Nota reserves en voorzieningen 2024

Geldend van 08-07-2025 t/m heden

Intitulé

Nota reserves en voorzieningen 2024

1. Inleiding

Reserves en voorzieningen zijn van belang voor de financiële stabiliteit van een gemeente. Het is daarom van belang dat er sprake is van een goed inzicht in en van een goede kaderstelling ten aanzien van reserves en voorzieningen. Het inzicht wordt verschaft via de P&C cyclus o.a. in de begroting en de jaarrekening. Een goede kaderstelling wordt verkregen door het vastleggen van spelregels.

Op grond van artikel 11 van de Financiële verordening artikel 212 van de gemeente Schagen biedt het college tenminste één keer in de vier jaar een nota reserves en voorzieningen aan. In deze nota staan de kaders voor de omvang van de reserves en voorzieningen, het gebruik daarvan en het te voeren rentebeleid.

In hoofdstuk 2 wordt aandacht besteed aan het wettelijk kader met betrekking tot de reserves en voorzieningen. Het gaat hierbij met name om de bepalingen hierover in het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV).

In hoofdstuk 3 wordt nader ingegaan op de uitgangspunten voor het gemeentelijk beleid ten aanzien van het aantal en de omvang van de reserves en voorzieningen.

Hoofdstuk 4 geeft inzicht in de verwerking van de reserves en voorzieningen in de planning- en control producten.

Hoofdstuk 5 geeft een overzicht van de stand van de reserves en voorzieningen per 31 december 2023 (conform jaarrekening 2023).

2. Wettelijk Kader

Alle hogere wet -en regelgeving, zoals de gemeentewet (GW), het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de stellige uitspraken van de commissie BBV die maatgevend/bindend zijn, zijn van toepassing op het beleid van de gemeente. In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de bepalingen zoals deze per 1 januari 2024 van toepassing zijn. Verder zal ook aandacht worden besteed aan de functies van reserves en voorzieningen.

2.1 Reserves

Reserves behoren tot het eigen vermogen. Het zijn vermogensbestanddelen die via resultaatbestemming zijn ontstaan door bestemming van overschotten of planmatige bestemmingen.

In de balans worden de reserves onderscheiden naar:

  • a.

    De algemene reserve

De reserve is in principe vrij inzetbaar. Naast het wettelijk verplicht verrekenen van het jaarresultaat met de algemene reserve vormt deze reserve een buffer voor financiële tegenvallers en onvoorziene risico’s. Voor zover de algemene reserve groter is dan nodig voor de normale functie van opvang van fluctuaties en risico’s c.q. tegenvallers, kan deze worden ingezet voor de dekking van incidentele investeringen of incidentele lasten. Risico’s waarvoor geen voorzieningen zijn gevormd worden gedekt door de algemene reserve. Er bestaat een directe relatie tussen de risico’s die de gemeente loopt en het minimaal noodzakelijk aan te houden buffervermogen. Risico’s kunnen op hoofdlijnen financieel worden vertaald en vervolgens afgezet worden tegen de weerstandscapaciteit/buffer. Op deze manier wordt de weerstandsratio bepaald.

  • b.

    De bestemmingsreserves

Dit zijn reserves waaraan de gemeenteraad een bepaalde bestemming heeft gegeven. Deze reserves mogen alleen besteed worden aan de doelen die daaraan door de gemeenteraad zijn toegekend. De gemeenteraad kan de bestemming van de reserve nadien ook weer aanpassen.

Bestemmingsreserves dienen zoveel mogelijk beperkt te blijven tot concrete en binnen afzienbare tijd te realiseren bestemmingen of doelstellingen, waarbij de omvang van tevoren wordt vastgelegd. Bestemmingsreserves worden niet ingesteld om risico’s binnen de exploitatiebegroting af te dekken. Hiervoor is de Algemene reserve bedoeld.

Stille reserves

Daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde stille reserves. Deze stille reserves zijn niet zichtbaar op de balans. Stille reserves vertegenwoordigen het verschil in de waarde van bezittingen in het economisch verkeer en de waarde waarvoor deze bezittingen op de balans moeten worden opgenomen. De verslaggevingsvoorschriften schrijven namelijk voor dat alleen waardering tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs of (duurzaam) lagere marktwaarde is toegestaan. Het is niet toegestaan activa te herwaarderen naar waarde in het economisch verkeer.

Stille reserves kunnen daardoor pas ingezet worden indien de betreffende bezitting wordt verkocht. In het BBV is bepaald dat activa waarvan de bestemming verandert, de actuele waarde van de nieuwe bestemming in de toelichting op de balans wordt opgenomen. Op dat moment wordt de stille reserve zichtbaar.

Ook ons aandelenbezit kan worden gerekend tot de stille reserve, voor zover de marktwaarde van de aandelen hoger is dan de boekwaarde. Ook hier geldt dat verkoop van deze aandelen alleen mogelijk is wanneer dit geen consequenties heeft voor de uitoefening van onze taak.

2.2 Voorzieningen

Voorzieningen behoren tot het vreemd vermogen (verplichtingen) van de gemeente. Dit betekent dat in tegenstelling tot reserves de vorming, voeding en aanwending van voorzieningen niet vrij is. Tegenover voorzieningen staan namelijk verplichtingen. In het BBV is specifiek aangegeven in welke gevallen een voorziening moet worden gevormd. De gemeenteraad heeft dan ook veel minder beleidsmatige bewegingsvrijheid bij voorzieningen dan bij reserves.

Een voorziening is een apart gezet bedrag op de balans (passief post: schuld) voor voorzienbare lasten in verband met risico’s en verplichtingen, waarvan het tijdstip van optreden en/of de omvang per balansdatum niet exact bekend zijn. De uitgave is onvermijdelijk en zal in de toekomst plaatsvinden, maar moet wel samenhangen met de periode voorafgaand aan de balansdatum.

Deze verplichtingen of risico’s moeten betrouwbaar in te schatten zijn, anders mag geen voorziening worden gevormd. Risico’s die niet (geheel) door voorzieningen worden afgedekt behoren in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing te worden opgenomen.

Er kan door de gemeenteraad wel zelf een voorziening worden gevormd voor kosten die in een volgend begrotingsjaar worden gemaakt. Dit is geen verplichting die is opgenomen in het BBV.

De kosten moeten dan wel hun oorsprong vinden in het begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar en de voorziening strekt tot gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal begrotingsjaren. Deze voorzieningen kunnen worden gevormd om lasten van groot onderhoud gelijkmatig te verdelen over meerdere begrotingsjaren. In de voorziening mogen dus geen lasten worden opgenomen die betrekking hebben op regulier jaarlijks onderhoud of investeringen.

Indien een gemeente besluit tot het vormen van onderhoudsvoorzieningen dan stelt het BBV een recent beheerplan als eis. Een beheerplan is van belang om de omvang van de voorziening te bepalen die nodig is om het toekomstig groot onderhoud te kunnen bekostigen. Onder recent wordt door de commissie BBV een beheerplan verstaan van maximaal vijf jaar oud ten opzichte van het verslagleggingsjaar. Deze vijf jaar dient te worden gehanteerd als richttermijn waar gemotiveerd van kan worden afgeweken. Een gemotiveerde afwijking houdt in dat deze motivatie is geautoriseerd door de gemeenteraad en verantwoord is in de paragraaf ‘Onderhoud kapitaalgoederen’ van de begroting en de jaarstukken. Binnen deze vijf jaar bestaat wel de verplichting om het beheerplan tussentijds bij te stellen, indien het beheerplan in belangrijke mate niet meer aansluit bij de actuele situatie van de staat van het onderhoud. In de motivatie moet tevens worden aangegeven welke maatregelen er worden genomen om achterstallig onderhoud te voorkomen.

Tenslotte is voorgeschreven dat rentetoevoegingen aan voorzieningen niet zijn toegestaan. Voorzieningen worden namelijk geacht toereikend te zijn voor het afdekken van de risico’s of verplichtingen waarvoor ze zijn ingesteld. Indien dat om welke reden dan ook niet het geval is, dient de omvang van de voorzieningen, door middel van stortingen of onttrekkingen, zodanig te worden aangepast dat deze weer op het gewenste niveau is.

2.3 Verschillen tussen reserves en voorzieningen

Kenmerk

Reserves

Voorzieningen

Classificatie

Eigen vermogen

Vreemd vermogen

Bevoegdheid

Raad (beleid): instellen en beschikken

Raad is bevoegd: instellen, tenzij deze voortvloeit uit risico’s of wettelijke verplichtingen. Dan moet een voorziening worden ingesteld. Het college is bevoegd: beschikken

Onderbouwing financieel

Gewenst, niet wettelijke verplicht

Verplicht

Wijziging bestemming etc.

Vrij; de raad bepaalt de aanpassingen in een reserve

Gebonden: alleen voor betreffende doel aan te wenden.

Mutaties

Resultaat bestemming: stortingen in en onttrekkingen uit reserves komen niet direct ten laste van de exploitatie

Resultaat bepaling: de storting in een voorziening komt ten laste van de exploitatie.

Onttrekking: moet verplicht via de voorziening lopen m.u.v. de egalisatievoorzieningen voor heffingen. Hiervoor geldt dat het saldo in de exploitatie met de betreffende voorziening wordt verrekend.

Raadsbesluit is vereist, tenzij aparte regels afgesproken

Geen raadsbesluit nodig

Mutaties tot maximaal de geraamde bedragen, tenzij anders door de raad besloten

Mutaties afhankelijk van onderliggende verplichtingen, risico, verlies of specifieke besteding

3. Uitgangspunten reserve- en voorzieningenbeleid en beheer

In dit hoofdstuk is een aantal uitgangspunten opgenomen voor het gemeentelijk beleid ten aanzien van de reserves en voorzieningen. Voorts zal in dit hoofdstuk nader worden ingegaan op het rentebeleid dat wordt toegepast en positief bijdraagt aan de financiële positie van de gemeente.

3.1 Aantal en omvang

Aan het instellen en de instandhouding van reserves en voorzieningen dienen goede motieven ten grondslag te liggen. Dit om te voorkomen dat er onnodig middelen worden vastgelegd waarvoor een andere bestemming mogelijk is. Indien er voldoende reden is om een reserve of voorziening in te stellen dient deze vervolgens niet langer te worden aangehouden dan nodig is om te voorzien in het doel van de reserve of voorziening.

De omvang van de reserves en voorzieningen dient te worden afgestemd op het doel van de reserve of voorziening. Indien er voldoende inzicht is in de meerjarige financiële positie en er een adequate risicobeheersing plaatsvindt kan de omvang beperkt blijven. Omvangrijke en fluctuerende uitgaven kunnen op dat moment namelijk tijdig worden ingepast in het meerjarenbeleid, terwijl de ontwikkelingen met betrekking tot de risico’s kunnen worden vertaald in de omvang van de voorzieningen.

Om het budgetrecht van de gemeenteraad op dit punt volledig tot zijn recht te laten komen zal het instellen van nieuwe reserves en voorzieningen alleen plaats kunnen vinden door middel van een raadsbesluit. In dit raadsbesluit zal in ieder geval tot uitdrukking moeten komen:

  • -

    het doel van de reserve of voorziening;

  • -

    indien mogelijk, de gewenste minimum en maximum omvang;

  • -

    de voeding van de reserve of voorziening;

  • -

    de looptijd.

Voor zover er niets anders is bepaald, is alleen de raad bevoegd om over de reserves te beschikken. Het college kan beschikken over de voorzieningen

Tussentijdse wijzigingen in het aantal reserves en voorzieningen en de bestedingsvoorwaarden zullen uiteraard ook door de raad bekrachtigd moeten worden, bijvoorbeeld in het kader van de behandeling van de begroting en de jaarstukken.

3.2 Bestemmingsreserves en voorzieningen

Bestemmingsreserves dienen zoveel mogelijk beperkt te blijven tot concrete en binnen afzienbare tijd te realiseren bestemmingen of doelstellingen, waarbij de omvang van tevoren wordt vastgelegd. Bestemmingsreserves worden niet ingesteld om risico’s binnen de exploitatiebegroting af te dekken. Hiervoor is de Algemene reserve bedoeld.

Indien de gewenste omvang van een bestemmingsreserve is bereikt, worden er geen bedragen meer aan toegevoegd. Op het moment dat een bestemmingsreserve wordt gevormd om een investering af te dekken wordt het maximum van de bestemmingsreserve bepaald op de som van het aantal nog af te schrijven termijnen. De rente van de investering wordt direct aan het product toegerekend. Nadat de bestemming of doelstelling is gerealiseerd wordt de betreffende reserve of voorziening opgeheven. Een eventueel resterend saldo wordt toegevoegd aan de Algemene reserve.

Voorzieningen welke geen betrekking hebben op van derden verkregen middelen die specifiek besteed moeten worden, dienen voldoende te zijn om het risico, de verplichtingen of het verlies volledig te kunnen dekken. Indien nodig dienen volgens de voorschriften van de BBV jaarlijks stortingen of onttrekkingen plaats te vinden om de voorzieningen op het gewenste niveau te houden. Dat geldt ook voor aanpassingen als gevolg van de inflatie. De stortingen en onttrekkingen vinden plaats ten laste respectievelijk ten bate van de exploitatiebegroting.

3.3 Rentebeleid

Door de reserves en voorzieningen te gebruiken als financieringsmiddel wordt rente bespaard, die anders betaald had moeten worden voor het aantrekken van vreemd vermogen. Omdat aan alle investeringen rente wordt toegerekend komt deze bespaarde rente feitelijk beschikbaar. Het saldo van de betaalde rente en de aan de producten toegerekende rente fungeert dan binnen de exploitatie als dekkingsmiddel.

De rente die reserves kunnen genereren kan zowel reëel als fictief zijn. In het eerste geval is de rente belegd op een wijze die opbrengsten oplevert. In het tweede geval is er sprake van besparingen op rentebetalingen aan derden (bijvoorbeeld omdat we met reserves financieren en daardoor geen rente hoeven te betalen aan een geldverstrekker).

Rente toerekening aan de reserves is niet verplicht. Rentetoerekening, waarbij bespaarde rente aan de producten wordt toegerekend, is budgettair neutraal en leidt tot veel onnodige administratieve handelingen.

3.4 Algemene reserve

De doelstelling van de Algemene reserve is het vormen van een buffer voor het opvangen van financiële risico’s waarvoor geen voorzieningen zijn gevormd en voor het opvangen van tekorten op de jaarrekening en incidentele tegenvallers.

De Algemene reserve vormt een belangrijk onderdeel van de incidentele weerstandscapaciteit van de gemeente, zijnde het totaal aan middelen om incidentele tegenvallers op te vangen.

De inzet van de Algemene reserve is aan voorwaarden gebonden. In beginsel mag de reserve alleen worden ingezet voor het dekken van incidentele lasten. Aanwending van de reserve voor het dekken van structurele lasten is niet toegestaan, omdat de begroting dan niet materieel in evenwicht is.

Onder voorwaarden is het echter toegestaan middelen uit de Algemene reserve in te zetten ter verlichting van de exploitatie. Het gaat dan om het deel van de Algemene reserve dat niet nodig is om de gesignaleerde risico´s te dekken. Inzet van de Algemene reserve is dan mogelijk in elk van de eerste drie jaren van een vierjarige meerjarenraming. De inzet van de Algemene reserve in het laatste jaar van een vierjarige meerjarenraming is in principe niet mogelijk, omdat er in dit laatste jaar sprake moet zijn van een materieel sluitende begroting. De inzet van de Algemene reserve is in het laatste jaar van een vierjarige meerjarenraming wel mogelijk voor de dekking van de incidentele lasten. Dit betreft dan wel het saldo van incidentele lasten minus de incidentele baten.

Bij een dergelijke inzet mag er geen sprake zijn van een opschuivend perspectief. Dat wil zeggen dat een materieel sluitende begroting in een vierjarige meerjarenraming in het jaar ‘†’ ook materieel sluit in het jaar ‘ †+1’.

In bijzondere gevallen mag de Algemene reserve in elk jaar binnen een vierjarige meerjarenraming worden ingezet. Voorwaarde is dat er aan het einde van de afgesproken periode waarna er sprake moet zijn van een materieel sluitende begroting, structurele middelen zijn gevonden om de wegvallende inzet van de Algemene reserve te compenseren (wet van de communicerende vaten). Aan de inzet van de Algemene reserve, zowel voor de duur als de omvang ervan, ligt altijd een besluit van de raad ten grondslag.

De Algemene reserve vormt een belangrijk onderdeel van de incidentele weerstandscapaciteit van de gemeente, zijnde het totaal aan middelen om incidentele tegenvallers op te vangen.

3.5 Weerstandscapaciteit en vermogen

Weerstandscapaciteit is het totaalbedrag aan risico’s moet worden afgezet tegen de beschikbare incidentele en structurele weerstandscapaciteit.

De incidentele weerstandscapaciteit bestaat uit de middelen die ingezet kunnen worden om calamiteiten en eenmalige tegenvallers op te kunnen vangen, zonder dat dit invloed heeft op de uitvoering van bestaande taken. Dit is de som van de minimale omvang van de Algemene reserve plus het totaal van bestemmingsreserves waarvan de bestemming gewijzigd kan worden plus een deel van de stille reserve.

Tot de structurele weerstandscapaciteit behoren de middelen die blijvend ingezet kunnen worden om tegenvallers in de lopende exploitatie op te vangen, zonder dat dit ten koste gaat van bestaande taken. Dit is de som van de onbenutte belastingcapaciteit en de post onvoorzien, die nog niet bestemd is.

In de begroting wordt inzicht gegeven in het totaal van de incidentele weerstandscapaciteit en in het totaal van de structurele weerstandscapaciteit.

Bij het bepalen van de incidentele weerstandscapaciteit wordt zoals aangegeven rekening gehouden met een deel van de zogenaamde stille reserve. Van een stille reserve is sprake wanneer de actuele waarde van een bezitting hoger is dan de boekwaarde die op de balans is opgenomen. Omdat deze hogere waarde niet op de balans opgenomen mag worden ontstaat een overwaarde, die stille reserve wordt genoemd. Overigens kunnen hier alleen de bezittingen meegenomen worden die verkocht kunnen worden zonder dat dit directe of indirecte gevolgen heeft voor de uitoefening van de publieke taak.

Het weerstandsvermogen kan worden uitgedrukt als de verhouding tussen:

  • 1.

    De weerstandscapaciteit, zijnde de middelen en mogelijkheden waarover de gemeente beschikt of kan beschikken om niet begrote kosten te dekken;

  • 2.

    Alle risico’s waarvoor geen maatregelen zijn getroffen en die van materiële betekenis kunnen zijn in relatie tot de financiële positie.

Het streefcijfer voor het incidenteel weerstandsvermogen is 1,5, met een minimum van 1,0.

4. Reserves en voorzieningen in de P&C cyclus

4.1 Programmabegroting

Bij het opstellen van de (meerjaren)begroting worden de reserves en voorzieningen integraal beoordeeld en worden de meerjarige uitgaven en inkomsten geactualiseerd. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de noodzaak voor het aanhouden van de reserve, de omvang en de (meerjarige)ontwikkeling van de reserves en voorzieningen. Daarnaast wordt ook beoordeeld of het noodzakelijk is om nieuwe reserves of voorzieningen in te voeren. Een meerjarig overzicht van de reserves en voorzieningen wordt in de programmabegroting opgenomen in het onderdeel financiële begroting: geprognosticeerde balans en toelichting.

Mutaties op reserves vereisen de instemming van de gemeenteraad. De gemeenteraad keurt met het vaststellen van de begroting de voorgenomen onttrekkingen en stortingen in de reserves goed. De vaststelling van de begroting heeft een begrotingswijziging tot gevolg waarna de verwerking van de begroting in de financiële administratie wordt doorgevoerd. Indien het voorstel is om een nieuwe reserve of voorziening in te voeren dan wordt bij het raadsvoorstel opgenomen. Hierin staat alle benodigde informatie over de nieuwe reserve of voorziening. Via een apart beslispunt wordt de gemeenteraad gevraagd een besluit te nemen voor de instelling van de nieuwe reserve of voorziening. Ook het opheffen van een reserve of voorziening vindt plaats met een apart beslispunt in het raadsbesluit.

4.2 Bestuursrapportages

Tussentijdse wijzigingen op reserves en voorzieningen worden gerapporteerd in de 1e of 2e bestuursrapportage voor de bijstelling van de begroting. Na goedkeuring door de gemeenteraad wordt de begroting hierop aangepast. Wijzigingen op reserves of voorzieningen worden toegelicht bij wijzigingen van meer dan € 25.000.

4.3 Jaarrekening

In de jaarrekening wordt in de toelichting op de balans per reserve en per voorziening het verloop gedurende het jaar weergegeven. Door de vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad vindt vaststelling plaats van de gerealiseerde onttrekkingen en stortingen in reserves en voorzieningen. Indien het voorstel is om een nieuwe reserve of voorziening in te voeren dan wordt in het raadsvoorstel opgenomen. Via een apart beslispunt wordt de gemeenteraad gevraagd een besluit te nemen voor de instelling van de nieuwe reserve of voorziening. Ook het opheffen van een reserve of voorziening vindt plaats met een apart beslispunt in het raadsbesluit.

5. Stand van de reserves en voorzieningen

Algemene reserve

Soort reserve: algemene reserve

Bestemming/Doelstelling:

Buffer voor het opvangen van financiële risico’s waarvoor geen voorzieningen zijn gevormd en voor het opvangen van tekorten op de jaarrekening en incidentele tegenvallers. De Algemene reserve vormt een belangrijk onderdeel van de (incidentele) weerstandscapaciteit van de gemeente.

Gewenste omvang:

De gewenste omvang hangt af van het totaal aan risico’s waarvoor geen voorzieningen zijn getroffen en die van materiële betekenis zijn in relatie tot de financiële positie. De minimum omvang komt overeen met het totaalbedrag aan incidentele risico’s volgens de paragraaf Weerstandsvermogen, verminderd met het totaalbedrag aan bestemmingsreserves die ook ingezet kunnen worden om financiële risico’s af te dekken en verminderd met een deel van de stille reserves, voor zover deze bezittingen kunnen worden verkocht zonder gevolgen te hebben voor de uitvoering van de publieke taak. Ondergrens van de algemene reserve is 20% van de som van de incidentele risico’s.

Saldo per 31 december 2023: € 8.158.759,48

Voeding:

De voeding van de algemene reserve kan door de raad worden bepaald, zoals batige saldi jaarrekeningen en saldi op te heffen reserves en voorzieningen. Hierbij wordt voldaan aan de voorwaarden zoals in deze nota reserves en voorzieningen geformuleerd. De voeding van dit deel van de Algemene reserve zal alleen plaatsvinden indien het saldo onder het minimum niveau terecht komt.

Looptijd:

De Algemene reserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

In de raadsvergadering van 9 juli 2024 is besloten om €7.220.885 van het rekeningresultaat 2023 te storten in de algemene reserve. Hiermee komt de stand van de algemene reserve op € 15.379.644,-.

Reserve Aankoop kunstvoorwerpen

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de kosten van aankoop van gemeentelijke kunstvoorwerpen.

Gewenste omvang:

Een gewenste omvang is niet meer van toepassing.

Saldo per 31 december 2023: €115.268,83

Voeding:

In de begroting is een storting ad € 27.500 per jaar voor de reserve aankoop kunstvoorwerpen opgenomen.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

De raad heeft op 19 december 2017 de Notitie kaders beeldende kunst gemeente Schagen 2017 vastgesteld en besloten om het college van burgemeester en wethouders van Schagen te mandateren besluiten te nemen tot het aankopen van kunstwerken tot maximaal de omvang van de reserve aankoop kunstwerken en hierover achteraf verantwoording af te leggen.

Reserve Decentralisatie sociaal domein

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van eventuele nadelige saldi tussen de vergoedingen van het Rijk en de daarmee samenhangende uitgaven op het gebied van sociaal domein.

Gewenste omvang:

Maximaal € 1.200.000

Saldo per 31 december 2023: € 797.725,58

Voeding:

Deze reserve wordt gevoed uit het saldo van de vergoedingen van het Rijk en de hiermee samenhangende uitgaven.

Looptijd:

Zodra de noodzakelijke uitgaven zijn gedaan kan de reserve worden opgeheven.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Overlopende posten

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

De reserve heeft een bestedingsfunctie. Deze reserve heeft als doel om budget wat in het afgelopen begrotingsjaar niet is uitgegeven over te hevelen naar het volgende jaar, mits er sprake is van taken die dan naar het volgende begrotingsjaar doorschuiven.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing

Saldo per 31 december 2023: € 438.000,00

Voeding:

Deze reserve wordt gevoed vanuit de exploitatie.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Opleiding en ontwikkeling personeel

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Deze reserve heeft een bestedingsfunctie. Deze reserve heeft als doel om opleidingsbudget wat in het afgelopen begrotingsjaar niet uitgegeven is over te hevelen naar het volgende jaar.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing

Saldo per 31 december 2023: € 679.696,61

Voeding:

Deze reserve wordt gevoed door het niet uitgegeven opleidingsbudget van een begrotingsjaar te storten in deze reserve.

Looptijd:

Deze reserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Structuurvisie Petten

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Dekking van (een gedeelte) van de kosten die voortvloeien uit de structuurvisie Petten.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing.

Saldo per 31 december 2023: € 460.936,23

Voeding:

Binnen de algemene reserve was € 1.400.000 gereserveerd voor de structuurvisie Petten en binnen de reserve dekking nieuwe beleidsvoornemens € 723.262. Deze bedragen zijn overgeheveld naar de reserve structuurvisie Petten.

Looptijd:

De reserve loopt door tot het einde van het project structuurvisie Petten.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Reddingsbrigades

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Dekking van exploitatiekosten en afschrijvingslasten van de investeringen m.b.t. de reddingsbrigades.

Gewenste omvang:

Omvang wordt gebaseerd op de meerjarenramingen investeringen en exploitatielasten.

Saldo per 31 december 2023: € 103.820,40

Voeding:

Jaarlijkse stortingen ten laste van de exploitatie.

Looptijd:

Deze reserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve programma Nieuwkomers (voorheen: Oekraïne)

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Deze reserve wordt aangehouden voor toekomstige opgaven volgend uit de opvang nieuwkomers.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing.

Saldo per 31 december 2023: € 3.084.593,00

Voeding:

Deze reserve wordt gevoed door storting van de niet uitgegeven middelen die beschikbaar zijn gesteld voor nieuwkomers.

Looptijd:

Deze reserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

In de raadsvergadering van 9 juli 2024 is besloten om €980.088 via de resultaatbestemming te storten in de reserve Oekraïne. Hiermee komt de stand van deze reserve op € 4.064.681,-. Heel Nederland en dus ook Schagen heeft een enorme uitdaging in het opvangen en inburgeren van nieuwkomers in de gemeenschap. Deze opgave pakken wij in Schagen integraal op vanuit het Programma Nieuwkomers. Binnen dit programma organiseren wij de opvang voor Oekraïense ontheemden, asielzoekers en de huisvesting van statushouders en alleen reizende minderjarige vluchtelingen (AMV-ers).

Kosten die volgen uit deze opgave kunnen we dan dekken uit de reserve nieuwkomers.

Bijvoorbeeld van de 30 woningen op de Ark, zijn er 8 bestemd als Doorstroomlocatie voor statushouders. In november hebben we de 16 nieuwe bewoners welkom mogen heten. Tot die tijd woonden zij tijdelijk in een opvanglocatie ergens anders in Nederland. Hierdoor kunnen deze statushouders starten met hun inburgeringstraject in afwachting van hun gezinshereniging en een woning. De doorstroom locatie van statushouders werd tot op heden bekostigd via een SPUK-regeling. Het kabinet heeft deze regeling on hold gezet in afwachting van het nieuwe concept doorstroomlocatie dat in voorbereiding is. Het is nu onzeker in welke mate en of we de kosten vergoed krijgen.

Daarnaast willen we dat de nieuwe statushouders en bewoners van de noodopvang in Schagen Oost integreren in de samenleving en kunnen gaan werken. Daarvoor is het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in taalonderwijs en het toe leiden naar werk. Daarvoor is het COA verantwoordelijk maar ook als gemeente willen we daarop inzetten in belang van de integratie en het draagvlak. Hiervoor is extra inzet vanuit de gemeentelijke organisatie nodig of van externe partijen.

Reserve Omgevingswet

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het egaliseren van middelen voor omgevingswet zodat wisselingen in beschikbaar budget (rijksbijdragen en eigen middelen) en uitgavenniveau geen belemmering vormen voor de verdere uitrol van de omgevingswet.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing.

Saldo per 31 december 2023: € 41.000

Voeding:

Er vindt een jaarlijkse storting van € 41.000 ter dekking kosten nieuwe omgevingswet en een storting van niet uitgegeven middelen omgevingswet. Daarnaast vinden er stortingen plaats tot en met 2029 conform het raadsvoorstel implementatie omgevingswet bij de begroting 2022.

Looptijd:

De reserve loopt door tot het einde van het project.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Grondexploitatie

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Ter waarborging van de continuïteit van de verwezenlijking van ons omgevingsbeleid. De reserve voorkomt dat financiële wijzigingen in ruimtelijke projecten de reguliere exploitatiebegroting van de gemeente beïnvloeden. De reserve grondexploitatie is een vereveningsreserve. En dient zowel ter afdekking van nadelige resultaten vooraf, als ter dekking van financiële tegenvallers die plaatsvinden gedurende de uitvoering.

Gewenste omvang:

Het niveau van het minimaal benodigd weerstandsvermogen m.b.t. de grondexploitatie.

Saldo per 31 december 2023: € 5.287.841,19

Voeding:

De reserve wordt hoofdzakelijk gevoed door winstneming op grondexploitaties en financiële meevallers (kansen). Overige elementen die ten laste of ten gunste mogen komen van de reserve grondexploitatie zijn:

  • -

    Eventuele afwaardering van voorbereidingskosten na vaststelling Projectopdracht.

  • -

    Eventuele afwaardering Materiële vaste activa onderdeel Gronden en terreinen.

  • -

    Optreden van het risico op het verschuldigd zijn van vennootschapsbelasting grondexploitaties.

  • -

    100% netto winsten uit verkoop gemeentelijk eigendom, niet zijnde snippergroen.

  • -

    Krediet t.b.v. uitvoeren restplan (bij afsluiting).

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

Via de prognose reserve grondexploitatie wordt een meerjarige doorkijk gegeven van de verwachte ontwikkeling van de reserve (aanwezig weerstandsvermogen) en wordt dit geconfronteerd met het risicoprofiel van onze projecten (benodigd weerstandsvermogen). Deze analyse vindt plaats via de Meerjarenprogramma Grondbeleid en wordt bij de jaarrekening indien nodig herijkt.

In de prognose reserve grondexploitatie wordt een bandbreedte opgenomen. De bandbreedte bestaat uit een minimaal en maximaal benodigd weerstandsvermogen. Het verschil tussen beiden betreft de projectkansen zoals geformuleerd in de projectrisicoanalyses. Indien de reserve meerjarig (na een periode van 4 jaar) onder het niveau van het minimaal benodigd weerstandsvermogen raakt, worden voorstellen gedaan om de reserve weer op het niveau van het minimaal benodigd weerstandsvermogen te krijgen. Indien de reserve in die periode boven het maximaal benodigd weerstandsvermogen ligt, kunnen voorstellen worden gedaan tot afroming.

Reserve Buitensportaccommodaties

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de kosten van investeringen, renovaties c.q. grootonderhoud van buitensportaccommodaties.

Gewenste omvang:

De minimale omvang is gelijk aan de resterende afschrijvingslasten van de investeringen.

Saldo per 31 december 2023: € 1.506.492,02

Voeding:

De reserve is gevoed vanuit een éénmalige bijdrage uit de reserve frictiekosten fusie ad

€ 1.000.000, de solidariteitsbijdrage van de verenigingen en jaarlijkse stortingen ten laste van de exploitatie.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Financiering investeringen economisch nut

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Dekking van de afschrijvingen van reeds vastgestelde investeringen met een economisch nut.

Gewenste omvang:

De gewenste omvang is gelijk aan de resterende afschrijvingslasten van de investeringen.

Saldo per 31 december 2023: € 2.710.564

Voeding:

De voeding heeft plaats gevonden uit de opbrengst van verkochte aandelen NUON en Bouwfonds.

Looptijd:

De looptijd van de reserve is gekoppeld aan de langste afschrijvingstermijn van de investering waarvan de afschrijvingen uit deze reserve gedekt moeten worden. Dit betekent dat de reserve in principe doorloopt tot en met 2045.

Overige relevante informatie:

Deze reserve is ontstaan door de samenvoeging van de Reserve Nieuwe investeringen van de voormalige gemeente Schagen en de Reserve Financiering investeringen economisch nut van de voormalige gemeente Zijpe. De voormalige gemeente Schagen heeft deze reserve gevoed met de opbrengst uit verkoop van de aandelen Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Verder zijn er stortingen gedaan ten laste van andere reserves en is een deel van de winst van het complex Regioplein/Groeneweg aan de reserve toegevoegd.

De voormalige gemeente Zijpe heeft de aandelen van de NUON in 2009 verkocht. De opbrengst van de verkoop is deels ingezet om de afschrijvingslasten van diverse investeringen te dekken.

Omdat de te dekken afschrijvingslasten vanuit de reserve financiering investeringen economisch nut lager zijn dan het saldo van de reserve kan er € 10.941 vrijvallen en toegevoegd worden aan de algemene reserve.

Reserve Financiering investeringen maatschappelijk nut

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Dekking van de afschrijvingen van reeds vastgestelde investeringen met een maatschappelijk nut.

Gewenste omvang:

De gewenste omvang is gelijk aan de resterende afschrijvingslasten van de investeringen.

Saldo per 31 december 2023: € 34.155.327,91

Voeding:

De beschikbaar gestelde kredieten voor investeringen in maatschappelijk nut worden in deze reserve gestort.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve loopt tot de laatste afschrijving van de investeringen.

Overige relevante informatie:

Als gevolg van nieuwe regelgeving binnen het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten mogen investeringen in maatschappelijk nut met ingang van 2017 niet meer in 1 keer ten laste van de exploitatie worden gebracht en moeten worden afgeschreven. Daarom wordt m.i.v. 2017 het beschikbaar gestelde krediet voor investeringen in maatschappelijk nut ten laste van de exploitatie in de reserve investeringen maatschappelijk nut gestort. In de jaren daarna worden de jaarlijkse afschrijvingen van deze investeringen gedekt vanuit de reserve investeringen maatschappelijk nut.

Reserve Investeringen in openbare ruimte (voorheen: Maatschappelijk nut)

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Dekking van investeringen in de openbare ruimte om achterstanden in onderhoud/vervanging in het openbaar gebied op te vangen.

Gewenste omvang:

De gewenste omvang is niet van toepassing.

Saldo per 31 december 2023: € 1.620.214,25

Voeding:

De voeding vindt plaats door stortingen ten laste van de exploitatie conform het raadsbesluit van 27 augustus 2013 en tot en met 2021 werd een gedeelte van de ontvangen precariorechten toegevoegd aan deze reserve. Daarnaast vindt voeding plaats vanuit een, indien van toepassing, voordelig jaarrekeningresultaat.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Markt 18

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Dekking van een deel van de kapitaallasten per jaar gedurende een periode van de afschrijvingstermijn (40 jaar) van de investering in de nieuwbouw in het cultuurgebouw

Markt 18.

Gewenste omvang:

De gewenste omvang is gelijk aan de som van de hierboven genoemde kapitaallasten gedurende de afschrijvingstermijn.

Saldo per 31 december 2023: € 790.213,00

Voeding:

Deze reserve is gevoed met de opbrengst verkopen van gronden.

Looptijd:

De looptijd van de reserve is gekoppeld aan de langste afschrijvingstermijn van de investering waarvan de kapitaallasten uit deze reserve gedekt moeten worden. Dit betekent dat de reserve in principe doorloopt tot en met 2051.

Reserve Binnensportaccommodatie

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de kosten van investeringen, renovaties c.q. grootonderhoud van Binnensportaccommodatie.

Gewenste omvang:

De gewenste omvang is gelijk aan de resterende afschrijvingslasten van de investeringen.

Saldo per 31 december 2023: € 34.818,00

Voeding:

Storting vanuit de exploitatie voor dekking van investeringen, renovaties en groot onderhoud.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve BYOD

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de kosten die voortvloeien uit de regeling Bring Your Own Device (BYOD).

Gewenste omvang:

De gewenste omvang is gelijk aan de resterende afschrijvingslasten van de investeringen.

Saldo per 31 december 2023: € 447.421,02

Voeding:

Jaarlijkse stortingen ten laste van de exploitatie. .

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

De regeling Bring Your Own Device is in 2018 in werking getreden. Elke medewerker van de gemeente Schagen krijgt een budget voor aanschaf van een laptop (4 jaar) en telefoon (3 jaar).

Reserve Dorpshuizen

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten renovaties dorpshuizen.

Gewenste omvang:

Conform de resterende afschrijvingstermijnen van de renovatieplannen.

Saldo per 31 december 2023: € 240.560,50

Voeding:

De reserve wordt gevoed door jaarlijkse stortingen ten laste van de exploitatie.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Gebouwen onderwijs

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten van afschrijvingen van investeringen in de nieuwbouw van gebouwen van het onderwijs.

Gewenste omvang:

Voor de nieuwbouw is gewenste omvang gelijk aan de resterende afschrijvingslasten van de investeringen in de nieuwbouw van de scholen.

Saldo per 31 december 2023: € 13.865.679,38

Voeding:

De voeding van deze reserve bestaat uit de vrijval van de afschrijvingen van de gebouwen onderwijs en extra stortingen ten laste van de exploitatie.

Looptijd:

De looptijd van deze bestemmingsreserve voor de nieuwbouw is gekoppeld aan de langste afschrijvingstermijn van de investering waarvan de afschrijving uit deze reserve gedekt moet worden.

Overige relevante informatie:

Met ingang van 2019 zijn de reserve gebouwen basisonderwijs en reserve gebouwen voortgezet onderwijs samengevoegd tot 1 reserve gebouwen onderwijs.

Reserve Groenonderhoud

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten voor vervanging en reconstructie van groenvoorzieningen.

Gewenste omvang:

Afhankelijk van de beleids- en beheersplannen.

Saldo per 31 december 2023: € 65.000,00

Voeding:

De reserve wordt gevoed vanuit Investeringen in openbare ruimte (voorheen: Maatschappelijk nut) en stortingen ten laste van de exploitatie.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

Afhankelijk van de keuzes die de raad maakt bij de beleids- en beheersplannen kan het saldo aangepast worden bij een volgende begroting of tussenrapportages.

Reserve Onderhoud buitenruimte

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten voor vervanging en reconstructie van verlichting, speeltoestellen en meubilair.

Gewenste omvang:

Afhankelijk van de beleids- en beheersplannen.

Saldo per 31 december 2023: € 2.299.037,43

Voeding:

De reserve wordt gevoed vanuit van de exploitatie.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

Afhankelijk van de keuzes die de raad maakt bij de beleids- en beheersplannen kan het saldo aangepast worden bij een volgende begroting of tussenrapportages.

Reserve Onderhoud gemeentelijke gebouwen

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het egaliseren en dekken van kosten van meer jaarlijks onderhoud gemeentelijke woningen en gebouwen.

Gewenste omvang:

De gewenste omvang wordt ieder jaar vastgesteld aan de hand van een geactualiseerd meer jaren onderhoudsplan.

Saldo per 31 december 2023: € 2.411.405,31

Voeding:

De voeding van de reserve vindt jaarlijks plaats aan de hand van een op te stellen meer jaarlijks onderhoudsplan. De voeding geschiedt middels dotaties vanuit de exploitatiebegroting.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Reserve Wegenonderhoud

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten voor vervanging en reconstructie van wegen.

Gewenste omvang:

Afhankelijk van de beleids- en beheersplannen.

Saldo per 31 december 2023: € 56.600,00

Voeding:

De reserve is/wordt gevoed vanuit de reserve maatschappelijk nut, de reserve onderhoud wegen en stortingen ten laste van de exploitatie.

Looptijd:

Deze bestemmingsreserve heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

Afhankelijk van de keuzes die de raad maakt bij de beleids- en beheersplannen kan het saldo aangepast worden bij een volgende begroting of tussenrapportages.

Voorziening Pensioen voormalig wethouders

Soort voorziening: Verplichtingen en risico’s: 44 lid 1a

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten die voortvloeien uit de pensioenen van voormalige wethouders die voortvloeien uit de uitkerings- en pensioenverordening wethouders.

Gewenste omvang:

Conform de actuariële berekeningen.

Saldo per 31 december 2023: € 439.566

Voeding:

Op basis van de actuariële berekeningen wordt de voorziening op peil gehouden door dotaties. Uitbetaalde pensioenen in een bepaald jaar worden uit deze voorziening gedekt.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

Voorziening Wachtgeldverplichting voormalige bestuurders

Soort voorziening: Verplichtingen en risico’s: 44 lid 1a

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de gemeentelijke kosten inzake wachtgeldverplichtingen voormalige wethouders.

Gewenste omvang:

Conform de actuariële berekeningen.

Saldo per 31 december 2023: € 472.059

Voeding:

Op basis van de actuariële berekeningen, wordt de voorziening op peil gehouden door dotaties. Uitbetaald wachtgeld in een bepaald jaar worden uit deze voorziening gedekt.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Voorziening pensioen wethouders

Soort voorziening: Verplichtingen en risico’s: 44 lid 1a

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten die voortvloeien uit de pensioenen van de huidige wethouders die voortvloeien uit de uitkerings- en pensioenverordening wethouders.

Gewenste omvang:

Conform de actuariële berekeningen.

Saldo per 31 december 2023: € 139.235

Voeding:

Op basis van de actuariële berekeningen wordt de voorziening op peil gehouden door dotaties. Uitbetaalde pensioenen in een bepaald jaar worden uit deze voorziening gedekt.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

Voorziening verlof sparen

Soort voorziening: Verplichtingen en risico’s: 44 lid 1a

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van verplichtingen inzake verlof sparen medewerkers.

Gewenste omvang:

Conform opgebouwde spaarverlof.

Saldo per 31 december 2023: € 32.129

Voeding:

De toevoeging betreft de verplichting aan medewerkers van het opgebouwde spaarverlof.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Voorziening Grex Makado en flexibele woonvormen Oudesluis

Soort voorziening: Verplichtingen en risico’s: 44 lid 1a

Bestemming/Doelstelling:

Het opvangen van verliezen binnen projecten Makado en woonvormen Oudesluis.

Gewenste omvang:

Conform verliezen.

Saldo per 31 december 2023: € 668.000

Voeding:

De toevoeging betreft negatieve boekwaarden project Makado en Oudesluis.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Egalisatievoorziening riolering

Soort voorziening: Beklemde middelen derden: bbv 44.2

Bestemming/Doelstelling:

Het voorkomen van grote schommelingen in de exploitatiekosten van riolering.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing.

Saldo per 31 december 2023: € 146.507

Voeding:

De toevoeging betreft storting resultaat riolering 2023. De onttrekking betreft groot onderhoud, relinen en renovatie riolering.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Egalisatievoorziening afval

Soort voorziening: Beklemde middelen derden: bbv 44.2

Bestemming/Doelstelling:

Het voorkomen van grote schommelingen in de tarieven die aan inwoners in rekening worden gebracht.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing.

Saldo per 31 december 2023: € 676.383

Voeding:

De toevoeging betreft storting resultaat afval 2023.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Voorziening Riool

Soort voorziening: Spaarvoorzieningen: bbv 44.1d

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van kosten voor toekomstige investeringen/groot onderhoud riolering.

Gewenste omvang:

Omvang wordt bepaald aan de hand van het (Nieuwe) Gemeentelijk Riolering Plan en het Kostendekkingsplan.

Saldo per 31 december 2023: € 5.056.378

Voeding:

De efficiencyresultaten in de jaarrekening bij de opbrengsten en de lasten voor riolering en waterzuivering worden gestort of komen ten laste van de reserve riool. In de Voorziening Riool worden de bedragen gestort die gespaard worden voor toekomstige investeringen/groot onderhoud riolering. De betreffende investeringen/groot onderhoud worden rechtstreeks ten laste van deze voorziening gebracht.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

-

Ondertekening

Bijlage opgeheven reserves en voorzieningen

Reserve regionaal arrangement bedrijventerreinen Kop Noord-Holland

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de kosten voor beleidsontwikkeling economische zaken.

Gewenste omvang:

Nihil na afwikkeling kosten beleidsontwikkeling economische zaken.

Saldo per 31 december 2024: € 0,00

Voeding:

Niet van toepassing.

Looptijd:

Bij de start van de nieuwe gemeente Schagen in 2013 is een budget beschikbaar gesteld voor beleidsontwikkelingen. De laatste uitgaven hiervoor hebben plaatsgevonden in 2018. Het aanhouden van deze reserve is daarmee niet langer nodig.

Overige relevante informatie:

Het saldo van deze reserve is bij de 2de bestuursrapportage 2024 vrijgevallen naar het rekeningresultaat 2024.

Reserve Frictiekosten fusie

Soort reserve: bestemmingsreserve

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de frictiekosten die ontstaan naar aanleiding van de fusie.

Gewenste omvang:

Niet meer van toepassing.

Saldo per 31 december 2024: € 0,00

Voeding:

Deze reserve wordt gevoed door dotatie van de vergoeding die de gemeente Schagen ontvangt van het Rijk in verband met de fusie. In 2016 is de laatste termijn van het Rijk ontvangen.

Looptijd:

Zodra de noodzakelijke uitgaven zijn gedaan kan de reserve worden opgeheven.

Overige relevante informatie:

Het saldo van deze reserve is bij de 2de bestuursrapportage 2024 vrijgevallen naar het rekeningresultaat 2024.

Voorziening Uitstroom personeel

Soort voorziening: Verplichtingen en risico’s: 44 lid 1a

Bestemming/Doelstelling:

Het dekken van de kosten m.b.t. uitgestroomd personeel.

Gewenste omvang:

Niet van toepassing.

Saldo per 31 december 2024: € 0,00

Voeding:

In 2013 is éénmalig € 784.000 in deze voorziening gestort.

Looptijd:

Deze voorziening kan worden opgeheven als de noodzakelijke uitgaven zijn gedaan.

Overige relevante informatie:

Het saldo van deze voorziening is bij de 2de bestuursrapportage 2024 vrijgevallen naar het rekeningresultaat 2024.

Voorziening Parkeerfonds

Soort voorziening: Beklemde middelen derden: bbv 44.2

Bestemming/Doelstelling:

Het voldoen aan de verplichting om op grond van de Bouwverordening te voorzien in de behoefte aan parkeervoorzieningen ten behoeve van derden.

Gewenste omvang:

Aantal te realiseren parkeerplaatsen per 1 januari van een jaar vermenigvuldigd met het normbedrag.

Saldo per 31 december 2024: € 0,00

Voeding:

Per te realiseren parkeerplaats moet een nog vast te stellen bedrag gedoneerd worden.

Looptijd:

Deze voorziening heeft geen maximale looptijd.

Overige relevante informatie:

Het saldo van deze voorziening is bij de 2de bestuursrapportage 2024 vrijgevallen naar het rekeningresultaat 2024.