Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741586
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741586/1
Instructie voor de griffier van de gemeente Rotterdam 2025
Geldend van 05-07-2025 t/m heden
Intitulé
Instructie voor de griffier van de gemeente Rotterdam 2025De Raad van de gemeente Rotterdam,
gelezen het voorstel van het presidium van 19 juni 2025 met het voorstel tot Wijziging Verordening Werkgeverscommissie, Mandaatbesluit en Instructie griffier
(voorstel nr. 25bb004535); 25bb004756;
gelet op artikel 107a, tweede lid, en 107d, eerste lid, van de Gemeentewet en de Organisatieverordening van de raad van de gemeente Rotterdam;
Besluit om vast te stellen:
Instructie voor de griffier van de gemeente Rotterdam 2025
Artikel 1 Begripsbepalingen
Commissie: een door de raad ingestelde commissie op grond van de Commissieverordening, de Verordening Commissie tot onderzoek van de rekening, de Verordening werkgeverscommissie of de Onderzoeksverordening
Presidium: het presidium van de gemeenteraad, ingesteld op grond van artikel 10 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad.
Artikel 2 Algemene taken en verantwoordelijkheden
-
1. De griffier draagt zorg voor een adequate, onpartijdige en doelmatige ondersteuning van de gemeenteraad, de commissies en het presidium.
-
2. De griffier adviseert onpartijdig de gemeenteraad, de commissies en het presidium, de voorzitter van de raad, de voorzitters van de commissies. de fracties en de individuele leden van de gemeenteraad.
-
3. De griffier overlegt periodiek met de burgemeester, de gemeentesecretaris, de accountant, de directeur rekenkamer en de Ombudsman, over het functioneren van de gemeenteraad.
Artikel 3 Taken besluitvorming
-
1. De griffier adviseert de gemeenteraad, de voorzitter van de gemeenteraad en de voorzitters van de commissies en het presidium over een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen.
-
2. De griffier adviseert de gemeenteraad over de kwaliteit van de aangeleverde voorstellen en besluiten en over de wijze van behandeling.
-
3. De griffier bewaakt de scheiding van rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen bij het besluitvormingsproces, spreekt betrokkenen hierop aan en draagt bij aan de positionering van de gemeenteraad.
-
4. De griffier bewaakt de tijdigheid van de informatieverstrekking door het college.
-
5. De griffier bewaakt de uitvoering van raadsbesluiten en de afdoening van moties, toezeggingen en schriftelijke vragen en tijdige reacties op initiatiefvoorstellen en verzoeken van de gemeenteraad en de adviescommissies.
-
6. De griffier adviseert de gemeenteraad over hoe de raad zich verhoudt tot gemeenschappelijke regelingen.
Artikel 4 Verslaglegging en informatiehuishouding
-
1. De griffier is verantwoordelijk voor een correcte en tijdige verslaglegging van vergaderingen.
-
2. De griffier is verantwoordelijk voor het beheer en de toegankelijkheid van informatie van de gemeenteraad.
Artikel 5 Taken en verantwoordelijkheden financiën en griffie
-
1. De griffier legt jaarlijks verantwoording af aan de werkgeverscommissie over het gevoerde beleid ten aanzien van de ondersteuning van de raad en de organisatie van de griffie.
-
2. De griffier beheert en bewaakt de budgetten van de gemeenteraad en de griffie, binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders en legt hierover jaarlijks verantwoording af aan het presidium.
-
3. De griffier treedt op als bestuurder als bedoeld in de Wet op de ondernemingsraden en overlegt periodiek met de personeelsvertegenwoordiging van de griffie.
Toelichting: conform de Verordening op de werkgeverscommissie voert de werkgeverscommissie gesprekken met de griffier over het functioneren van de griffier, de voortgang van de werkzaamheden van de griffie en eventuele voorstellen over de inrichting van de griffie.
Artikel 6 Raadscommunicatie en voorlichting
-
1. De griffier draagt zorg voor de communicatie door en over de gemeenteraad.
-
2. De griffier geeft voorlichting over de gemeenteraad in algemene zin en over de mogelijkheden tot participatie.
Artikel 7 Ambtelijke bijstand
De griffier voert overleg met de gemeentesecretaris ten behoeve van een goede informatievoorziening naar de raad en verlening van ambtelijke bijstand.
Artikel 8 Verhindering en vervanging
-
1. Indien de griffier meer dan vijf aaneengesloten werkdagen verhinderd is diens ambt te vervullen, doet deze daarvan indien mogelijk vooraf mededeling aan de voorzitter van de raad en aan de werkgeverscommissie.
-
2. Bij afwezigheid van de griffier worden de taken en bevoegdheden van de griffier als volgt uitgeoefend:
- a.
de bestuurlijke zaken worden waargenomen door de eerste plaatsvervangend griffier;
- b.
de zaken in het kader van de bedrijfsvoering worden waargenomen door de plaatsvervangend griffier die belast is met de bedrijfsvoering;
- a.
-
3. De eerste plaatsvervangend griffier wordt, indien nodig, vervangen door de tweede plaatsvervangend griffier;
-
4. De plaatsvervangend griffier bedrijfsvoering wordt indien nodig vervangen door de eerste plaatsvervangend griffier.
Artikel 9 Taken lokale democratie en integriteit
De griffier ondersteunt de gemeenteraad en de voorzitter van de gemeenteraad in het bevorderen van:
- 1.
het samenspel tussen alle actoren in het bestuurlijke besluitvormingsproces;
- 2.
integer politiek bestuur en de integriteit en veiligheid van de leden van de gemeenteraad, burgercommissieleden, fractiemedewerkers en de medewerkers van de griffie;
Artikel 10 Intrekken oude regeling
De Instructie voor de griffier van de gemeente Rotterdam wordt ingetrokken.
Artikel 11 Slotbepaling
-
1. In alle gevallen waarin deze instructie niet voorziet, pleegt de griffier voor zover nodig overleg met, afhankelijk van welke bevoegdheden het betreft, de voorzitter van de raad, het presidium of de werkgeverscommissie.
-
2. Deze instructie treedt in werking op de dag na publicatie in het gemeenteblad.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 26 juni 2025.
De griffier,
I.C.M. Broeders
De voorzitter,
C.J. Schouten
Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl