Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741602
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741602/1
Regeling vergoeding aanwezigheidsdiensten Officieren van Dienst Brandweer Rotterdam-Rijnmond
Geldend van 01-07-2025 t/m heden
Intitulé
Regeling vergoeding aanwezigheidsdiensten Officieren van Dienst Brandweer Rotterdam-RijnmondHet Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond,
Gezien de noodzaak om regels te stellen rondom de vergoeding aan Officieren van dienst die een aanwezigheidsdienst verrichten;
Gelet op:
- -
artikel 125 Ambtenarenwet in samenhang met artikel 11.2 Aanpassingswet WNRA;
- -
artikel 33b, eerste lid, onder c van de Wet gemeenschappelijke regelingen;
- -
artikel 15 van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Rotterdam–Rijnmond
- -
De verkregen instemming van het GO dd. 17 april 2025;
BESLUIT vast te stellen de navolgende regeling:
REGELING VERGOEDING AANWEZIGHEIDSDIENSTEN OFFICIEREN VAN DIENST BRANDWEER ROTTERDAM-RIJNMOND
Artikel 1 Algemene bepalingen
-
Aanwezigheidsdienst: het zich in opdracht van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gedurende een aaneengesloten periode van ten hoogste 24 uur in een kazerne ter beschikking houden voor het, zo nodig naast het verrichten van de bedongen arbeid, op oproep verrichten van werkzaamheden behorende tot het piket Officier van Dienst, waarbij deze dienst in de regel aanvangt om 8.00 uur. Oefeningen zoals buitenlandtrainingen/ OvD weken waarvoor overnacht dient te worden vallen niet onder dit begrip;
-
Ambtenaar: degene die door het bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is aangewezen voor het piketprofiel Officier van Dienst;
-
Basissalaris: het salaris dat behoort bij hoofdbetrekking van de ambtenaar. Is er geen sprake van een hoofdbetrekking dan geldt de inschaling van de officier van dienst functie.
-
Beschikbaarheidsdienst: is een dienst waarbij de ambtenaar buiten de reguliere werktijden beschikbaar moet zijn om op oproep te reageren en indien nodig direct werk te verrichten. De werknemer hoeft (in tegenstelling tot de aanwezigheidsdienst) niet op de werkplek aanwezig te zijn, maar moet wel binnen een bepaalde tijd bereikbaar en inzetbaar zijn.
-
Feestdagen: de dagen bedoeld in artikel 1, lid 2 sub o, van het ambtenarenreglement van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond;
-
Piket Officier van Dienst: het geheel van de bij het piket behorende en uit te voeren werkzaamheden als Officier van Dienst conform kwalificatiedossier officier van dienst ‘werkzaam bij de brandweer’;
-
Werktijd: De standaard (kantoor)uren (8:00-17:00) waarop arbeid wordt verricht binnen de VRR.
-
W erkuren: De uren binnen de aanwezigheidsdienst waarop verwacht wordt dat de ambtenaar werkzaamheden verricht voor zijn hoofdbetrekking of opgedragen vanuit zijn piketfunctie;
-
Wachturen/ slaapuren: de uren waarop de Ambtenaar buiten de werkuren volgens het voor hem geldende rooster in de kazerne aanwezig is en waarbij hij beschikbaar is voor het onmiddellijk verrichten voor zijn piketfunctie behorende werkzaamheden;
-
Roostervrije dag: Een roostervrije dag is een dag waarop een ambtenaar volgens zijn of haar werkrooster geen verplichting heeft om te werken.
-
Waarderingsniveau van het piket Officier van Dienst: het op een bepaald salarisniveau vaststellen van de vergoeding.
Artikel 2
Voor de toepassing van deze regeling wordt niet als ambtenaar beschouwd: de medewerker op wie de Verordening rechtspositievrijwilligers bij de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond 2010 van toepassing is.
Artikel 3
-
1. De ambtenaar kan, voorvloeiende uit zijn aanwijzing als Officier van Dienst, worden verplicht op bepaalde tijden aanwezigheidsdiensten te verrichten.
-
2. Beschikbaarheidsdienst gaat voor op aanwezigheidsdienst op het moment dat de officier van dienst vanuit huis het betreffende piketgebied kan bedienen.
Artikel 4 Vaste vergoeding per dienst
-
1. De ambtenaar komt in aanmerking voor een vaste vergoeding per dienst voor het deel dat overnacht wordt op de kazerne (slaapuren).
-
2. De vaste vergoeding per aanwezigheidsdienst is gebaseerd op onregelmatigheidstoeslag (ORT) per 24 uursdienst van de repressieve wacht (17,055% van max. schaal 6 (conform CAO) maal 12 maanden gedeeld door 100 diensten).
-
3. Indien de maximale hoogte van de ORT aangepast wordt als gevolg van wijzigingen in de CAO, zijn deze één op één van toepassing op de aanwezigheidsdienstregeling, zonder dat aanpassing van deze regeling noodzakelijk of van toepassing is.
Artikel 5 Extra compensatie in uren of geld
-
1. Naast de vaste vergoeding per dienst als bedoeld in artikel 4 ontvangt de ambtenaar compensatie in uren of geld. Deze compensatie bedraagt per volledige aanwezigheidsdienst:
- a.
9 uur of
- b.
18 uur
- c.
Compensatie-uren die voortvloeien uit de aanwezigheidsdienst dienen ingezet te worden om overtredingen van de ATW/ATB te voorkomen. De ambtenaar ontvangt hiervoor compensatie in tijd.
- a.
Maandag t/m donderdag
-
2. De ambtenaar is verplicht om de compensatie-uren als bedoeld in het eerste lid onder a. van dit artikel aansluitend de volgende werkdag op te nemen na een aanwezigheidsdienst op maandag tot en met donderdag.
-
3. Indien de volgende werkdag een doordeweekse feestdag of een roostervrije dag is, worden de compensatie-uren, als bedoeld in het eerste lid onder a. van dit artikel, aan de ambtenaar uitbetaald.
Vrijdag
-
4. Aan de ambtenaar worden de compensatie-uren, als bedoeld in het eerste lid onder a van dit artikel, uitbetaald voor aanwezigheidsdienst op een vrijdag.
Zaterdag
-
5. Aan de ambtenaar worden de compensatie-uren, als bedoeld in het eerste lid onder b van dit artikel, uitbetaald voor aanwezigheidsdienst die op een zaterdag.
Zondag
-
6. De ambtenaar is verplicht de compensatie-uren, als bedoeld in het eerste lid onder b van dit artikel, aansluitend de volgende werkdag op te nemen na een aanwezigheidsdienst op een zondag. De overige 9 compensatie-uren worden uitbetaald.
Feestdagen
-
7. De ambtenaar is verplicht 9 van de 18 compensatie-uren, als bedoeld in het eerste lid onder b van dit artikel, de volgende dag op te nemen na een aanwezigheidsdienst op een feestdag die opgevolgd wordt door een werkdag. De overige 9 compensatie-uren worden aan de ambtenaar uitbetaald.
-
8. Indien een feestdag niet opgevolgd wordt door een werkdag worden de 18 compensatie-uren aan de ambtenaar uitbetaald.
Roostervrije dagen
-
9. De ambtenaar is verplicht de compensatie uren als bedoeld in het eerste lid onder b. van dit artikel de volgende werkdag op te nemen. De overige 9 compensatie-uren worden aan de ambtenaar uitbetaald na een aanwezigheidsdienst op een roostervrije dag.
-
10. Indien een roostervrije dag niet opgevolgd wordt door een werkdag worden de 18 compensatie-uren aan de ambtenaar uitbetaald.
-
11. Schematisch ziet de vergoeding van de compensatie-uren als bedoeld in dit artikel er als volgt uit[1]:
[1] Principe is dat het totaal aan compensatie altijd 18 uur is (met uitzondering van feestdagen, dan is het 27 uur), waarvan 9 uur gecompenseerd wordt in vrije tijd (volgende werkdag) overige uren worden uitbetaald. Indien geen sprake is van een opvolgende werkdag na aanwezigheidsdienst worden alle uren uitbetaald.
-
12. De compensatie-uren in geld als bedoeld in dit artikel worden uitbetaald overeenkomstig het uurloon, behorende bij het waarderingsniveau van het piketprofiel Officier van Dienst.
Artikel 6 Vergoeding tijdens arbeidsongeschiktheid en zwangerschaps- en bevallingsverlof
Tijdens arbeidsongeschiktheid langer dan vier weken of zwangerschaps- en bevallingsverlof:
- a.
wordt het gemiddelde van de totale piketvergoeding (zowel vast en compensatie) van de afgelopen 12 maanden als bedoeld in het eerste lid van artikel 4 doorbetaald conform wet poortwachter (1e jaar 100% 2e jaar 70%);
- b.
na het tweede ziektejaar kom de vergoeding zoals bedoeld in lid a te vervallen.
Artikel 7 Vermeerdering vakantieverlof
-
1. De ambtenaar die, in een kalenderjaar op ten minste 60 kalenderdagen aanwezigheidsdiensten als bedoeld in deze regeling verricht, heeft eenmalig aanspraak op 14,4 maal het uursloon, behorende bij het waarderingsniveau van het piketprofiel Officier van Dienst.
-
2. Om te komen tot de benodigde 60 kalenderdagen zoals in vorige lid is benoemd mogen de aanwezigheidsdiensten en piketdiensten opgeteld worden als beide aantallen de 60 niet overschrijden.
Artikel 8
-
1. Een aanwezigheidsdienst duurt 24 uur en vangt aan om 8 uur ’s ochtends en duurt tot de volgende ochtend 8 uur.
-
2. Een aanwezigheidsdienst bestaat uit drie niet gelijke delen, namelijk:
- a.
Werkuren (eerste 9 uur)
- b.
Wachturen (tweede 9 uur)
- c.
Slaapuren (laatste 6 uur)
- a.
-
3. Werkuren tijdens werktijd worden gecompenseerd door het basissalaris.
-
4. Werkuren buiten werktijd (weekend, roostervrij, feestdagen) en waakuren worden gecompenseerd conform de bepalingen uit artikel 5.
-
5. Slaapuren worden gecompenseerd door middel van de vaste vergoeding per dienst conform artikel 4.
-
6. De ambtenaar werkt in principe enkele volledige aanwezigheidsdiensten.
-
7. Indien onverhoopt toch sprake is van een gedeeltelijke aanwezigheidsdienst wordt deze gecompenseerd conform hetgeen in dit artikel is beschreven met inachtneming van het moment, de tijdstippen en de duur van deze gedeeltelijke aanwezigheidsdienst.
Artikel 9
Het werkrooster wordt in een separate regeling vastgelegd.
Artikel 10 Hardheidsclausule
Indien toepassing van deze regeling naar het oordeel van het Dagelijks Bestuur niet tot een redelijke uitkomst zou leiden of op ernstige bezwaren zou stuiten, kan de Directeur Brandweer in bijzondere gevallen een afwijkende regeling treffen.
Artikel 11 Slot en overgangsbepaling
Deze regeling wordt aangehaald als regeling vergoeding aanwezigheidsdiensten Officieren van Dienst Brandweer Rotterdam-Rijnmond en treedt in werking op d.d. 1 juli 2025.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van 25 juni 2025,
De secretaris,
mr. drs. A. Littooij
De voorzitter,
C.S. Schouten
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl