Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741497
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741497/1
Mandaatbesluit gemeente Noordenveld 2022
Geldend van 03-07-2025 t/m heden
Intitulé
Mandaatbesluit gemeente Noordenveld 2022Aanvulling 2025.06.24
WAT?
Mandaat
Mandaat is de bevoegdheid om namens het bestuursorgaan een besluit te mogen nemen. Bij mandaat gaat het om het mogen nemen van besluiten in de zin van artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht (verder: Awb). In dit artikel wordt onder een besluit verstaan een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan die een publiekrechtelijke rechtshandeling inhoudt.
Mandaat wordt, in het algemeen, verleend aan een ondergeschikte en moet worden uitgevoerd in naam en onder verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan die de bevoegdheid heeft gemandateerd. Dat kan het college van burgemeester en wethouders zijn of de burgemeester.
Het bestuursorgaan blijft altijd bevoegd om in een concreet geval een gemandateerde bevoegdheid zelf uit te oefenen.
Volmacht
Bij het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen namens de gemeente wordt gesproken van een volmacht.
Machtiging
Bij het verrichten van feitelijke handelingen namens de gemeente die geen publiekrechtelijk besluit en ook geen privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, is sprake van een machtiging.
Dit mandaatbesluit geldt ook voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen op grond van een volmacht en het verrichten van feitelijke handelingen op grond van een machtiging. Ook voor andere besluiten dan bedoeld in artikel 1:3 Awb geldt dit mandaatbesluit.
WAAROM?
De bedoeling van mandaat is dat besluiten zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen worden genomen. Het gaat dan om:
- •
beslissingen met een routinematig karakter, dat wil zeggen, besluiten die vaak en veel voorkomen en waarbij geen of nauwelijks bestuurlijk gevoelige zaken aan de orde zijn;
- •
gebonden beschikkingen, dat wil zeggen besluiten die binnen een vastgesteld beleidskader (wet, beleidsnota of plan) moeten worden genomen.
WELKE?
In dit mandaatbesluit en de daarbij horende mandatenlijst is aangegeven welke beslissingen namens het bestuursorgaan mogen worden genomen en binnen welke kaders dat moet gebeuren.
De mandatenlijst bevat een ruime omschrijving van de gemandateerde bevoegdheden:
‘Alle besluiten, voorbereidings- en uitvoeringshandelingen, alsmede de handhaving in het kader van de Wet (...) en de uitvoeringsregelingen daarvan voor zover opgedragen aan het college of de burgemeester’.
Daaronder vallen zowel de verlening als de weigering van het (aangevraagde) besluit, maar ook de besluitvorming in het kader van de voorbereiding en de uitvoering daarvan. Ook de besluitvorming in het kader van de handhaving van het betreffende besluit valt daaronder.
OMVANG MANDAAT
Uitgangspunt is dat de uitvoering van de dagelijkse taak in algemene zin wordt overgedragen.
Wanneer het college of de burgemeester mandaat verleent ten aanzien van de uitvoering van een bevoegdheid, moet deze opgevat worden in de ruimste zin van het woord, voor zover dit niet in strijd is met enige wettelijke of gemeentelijke bepaling.
Naast het nemen van besluiten wordt hieronder in ieder geval verstaan:
- •
de ondertekening van de in mandaat genomen besluiten;
- •
het nemen van alle voorbereidingsbesluiten en het verrichten van alle voorbereidingshandelingen;
- •
het uitreiken van een bewijs van ontvangst n.a.v. aanvragen e.d.;
- •
het vaststellen van formulieren voor het indienen van aanvragen e.d.;
- •
het verdagen en/of uitstellen;
- •
het verzoeken om aanvullende informatie of gegevens;
- •
het doorzenden van geschriften tot behandeling waarvan kennelijk een ander bestuursorgaan bevoegd is;
- •
het voeren van correspondentie, die direct te maken heeft met de opgedragen taken;
- •
het stellen van nadere voorwaarden;
- •
het toekennen van bedragen in termijnen;
- •
het afleggen van verantwoording aan het Rijk;
- •
het bekend maken van besluiten/beschikkingen;
- •
de aanwijzing van toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren (voor zover die bevoegdheid bij het college of de burgemeester ligt);
- •
het vertegenwoordigen van de gemeente of haar bestuursorganen in privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke procedures, met inbegrip van bezwaar- en administratieve beroepsprocedures;
- •
het doen van aangifte bij de politie;
- •
en alle andere besluiten die genomen moeten worden en alle andere handelingen die verricht moeten worden binnen het kader van de uitvoering van de verleende bevoegdheid.
Het besluit om subsidie aan te vragen valt zelf niet onder dit mandaatbesluit. In verband met de diverse voorwaarden die aan het verlenen van subsidie worden verbonden (b.v. de voorwaarde dat de gemeente zelf ook financieel bijdraagt) is een besluit van het bestuursorgaan vereist. Verder betreft een besluit om een subsidie aan te vragen geen routinematige handeling, maar een incidentele handeling. Als het bestuursorgaan heeft besloten om subsidie aan te vragen valt de uitvoering van dat besluit (dus b.v. het feitelijk aanvragen van de subsidie) wel onder het mandaat.
Onder uitvoeringsregelingen worden verstaan: andere formele wetten, invoeringswetten, Algemene Maatregelen van Bestuur, ministeriële regelingen, provinciale en gemeentelijke verordeningen (raad) en regelingen (college), de omgevingsvisie, actieplannen en overige programma's, het omgevingsplan, reglementen, beleidsregels, circulaires, richtlijnen, aanwijzingen en overige vormen van regelgeving hoe ook genaamd.
Als een bestaande wettelijke regeling in de mandatenlijst wordt gewijzigd of vervangen door een nieuwe wettelijke regeling dan geldt het mandaat ook voor de corresponderende bevoegdheden in de nieuwe wettelijke regeling (b.v. de vervanging van de Wob door de Woo).
Als in het kader van de aangegeven bevoegdheden besluiten op basis van de Algemene wet bestuursrecht moeten worden genomen vallen deze besluiten ook onder het verstrekte mandaat. Deze bevoegdheden zijn ook opgenomen in de mandatenlijst.
Voorwaarden
De algemene beperkingen van de gemandateerde bevoegdheid zijn niet opgenomen in de mandatenlijst maar in de hierna opgenomen ‘Algemene voorwaarden voor het uitoefenen van het mandaat’. In de mandatenlijst kunnen bijzondere voorwaarden worden opgenomen waaraan de gemandateerde moet voldoen. Ook wordt aangegeven of de gemandateerde ondermandaat mag verstrekken of niet.
In de mandatenlijst kunnen ook besluiten worden uitgezonderd van mandaat. Deze besluiten dienen dan te allen tijde door het college of de burgemeester te worden genomen.
ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR HET UITOEFENEN VAN HET MANDAAT
- 1.
De bevoegdheid waarop de beslissing is gebaseerd moet opgenomen zijn in de bij dit mandaatbesluit horende mandatenlijst.
- 2.
De beslissing moet gebaseerd zijn op een wettelijke regeling, een plan en/of schriftelijk vastgelegd beleid of richtlijnen van de burgemeester, het college of de gemeenteraad. De beslissing moet vallen binnen de kaders van deze wettelijke regeling, dit plan en/of dit schriftelijk vastgelegd beleid of deze richtlijnen.
- 3.
De in mandaat genomen besluiten mogen geen afwijking van het bestaande beleid of de bestaande richtlijnen tot gevolg hebben.
- 4.
Een besluit moet aan het bestuursorgaan worden voorgelegd als bestuurlijk is aangegeven dat een wijziging, aanvulling of afwijking van het tot dan gevoerde beleid of de bestaande richtlijnen gewenst is.
- 5.
Een besluit moet aan het bestuursorgaan worden voorgelegd indien het voornemen bestaat om tot aanvulling of afwijking van het tot dan gevoerde beleid of de bestaande richtlijnen over te gaan.
- 6.
Een besluit moet aan het bestuursorgaan worden voorgelegd als de vereiste (interne en/of externe) adviezen niet op elkaar aansluiten.
- 7.
Besluiten waarvoor geen financiële dekking aanwezig is, kunnen niet in mandaat worden afgedaan.
- 8.
Een besluit moet aan het bestuursorgaan worden voorgelegd als het voornemen of het ontwerpbesluit ter visie heeft gelegen en daartegen zienswijzen in de zin van artikel 3:15 of artikel 4:9 van de Awb kenbaar zijn gemaakt.
- 9.
Een besluit moet aan het bestuursorgaan worden voorgelegd wanneer de portefeuillehouder, de algemeen directeur/secretaris, de afdelingsmanager, de teamleider of de concerncontroller dat heeft aangegeven.
- 10.
Bij twijfel omtrent de reikwijdte/toepassing van het mandaatbesluit dient de beslissing aan het bevoegde bestuursorgaan te worden voorgelegd.
- 11.
Als het bestuursorgaan zelf gebruik heeft gemaakt van een gemandateerde bevoegdheid, vindt de ondertekening van het betreffende besluit eveneens door het bestuursorgaan zelf plaats.
Als ter uitvoering van het besluit van het bestuursorgaan andere besluiten moeten worden genomen vallen deze wel onder deze mandaatregeling.
Het niet voldoen aan de hiervoor genoemde algemene voorwaarden van deze bepalingen leidt niet tot een onbevoegd genomen besluit.
WIE IS GEMANDATEERD?
De bevoegdheid tot het nemen van een besluit wordt opgedragen aan de ambtelijke organisatie. Het mandaat is doorgaans gekoppeld aan een functie. Het mandaat wordt uitgeoefend door de persoon die deze functie uitoefent. Met het oog op het voorgaande wordt in de mandatenlijst gesproken van “functioneel afdelingsmanager” en “functioneel teamleider”. Het kan in een concrete situatie voorkomen dat er sprake is van meer dan één functioneel afdelingsmanager of teamleider. In dat geval kunnen alle functioneel afdelingsmanagers en teamleiders de gemandateerde bevoegdheid uitoefenen. Als er geen functioneel teamleider is wordt de bevoegdheid uitgeoefend door de functioneel afdelingsmanager.
Ingeval van afwezigheid van de functionarissen aan wie bij of krachtens dit besluit bevoegdheden zijn toegekend worden deze bevoegdheden uitgeoefend door degenen die als hun plaatsvervangers zijn aangewezen op grond van het geldende organisatiebesluit.
Als bij toekomstige wijzigingen van het organisatiebesluit de functiebenamingen “afdelingsmanager” en “teamleider” worden aangepast geldt het bepaalde in dit mandaatbesluit ook voor de nieuwe of vervangende functiebenamingen.
ONDERTEKENINGSMANDAAT
Het mandaat omvat ook de ondertekening van de in mandaat genomen besluiten, voor zover hierna niet uitgezonderd.
Wanneer gebruik gemaakt wordt van het mandaat wordt op deze wijze ondertekend:
Namens het college:
namens burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld,
(ondertekening)
(voornaam en achternaam afdelingsmanager of teamleider),
(functie, naam afdeling)
Namens de burgemeester:
namens de burgemeester van de gemeente Noordenveld,
(ondertekening)
(voornaam en achternaam afdelingsmanager of teamleider),
(functie, naam afdeling)
ONDERMANDAAT
Als dit in de mandatenlijst die bij dit mandaatbesluit hoort is aangegeven is de gemandateerde bevoegd om medewerkers binnen zijn afdeling/team aan te wijzen tot het (gedeeltelijk) uitoefenen van de bij dit besluit verleende mandaten.
Deze ondermandaten dienen onder dezelfde algemene voorwaarden te worden uitgeoefend als de mandaten. Aan het ondermandaat kunnen bijzondere voorwaarden worden verbonden. Het verlenen van ondermandaat dient schriftelijk plaats te vinden.
ONDERTEKENING ONDERMANDAAT
Wanneer gebruik gemaakt wordt van het ondermandaat wordt op deze wijze ondertekend:
Namens het college:
namens burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld,
(ondertekening)
(voornaam en achternaam medewerker),
(functie medewerker)
Namens de burgemeester:
namens de burgemeester van de gemeente Noordenveld,
(ondertekening)
(voornaam en achternaam medewerker),
(functie medewerker)
GEEN ONDERTEKENING IN MANDAAT
De gemandateerde maakt geen gebruik van de bevoegdheid tot ondertekening van de in mandaat genomen besluiten als:
- 1.
de wens daartoe door of namens het bestuursorgaan kenbaar is gemaakt of het besluit door het bestuursorgaan zelf is genomen;
- 2.
het formele correspondentie van het college of de burgemeester betreft aan de gemeenteraad, tenzij het een spoedshalve toezending van vergaderstukken of stukken van algemene informatieve aard betreft;
- 3.
het stukken betreft waarvan ondertekening uit een oogpunt van representatie van de gemeente gewenst is.
In een geval als hiervoor genoemd tekent het bestuursorgaan zelf.
DIGITAAL ONDERTEKENEN
Tot de bevoegdheid tot het ondertekenen behoort ook de bevoegdheid tot het digitaal ondertekenen van stukken.
AANGIFTE DOEN
Ten behoeve van het (digitaal) doen van aangifte van diefstal, beschadiging, vandalisme en dergelijke van gemeentelijke eigendommen en van zaken in gemeentelijk beheer en het doen van een verzoek om voeging in een daarop volgende strafzaak zijn de functioneel afdelingsmanager, de functioneel teamleider en de medewerker verzekeringen gemandateerd om de gemeente, haar bestuursorganen en de algemeen directeur-secretaris te vertegenwoordigen. De functioneel afdelingsmanager en de functioneel teamleider mogen deze bevoegdheid ondermandateren.
VERTEGENWOORDIGING IN PROCEDURES
Ten behoeve van de vertegenwoordiging van de gemeente of haar bestuursorganen in privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke procedures, met inbegrip van bezwaar- en administratieve beroepsprocedures, zijn de functioneel afdelingsmanager en de functioneel teamleider gemandateerd om de gemeente of haar bestuursorganen te vertegenwoordigen. De functioneel afdelingsmanager en de functioneel teamleider mogen deze bevoegdheid ondermandateren en/of algemene en incidentele machtigingen verstrekken.
BESLUIT OP BEZWAAR
Als de bezwaarschriftencommissie adviseert het bezwaar tegen een in mandaat genomen besluit niet-ontvankelijk of ongegrond te verklaren, is steeds de bovenliggende hiërarchische laag bevoegd om het besluit op bezwaar te nemen. Dat betekent: de algemeen directeur-secretaris daar waar de afdelingsmanager het besluit in mandaat heeft genomen, de afdelingsmanager daar waar de teamleider het besluit in mandaat heeft genomen en de teamleider waar de medewerker een besluit in ondermandaat heeft genomen.
Het besluit op een ingediend bezwaarschrift wordt voor het overige genomen door het terzake bevoegde bestuursorgaan.
Voor het Team Administratie & Ondersteuning van de afdeling Publiekszaken geldt in afwijking van het voorgaande dat ook als de bezwaarschriftencommissie adviseert het bezwaar tegen een in mandaat genomen besluit (deels) gegrond te verklaren steeds de bovenliggende hiërarchische laag bevoegd om het besluit op bezwaar te nemen. Bij het afwijken van het advies van de bezwaarschriftencommissie (contrair gaan) beslist het ter zake bevoegde bestuursorgaan.
BUDGETHOUDERSREGELING EN MANDATEN
In de Budgethoudersregeling is bepaald dat budgethouders via de hen toegekende budgetten gemandateerd zijn tot het aangaan van overeenkomsten tot levering van goederen, aanneming van werk en/of verlening van diensten. Er worden hoofdbudgethouders, budgethouders en deelbudgethouders aangewezen. Middels de autorisatietabel in het financiële systeem is inzichtelijk wie bevoegd zijn.
TREASURYSTATUUT EN MANDATEN
In het Treasurystatuut zijn de bevoegdheden met betrekking tot treasury-activiteiten vastgelegd. Daarom zijn deze niet opgenomen in de mandatenlijst.
PRIVAATRECHTELIJKE RECHTSHANDELINGEN
Indien ter uitvoering van een gemandateerde publiekrechtelijke bevoegdheid privaatrechtelijke rechtshandelingen moeten worden verricht, dan omvat het afgegeven mandaat tevens de bevoegdheid de vereiste privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten.
Ten behoeve van de voortvarende notariële afdoening van privaatrechtelijke rechtshandelingen waarbij de gemeente (in)direct partij is of anderszins betrokken is heeft de burgemeester volmacht verleend aan de medewerkers van de plaatselijke notariskantoren om namens hem de benodigde werkzaamheden te verrichten, waaronder het ondertekenen van de notariële akte(n), onder de voorwaarde dat vooraf door een van de daartoe aangewezen medewerkers van de gemeente Noordenveld de inhoud van de conceptakte voor-akkoord is verklaard. Deze bevoegdheid wordt door middel van dit besluit gemandateerd aan de functioneel afdelingsmanager en de functioneel teamleider. De functioneel afdelingsmanager en de functioneel teamleider mogen deze bevoegdheid ondermandateren en/of algemene en incidentele machtigingen verstrekken.
Mandaat Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD), GGD Drenthe, GGZ Drenthe, VNN en COSIS
Het mandaat aan deze organisaties betreft een mandaat aan niet-ondergeschikten als bedoeld in art. 10:4 Algemene wet bestuursrecht en is niet in dit mandaatbesluit geregeld maar in aparte mandaatbesluiten.
Ondertekening
Ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft,
Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet,
Burgemeester en wethouders van de Burgemeester van de
gemeente Noordenveld, gemeente Noordenveld,
Burgemeester, Directeur-Secretaris. Burgemeester.
Aldus vastgesteld op 24 juni 2025,
Datum bekendmaking 2 juli 2025,
Datum inwerkingtreding 3 juli 2025.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl