeleid wordt een nieuwe locatie toegevoegd onder f, waarbij de overige letters doortellen (f wordt g, g wordt h enz.).
- f.
Op de locatie Beekse Bergen in Hilvarenbeek mogen maximaal 4 grootschalige muziekevenementen per jaar plaatsvinden. Een grootschalig muziekevenement heeft ten hoogste 3 ‘muziekdagen’ (3 x 24 uur). In de zomerperiode (juni, juli, augustus) zullen nog maar 3 meerdaagse muziekfestivals op de Beekse Bergen plaatsvinden. Een eventueel vierde festival zal plaatsvinden in het vroege voorjaar april/1e week mei of najaar ná 1 oktober. Dit festival zal in ieder geval géén ‘luidruchtig’ festival zijn met zware bastonen.
- f.
De hierna genoemde voorschriften worden gehanteerd bij de beoordeling van de vergunningaanvraag en het opstellen van de vergunningsvoorschriften voor de maximaal vier grote evenementen op de locatie Beekse Bergen. Overige evenementen op deze locatie vinden plaats binnen de voorwaarden van de voor deze locatie geldende omgevingsvergunning.
Aanvullingen: mogelijkheid verruiming eindtijden
In het evenementenbeleid Hilvarenbeek staan voor evenementen in tenten en in de buitenlucht algemene begin-en eindtijden opgenomen. De grote muziekfestivals op Beekse Bergen hebben zoals eerder vermeld een ander karakter dan de evenementen waarvoor het evenementenbeleid Hilvarenbeek is opgesteld.
De muziekfestivals op de Beekse Bergen bieden bovendien een zogenaamd weekendarrangement aan met een weekendcamping voor de festivalbezoekers. Voor degene die hier gebruik van maken worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals openingsfeesten, after-party’s en eventueel afsluitingsfestiviteiten. In het belang van de openbare orde en veiligheid, na overleg met de betrokken partijen, diensten en deskundigen en uit opgedane ervaringen van voorgaande jaren, kunnen de eindtijden worden aangepast wanneer er een weekendarrangement wordt georganiseerd. Dit kan worden gedaan uit overwegingen vanuit ‘crowd control’, omdat:
- o
in de nachten ongewenste situaties met betrekking tot openbare orde en veiligheid kunnen ontstaan;
- o
veel van de campingbezoekers na het reguliere evenement langer door willen feesten;
- o
dit verschijnsel zich het hevigst manifesteert na afloop van de evenementen op vrijdag en zaterdag;
- o
op diverse locaties op omliggende terreinen vaak privéfeestjes worden gehouden;
- o
daardoor in verband met het grote aantal bezoekers een zeer onoverzichtelijke en overlastgevende situatie ontstond met als gevolg dat de beveiligings- en hulpdiensten diverse malen moeten uitrukken om opstootjes en ongeregeldheden in de kiem te smoren;
- o
het “uitdoven” ertoe leidt dat de uitstroom van mensen in betere banen geleid kan worden;
- o
bij de vaststelling van het evenementenbeleid Hilvarenbeek met de hiervoor geschetste bijzondere situatie geen rekening was gehouden;
- o
deze afwijking gerechtvaardigd kan zijn, gezien de ervaringen met verruimde eindtijden tijdens eerdere evenementen, waar de beëindiging van evenementen in de nacht van zaterdag op zondag met inachtneming van de verruimde eindtijden ordelijk is verlopen;
- o
het gaat om een (beperkte) verruiming van de eindtijd waarmee het “uitdoven” van het evenement beter beheersbaar is;
- o
voor het evenement op vrijdag, zaterdag en zondag niet het op grond van het beleid maximaal toelaatbare geluidsniveau zal worden vergund, maar een aanzienlijk (hierna genoemd) lager niveau;
- o
het handhaven van de openbare orde en veiligheid- zijnde het kader waarbinnen de evenementenvergunning wordt verleend – wordt gediend;
- o
de rechtbank Zeeland West Brabant, deze handelswijze eerder in haar uitspraak van 14 maart 2016 (BRE 15 / 5744 en 5746 VEROR KOK en BRE 16 / 446 VEROR KOK) rechtmatig heeft geoordeeld.
Categorieën muziekstijlen.
De muziekfestivals zijn onder te verdelen in categorieën van muziekstijlen:
- 1.
Overwegend muziekstijlen met zware bastonen, waaronder hardstyle, hardcore, freestyle EDM. (Bijvoorbeeld: Decibel Outdoor).
- 2.
Overwegend muziekstijlen met zware bastonen, waaronder techno, techhouse en house. (Bijvoorbeeld: Awakenings Summer Festival).
- 3.
Overwegend muziekstijlen met zware bastonen, waaronder Hiphop/Urban. (Bijvoorbeeld: voorheen Woo Hah).
- 4.
Overwegend muziekstijlen met meer traditioneel geluidsspectrum, waaronder (alternatieve) popmuziek, indierock, rock. (Bijvoorbeeld: Best Kept Secret).
- 5.
Overig.
De muziekfestivals 1, 2 en 3 zijn de muziekfestivals met muziekstijlen die vallen in de categorie met overwegend zware bastonen (“luidruchtige” muziekfestivals), waarvan er maximaal twee kunnen plaatsvinden volgens het beoogde locatieprofiel. Daarbij hoort een maximale norm van 120 dbC op de FOH over 15 minuten gemeten. De muziekfestivals 4 en 5 zijn de muziekfestivals met overwegend muziekstijlen met meer traditioneel geluidsspectrum. Daarbij hoort een maximale norm van 117 dbC op de FOH over 15 minuten gemeten. Het locatieprofiel beschrijft daarnaast duidelijk, dat het eventuele vierde festival in ieder geval géén ‘luidruchtig’ festival met overwegend muziekstijlen met zware bastonen zal kunnen zijn.
Gelet op dit alles zijn de eindtijden in het locatieprofiel afwijkend van het evenementenbeleid Hilvarenbeek bepaalt. Daarbij is er v.w.b. de eindtijden een onderscheid in festivals met zware bastonen en meer traditionele muziekspectrum. De basiseindtijd voor ‘luidruchtige’ evenementen met zware bastonen (lees: Decibel Outdoor en Awakenings) bedraagt uiterlijk 01.00 uur. Nachtprogrammering voor deze festivals is toegestaan uitsluitend binnen de normen van de milieuvergunning Beekse Bergen op het campinggedeelte en dus niet op het evenemententerrein. Voor de festivals met een meer traditionele muziekspectrum (lees: Best Kept Secret) blijft de nachtprogrammering op een verkleind gedeelte van het evenementen-terrein met een verlaagde geluidsnorm vanaf 01.30 uur tot 04.00 uur mogelijk. Voor zondagen blijft de basiseindtijd voor festivals gehandhaafd op 00.30 uur. Voor de ‘luidruchtige’ festivals gaat de eindtijd op zondagen naar maximaal 00.00 uur.
en wel:
- ➢
voor evenementen waarin zware bastonen kenmerkend zijn voor de muziek (bijvoorbeeld Decibel Outdoor, Awakenings) zijn de eindtijden op vrijdag- en zaterdagnacht bepaald tot maximaal 01.00 uur en op zondag maximaal tot 00.00 uur.
- ➢
voor evenementen binnen het meer traditionele muziekspectrum (bijvoorbeeld: Best Kept Secret) zijn de eindtijden op vrijdag- en zaterdagnacht bepaald tot maximaal 04.00 uur en op zondag maximaal tot 00.30 uur.
Aanvulling: geluidsuitstoot
De normen gehanteerd in het evenementenbeleid Hilvarenbeek en in het locatieprofiel betreffen het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau. Met het locatieprofiel zullen de geluidsnormen worden beperkt ten opzichte van het evenementenbeleid. Overeenkomstig het evenementen-beleid worden voor evenementen in tenten en in de buitenlucht de volgende geluidsnormen gehanteerd:
- •
80 dB(A) op geluidsgevoelige gevels in de omgeving voor evenementen waar de muziek centraal staat en;
- •
75 dB(A) voor evenementen waarbij de muziek ondersteunend is;
- •
de geluidssterkte op 2 meter van de geluidsbron mag niet harder zijn dan 103 dB(A);
Geluidbelasting in evenementen en/of verblijf terrein
Om meer tegemoet te komen aan de belangen van omwonenden zijn de huidige voorschriften uit het evenementenbeleid Hilvarenbeek heroverwogen. Dit heeft ertoe geleid dat de normen voor de evenementen op de Beekse Bergen met 5 dB zijn aangescherpt ten aanzien van de geluidsnormen in het algemene beleid. Aan de maximale waarde van 75 dB(A) en 60 dB(A) in de nacht is een extra waarde van maximaal 90 dB(C) en 75 dB(C) in de nacht toegevoegd om de hinderlijke lage tonen van muziek in te kaderen, zodat omwonenden minder last ondervinden van de lage bastonen. Voor de verschillende muziekfestivals zijn dus maatwerkvoorschriften opgesteld qua geluid, waaraan de organisaties dienen te voldoen. Onverminderd het voorgaande mag de gemeten waarde op het evenemententerrein conform het convenant preventie gehoorschade muzieksector niet meer dan 103 dB(A) bedragen. Op dit moment speelt landelijk de discussie of deze norm moet worden aangepast. De uitkomsten hiervan zullen worden gevolgd en indien vereist worden door vertaald bij de vergunningverlening van het evenement.
Voorschriften met betrekking tot geluid
- 1.
Het equivalente geluidniveau vanwege muziekgeluid, mag ter plaatse van de gevels van de dichtstbij gelegen woningen van derden, gemeten over een periode van 5 minuten, niet meer be¬dra¬gen dan:
- a.
75 dB(A) tot 01:30;
- b.
60 dB (A) tussen 01:30 en 04:00 uur
- a.
- 2.
Onverminderd het gestelde in voorschrift 1 mag het equivalente geluidniveau vanwege muziekgeluid ter plaatse van de gevels van de dichtstbij gelegen woningen van derden, gemeten over een periode van 5 minuten, niet meer be¬dra¬gen dan:
- a.
90 dB (C) tot 01:30 uur;
- b.
75 dB (C) tussen 01:30 en 04:00 uur.
- a.
- 3.
Onverminderd het voorgaande mag de gemeten waarde “op de dansvloer” conform het convenant preventie gehoorschade muzieksector niet meer dan 103 dB(A) bedragen;
- 4.
Controle op of berekening van de in de voorschriften 1 en 2 vast¬ge¬legde geluidniveaus, moet geschieden overeenkom¬stig de "Hand¬lei¬ding meten en rekenen industrielawaai¬" van april 1999. In afwijking van de Handleiding wordt er bij het gemeten geluidniveau vanwege muziek geen additie van 10 dB toegepast alvorens het gemeten niveau aan de grenswaarde wordt getoetst.
- 5.
Indien uit geluidsmetingen blijkt dat de genoemde geluidsniveaus bij de onbemande meetstations worden overschreden, dient het geluidsniveau binnen een tijdsbestek van 5 minuten te worden gecorrigeerd conform de voorgeschreven geluidsvoorwaarden.
- 6.
De organisator van het evenement is gehouden te doen en na te la¬ten hetgeen redelijkerwijs gevergd kan worden om hinder en over¬last veroorzaakt door aanwezige bezoe¬kers te voorko¬men of te be¬perken.
- 7.
Indien daar aanleiding toe is (bijvoorbeeld naar aanleiding van ingediende klachten) kan worden besloten in de evenementenvergunning aanvullende (geluids)maatregelen op te nemen. Hierbij kan o.a. worden gedacht aan bijvoorbeeld een gewijzigde indeling van het evenemententerrein, het aantal podia en/of situering daarvan. Bij het opleggen van aanvullende (geluids)maatregelen is het vinden van een goede balans tussen de beleving van de muziekfestivals op de Beekse Bergen en de leefbaarheid voor bewoners en andere belanghebbenden het uitgangspunt.
Duur evenement
Een veel gehoorde klacht bij evenementen is de duur van de evenementen. Men klaagt dat overlast van evenementen lang aanwezig is als gevolg van de duur van de evenementen. Derhalve is er voor gekozen om nadere voorwaarden te stellen ten aanzien van de duur van een evenement. De duur van de evenementen op de Beekse Bergen wordt in beginsel als volgt begrensd:
- -
Vrijdag: maximale duur evenement 10 uur.
- -
Zaterdag: maximale duur evenement 12 uur.
- -
Zondag: maximale duur evenement 10 uur.
Dit is exclusief eventuele uitloop. De organisatie heeft zelf de vrijheid om de aanvangstijd dan wel eindtijd van het evenement te bepalen. Bijvoorbeeld ingeval van een evenement met de maximale duur van 12 uur, van 13.00 uur tot 01.00 uur of van 11.00 uur tot 23.00 uur. Hierbij dienen uiteraard de hierboven genoemde voorschriften en uitzonderingen met betrekking tot de eindtijden en de hierna genoemde voorschriften met betrekking tot geluid in acht te worden genomen.
Afwijkingsmogelijkheden
Gelet op het feit dat de evenementen festivals zijn, is de burgemeester bereid de maximale duur van de festivals te verruimen. Daarbij zal gelden dat de hierboven aangehaalde maximale duur de maximale duur is waarbinnen het evenement met de maximale geluidsuitstoot mag werken. Een verruiming van de maximale duur van het evenement kan niet over de eindtijden als hiervoor bedoeld gaan. Dat betekent dat een evenement simpel gezegd eerder mag beginnen om daarmee langer te kunnen duren. De tijd dat het evenement langer duurt dan de hierboven aangegeven maximale duur, zal het maximale geluidsniveau gelden zoals dat geldt ten tijde van de verruiming van de eindtijden zoals hierboven weergegeven: maximaal 60 dB (A) en maximaal 75 DB (C). De burgemeester behoudt zich het recht voor om daarnaast naar eigen inzicht een maximale duur vast te stellen, afhankelijk van de aanvraag van de organisatie.
Ondertekening
Besloten in zijn openbare vergadering van 13 juli 2023.
de raad,
Raadsgriffier
de heer M. Janus
Voorzitter
de heer E.M.L. Weys
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl