Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741170
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR741170/1
Beleidsregel deelfietsen en deelscooters gemeente Zwolle 2025
Geldend van 27-06-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregel deelfietsen en deelscooters gemeente Zwolle 2025Gemeente Zwolle, bekendmaking Beleidsregels deelfietsen en deelscooters gemeente Zwolle 2025.
Burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle,
Besluiten op 10 juni 2025
De beleidsregel deelfietsen en deelscooters gemeente Zwolle 2025 vast te stellen.
Hoofdstuk 1 algemene bepalingen
Artikel 1 definities
-
1. Voor de toepassing van deze beleidsregel wordt verstaan onder:
- a.
College: het college van burgemeester en wethouders van gemeente Zwolle.
- b.
Commerciële doeleinden: het bedrijfsmatig aanbieden van deelvoertuigen of diensten met winstoogmerk.
- c.
(Elektrische) Deelfiets: fietsen met een maximale lengte van 2 meter met of zonder trapondersteuning als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder ea, van de Wegenverkeerswet 1994, zijnde fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW en waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen. De deelfiets wordt herhaaldelijk voor korte duur (tijd) en tegen betaling in een netwerk wordt aangeboden door een commerciële aanbieder;
- d.
Deelscooter: snorfiets, als bedoeld in artikel 1 van het RVV 1990, zijnde een bromfiets die blijkens de gegevens in het kentekenregister is geconstrueerd voor een maximumsnelheid die niet meer bedraagt dan 25 km per uur en is voorzien van een elektromotor dan wel een bromfiets, als bedoeld in artikel 1 van de Wegenverkeerswet 1994, zijnde een motorrijtuig op twee wielen, met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, uitgerust met een elektromotor met een nominaal continu maximumvermogen van niet meer dan 4 kW. De deelscooter wordt herhaaldelijk voor korte duur (tijd) en tegen betaling in een netwerk wordt aangeboden door een commerciële aanbieder;
- e.
Deelvoertuig: voertuigen als bedoeld in artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV1990), die op een openbare plaats ter beschikking worden gesteld om, herhaald en opeenvolgend gezamenlijk gebruikt te worden, op grond van een overeenkomst tussen natuurlijke en rechtspersonen en/of één of meerdere aanbieder(s) al dan niet tegen betaling of anderszins met commerciële doeleinden. In de Beleidsregels deelfietsen en deelscooters gemeente Zwolle 2025 is dit een verzamelterm voor (elektrische) deelfiets en deelscooter.
- f.
Hub: Een plek in de openbare ruimte waar deelmobiliteit wordt aangeboden en waar voertuigen weer naar terug gebracht moeten worden. De plek kan zowel fysiek worden aangeduid als digitaal worden afgebakend.
- g.
Openbare plaats: Definitie conform artikel 1 van de Wet openbare manifestaties.
- h.
Verboden gebied: het gebied binnen welke grenzen het college heeft bepaald dat deelvoertuigen niet geparkeerd en niet aangeboden mogen worden. Het gebied is opgenomen op een dynamische kaart.
- i.
Vergunning: vergunning als bedoeld in artikel 5:3 van de Algemene Plaatselijke Verordening.
- j.
Vergunninghouder: degene aan wie op basis van zijn aanvraag vergunning is verleend.
- k.
Verordening: Algemene plaatselijke verordening Zwolle 2024 (APV).
- l.
Wachtlijst: Lijst van niet vergunde aanvragers voor een vergunning om deelvoertuigen op een openbare plaats aan te bieden.
- a.
Hoofdstuk 2 Aanvragen en weigeren vergunning
Artikel 2.1 Algemeen
-
1. Het is verboden zonder vergunning van het college op een openbare plaats deelvoertuigen bedrijfsmatig ter gebruik aan derden aan te bieden tegen betaling of anderszins met commerciële doeleinden.
-
2. Het college verleent uitsluitend vergunningen voor elektrische deelscooters en (elektrische) deelfiets.
-
3. Het college kan voor dezelfde periode een vergunning verlenen voor de volgende voertuigen:
- a.
1 vergunninghouder voor de uitgifte van elektrische deelscooters
- b.
1 vergunninghouder voor de uitgifte van (elektrische) deelfietsen;
- a.
-
4. Een vergunning wordt verstrekt voor een periode van 4 jaar en 7 maanden.
-
5. De vergunning is niet overdraagbaar.
-
6. Het college kan bij het tussentijds vrijkomen van de vergunning voor de resterende tijd van de vrijgekomen vergunning andere aanvragers, op basis van de volgorde op een wachtlijst, een vergunning verlenen. Mits de resterende tijd van de vrijgekomen vergunning langer is dan zes maanden. De wachtlijst vervalt bij een nieuwe openbare inschrijving.
-
7. De vergunninghouder heeft als hoofdactiviteit het aanbieden van (deel)mobiliteit. Dit moet blijken uit de statuten en het feitelijk handelen van de vergunninghouder.
-
8. Het servicegebied is het gehele daarvoor aangegeven gebied, zoals aangegeven in artikel 3.4 lid 4 en 5, van de gemeente Zwolle binnen de bebouwde kom. Het is vergunninghouder toegestaan om het servicegebied te vergroten buiten de bebouwde kom van Zwolle en tevens buiten de gemeentegrenzen. Mits andere gemeenten hier toestemming voor verlenen.
Artikel 2.2 Aanvraagvereisten (toelatingsvoorwaarden) en procedure
-
1. De aanvrager dient de vergunning aan te vragen onder overlegging van:
- a.
een uittreksel van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel of bij een gelijkwaardig register in een EU-lidstaat;
- b.
Kopie ID/paspoort en contactgegevens van de zaakvoerder(s), bestuurders(s) en/of vennoten;
- c.
Contactgegevens van minstens twee contactpersonen;
- d.
een implementatieplan;
- e.
een herverdelingsplan van de deelvoertuigen;
- f.
een onderhoudsplan;
- g.
een beschikbaarheidsplan;
- h.
een veiligheidsplan;
- i.
een dataplan;
- j.
een voorbeeld evaluatierapportage;
- k.
een klachtenplan.
- a.
-
2. In het implementatieplan moet in elk geval ingegaan worden op de visie van de aanbieder om deelmobiliteit te plaatsen in Zwolle.
-
3. Een herverdelingsplan biedt inzicht in hoe en in welke frequentie de aanvrager zijn deelvoertuigen zal (her)verdelen over de aangewezen gebieden binnen de gemeente waar de deelvoertuigen mogen worden aangeboden. Het gaat dan om het (her)verdelen van hinderlijk geparkeerde voertuigen alsmede een ingroeipad voor de introductie van de deelvoertuigen.
-
4. Een onderhoudsplan bevat in ieder geval de beschrijving van de processen van onderhoud van de deelvoertuigen.
-
5. Een beschikbaarheidsplan geeft in ieder geval inzicht in hoe de aanvrager het aanbod laat aansluiten op de (potentiële) vraag van de gebruiker en hoe de benuttingsratio van zijn deelvoertuigen wordt inricht en vastgesteld. Er mag onderscheid gemaakt worden tussen de winter en zomerperiode. Hierbij is artikel 3.2 van toepassing.
-
6. In het veiligheidsplan moet ingegaan worden op welke wijze de veiligheid van de gebruiker en andere verkeersdeelnemers te allen tijde wordt gewaarborgd.
-
7. In het dataplan moet ingegaan worden op hoe de aanbieder van deelmobiliteit betrouwbaar en veilig omgaat met de data en hoe deze de dienstverlening kan verbeteren en tegelijkertijd bijdraagt aan de ambities van de gemeente Zwolle.
-
8. In een voorbeeld “evaluatie rapportage” moet duidelijk gecommuniceerd worden over een aantal zaken over het gebruik en de ervaring van de deelmobiliteit.
-
9. In een klachtenplan moet duidelijk worden aangegeven hoe de vergunninghouder omgaat met klachten van inwoners.
-
10. De wijze van aanvragen is bijgevoegd in de procedureregels deelfietsen en deelscooters gemeente Zwolle 2025. De aanvraag is vergezeld van documenten die betrekking hebben op lid 1 a t/m k.
-
11. Indien een aanvraag voor een vergunning onvolledig is, stelt het college de aanvrager een termijn van twee weken om de aanvraag aan te vullen.
-
12. Aanvragen die niet voldoen aan de indieningsvereisten zoals genoemd in het eerste lid, worden buiten behandeling gesteld.
-
13. Per deelvoertuig categorie dient er een aparte aanvraag te worden ingediend.
Artikel 2.3 Procedurebepaling
-
1. Het college beslist binnen acht weken na de uiterste indieningstermijn van de aanvraag.
-
2. De beslissing kan eenmaal voor ten hoogste acht weken worden verdaagd.
-
3. Van het besluit in het tweede lid doet het college voor het verstrijken van de in het eerste lid genoemde termijn schriftelijk mededeling aan de aanvrager.
Artikel 2.4 Weigerings- en intrekkingsgronden
-
1. In aanvulling op de weigeringsgronden genoemd in artikel 2.2, lid 12 en artikel 5:3, tweede lid van de Algemene Plaatselijke Verordening, kan het college een vergunning weigeren of intrekken indien:
- a.
de aanvraag wordt ingediend voor andere categorieën of typen voertuigen dan bedoeld in artikel 3.2, eerste lid;
- b.
in strijd wordt gehandeld met de aanvraagvereisten.
- a.
-
2. Indien een aanvraag buiten het aanvraagtijdvak wordt ingediend, wordt deze niet in behandeling genomen.
Hoofdstuk 3 Vergunningsvoorwaarden
Artikel 3.1 Eisen aan deelvoertuigen
-
1. De deelvoertuigen waarvoor vergunning wordt gevraagd voldoen aan de bij of krachtens de Wegenverkeerswet 1994 gestelde voorwaarden.
-
2. De deelvoertuigen zijn visueel herkenbaar als deelvoertuig met een merkaanduiding van de aanbieder en een contactmogelijkheid.
-
3. Reclame-uitingen op deelvoertuigen mogen het functioneel gebruik van die voertuigen niet belemmeren.
-
4. De deelvoertuigen hebben een uniek ID en zijn op ieder moment te lokaliseren met een trackingsysteem.
-
5. De deelvoertuigen zijn nul-emissie voertuigen.
-
6. Deelvoertuigen in de openbare ruimte die niet meer als zodanig in gebruik zijn bij de vergunninghouder moeten zijn ontdaan van de visuele en virtuele kenmerken als deelvoertuig. Dit betreft in ieder geval de merkaanduiding, de identificatienummers, de contactgegevens en het trackingsysteem.
-
7. De voertuigen zijn met een app te openen zonder tussenkomst van de vergunninghouder.
Artikel 3.2 Aantallen en beschikbaarheid deelvoertuigen
-
1. Een vergunning wordt verleend voor de in onderstaande tabel genoemde aantallen deelvoertuigen per voertuigcategorie. Hierin is verschil tussen zomer en winter.
Voertuigcategorie
Aantal deelvoertuigen per vergunning
Winter
Zomer
(Elektrische) Deelfiets
150-300
150-350
Deelscooter (onder te verdelen in bromfietsen en/of snorfietsen)
150-300
150-350
-
2. De zomerperiode vangt aan op 1 april, de winterperiode op 1 oktober.
-
3. De vergunninghouder handelt overeenkomstig met het bij de aanvraag ingediende beschikbaarheidsplan, waarin is opgenomen hoe de vergunninghouder bij benutting rekening houdt met de behoefte van klanten.
-
4. De vergunninghouder kan in bijzondere omstandigheden na overleg met het college tijdelijk afwijken van het eerste lid.
-
5. De vergunninghouder stelt de deelvoertuigen dag en nacht beschikbaar aan gebruikers.
Artikel 3.3 Onderhoud en verwijdering defecte voertuigen
-
1. De vergunninghouder handelt in overeenstemming met het bij de aanvraag ingeleverde onderhoudsplan.
-
2. De vergunninghouder verwijdert defecte deelvoertuigen binnen de in de tabel aangegeven uur norm.
Voertuigcategorie (aan te vullen)
Maximaal duur verwijdering
(Elektrische) Deelfiets
12 uur
Deelscooter (te verdelen in bromfietsen en/of snorfietsen)
12 uur
Artikel 3.4 Parkeren van deelvoertuigen
-
1. De vergunninghouder wijst een gebruiker van een deelvoertuig voor aanvang van het gebruik op specifiek voor dat deelvoertuig in de gemeente geldende parkeerregels en parkeerinstructies, zoals bedoeld in lid 4 en lid 5.
-
2. De vergunninghouder is ten alle tijden verantwoordelijk voor het correct stallen van de deelvoertuigen (door haar klanten) en neemt de nodige maatregelen om hinderlijk of foutief geparkeerde deelvoertuigen correct te stallen of te verwijderen. De vergunninghouder corrigeert de gevaarlijk, hinderlijk of onjuist geparkeerde deelvoertuigen binnen de in het derde lid genoemde tabel aangegeven uur normen.
-
3. Tabel:
Voertuigcategorie
Gevaarlijk
Hinderlijk
Onjuist
Deelfiets
Onmiddellijk
12 uur
24 uur
Deelscooter
Onmiddellijk
12 uur
24 uur
In de tabel zijn 3 vormen van ‘verkeerd’ parkeren onderscheiden:
- •
Gevaarlijk parkeren: bijvoorbeeld een geparkeerde scooter op de openbare weg. Ook wanneer deelvoertuigen op blindengeleidestroken staan of wanneer de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel in het geding komt. Deze situatie vergt onmiddellijk optreden.
- •
Hinderlijk parkeren: bijvoorbeeld als een deelvoertuig geparkeerd is in een voetgangersgebied of op het trottoir en een obstructie vormt voor voetgangers.
- •
Onjuist maar niet gevaarlijk parkeren: bijvoorbeeld parkeren van deelvoertuigen buiten de aangewezen parkeerplekken of hubs.
- •
-
4. De bij deze beleidsregel behorende kaart van service- (o.a. hubs) en verbodengebieden is dynamisch en de actuele versie, zoals bekendgemaakt is op www.zwolle.nl/deelvoertuigen, is geldend. De service- en verbodsgebieden voor voertuigen zijn tevens te raadplegen middels het Dashboard Deelmobiliteit. Het college kan de service- en verbodsgebieden aanpassen gedurende looptijd van de vergunning indien de ontwikkelingen in de openbare ruimte en de ervaringen met het aanbod van de vergunninghouder daar aanleiding toe geven.
-
5. Indien geen hub is aangewezen binnen het servicegebied, mogen deelvoertuigen binnen de wet- en regelgeving in de openbare ruimte worden gestald (zgn. freefloating).
Artikel 3.5 Verwijdering deelvoertuigen bij beëindiging van bedrijfsactiviteiten
-
1. De vergunninghouder dient bij beëindiging van zijn bedrijfsactiviteiten binnen één maand zijn in de gemeente aanwezige deelvoertuigen te verwijderen.
Van beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van de vergunninghouder is sprake als:
- a.
De vergunninghouder zijn activiteiten binnen de gemeente beëindigt. In dat geval brengt de vergunninghouder de gemeente daarvan onmiddellijk schriftelijk op de hoogte.
- b.
De vergunninghouder geen noemenswaardige activiteiten meer laat zien;
- c.
De vergunninghouder in surseance van betaling verkeert dan wel failliet is verklaard;
- d.
De gemeente de vergunning intrekt.
- a.
-
2. Indien de vergunninghouder de deelvoertuigen niet adequaat verwijdert, zoals aangegeven in artikel 3.5 lid 1, kan de gemeente overgaan tot verwijdering en de daarmee gemoeide kosten in rekening brengen bij de vergunninghouder, alsmede kosten van noodzakelijke herstel van de openbare ruimte in originele staat.
-
3. Indien een vergunning wordt beëindigd of ingetrokken zal deze overgaan naar de eerstvolgende inschrijver op wachtlijst.
Artikel 3.6 Communicatie en klachtenprocedure
-
1. De vergunninghouder biedt één vast Nederlands sprekend aanspreekpunt voor de gemeente, die bevoegd is namens de vergunninghouder afspraken te maken en die telefonisch en per e-mail bereikbaar is op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 u.
-
2. De vergunninghouder biedt een vast telefoonnummer dat specifiek is bestemd voor medewerkers Handhaving van de gemeente en dat bereikbaar is op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.
-
3. De vergunninghouder is voor klanten 24 uur online bereikbaar en telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 u. Buiten kantooruren is communicatie zowel online als telefonisch in de Engelse taal toegestaan.
-
4. De vergunninghouder behandelt en registreert klachten en rapporteert in kwartaal evaluaties of op verzoek van de gemeente; het aantal, type en locatie van de klachten aan de gemeente alsmede de wijze van afhandeling.
Artikel 3.7 Gebruikersvoorwaarden
-
1. De vergunninghouder informeert de gebruiker, voorafgaand aan het gebruik van het deelvoertuig, volledig en transparant in taalniveau B1 over de van toepassing zijnde gebruiksvoorwaarden.
-
2. De vergunninghouder noemt hierbij in ieder geval de hoogte van de eventuele waarborgsom, het eigen risico bij schade aan het deelvoertuig dan wel bij diefstal daarvan, de geldende parkeerregels voor het deelvoertuig, het gevolg van fout parkeren daarvan en te hard rijden daarmee.
-
3. De vergunninghouder is verantwoordelijk voor de verhuur aan een gebruiker die wettelijk bevoegd is voor het gebruik van zijn deelvoertuigen.
Artikel 3.8 Dataverkeer gebruik deelvoertuigen voor evaluatie en monitoring
-
1. Vergunninghouder verklaart met diens aanvraag van een Vergunning tevens in te stemmen met de bepalingen van het Afsprakenstelsel van het DMI-ecosysteem en zich binnen 2 kalenderweken na datum toekenning Vergunning te zullen aanmelden als deelnemer in het DMI-ecosysteem en deelnemer te blijven gedurende de volledige periode dat diens Vergunning van kracht is. (Afsprakenstelsel is als bijlage bijgevoegd). Toelichting: Het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem voor mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking brengt een digitale koppeling aan tussen mobiliteit, ruimte en verduurzaming. Zie ook www.dmi-ecosysteem.nl.
-
2. De vergunninghouder doet mee aan de periodieke, landelijke enquête onder gebruikers van de deelmobiliteit, en levert indien van toepassing aan de uitvoerend onderzoekspartij de relevante ruwe, geanonimiseerde enquêteresultaten.
-
3. De vergunninghouder dient gegevens over haar deelvoertuigen in de gemeente, geautomatiseerd aan te leveren aan de gemeente of aan de door gemeente aangewezen derden, op basis van het Nederlands Profiel Datadelen Deelmobiliteit, dat is ontwikkeld aan de hand van de CDS-M werkwijze ten behoeve van een zorgvuldige, veilige en effectieve data-uitwisseling.
Hoofdstuk 4 Ontheffing
Artikel 4.1 Hardheidsclausule
-
1. In afwijking van de beleidsregels voor de stadsbrede vergunning voor deelscooters en elektrische deelfietsen, zoals vastgesteld door de gemeente Zwolle, kan het college van burgemeester en wethouders besluiten om in individuele gevallen af te wijken van deze regels. Dit kan indien strikte toepassing van de beleidsregels leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.
-
2. Aanvragen voor afwijkingen op basis van deze hardheidsclausule dienen gemotiveerd te worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Het college zal per geval beoordelen of de afwijking gerechtvaardigd is en in lijn is met de doelstellingen van de gemeente op het gebied van duurzame mobiliteit.
Hoofdstuk 5 Slotbepaling
Artikel 5.1 Inwerkingtreding
Deze regeling treedt in werking op de dag na publicatie in het Gemeenteblad.
Artikel 5.2 Citeertitel
Deze regeling wordt aangehaald als: Beleidsregels deelfietsen en deelscooters gemeente Zwolle 2025.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl