Beleidsregels handhaving verordening kwaliteitskeurmerk straattaxi’s gemeente Tilburg

Geldend van 18-06-2025 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels handhaving verordening kwaliteitskeurmerk straattaxi’s gemeente Tilburg

Burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg,

GEZIEN

het voorstel van de afdeling Veiligheid en Wijken,

OVERWEGENDE DAT

het college discretionair bevoegd is om een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom op te leggen ter handhaving van het bepaalde bij of krachtens de Verordening kwaliteitskeurmerk straattaxi’s,

het college discretionair bevoegd is om een TTK-vergunning in te trekken,

het ter bevordering van de rechtszekerheid en de rechtsgelijkheid wenselijk is om beleidsregels vast te stellen omtrent de toepassing van de discretionaire bevoegdheden tot het opleggen van een last onder bestuursdwang, een last onder dwangsom en het intrekken van een TTK-vergunning

GELET OP

artikel 82c van de Wet personenvervoer 2000,

artikelen 1:3, vierde lid, 4:81, eerste lid en 5:32, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht,

artikelen 2:1 en 2:5, eerste lid aanhef en onder d, van de Verordening kwaliteitskeurmerk straattaxi’s gemeente Tilburg,

artikelen 4 en 5 van het Uitvoeringsbesluit kwaliteitskeurmerk straattaxi’s gemeente Tilburg,

BESLUIT

vast te stellen de Beleidsregels handhaving verordening kwaliteitskeurmerk straattaxi’s gemeente Tilburg.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1:1 Begripsbepaling

In deze beleidsregels wordt onder verordening verstaan: Verordening kwaliteitskeurmerk straattaxi’s gemeente Tilburg.

Artikel 1:2 Reikwijdte

Deze beleidsregels zijn van toepassing op de bestuursrechtelijke handhaving van de verboden in artikel 2:1 van de verordening en de bevoegdheid om een TTK-vergunning in te trekken op grond van artikel 2:5, eerste lid aanhef en onder d, van de verordening.

Hoofdstuk 2 Bestuursrechtelijke handhaving

Artikel 2:1 Handhaving taxivervoer zonder vergunning

  • 1. Indien artikel 2:1, eerste lid, van de verordening, inhoudende het verbod om zonder geldige TTK-vergunning taxivervoer op de opstapmarkt aan te bieden, wordt overtreden, kan het college, op grond van artikel 5:32, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, in samenhang met artikel 82c van de Wet personenvervoer 2000, een last onder dwangsom worden opleggen.

  • 2. De hoogte van de dwangsom wordt vastgesteld op tweeduizend euro met een maximum van zesduizend euro. Als uit feiten blijkt dat het voor de overtreder voordeliger is om de herstelmaatregel niet te nemen, wordt de hoogte van de dwangsom zo vaak als nodig verdubbeld, totdat de prikkel om de last op te volgen bereikt is.

  • 3. Voordat een last onder dwangsom, als bedoeld het eerste lid, wordt opgelegd, wordt aan de overtreder een schriftelijke waarschuwing gegeven. De waarschuwing houdt in dat als de overtreder binnen de termijn van één jaar nog eens artikel 2:1, eerste lid, van de verordening overtreedt, hij een last onder dwangsom opgelegd krijgt.

  • 4. Het vorige lid vindt geen toepassing, als de overtreding wordt begaan op:

    • a.

      de vrijdag, de zaterdag, de zondag, de maandag of de dinsdag dat het openbare carnaval gevierd wordt, of

    • b.

      de vrijdag voorafgaande aan de voorlaatste zondag in juli, de laatste zondag in juli of op een van de daartussen liggende dagen.

Artikel 2:2 Handhaving niet voldoen aan de voorschriften TTK-vergunning

  • 1. Indien artikel 2:1, tweede lid, van de verordening, inhoudende het verbod om taxivervoer op de opstapmarkt aan te bieden op een dusdanige wijze die strijdig is met de voorschriften die verbonden zijn aan de TTK-vergunning, kan het college, op grond van artikel 5:32, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, in samenhang met artikel 82c van de Wet personenvervoer 2000, een last onder dwangsom worden opleggen.

  • 2. De hoogte van de dwangsom wordt vastgesteld op tweeduizend euro in eens. Als uit feiten blijkt dat het voor de overtreder voordeliger is om de herstelmaatregel niet te nemen, wordt de hoogte van de dwangsom zo vaak als nodig verdubbeld, totdat de prikkel om de last op te volgen bereikt is.

  • 3. Voordat een last onder dwangsom, als bedoeld het eerste lid, wordt opgelegd, wordt aan de overtreder een schriftelijke waarschuwing gegeven. De waarschuwing houdt in dat als de overtreder binnen de termijn van één jaar nog eens artikel 2:1, tweede lid, van de verordening overtreedt, hij een last onder dwangsom opgelegd krijgt.

  • 4. Het vorige lid vindt geen toepassing, als de overtreding wordt begaan op:

    • a.

      de vrijdag, de zaterdag, de zondag, de maandag of de dinsdag dat het openbare carnaval gevierd wordt, of

    • b.

      de vrijdag voorafgaande aan de voorlaatste zondag in juli, de laatste zondag in juli of op een van de daartussen liggende dagen.

Hoofdstuk 3 Intrekking TTK-vergunning

Artikel 3:1 Niet voldoen aan de voorschriften TTK-vergunning

  • 1. Indien artikel 2:1, tweede lid, van de verordening, inhoudende het verbod om taxivervoer op de opstapmarkt aan te bieden op een dusdanige wijze die strijdig is met de voorschriften die verbonden zijn aan de TTK-vergunning, kan het college, op grond van artikel 2:5, eerste lid aanhef en onder d, van de verordening, de TTK-vergunning intrekken.

  • 2. Een TTK-vergunning wordt niet op grond van artikel 2:5, eerste lid aanhef en onder d, van de verordening ingetrokken als de chauffeur niet eerst een last onder dwangsom als bedoeld in artikel 2:2, eerste lid, heeft gehad en de dwangsom nog niet verbeurd is.

  • 3. Het vorige lid vindt geen toepassing, als de overtreding wordt begaan op:

    • a.

      de vrijdag, de zaterdag, de zondag, de maandag of de dinsdag dat het openbare carnaval gevierd wordt, of

    • b.

      de vrijdag voorafgaande aan de voorlaatste zondag in juli, de laatste zondag in juli of op een van de daartussen liggende dagen.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 4:1 Overgangsbepalingen

  • 1. Een TTK-vergunning die op grond van de Verordening Kwaliteitskeurmerk Straattaxi’s Tilburg 2019, gepubliceerd in het Gemeenteblad 2018, 281618, is verleend, wordt voor de toepassing van deze beleidsregels gelijkgesteld met de TTK-vergunning als bedoeld in artikel 2:2 van de verordening.

  • 2. Op de TTK-vergunning uit het vorige lid is hoofdstuk 3 van deze beleidsregels niet van toepassing.

Artikel 4:2 Slotbepalingen

  • 1. Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Beleidsregels handhaving verordening kwaliteitskeurmerk straattaxi’s gemeente Tilburg.

  • 2. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking.

Ondertekening

Aldus besloten door het college op 3 juni 2025,

drs. Th.L.N. Weterings

burgemeester

mr. A. van Berckel, MBA

gemeentesecretaris

Toelichting

Hoofdstuk 2Bestuursrechtelijke handhaving

Voor de bestuursrechtelijke handhaving van het verbod om zonder TTK-vergunning taxivervoer op de opstapmarkt aan te bieden, wordt gebruik gemaakt van de last onder dwangsom. De hoogte van de dwangsom is vastgesteld op tweeduizend euro met een maximum van zesduizend euro. Daaraan ligt de gedachte ten grondslag dat tegen deze overtreding gesanctioneerd kan worden met een strafbeschikking van driehonderdzestig euro (boetebedrag 2024). Dit bedrag is relatief hoog, doordat de overtreding, volgens artikel 1 van de Wet op de economische delicten, een economisch delict betreft. Het ligt voor de hand dat een strafbeschikking eerst zal worden uitgeschreven. Als de strafbeschikking geen gedragsverandering teweeg brengt, kan daaruit afgeleid worden dat van het sanctiebedrag niet de prikkel uit gaat om in het vervolg wel het gelaste uit te voeren. De hoogte van de dwangsom moet die prikkel wel geven, daarom is voor dit hogere bedrag gekozen. Een voorafgaande strafbeschikking moet echter niet beschouwd worden als een criterium om een last onder dwangsom op te leggen.

Voor de bestuursrechtelijke handhaving van het verbod om taxivervoer op de opstapmarkt aan te bieden en daarbij in strijd te handelen met de voorschriften van een TTK-vergunning, wordt eveneens gebruik gemaakt van de last onder dwangsom. De hoogte van de dwangsom bedraagt tweeduizend euro in eens, zodat de last onder dwangsom na één verbeuring al uitgelopen is. Als de last onder dwangsom geen gedragsverandering teweeg heeft gebracht, is de intrekking van de TTK-vergunning meer geschikt.

Hoofdstuk 3Intrekking TTK-vergunning

De TTK-vergunning kan ingetrokken worden op grond van artikel 2:5, eerste lid, van de verordening en op grond van de Wet Bibob. Deze beleidsregels zien alleen op de mogelijkheid als genoemd in artikel 2:5, eerste lid aanhef en onderdeel d, van de verordening. Het opleggen van een last onder dwangsom en de verbeuring dient, in beginsel, wel aan de intrekking vooraf te gaan.

Carnaval en Tilburgse kermis

Tijdens carnaval en de Tilburgse kermis worden geen waarschuwingen gegeven. Op grond van artikelen 2:1, vierde lid, en 2:2, vierde lid, worden er geen schriftelijke waarschuwingen gegeven, voordat een last onder dwangsom wordt opgelegd. Tijdens carnaval en de kermis zou een overtreder, door een lang bestuursrechtelijk proces, berekenend te werk kunnen gaan. Om herhaling van de overtreding op de kortste termijn te voorkomen, is het van belang om zo snel mogelijk een herstelsanctie op te leggen. Vanuit dat oogpunt is het ook mogelijk om, op grond van artikel 4:11, aanhef en onder c, van de Algemene wet bestuursrecht, de overtreder niet de gelegenheid te geven om zijn zienswijze tegen een voorgenomen besluit in te dienen, maar om direct het besluit last onder dwangsom op te leggen. Aan de intrekking van de TTK-vergunning hoeft eveneens geen last onder dwangsom vooraf te gaan, als de vergunninghouder zich tijdens carnaval of de Tilburgse kermis niet houdt aan de voorschriften van de TTK-vergunning.