Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741218
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741218/1
Besluit van de burgemeester van de gemeente Wassenaar tot vaststelling van de Terrasregels Wassenaar Centrum 2025
Geldend van 01-07-2025 t/m heden
Intitulé
Besluit van de burgemeester van de gemeente Wassenaar tot vaststelling van de Terrasregels Wassenaar Centrum 2025De burgemeester van de gemeente Wassenaar,
gelet op artikel 2:27 lid 2 en 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening Wassenaar 2024 [bedoeld is de “Algemene plaatselijke verordening Wassenaar 2024”],
overwegende dat
- -
het college op 18 februari 2020 het Horeca Ontwikkelperspectief heeft vastgesteld;
- -
het Horeca Ontwikkelperspectief aansluit bij de herinrichting van het centrum vanaf januari 2024 conform het door de gemeenteraad op 13 oktober 2020 vastgestelde Inrichtingsplan Centrum Wassenaar;
- -
de terrasregels Wassenaar 2025 zich uitsluitend beperken tot het centrum, zoals dit op bijgaande plattegrondtekening staat aangegeven;
- -
de terrasregels Wassenaar Centrum 2025 standaard voorschriften voor terrassen bieden, die in de exploitatievergunning opgenomen worden;
- -
dat de terrasregels Wassenaar vastgesteld worden onder het voorbehoud van de vaststelling van de beleidsregel Terrassen Wassenaar 2025;
- -
de bevoegdheid tot het verlenen van een vergunning berust bij de burgemeester;
besluit de Terrasregels Wassenaar Centrum 2025 vast te stellen
Aanleiding
Het centrum van Wassenaar kent een beschermd dorpsgezicht. Binnen het centrum vindt men een historisch gegroeid en goed behouden samenhang tussen structuur en bebouwing. Enerzijds is er de gevarieerdheid van in typologie, ouderdom, detaillering, kleur – en materiaalgebruik, anderzijds is er de openbare weg;
In 2020 heeft een onderzoek plaatsgevonden naar het functioneren van de horeca in Wassenaar (Horeca Ontwikkelperspectief Wassenaar). Een belangrijke conclusie uit dit onderzoek is dat terrassen een bijdrage leveren aan een gastvrij Wassenaar en beeldbepalend zijn voor het straatbeeld in Wassenaar.
Met standaardvoorschriften worden heldere en eenduidige regels gegeven over de uitstraling, het gebruik en de locaties van terrassen.
HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN
Artikel 1. Begripsbepalingen
-
1. Delftse stoep: de strook die vanaf de gevelgrens door middel van natuursteen bestrating in het wegdek is aangegeven en een breedte heeft tussen 0,50 en 1,50 meter.
-
2. Exploitatievergunning: een vergunning voor het exploiteren van een horecaonderneming, al dan niet met terras.
-
3. Gedekte kleur: bescheiden, rustige kleur zoals grachtengroen, zwart, grijs, wit, beige en écru.
-
4. Horecabedrijf: een commercieel bedrijf dat logies en/of spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse verstrekt, zoals een hotel, pension, restaurant, snackbar, café, cafétaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis.
-
5. Molgoot: een gootconstructie die grenst aan de rijloper.
-
6. Rijloper: het gedeelte van de straat dat voldoende breed is voor minimaal een voertuig.
-
7. Stoepbord: uitklapbord (menubord) met reclame of een ander vorm van promotie, gestald in de openbare ruimte.
-
8. Terras: een buiten de besloten ruimte van de inrichting liggend deel van het horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.
- a.
Gevelterras: een terras dat zich uitsluitend binnen de eigen gevelgrenzen bevindt en direct aansluit aan de voorgevel (en in uitzonderlijke gevallen de zijgevel).
- b.
Pleinterras: een terras op een bijzondere locatie zoals een (tussen)plein. De terraslocatie ligt recht tegenover of ter hoogte van de gevel van de bijbehorende inrichting dan wel in de onmiddellijke nabijheid van die inrichting. Er is vanuit de inrichting voldoende zicht op de gang van zaken op het betreffende terras. Er is een zo kort mogelijke, directe en logische route voor bediening op het terras.
- c.
Straatterras: een terras op straat wat uitsluitend binnen de eigen gevelgrenzen ligt en een vrije doorloop langs de gevel of door het terras heeft. De doorloop wordt in voorkomende gevallen bepaald door de ter plaatse aanwezige markeringen in de bestrating (infrastructuur) en de vereiste ongehinderde doorgang.
- a.
-
9. Terrasmeubilair: attributen voor de inrichting van een terras, waaronder:
- a.
Stoelen, krukken, banken e.d.
- b.
Tafels, tonnen e.d.
- c.
Parasols.
- d.
Terrasafscherming (terrasschermen- en schotten, hekwerk, plantenbakken e.d.).
- e.
Afvalbakken en staande asbakken.
- f.
Stoepborden
- g.
Overig reclame- en displaymateriaal.
- a.
-
10. Terrasvergunning: een vergunning voor het exploiteren van een terras maakt onderdeel uit van de exploitatievergunning. Een uitzondering hierop zijn niet gewijzigde terrasvergunningen die voor 2019 zijn verstrekt.
-
11. Uitstalling: alles wat direct voor de gevel van een pand op de stoep wordt geplaatst om de aantrekkelijkheid van de winkel te verhogen en de directe omgeving van het winkelpand te verfraaien. Hieronder vallen goederen en/of stoffen, kledingrekken en dergelijke, losse reclame- of aanbiedingsborden, speelattributen, zitbankjes en decoratieve objecten (bijvoorbeeld bloembakken).
-
12. Uitstallingenstrook: de strook voor de gevel, waarop uitstallingen geplaatst mogen worden zoals beschreven in het op 08 juni 2021 vastgestelde ‘Nadere regels uitstallingen Wassenaar 2021 Winkelgebied’.
HOOFDSTUK 2 EXPLOITATIEVERGUNNING
Artikel 2. Algemene voorwaarden
-
1. Terrasmeubilair mag zich niet begeven buiten het in de terrasvergunning aangegeven gebied.
-
2. Het is niet toegestaan buitenverkooppunten, koel-/vriescombinaties en buitentapinstallaties te plaatsen op het terras.
-
3. De grond mag uitsluitend worden gebruikt ten behoeve van de exploitatie van een terras.
-
4. Het in gebruik geven van het terras aan derden is niet toegestaan, tenzij daarvoor door de gemeente vergunning is verleend.
-
5. Het terras mag niet worden geplaatst of moet worden verwijderd in geval van werkzaamheden van gemeentewege of ten behoeve van nutsvoorzieningen, het plaatsvinden van de markt, een evenement als bedoeld in artikel 2:24 van de APV op of in de directe nabijheid van de terraslocatie.
-
6. Het ten gehore (laten) brengen van muziek in welke vorm dan ook en/of het gebruik van een geluidsinstallatie op het terras is niet toegestaan.
-
7. De terraslocatie en omliggende omgeving moet gedurende de periode van exploitatie dagelijks na sluiting van de onderneming vrij te worden gemaakt van afval, achtergebleven stoffen of voorwerpen.
Artikel 3. Veiligheid
-
1. Een terras mag het verkeer niet hinderen of op welke andere manier de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Terrassen mogen het uitzicht op hoeken niet belemmeren.
-
2. In verband met een veilige en onbelemmerde doorgang van de hulpdiensten dient te allen tijde een vrije doorgang van minimaal 3,50 meter breed aanwezig te zijn.
-
3. Een terras moet te allen tijde 0,50 meter afstand houden tot het deel van de weg dat ook bestemd is voor fietsers en voertuigen.
-
4. Voor voetgangers en mindervaliden dient er op de stoep een vrije ruimte van minimaal 1,50 meter aanwezig te zijn, gemeten vanaf het uiterste punt van het terras ten opzichte van de molgoot van de rijloper. Horecabedrijven in de zone ‘Langstraat I’ hebben het recht slechts 0,90 meter vrij te laten voor voetgangers en mindervaliden. Het horecabedrijf behoudt dit recht totdat een nieuwe uitbater de terrasvergunning overneemt.
-
5. De doorgang van voetgangers en mindervaliden over de openbare weg is toegestaan, indien er sprake is van een snelheidsbegrenzing van maximaal 30 km per uur voor het verkeer over deze weg. Dit is nodig bij de terrassen van Langstraat acht en Langstraat tien.
-
6. De in- en uitgangen en nooduitgangen van panden grenzend aan de weg dienen te allen tijde vrijgehouden te worden. Hulpdiensten dienen hier direct gebruik van te kunnen maken.
-
7. De inrichting van het terras dient dusdanig te gebeuren dat personen altijd kunnen vluchten. Brandkranen dienen vrij toegankelijk te blijven en is het niet toegestaan terrasmeubilair te plaatsen binnen een straal van 1,00 meter.
Artikel 4. Aanvraag
-
1. Een exploitatievergunning – uitgezonderd voor situaties als bedoeld in artikel 5 – wordt voor onbepaalde tijd verleend waarbij de gemeente zich het recht voorbehoudt bij wijzigingen in toekomstig beleid de vergunning te wijzigen of de vergunning in te trekken.
-
2. De aanvragen voor een exploitatievergunning worden getoetst aan de voorwaarden van deze terrasregels. Een aanvraag voor een exploitatievergunning wordt via de gemeentesite ingediend op een digitaal aanvraagformulier.
-
3. Exploitatievergunningen zijn gebonden aan de persoon die eigenaar is van het horecabedrijf en ingeschreven staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
-
4. Bij de in lid 1 van dit artikel bedoelde aanvraag van een exploitatievergunning, die (mede) plaatsing of uitbreiding van een terras betreft, moeten de volgende gegevens en stukken worden overgelegd:
- a.
Een gedetailleerde maatvaste terrasplattegrond, schaal 1:100 of 1:50 voorzien van terrasmarkering, waarop in ieder geval de ligging van het terras ten opzichte van het horecabedrijf en direct naastgelegen panden en objecten in de openbare ruimte is weergegeven alsmede de plaatsing van tafels, stoelen, banken, terrasafscherming, bloembakken, hagen en parasols;
- b.
De wijze van opslag van het terrasmeubilair na gebruik, gedurende de periode dat het terras wordt geëxploiteerd.
- a.
Artikel 5. Seizoen en openingstijden
-
1. Alle terrassen behalve die op het Plein mogen het hele jaar rond tussen 08:00 en 23:00 worden geëxploiteerd.
-
2. De terrassen op het Plein mogen het hele jaar rond tussen 08:00 en 22:00 worden geëxploiteerd.
Artikel 6. Verdeling vergunningen pleinterrassen
De grootte van een pleinterras is afhankelijk van de voor terrassen beschikbare oppervlakte op een plein en het aantal horecaondernemingen die ter plaatse een terras willen voeren. Het is mogelijk dat gedurende de looptijd van een terrasvergunning een onderneming aan een plein verdwijnt of een nieuwe onderneming start.
Indien blijkt dat meerdere ondernemers een vergunning aanvragen voor een terras op het plein en partijen komen niet zelf tot een verdeling, dan weegt de gemeente de onderlinge belangen af en (her)verdeelt de beschikbare oppervlakte. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de oppervlakte van de horeca inrichting(en), de bestaande terrasgrootte en de breedte van de gevel.
HOOFDSTUK 3 SITUERING
Artikel 7. Algemene situering & afmeting
-
1. De breedte van het terras is maximaal gelijk aan de breedte van de gevel van de inrichting.
-
2. De terrassen zijn met koperen knopen in de bestrating gemarkeerd.
-
3. De diepte van het voorgevelterras in de Langstraat, Luifelbaan, Van Hogendorpstaat volgt de diepte van de uitstallingenstrook:
- i.
Indien er sprake is van een gevelterras wordt het terrasmeubilair direct tegen de gevel en binnen 1 meter van de gevel van de bijbehorende winkel/horecagelegenheid geplaatst tenzij anders aangegeven in artikel 8.
- ii.
Bij aanwezigheid van een Delftse stoep wordt het terrasmeubilair op die Delftse stoep geplaatst. Het terras volgt de diepte van de Delftse stoep tenzij anders aangegeven in artikel 8.
- iii.
Bij aanwezigheid van een markering van de uitstallingenstrook wordt het terrasmeubilair binnen de markering geplaatst.
- i.
-
4. Bezoekers van het terras dienen direct en onbelemmerd toegang tot het terras te kunnen verkrijgen, dus niet indirect via een privéruimte, voorraadruimte of keuken.
-
5. Vanuit het horecabedrijf, detailhandelsvestiging dient direct zicht te zijn op het terras, dus niet via een camera of anderszins.
-
6. Het terrasmeubilair bevindt zich altijd op het terras en niet buiten de vergunde afmeting.
-
7. Een terras mag het beheer en onderhoud van de weg niet belemmeren.
-
8. Horecabedrijven in de zone ‘Van Hogendorpstraat’ mogen geen gevelterras plaatsen. Horecabedrijven in deze zone mogen wel een straatterras plaatsen.
HOOFDSTUK 4 UITSTRALING
Wassenaar is een groene en unieke omgeving waarmee zorgvuldig dient te worden omgegaan. De gemeente Wassenaar besteedt dan ook veel aandacht aan de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte. De inrichting van terrassen is daar een onderdeel van.
Artikel 8. Terrasmeubilair
-
1. Terrasmeubilair dient direct op de straatstenen te staan, waarbij vlonders niet worden toegestaan.
-
2. Wanneer een terras op de openbare weg langer dan één week niet wordt gebruikt, dan dient al het meubilair en andere zaken van het terras volledig van de openbare weg te zijn verwijderd. Het bedrijf mag het meubilair weer terugplaatsen op de weg, wanneer het terras weer in gebruik wordt genomen.
-
3. Het bedrijf dient ervoor te zorgen dat het terras op de openbare weg geen beschadiging aan het straatwerk veroorzaakt; verontreinigingen van het straatwerk moeten onmiddellijk worden verwijderd met middelen, die het milieu zo min mogelijk belasten.
-
4. Knipperend en bewegend licht is niet toegestaan.
-
5. Terrasverwarmers zijn alleen toegestaan als deze onder de luifels zijn bevestigd of zijn geïntegreerd in de parasols of in tafels/stoelen.
-
6. Het is toegestaan om maximaal 1 stoepbord op het terras te plaatsen. In geval er sprake is van een hoekpand zijn twee borden toegestaan, op voorwaarde dat deze in beide straten worden geplaatst.
-
7. Na sluiting van het terras dienen parasols te worden ingeklapt en stoepborden en overig reclamemateriaal inpandig worden opgeslagen. Terrasmeubilair mag blijven staan op het terras indien het terras de volgende dag weer wordt gebruikt.
-
8. Verankering van terrasmeubilair in de ondergrond is niet toegestaan, uitgezonderd schermen en parasols waarvoor de gemeente een omgevingsvergunning heeft verleend. De verankering dient te bestaan uit afdopbare kokers in de grond, die niet boven straatniveau uitsteken. De terrasschermen zijn toegestaan op voorwaarde dat deze:
- a.
Op een gevel- of straatterras worden geplaatst.
- b.
Maximaal 1,5 meter hoog is en vanaf een hoogte vanaf 0,50 meter boven maaiveld transparant is uitgevoerd.
- c.
Haaks op de gevel worden geplaatst en niet parallel aan de molgoot.
- d.
Verplaatsbaar en verwijderbaar zijn.
- e.
Bij een gevelterras in de Langstraat, Luifelbaan, Van Hogendorpstaat een maximale diepte hebben van de uitstallingenstrook.
- a.
-
9. Eigen plantenbakken mogen geen afschermende werking hebben en dienen daarom zowel qua situering als qua vorm zicht te blijven geven op het terras. De plantenbak inclusief beplanting mag niet hoger zijn dan ca. 1,25 meter. Ook stoepborden mogen maximaal 1,25 meter hoog zijn en ze mogen niet bevestigd worden aan de gevel van monumentale panden, bomen, lantaarnpalen e.d. Deze mogen alleen worden geplaatst binnen de terrasgrenzen.
-
10. Parasols moeten uitneembaar zijn en mogen in uitgeklapte toestand de grenzen van het terras niet overschrijden.
-
11. Voor het plaatsen van vaste markiezen, (gevel)zonweringen, uitvalschermen en terrasverwarming is in sommige gevallen een omgevingsvergunning vereist op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Zonder vergunning mogen de objecten niet geplaatst worden.
Artikel 9. Beschermd dorpsgezicht.
-
1. Parasols dienen gedekt van kleur te zijn. Er mag één tint parasol per terras worden gebruikt, passend bij de luifel, zonnescherm of markies. Op de volant van de parasol is reclame toegestaan. Wanneer er geen volant is mag reclame worden gevoerd op de bovenzijde van de parasol tot maximaal 5% van elk segment.
-
2. Parasols mogen niet uitsteken buiten het terras en het doek mag niet van kunststof zijn.
-
3. Terrasverwarming is alleen toegestaan als deze onder de luifel is bevestigd of is geïntegreerd in de parasols of in de tafels/stoelen.
-
4. Terrasmeubilair moet voldoende doorzicht bieden en mag geen visueel afschermende werking hebben. Houten meubels en/ of meubels met ingetogen kleuren zijn toegestaan.
-
5. Stoepborden worden uitgevoerd in een gedekte kleur. Plastic of kunststof stoepborden zijn niet toegestaan.
-
6. Hulpmiddelen om verkoopwaar mee uit te stallen zoals tafels, manden, rekken etc. moeten van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Hulpmiddelen worden uitgevoerd in een gedekte tint.
-
7. Terrasmeubilair aangebracht na vaststelling van deze terrasregels moet in overeenstemming zijn met deze regels.
-
8. Voor terrasmeubilair aangebracht voorafgaand aan de vaststelling van deze terrasregels worden de volgende voorschriften gesteld:
- a.
Terrasafscherming, stoepborden, overig reclame- en displaymateriaal, afvalbakken, staande asbakken en parasols: worden geacht te voldoen aan de in de vergunning gestelde voorschriften per 1 september 2025.
- b.
Tafels, stoelen, krukken, banken en dergelijke: worden geacht te voldoen aan de in de vergunning gestelde voorschriften per 1 juli 2026 aan de regels te voldoen.
- a.
HOOFDSTUK 5 SLOTBEPALING
Artikel 10. Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Deze terrasregels treden in werking op een door het college van burgemeester en wethouders te bepalen dag.
-
2. Deze terrasregels worden aangehaald als: “Terrasregels Wassenaar Centrum 2025”.
-
3. Deze terrasregels worden vastgesteld onder voorbehoud van de vaststelling van de “Beleidsregel Terrassen Wassenaar 2025”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld op dinsdag 6 mei 2025,
drs. L.A. de Lange,
Burgemeester
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl