Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741510
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741510/1
Subsidieregel Jeugdactiviteiten
Geldend van 01-07-2025 t/m heden
Intitulé
Subsidieregel JeugdactiviteitenBurgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;
gezien het voorstel van 24 juni 2025;
gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Venlo, zoals vastgesteld tijdens de vergadering van de gemeenteraad van 15 mei 2025;
overwegende, dat de geldende subsidieregel Jeugdactiviteiten 2022 wordt ingetrokken en geactualiseerd;
besluiten:
tot vaststellen van de subsidieregel Jeugdactiviteiten.
Artikel 1 Definities
In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:
- a.
jeugdactiviteiten: laagdrempelige activiteiten in georganiseerd verband voor jeugdigen van 0 tot 23 jaar die bijdragen aan ontwikkeling van sociaal-emotionele, communicatieve of cognitieve vaardigheden van jeugdigen. De activiteiten worden onder leiding van een volwassene uitgevoerd. Het uitvoeren van deze activiteiten is niet verplicht, wordt niet betaald, de activiteiten zijn voor alle jeugdigen in Venlo toegankelijk en zijn niet die activiteiten die sport- of culturele verenigingen of stichtingen organiseren voor hun eigen jeugdleden.
- b.
kindervakantiewerk: gestructureerd vrijetijdsaanbod voor kinderen in weekenden en/of tijdens schoolvakantie(s). Activiteiten zijn toegankelijk voor alle kinderen t/m basisschoolleeftijd.
- c.
meerjarensubsidie: een bijdrage in de exploitatie van een bestaande organisatie. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor een periode van vier jaren.
- d.
overige jeugdorganisaties die jeugdactiviteiten aanbieden in georganiseerd verband: organisaties die niet vallen onder de onder b. t/m d. genoemde groepen maar zich wel inzetten op het gebied van preventief jeugdbeleid zoals in het beleidskader/-doelstellingen (artikel 3) omschreven. Hiermee wordt niet bedoeld sport-/ culturele verenigingen die voor hun eigen jeugdleden activiteiten organiseren.
- e.
preventief jeugdbeleid: beleid dat bijdraagt aan het voorkomen en vroegtijdig signaleren van risico’s en problemen, bijvoorbeeld door het stimuleren en ondersteunen van organisaties en initiatieven die een gezonde ontwikkeling van alle jeugdigen (en eventueel hun opvoeders) bevorderen.
- f.
scouting: een organisatie die een plezierige vrijetijdsbesteding en veilige en leerzame speelomgeving biedt op basis van de ideeën van Lord Baden-Powell. De organisatie is aangesloten bij Scouting Nederland.
- g.
speeltuinorganisatie: een organisatie die een plek beheert waar toestellen staan voor sport en spel, waar kinderen kunnen spelen. Het terrein is speciaal ingericht als speelgelegenheid voor kinderen en het beheer en het toezicht berust bij een speeltuinorganisatie. Speelmogelijkheden hebben een recreatief, creatief dan wel educatief karakter in een bij de organisatie in exploitatie zijnde speeltuin in de gemeente Venlo.
- h.
structurele subsidie: een bijdrage in de exploitatie van een bestaande organisatie.
- i.
vrijwilligersorganisatie: een met naam en adres genoemd, formeel of informeel georganiseerd verband van verschillende mensen dat met enige regelmaat bijeenkomt en/of activiteiten organiseert in het algemeen belang. Waarbij alle inkomsten worden ingezet ten gunste van de doelstelling van de organisatie en waarbij de uitvoering van het primaire proces door vrijwilligers wordt gedaan en er geen verband bestaat tussen de verrichte werkzaamheden en de verdiensten van de vrijwilligers.
Artikel 2 Grondslag
De subsidieregel vindt zijn grondslag in artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Venlo (hierna: AsV).
Artikel 3 Subsidiabele activiteiten en doelstellingen
- 1.
Jeugdorganisaties spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren in Venlo. Ze bieden een veilige en stimulerende omgeving, waar jeugdigen sociale vaardigheden ontwikkelen en plezier beleven. Iedere jeugdige tussen de 0 en 23 jaar moet ongeacht financiële situatie, afkomst of beperkingen laagdrempelig kunnen deelnemen aan een jeugdorganisatie.
-
Het ontstaan, bestaan en voortzetten van jeugdorganisaties is essentieel voor Venlo. Door het verlagen van financiële drempels een divers aanbod te creëren, dragen we bij aan een sterke, betrokken en actieve jeugdgemeenschap. Deze subsidieregel heeft als doel om stichtingen en verenigingen te stimuleren om activiteiten voor jeugdigen voort te zetten en/of te ontwikkelen, om hen te laten participeren in de samenleving. Inclusiviteit en gelijkwaardigheid zijn hierbij van groot belang. De diversiteit binnen de samenleving moet terug te zien zijn in het aanbod van de activiteiten.
-
Activiteiten zijn gericht op het bevorderen van participatie in de wijk, het dorp of de stad. Er wordt een veilige plek geboden, waar de aanwezige verantwoordelijken enige vorm van ondersteuning kunnen bieden bij problemen en/of de juiste weg naar eventuele hulpverlening kunnen wijzen.
-
De activiteiten moeten aantrekkelijk en vernieuwend blijven, zodat de jeugd betrokken en gemotiveerd blijft. Creativiteit ten opzichte van een duurzaam bestaan in de toekomst wordt zeer gewaardeerd.
-
Om gezamenlijk tot een dekkend netwerk van activiteiten voor jeugdigen te komen, wordt samenwerking met andere verenigingen of het voorliggend veld gestimuleerd en waar nodig en mogelijk ondersteund.
-
Verenigingen en stichtingen die bewust en georganiseerd werken aan bovenstaande doelen, kunnen rekenen op ondersteuning middels een subsidie. Het is daarbij van belang met de subsidieregel aan te sluiten bij de draaglast en draagkracht van de vrijwilligers van deze verenigingen en stichtingen. Vrijwilligers spelen een essentiële rol in het bedenken en uitvoeren van de activiteiten. Zij vormen het fundament van de jeugdorganisaties, wat bijdraagt aan een veilige omgeving. De vrijwilligers begeleiden de jeugdige in hun ontwikkeling.
- 2.
Om de subsidie gericht in te zetten, worden de enkele kosten niet vergoed. De niet subsidiabele kosten betreffen:
- a.
Kosten voor activiteiten gericht op cultuur en kinderfeesten;
- b.
Kosten voor overige activiteiten, niet zijnde activiteiten gericht op jeugdigen tussen 0-23 jaar;
- c.
Kosten voor activiteiten die de gemeente Venlo reeds op andere wijze financiert;
- d.
Aankleding en inrichting, zoals meubels, decoratie of technische installaties;
- e.
Personeelskosten, inclusief vergoedingen voor vaste medewerkers en structurele honoraria;
- f.
Structurele vergoeding voor vrijwilligers;
- g.
Persoonlijke reiskosten, zoals woon-werkverkeer of vergoeding voor individueel transport;
- h.
Jubilea.
- a.
Artikel 4 Doelgroep subsidie
De subsidie is bestemd voor vrijwilligersorganisaties die in georganiseerd verband regelmatig activiteiten organiseren voor jeugdigen tot 23 jaar passend binnen het geschetste beleidskader (artikel 3), en waar mogelijk samenwerken met andere vrijwilligers- en /of welzijnsorganisaties uit de wijk of gemeente.
De subsidie kan worden verleend aan organisaties die in gemeente Venlo:
- a.
Scoutingactiviteiten aanbieden;
- b.
Speeltuinen exploiteren;
- c.
Kindervakantiewerk aanbieden;
- d.
Structureel activiteiten aanbieden aan jeugd en/of jongeren 0-23 jaar, niet zijnde een organisatie behorende bij 4a t/m 4c of sport/culturele verenigingen.
Artikel 5 Voorwaarden/verplichtingen
Om in aanmerking te komen voor een subsidie voldoet de organisatie aan de volgende voorwaarden:
- a.
De organisatie is gevestigd in de gemeente Venlo;
- b.
De activiteiten voldoen aan één of meer van de geformuleerde doelstellingen als beschreven in artikel 3 van deze subsidieregel;
- c.
De activiteiten zijn toegankelijk en/of het lidmaatschap is mogelijk voor alle jeugdigen van Venlo, ongeacht afkomst, religie of geaardheid;
- d.
Een organisatie moet minimaal 25 unieke deelnemers tot 23 jaar hebben die aan de activiteiten deelnemen;
- e.
Deelnemers betalen een eigen bijdrage en/of lidmaatschapsgeld;
- f.
De activiteiten worden door vrijwilligers uitgevoerd;
- g.
De organisatie beschikt over een protocol ten aanzien van veiligheid, voorkomen van kindermisbruik en ongewenst gedrag;
- h.
Ten aanzien van de huisvestingskosten moet er sprake zijn van een in maatschappelijk verkeer gangbare huursom of gangbare huisvestingslasten. Deze moeten direct gerelateerd zijn aan de activiteiten van de organisatie.
Artikel 6 Subsidiesoort
Het betreft een structurele subsidie, die per (boek)jaar of voor vier jaren wordt verstrekt. Dit om een bijdrage te leveren aan activiteiten met een voortdurend karakter of jaarlijks terugkerende activiteiten. Als we het hebben over vier jaar dan spreken we van meerjarensubsidie.
Artikel 7 Aanvraagprocedure
De aanvraag wordt ingediend aan de hand van een vastgesteld online aanvraagformulier. De volgende zaken dienen apart te worden meegezonden:
- a.
Vastgestelde sluitende begroting van het kalenderjaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Vraagt u voor vier jaar aan, dan stuurt u een begroting voor vier jaar mee;
- b.
Activiteitenplan dat inzicht geeft in de jaarplanning voor het betreffende subsidiejaar, inclusief toelichting. Vraagt u voor vier jaar aan, dan stuurt u een activiteitenplan voor vier jaar mee.
Artikel 8 Meerjarensubsidie
- 1.
Aanvragers die jaar op jaar nagenoeg dezelfde activiteiten uitvoeren voor ongeveer hetzelfde bedrag komen in aanmerking voor meerjarensubsidie. De aanvrager vraagt een bedrag aan voor vier jaar. Het bedrag kan per jaar verschillen, mits dit wordt toegelicht in de meegezonden begroting en activiteitenplan.
- 2.
De subsidieaanvraag is leidend. De vereniging of stichting is zelf verantwoordelijk voor het indexeren van het aangevraagde bedrag.
- 3.
Jaarlijks kan het bedrag naar beneden worden bijgesteld, indien het totaal van de aangevraagde bedragen het subsidieplafond overschrijdt (zie artikel 10). Het verleende bedrag op basis van alle aangevraagde subsidies, wordt jaarlijks gecommuniceerd in de beschikking.
- 4.
De subsidie wordt vastgesteld in het jaar volgend op het laatste boekjaar waarop de subsidie betrekking heeft.
- 5.
Het maximumbedrag voor het toekennen van een meerjarensubsidie is € 25.000 per jaar. Bij het aanvragen van een meerjarensubsidie wordt gekeken naar aanvragen in het verleden.
- 6.
De subsidie wordt dan voor vier jaar verleend. Dit is het dan ook het maximale bedrag wat de aanvrager kan ontvangen. Vinden er dusdanig grote veranderingen plaats, waardoor het verleende subsidiebedrag niet meer toereikend is, kan er een tussentijdse herziening worden aangevraagd. De herziening kan worden aangevraagd bij:
- a.
een toename of afname van 15% van het aantal leden/deelnemers;
- b.
een toename van 20% van het aantal structurele activiteiten ten opzichte van het ingediende jaarplan.
- a.
Artikel 9 Berekeningswijze van de subsidie
- 1.
De eigen inkomsten van de organisatie dekken minimaal 40% van de jaarlijkse voor jeugdactiviteiten relevante uitgaven.
- 2.
De gemeentelijke subsidie bedraagt maximaal 60% van de jaarlijkse voor jeugdactiviteiten relevante uitgaven.
Artikel 10 Subsidieplafond
1. Bij overschrijding van het subsidieplafond wordt het beschikbare budget naar evenredigheid verdeeld over de ingediende ontvankelijke aanvragen. Dit geldt ook voor reeds toegekende meerjarensubsidies. Meerjarig verleende bedragen worden herberekend op basis van het vastgestelde subsidieplafond en gecommuniceerd.
Artikel 11 Wijze van uitbetaling of bevoorschotting
Subsidies worden in één keer betaald en wel voor 1 februari van het betreffende subsidiejaar.
Artikel 12 Subsidievaststelling
- 1.
Voor een aanvraag tot vaststelling gelden de voorwaarden van de AsV.
- 2.
Voor meerjarensubsidies van meer dan € 15.000 per jaar overlegt de aanvrager op 1 mei van het jaar volgend op het tweede subsidiejaar een tussentijdse verantwoording bestaande uit:
- a.
een inhoudelijk verslag waaruit blijkt in hoeverre de gesubsidieerde activiteiten zijn verricht en aan de verplichtingen is voldaan;
- b.
een overzicht van de gesubsidieerde activiteiten en de hieraan verbonden uitgaven en inkomsten (financieel verslag of jaarrekening).
- a.
Artikel 13 Slotbepaling inhoudende inwerkingtreding regel, intrekken oude regel en citeertitel
- 1.
Deze subsidieregel treedt in werking op 1 juli 2025.
- 2.
Op dat tijdstip wordt ingetrokken de Subsidieregel Jeugdactiviteiten 2022.
- 3.
Deze subsidieregel wordt aangehaald als: Subsidieregel Jeugdactiviteiten.
Ondertekening
Venlo, 24 juni 2025
Burgemeester en wethouders van Venlo
de secretaris, de burgemeester
Twan Beurskens, Antoin Scholten
Toelichting
Artikel 3:
Er kan subsidie worden aangevraagd voor activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling, ontspanning en betrokkenheid van jeugd en jongeren. Voorbeelden hiervan zijn:
- a.
Organisatie van jeugdactiviteiten: o.a. sportdagen, creatieve workshops, cultuur- en muziekprojecten;
- b.
Kosten die betrekking hebben op activiteiten met jeugdigen tussen 0-23 jaar, waaronder ook de reiskosten die gemaakt worden voor een activiteit;
- c.
Educatieve en maatschappelijke projecten gericht op jeugdparticipatie, sociale samenhang of talentontwikkeling;
- d.
Materiaal en middelen die direct nodig zijn voor de uitvoering van de jeugdactiviteiten;
- e.
Trainingen en cursussen voor vrijwilligers, mits deze direct bijdragen aan de organisatie of verbetering van jeugdactiviteiten;
- f.
Huisvestingskosten, zoals huur, energiekosten, verzekeringen, verduurzaming e.d.;
- g.
Klein onderhoud/kluswerkzaamheden, zoals schilderwerk of verbouwingen;
- h.
Bankkosten;
- i.
Waardering vrijwilligers zoals een presentje of bijeenkomst.
Niet subsidiabel:
Punt d: Het vernieuwen en vervangen van meubilair wordt niet vergoed uit de subsidie. Hiervoor wordt geadviseerd om inkomsten te gebruiken die de organisatie zelf verwerft, mogelijk via fondsen.
Punt f: Zoals beschreven in de toelichting, artikel 3, punt i is het toegestaan om de subsidie in te zetten voor een waardering voor de vrijwilligers zoals een presentje of een bijeenkomst, maar niet voor het uitkeren van een maandelijkse vergoeding.
Punt g: Reiskosten die de vrijwilligers maken om op locatie van de vereniging of stichting te komen vergoeden we niet. Reiskosten ten aanzien van een activiteit – bijvoorbeeld een kamp - wel.
Artikel 5:
Punt d: Onder ‘unieke deelnemers’ wordt verstaan:
- a.
Leden die contributie betalen
- b.
Deelnemers die een eigen bijdrage betalen
Artikel 7:
Wanneer het voor een organisatie lastig is om in te schatten wat de kosten zullen zijn voor de volgende vier jaren, wordt geadviseerd om een aanvraag voor één jaar te doen in plaats van een aanvraag voor een meerjarensubsidie.
Artikel 8:
Punt b: De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor het indexeren voor het aangevraagde bedrag. Er wordt geadviseerd om het (verwachte) inflatiecijfer op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), De Nederlandse Bank (DNB) of Centraal Planbureau (CPB) te raadplegen om een reële inschatting te kunnen maken.
Punt f: Het aanvragen van een tussentijdse herziening is geen garantie tot een verhoging van het toegekende bedrag: de herziening dient opnieuw door het college worden vastgesteld en de kans bestaat dat het subsidieplafond bereikt is, waardoor geen hoger subsidiebedrag kan worden verleend.
Artikel 10:
De aanvrager is verantwoordelijk voor het genereren van minimaal 40% van de inkomsten die nodig zijn voor het uitvoeren van jeugdactiviteiten. De gemeentelijke subsidie beslaat maximaal 60% van het bedrag wat nodig is voor het uitvoeren van jeugdactiviteiten. Hierbij gelden de uitsluitingscriteria zoals beschreven in artikel 3.
Artikel 12:
In onderstaand overzicht is te zien wanneer een meerjarensubsidie mogelijk is en welke wijze van verantwoorden en vaststellen hierbij hoort.
|
< € 5.000 |
€ 5.000 - € 15.000 |
€ 15.000 - € 25.000 |
> € 25.000 |
Meerjaren subsidie mogelijk |
Ja |
Ja |
Ja |
Nee |
Verantwoording en vaststelling |
Aanvragen is direct vaststelling, geen aparte verantwoording nodig |
Aan het einde van de subsidietermijn |
Vindt tweemaal plaats: Na twee jaar en aan het einde van de subsidietermijn |
Vaststelling vindt ieder jaar plaats |
Artikel 13
Punt e.2: Indien de organisatie meerdere subsidies ontvangt en/of meerdere activiteiten uitvoert dan enkel jeugdactiviteiten, dient de verantwoording te bestaan uit een financieel verslag over de uitgevoerde jeugdactiviteiten.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl