Verordening werkgeverscommissie Rotterdam 2025

Geldend van 05-07-2025 t/m heden

Intitulé

Verordening werkgeverscommissie Rotterdam 2025

De Raad van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van het presidium van 19 juni 2025 met het voorstel tot Wijziging Verordening Werkgeverscommissie, Mandaatbesluit en Instructie griffier

(voorstel nr. 25bb004535); 25bb004754;

overwegende dat het noodzakelijk is de Verordening werkgeverscommissie te actualiseren;

gelet op artikel 83, eerste lid, artikel 87, de artikelen 107 tot en met 107e, artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit om vast te stellen:

Verordening werkgeverscommissie Rotterdam 2025

Artikel 1 Instelling en delegatie

  • 1. Er is een werkgeverscommissie. De werkgeverscommissie is een bestuurscommissie als bedoeld in artikel 83 van de Gemeentewet.

  • 2. De raad delegeert de bevoegdheden ten aanzien van het werkgeverschap aan de werkgeverscommissie, met uitzondering van de artikelen 107, 107a, tweede lid, 107d, eerste lid en 107e, eerste lid van de Gemeentewet.

  • 3. Tot de bevoegdheid van de werkgeverscommissie behoren ook de voorbereiding en uitvoering van de overige tot het werkgeverschap van de raad behorende besluiten en regelingen.

  • 4. De raad verleent een volmacht voor het verrichten van de rechtshandelingen die zijn vereist voor het uitoefenen van de bevoegdheden, bedoeld in het tweede lid.

Artikel 2 Werkgeverschap griffier en griffiepersoneel

  • 1. De werkgeverscommissie oefent het werkgeverschap uit ten aanzien van de griffier en het griffiepersoneel, op grond van de aan haar in artikel 1 gedelegeerde bevoegdheden.

  • 2. Voor het griffiepersoneel zijn de bepalingen die gelden voor de ambtelijke organisatie ressorterend onder het college van burgemeester en wethouders van overeenkomstige toepassing. Indien toepassing van bepalingen in het Personeelshandboek010 een ongewenste of onredelijke situatie zou opleveren, kan de werkgeverscommissie besluiten hiervan af te wijken.

Artikel 3 Taken ten aanzien van de griffier

  • 1. De werkgeverscommissie draagt namens het presidium, bedoeld in artikel 10 van het vigerende Reglement van Orde van de raad, zorg voor de voorbereiding van de benoeming van de griffier waaronder de werving en selectie van een nieuwe griffier en de gesprekken ter voorbereiding op een ontslag. Vervolgens doet het presidium een voordracht aan de gemeenteraad.

  • 2. Jaarlijks voert de werkgeverscommissie met de griffier gesprekken over het functioneren van de griffier en de voortgang van de werkzaamheden van de griffie, waaronder eventuele voorstellen over de inrichting van de griffie.

Artikel 4 Taken ten aanzien van de Ombudsman, de Rekenkamer en de referendumcommissie

  • 1. De werkgeverscommissie draagt namens het presidium zorg voor de voorbereiding, van de benoeming van de ombudsman en de directeur rekenkamer waaronder de werving en selectie van een ombudsman of directeur rekenkamer en de gesprekken ter voorbereiding op een eventuele herbenoeming of ontslag. Vervolgens doet het presidium een voordracht aan de gemeenteraad.

  • 2. Jaarlijks worden afzonderlijke voortgangsgesprekken gevoerd met de ombudsman en de directeur Rekenkamer waarin in ieder geval wordt gesproken over de wijze waarop de ombudsman en de directeur Rekenkamer invulling geven aan hun taak, de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid.

  • 3. De werkgeverscommissie draagt namens het presidium zorg voor de voorbereiding, van de (her)benoeming van de voorzitter en leden van de referendumcommissie als bedoeld in de Verordening inspraak, digitale meningspeiling, burgerinitiatief en referenda Rotterdam 2018.

Artikel 5 Samenstelling werkgeverscommissie

  • 1. De voorzitter en de overige leden van de werkgeverscommissie worden door de raad uit zijn midden benoemd voor de duur van de zittingsperiode van de raad.

  • 2. De werkgeverscommissie bestaat, inclusief een voorzitter, uit drie, vijf of zeven leden uit verschillende fracties van de raad.

  • 3. Het lidmaatschap van de werkgeverscommissie eindigt als:

    • a.

      de voorzitter of het lid ophoudt lid te zijn van de raad;

    • b.

      de voorzitter of het lid ontslag neemt als voorzitter of lid van de commissie en het lid daarvan schriftelijk mededeling doet aan de raad;

    • c.

      de raad de voorzitter of het lid ontslag verleent als voorzitter of lid van de commissie;

    • d.

      de commissie ophoudt te bestaan.

  • 4. De voorzitter van de raad krijgt, als die dat wenst, gelegenheid om de commissie van informatie en advies te voorzien.

Artikel 6 Taken voorzitter

  • 1. De voorzitter draagt in ieder geval zorg voor:

    • a.

      het tijdig en periodiek bijeenroepen van de werkgeverscommissie;

    • b.

      het leiden van de vergaderingen;

    • c.

      het doen naleven van deze verordening;

    • d.

      het ondertekenen van de stukken en de besluiten die van deze commissie uitgaan, alsmede het zorg dragen voor de uitvoering van de besluiten van de werkgeverscommissie;

  • 2. De voorzitter treedt op als het eerste aanspreekpunt voor de griffier betreffende de personele en organisatorische zaken van de griffie.

Artikel 7 Ondersteuning van de commissie

De griffier en een of meerdere door de griffier aan te wijzen functionarissen, staan de werkgeverscommissie terzijde en dragen zorg voor het secretariaat en HR-advies.

Artikel 8 Besluitvorming

  • 1. Besluiten van de werkgeverscommissie worden genomen bij meerderheid van stemmen.

  • 2. Besluiten worden alleen genomen indien in de vergadering meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden aanwezig is.

Artikel 9 Verslaglegging

De griffier draagt zorg voor het opstellen van een besluitenlijst van elke vergadering. De besluitenlijst wordt in de eerstvolgende vergadering van de werkgeverscommissie definitief vastgesteld.

Artikel 10 Beslotenheid van vergaderingen en geheimhouding van de informatie

  • 1. De vergaderingen van de commissie worden, in het belang van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, bedoeld in artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder e, van de Wet open overheid, met gesloten deuren gehouden.

  • 2. De verplichting tot geheimhouding van informatie kan worden opgelegd met inachtneming van artikel 87 van de Gemeentewet. Indien een lid van de gemeenteraad de informatie van de werkgeverscommissie waarop geheimhouding is gelegd wil inzien, weigert de werkgeverscommissie een dergelijk verzoek slechts als er sprake is van strijd met het openbaar belang, waarbij de criteria van artikel 5.1 van de Wet open overheid (WOO) van toepassing zijn.

Artikel 11 Vergaderfrequentie

De werkgeverscommissie vergadert ten minste tweemaal per jaar en voorts zo vaak als door de voorzitter of één van de leden nodig wordt geacht.

Artikel 12 Verantwoording

De werkgeverscommissie brengt op eigen initiatief of op verzoek van het presidium, met inachtneming van het bepaalde in artikel 10, verslag uit aan het presidium van haar werkzaamheden en bevindingen.

Artikel 13 Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet of bij twijfel over de toepassing ervan, beslist de werkgeverscommissie op voorstel van de voorzitter.

Artikel 14 Intrekken oude regelingen

Het Delegatiebesluit werkgeverschap raad, het Instellingsbesluit Werkgeverscommissie en de Verordening werkgeverscommissie Rotterdam worden ingetrokken.

Artikel 15 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

Artikel 16 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Verordening werkgeverscommissie Rotterdam 2025.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 26 juni 2025.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

C.J. Schouten

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Toelichting verordening werkgeverscommissie

Algemeen

De gemeente is als rechtspersoon de werkgever van de ambtenaren. Raad en college vullen dit werkgeverschap afzonderlijk in. De raad is daarbij het bevoegd gezag van de griffie. Gelet op de publieke taken, de grootte en de samenstelling van de raad ligt het voor de hand dat hij voor de feitelijke invulling van het werkgeverschap een commissie instelt waaraan hij deze taak delegeert.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Instelling en delegatie

De werkgeverscommissie vervult alle bij het werkgeverschap van de raad behorende taken en bevoegdheden.

Naast het nemen van personele besluiten, buigt deze commissie zich bijvoorbeeld ook over het te voeren HRM-beleid, integriteitsbeleid (o.a. gedragscode, ambtseed, vertrouwenspersoon) en bereidt zij de voorstellen aan de raad voor die voortvloeien uit het werkgeverschap. Deze worden via het presidium naar de raad doorgeleid.

Artikel 2 Werkgeverschap griffier en griffiepersoneel

Uitgangspunt is dat voor de medewerkers van de griffie dezelfde rechtspositie geldt als voor alle ambtenaren die voor de gemeente Rotterdam werkzaam zijn. Vanwege de specifieke positie van de griffie kan het wenselijk zijn dat hiervan in specifieke gevallen wordt afgeweken.

Het is aan de griffier om de werkgeverscommissie te attenderen op wijzigingen in de rechtspositie die een voor de griffiemedewerkers ongewenste of onredelijke situatie kunnen opleveren.

Onder ‘de bepalingen die gelden voor de ambtelijke organisatie ressorterend onder het college’ wordt in ieder geval verstaan de Cao Gemeenten en het Personeelshandboek010.

Gelet op artikel 10:3 van de Awb kan de werkgeverscommissie de aan haar gedelegeerde bevoegdheden ten aanzien van het griffiepersoneel aan de griffier mandateren. De werkgeverscommissie kan voorts een ondervolmacht verlenen voor het verrichten van rechtshandelingen die zijn vereist voor het uitoefenen van die bevoegdheden.

Artikel 3 Taken ten aanzien van de griffier

Voor een zorgvuldig werkgeverschap ten aanzien de griffier is het wenselijk om twee keer per jaar functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren tussen de werkgeverscommissie en de griffier. In geval van ziekte/arbeidsongeschiktheid dient de werkgeverscommissie zich in te spannen voor adequate re-integratie.

Artikel 4 Taken ten aanzien van de Ombudsman en de Rekenkamer en de referendumcommissie

In ieder geval één keer per jaar, bij voorkeur twee keer per jaar, vinden voortgangsgesprekken plaats tussen de werkgeverscommissie en de directeur rekenkamer en de ombudsman. Uiteraard altijd met in achtneming van de onafhankelijke positie van de directeur rekenkamer en de ombudsman.

De werkgeverscommissie heeft namens de raad de zorgplicht voor de directeur van de rekenkamer en de ombudsman. In geval van ziekte/arbeidsongeschiktheid dient de werkgeverscommissie zich in te spannen voor adequate re-integratie.

Artikel 5 Samenstelling werkgeverscommissie

Voor een goede afstemming is het gewenst dat er overlap is in de leden van het presidium, de leden van de werkgeverscommissie en de plaatsvervangend voorzitters van de raad

Omdat de burgemeester (technisch) voorzitter is van de raad en in die hoedanigheid ondersteund wordt door de griffier is het vanzelfsprekend dat de burgemeester in hoedanigheid van voorzitter van de raad eerste adviseur is van de werkgeverscommissie en kan optreden als informant.

Artikel 7 Ondersteuning van de commissie

De commissie heeft behoefte aan ondersteuning door zowel een secretaris als een HR-adviseur. Vanuit praktische overwegingen is het wenselijk doch niet noodzakelijk dat deze functies door één persoon worden ingevuld.