Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741642
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741642/1
Subsidieregeling Taalhulp 2025
Geldend van 05-07-2025 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling Taalhulp 2025Intitulé
Subsidieregeling Taalhulp 2025
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel,
Overwegende dat het Bestuurlijk Overleg Jeugd en Onderwijs in het kader van de Lokale Educatieve Agenda op 14 mei 2025 een geactualiseerde taalhulpnotitie is overeengekomen met daarin uitgangspunten om achterstanden in de Nederlandse taal te bestrijden;
Gelet op de Wet Primair Onderwijs, artikelen 158 en 163, het Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid en de Algemene Subsidieverordening (ASV) Boxtel;
Besluit vast te stellen de Subsidieregeling Taalhulp 2025:
Artikel 1. Begripsbepalingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
-
a. CBS-achterstandsscore: door het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende scores die de verwachte onderwijsachterstanden per basisschoolvestiging uitdrukken.
-
b. DUO-leerlingtelling: het aantal leerlingen in het primair onderwijs per schoolvestiging zoals gepubliceerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs.
-
c. Ondersteuningsgroep: een groep van twee tot vijf leerlingen waaraan extra ondersteuning in de Nederlandse taal wordt geboden op basis van de criteria in artikel 5.
-
d. School: basisschool of speciale school voor basisonderwijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet Primair Onderwijs.
-
e. Schooljaar: het tijdvak van 1 augustus tot en met 31 juli van het daaropvolgend jaar.
-
f. Tutoring: het op gestructureerde wijze bieden van intensieve ondersteuning en begeleiding aan leerlingen die in bepaalde ontwikkelingsdomeinen achterblijven. Bij tutoring is er (extra) tijd voor instructie, oefening, aandacht, en feedback.
Artikel 2. Doel van de subsidie
Het bevorderen van de beheersing van de Nederlandse taal met het oog op het voorkomen en bestrijden van onderwijsachterstanden in het primair onderwijs.
Artikel 3. Doelgroep
Deze subsidie kan worden aangevraagd door basisscholen of speciale scholen voor basisonderwijs in de gemeente Boxtel als bedoeld in artikel 1 van de Wet Primair Onderwijs.
Artikel 4. Subsidiabele activiteit
Het frequent en gestructureerd bieden van extra ondersteuning en begeleiding in de Nederlandse taal aan leerlingen die een achterstand hebben in de Nederlandse taal.
Artikel 5. Criteria
Subsidie wordt uitsluitend verstrekt indien de subsidiabele activiteit voldoet aan alle onderstaande criteria:
-
a. de extra begeleiding vindt plaats in kleine groepen van twee tot maximaal vijf leerlingen die een achterstand hebben in de Nederlandse taal en die ingeschreven staan op de school die de subsidie aanvraagt;
-
b. de extra begeleiding wordt minimaal twee maal per week per groep aangeboden;
-
c. de extra begeleiding wordt verzorgd door een leraar of onderwijsassistent door middel van tutoring zoals bedoeld in artikel 1, lid f.
Artikel 6. Hoogte van de subsidie
-
1. De subsidie wordt per schooljaar verstrekt.
-
2. Het subsidiebedrag per ondersteuningsgroep wordt bepaald door het aantal lesweken waarin de ondersteuning aangeboden wordt te vermenigvuldigen met het aantal ondersteuningsuren per week met inachtneming van een uurtarief van €65,-, waarbij geldt:
- a.
Maximaal 40 lesweken per schooljaar;
- b.
Maximaal 2 klokuren aan ondersteuning per lesweek.
- a.
-
3. Het maximaal aantal ondersteuningsgroepen waarvoor de school in desbetreffend schooljaar in aanmerking komt, wordt als volgt bepaald:
Heeft de school een CBS-achterstandsscore? |
|||
JA |
NEE |
||
Heeft de school meer dan 300 leerlingen? |
JA |
Max. 4 |
Max. 3 |
NEE |
Max. 3 |
Max. 2 |
-
4. Bij het bepalen van het maximum aantal ondersteuningsgroepen, zoals bepaald in lid 3, wordt gekeken naar de recentst gepubliceerde CBS-achterstandsscores en DUO-leerlingtelling op het moment van aanvragen.
Artikel 7. Aanvraag
-
1. Voor de subsidieaanvraag wordt gebruik gemaakt van een door de gemeente beschikbaar gesteld aanvraagformulier op de gemeentelijke website. Dit formulier dient volledig ingevuld te worden. De aanvrager levert daarbij in ieder geval de volgende gegevens aan:
- a.
Het aantal ondersteuningsgroepen waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;
- b.
Het aantal leerlingen per ondersteuningsgroep;
- c.
Per ondersteuningsgroep wordt aangegeven hoeveel ondersteuningstijd de groep wekelijks ontvangt, over hoeveel momenten per week deze verspreid wordt en voor hoeveel lesweken van het schooljaar de subsidie wordt aangevraagd;
- d.
Een beschrijving van hoe invulling wordt gegeven aan het criterium van tutoring (art. 5, lid c.).
- a.
-
2. Een aanvraag kan door de school ingediend worden vanaf 1 april tot en met 31 augustus in het jaar waarin het nieuwe schooljaar start. Een schoolbestuur kan één gebundelde aanvraag indienen voor alle onder zijn bestuur ressorterende scholen binnen de gemeente Boxtel.
Artikel 8. Weigeringsgrond
Subsidie kan geweigerd worden indien:
-
a. niet aan de criteria in artikel 5 wordt voldaan;
-
b. de financiële dekking van deze subsidieregeling, te weten de rijksuitkering voor het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid, ontoereikend is of komt te vervallen.
Artikel 9. Vaststelling en uitbetaling
-
1. In afwijking van artikel 14 van de ASV worden subsidies op grond van deze regeling direct vastgesteld binnen twaalf weken mits aan alle voorwaarden is voldaan.
-
2. Na vaststelling wordt het subsidiebedrag binnen acht weken uitbetaald.
Artikel 10. Hardheidsclausule
Het college kan een of meer artikelen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing ervan gelet op het belang van het doel van deze regeling leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.
Artikel 11. Slotbepalingen
-
1. Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie;
-
2. Deze subsidieregeling wordt aangehaald als ‘Subsidieregeling Taalhulp 2025’.
Ondertekening
Aldus besloten in de collegevergadering op 24 juni 2025.
Het college van burgemeester en wethouders,
De burgemeester,
R.S. van Meygaarden
De secretaris,
V.C. Fijneman
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl