Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739585
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739585/1
Nadere regels Maatschappelijke Ondersteuning Helmond 2025
Geldend van 23-05-2025 t/m heden
Intitulé
Nadere regels Maatschappelijke Ondersteuning Helmond 2025Het college van burgemeester en wethouders van Helmond,
gelet op de artikelen 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.26, 3.27, 3.33 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Helmond 2025
B E S L U I T:
- I.
Vast te stellen de Nadere regels Maatschappelijke Ondersteuning Helmond 2025
- II.
In te trekken de Nadere regels Maatschappelijke Ondersteuning Helmond 2024
Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen
Artikel 1.1 Begripsbepalingen
-
1. In deze regels wordt verstaan onder:
- a.
HO: huishoudelijke ondersteuning;
- b.
uitvoeringsbesluit Wmo 2015: de algemene maatregel van bestuur (AMvB) ingevolge artikel 2.1.4, vierde lid, Wmo 2015;
- c.
verordening: de Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2024;
- d.
wet: Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;
- e.
zorgverlener: medewerker die onder de verantwoordelijkheid van een aanbieder of formele pgb-ondersteuner de ondersteuning verleent.
- a.
-
2. Alle begrippen die in deze regels worden gebruikt en niet nader zijn omschreven in het eerste lid, hebben dezelfde betekenis als de begrippen in de verordening, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
Hoofdstuk 2 Maatwerkvoorzieningen
Artikel 2.1 Maatwerkvoorziening HO
-
1. HO wordt toegekend in tijd per week volgens de norm: 'een schoon en leefbaar huis'.
-
2. Inwoners kunnen een beroep doen op de was- en strijkservice (algemene voorziening) voor het resultaat ‘schone en draagbare kleding’. Slechts voor zover deze niet passend of toereikend is, kan hiervoor een maatwerkvoorziening worden ingezet.
-
3. De taken, frequentie en benodigde tijd voor een schoon en leefbaar huis en het beschikken over schone en draagbare kleding worden beoordeeld met behulp van het normenkader zoals opgenomen in bijlage 1.
Artikel 2.2 Maatwerkvoorziening begeleiding
-
1. Begeleiding individueel wordt toegekend in tijd per week. Voor wat betreft zorg in natura geldt de verbijzondering dat toekenning plaatsvindt binnen een gestelde bandbreedte van uren waarbinnen de zorginzet plaatsvindt, te weten:
- –
tot 2 uur per week;
- –
2 tot 4 uur per week;
- –
4 tot 8 uur per week;
- –
8 uur per week.
- –
-
2. Begeleiding groep wordt toegekend in minimaal 1 en maximaal 9 dagdelen per week. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de volgende categorieën:
- a.
Behoud gericht – Matige problematiek: het primaire doel van de begeleiding is het behouden of zoveel als mogelijk behouden (voorkomen van achteruitgang) van de mogelijkheden van de inwoner om zich zelfstandig te redden in het leven. De inwoner kan de activiteiten waarbij begeleiding nodig is slechts met moeite uitvoeren. Een ander moet helpen, stimuleren, instrueren en controleren.
- b.
Behoud gericht – Zware problematiek: het primaire doel van de begeleiding is het behouden of zoveel als mogelijk behouden (voorkomen van achteruitgang) van de mogelijkheden van de inwoner om zich zelfstandig te redden in het leven. De inwoner kan de activiteiten waarbij begeleiding nodig is niet zelf uitvoeren. Een ander moet overnemen, aansturen, instrueren en controleren.
- c.
Ontwikkel gericht – Matige problematiek: het primaire doel van de begeleiding is het realiseren van een duidelijke ontwikkeling (leren, groeien, versterken) van de mogelijkheden van de inwoner om zich zelfstandig te redden in het leven. De inwoner kan de activiteiten waarbij begeleiding nodig is slechts met moeite uitvoeren. Een ander moet helpen, stimuleren, instrueren en controleren.
- a.
-
3. Vervoer van en naar de dagbesteding (begeleiding groep):
- a.
als de inwoner niet op eigen kracht of met gebruikelijke hulp dan wel via de inzet van het sociaal netwerk in staat is om de dagbestedingslocatie te bereiken, is het college verantwoordelijk voor het vervoer van en naar de dagbesteding.
- b.
Bij zorg in natura organiseert de aanbieder in dat geval het vervoer. Dit betekent dat de inwoner dan niet gerechtigd is tot inzet van een door het college toegekend Wmo-collectief vraagafhankelijk vervoer (CVV) als vervoermiddel van en naar de dagbesteding.
- a.
Artikel 2.3 Maatwerkvoorziening kortdurend verblijf
-
1. Kortdurend verblijf wordt toegekend in etmalen (aaneengesloten periode van 24 uur).
-
2. Kortdurend verblijf omvat het feitelijk verblijf elders. Het gaat om logeren met faciliteiten direct daaraan gerelateerd, te weten: bed, voeding en zelfverzorgingsmogelijkheden.
-
3. In geval van kortdurend verblijf is sprake van permanent toezicht en/of 24 uur per dag zorg in de nabijheid gericht op:
- a.
het bieden van fysieke zorg, zodat tijdig ingegrepen kan worden bij bijvoorbeeld valgevaar, of complicaties bij een ziekte; en / of
- b.
het verlenen van zorg op ongeregelde en / of frequente tijden, omdat de inwoner zelf niet (meer) in staat is om hulp in te roepen; en / of
- c.
het preventief ingrijpen bij gedragsproblemen (voorkomen van escalatie en gevaar).
- a.
-
4. Gelet op het bepaalde in lid 3 behelst kortdurend verblijf geen integraal pakket van voorzieningen. Eventuele noodzakelijke aanvullende voorzieningen (behandeling, verpleging, verzorging en begeleiding) die nodig zijn tijdens het verblijf moeten apart worden geïndiceerd. De aanbieder of pgb-ondersteuner hoeft deze inzet niet zelf te kunnen plegen, maar dient in ieder geval daartoe de faciliteiten te bieden.
-
5. Vervoer van en naar de locatie maakt geen onderdeel uit van de voorziening.
-
6. Kortdurend verblijf is in omvang beperkt tot maximaal 52 etmalen per jaar.
Artikel 2.4 Maatwerkvoorziening beschermd wonen en beschermd thuis
-
1. Bij de maatwerkvoorziening beschermd wonen wordt onderscheid gemaakt in beschermd wonen licht en beschermd wonen zwaar. Beschermd wonen zwaar wordt alleen ingezet als de inwoner behoort tot de doelgroep van beschermd wonen en daarbij sprake is van ernstige gedragsproblematiek, die mede door zeer intensieve begeleiding, voortdurend moet worden gereguleerd.
-
2. Beschermd thuis wordt ingezet bij inwoners met langdurige psychiatrische, psychosociale problemen of een combinatie daarvan met een verstandelijke beperking of gedragsstoornissen, waarbij een noodzaak is tot intensieve ambulante begeleiding met 24-uurs bereikbaarheid en beschikbaarheid en sprake is van behoefte aan planbare en onplanbare begeleiding. Beschermd thuis wordt toegekend in een totaal aantal uur begeleiding voor de duur van de indicatie.
-
3. Aanvullend op beschermd wonen of beschermd thuis kan er begeleiding groep/dagbesteding beschermd wonen –beschermd thuis worden ingezet als de inwoner door de aard van zijn beperking of ondersteuningsbehoefte niet kan deelnemen aan werk en geen gebruik kan maken van dagactiviteiten die toegankelijk zijn voor iedereen in de sociale basis. De dagbesteding wordt toegekend in minimaal 1 en maximaal 9 dagdelen per week.
-
4. Voor het vervoer van en naar de dagbesteding (beschermd thuis groep) geldt artikel 2.2 lid 3.
Artikel 2.5 Maatwerkvoorziening opvang
-
1. De toegang tot Maatschappelijke Opvang (MO) wordt op de volgende manier beoordeeld:
- a.
Een inwoner of zijn vertegenwoordiger doet een melding bij SMO.
- b.
Wanneer door de inwoner of zijn vertegenwoordiger melding voor een ondersteuningsvraag wordt ingediend wordt deze in behandeling genomen door SMO.
- c.
SMO beoordeelt of er sprake is van een ondersteuningsvraag voor een maatwerkvoorziening MO. SMO stelt vast of een inwoner behoort tot de doelgroep die gebruik mag maken van de maatwerkvoorziening MO.
- –
Als een inwoner niet behoort tot de doelgroep die in aanmerking komt voor MO, wordt deze overgedragen, dan wel doorverwezen naar de gemeente of een andere voorliggende voorziening.
- –
Als de inwoner daarmee instemt, draagt SMO de reeds bekende informatie over de inwoner over aan de organisatie waarnaar wordt doorverwezen.
- –
- a.
Hoofdstuk 3 Kwaliteit
Artikel 3.1 Huishoudelijke ondersteuning zorg in natura
-
1. Ingevolge artikel 3.30 van de verordening worden de navolgende kwaliteitseisen gesteld aan de aanbieder HO en de zorgverlener in het bijzonder:
- a.
goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift passend bij de werkzaamheden;
- b.
zelfstandig werken;
- c.
beschikken over kennis en vaardigheden met betrekking tot schoonmaken en hygiëne;
- d.
een verzorgd uiterlijk en gepaste kleding;
- e.
goede sociale en communicatieve vaardigheden;
- f.
respect voor geloofsovertuiging en/of leefwijze van de inwoner;
- g.
zelfredzaamheid stimuleren van de inwoner;
- h.
discreet omgaan met vertrouwelijke informatie;
- i.
resultaatgericht werken;
- j.
in staat zijn om wijzigingen in de situatie van de inwoner op te merken waaronder mede begrepen relevante wijzigingen in de situatie van het netwerk van de inwoner en indien noodzakelijk adequate vervolgacties te initiëren;
- k.
de inwoner kunnen ondersteunen bij de coördinatie van de huishoudelijke taken als een ondersteunende regietaak nodig is;
- l.
het kunnen combineren van hands-on inzet op huishoudelijke taken met het geven van advies, instructie en voorlichting aan de inwoner betreffende huishoudelijke ondersteuning. Dit als dit nodig is ten gevolge van psychische of psychiatrische problematiek van de inwoner. De beoordeling hiertoe is aan het college. Als dit is beoordeeld door het college is tevens aantoonbare ervaring met en/of aantoonbare deskundigheid in het omgaan met gedragsproblematiek een vereiste.
- a.
-
2. De inzet van leer-en werkstages en vrijwilligers is altijd aanvullend op en onder aansturing en verantwoordelijkheid van de direct bij de inwoner betrokken zorgverlener.
-
3. De aanbieder beschikt over een vastgelegde klachtenregeling ter afhandeling van klachten van inwoners ten aanzien van gedragingen van de aanbieder jegens een inwoner.
Artikel 3.2 Begeleiding zorg in natura
-
1. Ingevolge artikel 3.30 van de verordening wordt een voorziening in elk geval veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht verstrekt. Dit betekent o.a. dat de aanbieder de maatwerkvoorziening begeleiding:
- a.
uitvoert in overeenstemming met de op de beroepskracht rustende verantwoordelijkheid, voortvloeiende uit de professionele standaard waaronder begrepen het “Model basisset kwaliteitseisen Wmo-ondersteuning voor zeer kwetsbare burgers”;
- b.
uitvoert met de zorgvuldigheidsmaatstaven zoals die worden gehanteerd in de bedrijfstak waartoe aanbieder behoort;
- c.
uitvoert met inzet van deskundige beroepskrachten. Dit betekent ook dat de inzet van leer-en werkstages en vrijwilligers altijd aanvullend op en onder aansturing en verantwoordelijkheid van de direct bij de inwoner betrokken zorgverlener is;
- d.
afstemt op de reële behoefte van de inwoner en op andere vormen van zorg of hulp die de inwoner ontvangt;
- e.
beschikt over een vastgelegde klachtenregeling ter afhandeling van klachten van inwoners ten aanzien van gedragingen van aanbieder jegens een inwoner.
- a.
Artikel 3.3 Beschermd wonen en beschermd thuis zorg in natura
-
1. Ingevolge artikel 3.30 van de verordening wordt een voorziening in elk geval veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht verstrekt. Dit betekent o.a. dat de aanbieder inzake het borgen van de kwaliteit van zorgverleners:
- a.
de maatwerkvoorziening uitvoert in overeenstemming met de op de beroepskracht rustende verantwoordelijkheid voortvloeiende uit de professionele standaard waaronder begrepen het “Model basisset kwaliteitseisen Wmo-ondersteuning voor zeer kwetsbare burgers”;
- b.
er op toe ziet dat zorgverleners tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van voorzieningen handelen in overeenstemming met de professionele standaard, zoals geldend in de branche, waaronder begrepen het toezien op het gebruik van werkmethoden die planmatig, transparant en controleerbaar zijn. Dit betekent ook dat de zorginzet wordt afgestemd op de reële behoefte van de inwoner en op andere vormen van zorg of hulp die de inwoner ontvangt;
- c.
ervoor zorg draagt dat de opleiding en werkervaring van de medewerker passend is bij competentie profiel voor deze sector/beroepsgroep zoals is vastgesteld in het kader van de certificering;
- d.
opgeleide c.q. getrainde ervaringsdeskundigen inzet onder verantwoordelijkheid en aansturing van de direct bij de inwoner betrokken Hbo-opgeleide werknemer waarbij de begeleiding slechts ten dele bij de ervaringsdeskundige kan worden neergelegd;
- e.
stagiaires als boventallig beschouwd en altijd aanvullend inzet naast de bestaande inzet van gekwalificeerd personeel. De stagiaire werkt onder aansturing en verantwoordelijkheid van de direct bij de inwoner betrokken Hbo-opgeleide zorgverlener. De werkzaamheden van de stagiaire zijn gericht op de eigen leerdoelen van de stagiaire;
- f.
vrijwilligers - onder wie mede begrepen een persoon actief in het kader van een (gesubsidieerde) werkervaringsplaats - louter inzet op ondersteunende taken in de begeleiding aan inwoners. De vrijwilliger werkt onder aansturing en verantwoordelijkheid van de direct bij de inwoner betrokken Hbo-opgeleide zorgverlener. De totale begeleiding kan niet uitsluitend of overwegend bij deze vrijwilligers worden neergelegd. Indien de vrijwilliger bevoegd is om met de doelgroep te werken (voldoet aan de opleidingseis), kan de vrijwilliger tijdelijk ook boventallig ingezet worden op begeleidingstaken.
- a.
-
2. Ingevolge artikel 3.30 van de verordening wordt een voorziening in elk geval veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht verstrekt. Dit betekent o.a. dat de aanbieder inzake het borgen kwaliteit van de dienstverlening:
- a.
beschikt over een goed werkend kwaliteitssysteem. Dit blijkt uit een certificering in het kader van de HKZ of een daaraan vergelijkbaar keurmerk (specifiek gericht op de doelgroep van beschermd wonen en beschermd thuis);
- b.
voorziet in en uitvoering geeft aan de landelijke minimale eisen voor aanbieders met betrekking tot het waarborgen van veilige zorg. Dit betekent dat aanbieder in ieder geval beschikt over: een veiligheidsmanagementsysteem, een systeem ter waarborging van een veilig medicatiebeleid en een alarmeringssysteem bij calamiteiten;
- c.
inwoners en/of zijn mantelzorgers periodiek raadpleegt inzake de ervaren kwaliteit van de dienstverlening door een systematische CQ meting of het afnemen van een vergelijkbare methodische vragenlijst;
- d.
beschikt over een vastgelegde klachtenregeling ter afhandeling van klachten van inwoners ten aanzien van gedragingen van aanbieder jegens een inwoner.
- a.
Artikel 3.4 Kortdurend verblijf zorg in natura
De aanbieder zorgt voor een goede kwaliteit van voorzieningen, eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen, door:
- a.
de voorziening veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht te verstrekken;
- b.
het afstemmen van voorzieningen op de persoonlijke situatie en reële behoefte van de inwoner;
- c.
het afstemmen van voorzieningen op andere vormen van zorg;
- d.
de maatwerkvoorziening uit te voeren in overeenstemming met de op de beroepskracht rustende verantwoordelijkheid voortvloeiende uit de professionele standaard, zoals geldend in de branche;
- e.
het treffen van een regeling voor de afhandeling van klachten van inwoners ten aanzien van gedragingen van aanbieder jegens een inwoner.
Artikel 3.5 Kwaliteit maatwerkvoorziening pgb
In de wet is bepaald dat een pgb alleen kan worden verstrekt als naar het oordeel van het college is gewaarborgd dat de maatwerkvoorziening veilig, doeltreffend en cliëntgericht wordt verstrekt (artikel 2.3.6, tweede lid, onderdeel c). Om dit te beoordelen toetst het college bij diensten door een formele pgb-ondersteuner aan de kwaliteitsnormen zoals vastgelegd in bijlage 2 van de verordening.
Hoofdstuk 4 Overige en slotbepalingen
Artikel 4.1 Hardheidsclausule
Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de inwoner afwijken van de bepalingen van deze regels, als toepassing daarvan tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.
Artikel 4.2 Intrekking oude Nadere Regels en overgangsrecht
-
1. De Nadere Regels maatschappelijke ondersteuning Helmond 2024 worden ingetrokken per datum inwerkingtreding van onderhavige Nadere Regels.
-
2. Besluiten, genomen krachtens de Nadere Regels maatschappelijke ondersteuning Helmond 2024 en die gelden op het moment van inwerkingtreding van deze Nadere Regels maatschappelijke ondersteuning blijven van kracht tot aan het moment dat zij van rechtswege vervallen, worden herzien, ingetrokken of beëindigd.
-
3. Aanvragen die zijn ingediend onder de Nadere Regels maatschappelijke ondersteuning Helmond 2024 en waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van de onderhavige Nadere Regels, worden afgehandeld krachtens de onderhavige Nadere Regels.
-
4. Op een aanhangig bezwaarschrift tegen een besluit dat is genomen voor de inwerkingtreding van deze Nadere Regels, wordt beslist met inachtneming van het bepaalde in de onderhavige Nadere Regels.
Artikel 4.3 Inwerkingtreding
Deze Nadere Regels treden in werking per 1 april 2025
Ondertekening
Aldus besloten in de collegevergadering van 11 februari 2025
Burgemeester en wethouders van Helmond,
mr. S.C.C.M. Potters
Burgemeester
drs. P.J. Buijtels
Gemeentesecretaris
Bijlage 1: Normenkader Huishoudelijke ondersteuning
Deze bijlage bevat het kader voor het beoordelen van de omvang en noodzakelijke activiteiten voor huishoudelijke ondersteuning. Het kader is gebaseerd op het Normenkader Huishoudelijke Ondersteuning 2019 van bureau HHM en de aanvullende instructie voor toepassing van dit normenkader d.d. september 2022. Dit normenkader is gebaseerd op onderzoeken in verschillende gemeenten, waarbij gekeken is naar o.a. de tijdsbesteding, professionele ervaringen, onafhankelijk experts en cliëntinterviews.
1. Begrenzing van de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning
De maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning gaat over een schoon en leefbaar huis en het beschikken over schone en draagbare kleding. Daarbij geldt de volgende afbakening:
De ondersteuning ziet op de binnenkant van het huis
Het gaat altijd om de "binnenkant" van het huis. Onderhoud van tuin, opruimen van een schuur, de stoep vegen, ramen zemen aan de buitenkant vallen dus per definitie niet onder de maatwerkvoorziening HO.
Het gaat om activiteiten die gebruikelijk zijn in een standaardhuishouden
Huishoudelijke ondersteuning omvat activiteiten die naar algemeen aanvaarde opvattingen tot de dagelijkse dan wel periodieke huishoudelijke activiteiten behoren. Het strijken van onderkleding of beddengoed rekenen we hier bijvoorbeeld niet toe, omdat dit niet gebeurt in een standaard huishouden. Verder wordt strijkvrije kleding inmiddels als algemeen gebruikelijk beschouwd. Deze activiteit valt daarom niet binnen de maatwerkvoorziening. Kan een schoonmaakactiviteit door inwoner uitgevoerd worden met aan algemeen gebruikelijk technisch hulpmiddel, dan valt deze evenmin onder de maatwerkvoorziening HO. Voorbeelden van algemeen gebruikelijke technische hulpmiddelen zijn een wasmachine/droger en een vaatwasser. Als algemeen gebruikelijke hulpmiddelen niet aanwezig zijn maar wel een adequate oplossing kunnen zijn voor een probleem, behoort het tot de verantwoordelijkheid van de inwoner om dergelijke apparatuur aan te schaffen. Dit geldt eveneens voor aanpassingen zoals bijvoorbeeld een verhoging voor een wasmachine of droger. Hierbij geldt de restrictie dat het technische hulpmiddel voor de inwoner ook daadwerkelijk beschikbaar is, adequate compensatie biedt en financieel gedragen kan worden met een inkomen op minimumniveau. Zie daartoe ook (CRvB 20-11-2019, ECLI:NL:CRVB:2019:3535)
Het gaat om ‘schoon’ en ‘leefbaar’
Leefbaar staat voor opgeruimd en functioneel, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen.
Schoon betekent dat de leef vertrekken schoon moeten zijn. De woning dient zodanig schoon te zijn dat deze niet vervuilt. Het gaat om een basisniveau van schoon houden. Wat minimaal nodig is wordt gedaan.
Dit kan heel praktisch betekenen dat de uitvoering niet helemaal voldoet aan de persoonlijke standaard en verwachtingen van inwoners.
2. Activiteiten en frequentie huishoudelijke ondersteuning
2.1 Een schoon en leefbaar huis
Onderstaand zijn de activiteiten en frequentie opgenomen voor de inzet van huishoudelijke ondersteuning voor een schoon en leefbaar huis.
Tabel 1. Activiteiten benodigd voor een schoon en leefbaar huis. |
|||||
Schoon en leefbaar huis |
Woonkamer |
Slaapkamer(s) |
Keuken |
Badkamer en toilet |
Hal |
Afnemen nat en droog |
Stof afnemen laag/midden/hoog incl. tastvlakken en luchtfilter Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten Zitmeubels afnemen (droog/nat) Radiatoren reinigen |
Stof afnemen laag/midden/hoog incl. tastvlakken en luchtfilter Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten Radiatoren reinigen |
Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten Radiatoren reinigen |
Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten Radiatoren reinigen |
Stof afnemen laag/midden/hoog incl. tastvlakken en luchtfilter Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten Radiatoren reinigen |
Stofzuigen en dweilen |
Stofzuigen Dweilen |
Stofzuigen Dweilen |
Stofzuigen Dweilen |
|
Stofzuigen Dweilen Trap stofzuigen (binnenshuis) |
Ramen en gordijnen |
Gordijnen wassen Lamellen/jaloezieën reiniging Ramen binnenzijde wassen |
Gordijnen wassen Lamellen/luxaflex reiniging Ramen binnenzijde wassen |
Gordijnen wassen Lamellen/luxaflex reiniging Ramen binnenzijde wassen |
Gordijnen wassen Lamellen/jaloezieën reiniging Ramen binnenzijde wassen |
|
Bed verschonen |
|
Bed verschonen Matras draaien |
|
|
|
Keuken schoonmaken |
|
|
Keukenblok en –apparatuur (buitenzijde) Afval opruimen Keukenkastjes (binnenzijde) Koelkast (binnenzijde) Oven/magnetron Vriezer los reinigen binnenzijde (ontdooid) Afzuigkap reinigen (binnenzijde) Bovenkant keukenkastjes Tegelwand (los van keukenblok) |
|
|
Sanitair schoonmaken |
|
|
|
Badkamer schoonmaken (incl. stofzuigen en dweilen) Toilet schoonmaken Tegelwand badkamer afnemen |
|
Opruimen |
Opruimen |
Opruimen |
|
|
|
Tabel 2. Frequenties benodigd voor een schoon en leefbaar huis (basisactiviteiten). |
||
Activiteit |
Frequenties |
|
Woonkamer (en andere kamers) |
Stof afnemen hoog incl. luchtfilters |
1 x per 2 weken |
Stof afnemen midden |
1 x per week |
|
Stof afnemen laag |
1 x per week |
|
Opruimen |
1 x per week |
|
Stofzuigen |
1 x per week |
|
Dweilen |
1 x per week |
|
Slaapkamer(s) |
Stof afnemen hoog incl. tastvlakken en luchtfilters |
1 x per 6 weken |
Stof afnemen midden |
1 x per week |
|
Stof afnemen laag |
1 x per week |
|
Opruimen |
1 x per week |
|
Stofzuigen |
1 x per week |
|
Dweilen |
1 x per 2 weken |
|
Bed verschonen of opmaken |
1 x per 2 weken |
|
Keuken |
Stofzuigen |
1 x per week |
Dweilen |
1 x per week |
|
Keukenblok (buitenzijde) inclusief tegelwand, kookplaat, spoelbak, koelkast, eventuele tafel |
1 x per week |
|
Keukenapparatuur (buitenzijde) |
1 x per week |
|
Afval opruimen |
1 x per week |
|
Afwassen |
1x per week |
|
Sanitair |
Badkamer schoonmaken (inclusief stofzuigen en dweilen) |
1 x per week |
Toilet schoonmaken |
1 x per week |
|
Hal |
Stof afnemen hoog incl. tastvlakken en luchtfilters |
1 x per week |
Stof afnemen midden |
1 x per week |
|
Stof afnemen laag |
1 x per week |
|
Stofzuigen |
1 x per week |
|
Trap stofzuigen (binnenshuis) |
1 x per week |
|
Dweilen |
1 x per week |
Tabel 3. Frequentie benodigd voor een schoon en leefbaar huis (incidentele activiteiten). |
||
Activiteit |
Frequenties |
|
Woonkamer (en andere kamers) |
Gordijnen wassen |
1 x per jaar |
Reinigen lamellen/luxaflex |
2 x per jaar |
|
Ramen binnenzijde wassen |
4 x per jaar |
|
Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten |
2 x per jaar |
|
Zitmeubels afnemen (droog/nat) |
1 x per 8 weken |
|
Radiatoren reinigen |
2 x per jaar |
|
Slaapkamer(s) |
Gordijnen wassen |
1 x per jaar |
Reinigen lamellen/luxaflex |
2 x per jaar |
|
Ramen binnenzijde wassen |
4 x per jaar |
|
Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten |
2 x per jaar |
|
Radiatoren reinigen |
2 x per jaar |
|
Matras draaien |
2 x per jaar |
|
Keuken |
Gordijnen wassen |
2 x per jaar |
Reinigen lamellen/luxaflex |
3 x per jaar |
|
Ramen binnenzijde wassen |
4 x per jaar |
|
Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten |
2 x per jaar |
|
Radiatoren reinigen |
3 x per jaar |
|
Keukenkastjes (binnenzijde) |
2 x per jaar |
|
Koelkast (binnenzijde) |
3 x per jaar |
|
Oven/magnetron (grondig schoonmaken) |
4 x per jaar |
|
Vriezer los reinigen binnenzijde (ontdooid) |
1 x per jaar |
|
Afzuigkap reinigen (binnenzijde) – vaatwasserbestendig |
2 x per jaar |
|
Afzuigkap reinigen (binnenzijde) - niet vaatwasserbestendig |
2 x per jaar |
|
Bovenkant keukenkastjes |
1 x per 6 weken |
|
Tegelwand (los van keukenblok) |
2 x per jaar |
|
Sanitair |
Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten |
2 x per jaar |
Radiatoren reinigen |
2 x per jaar |
|
Tegelwand badkamer afnemen |
4 x per jaar |
|
Gordijnen wassen |
1 x per jaar |
|
Ramen binnenzijde wassen |
4 x per jaar |
|
Reinigen lamellen/luxaflex |
3 x per jaar |
|
Hal |
Deuren/deurposten nat afdoen incl. deurlichten |
2 x per jaar |
Radiatoren reinigen |
2 x per jaar |
2.2 Wasverzorging
In onderstaande tabel zijn de activiteiten en frequentie opgenomen voor de wasverzorging als dit noodzakelijk is omdat geen gebruik gemaakt kan worden van de algemene voorziening.
Tabel 4. Activiteiten en frequenties benodigd voor de wasverzorging |
|
Activiteit |
Frequenties |
Wasgoed sorteren |
1x per week |
Behandelen van vlekken |
5x per 2 weken (indien nodig) |
Was in de wasmachine stoppen (incl. wasmachine aanzetten) |
5x per 2 weken |
Wasmachine leeghalen |
5x per 2 weken |
Sorteren naar droger of waslijn |
5x per 2 weken |
Was in de droger stoppen |
5x per 2 weken |
Droger leeghalen |
5x per 2 weken |
Was ophangen |
5x per 2 weken |
Was afhalen |
5x per 2 weken |
Was opvouwen |
5x per 2 weken |
Was strijken |
1x per week |
Was opbergen/opruimen |
5x per 2 weken |
2.3 Regie en organisatie
Het kan zo zijn dat een inwoner niet meer zelf (volledig) de regie kan voeren over het huishouden en de hulpverlener daardoor aantoonbaar extra werkzaamheden moet doen of extra tijd nodig heeft. Er kan dan extra ondersteuning worden ingezet bij de organisatie van het huishouden. Onder organisatie van het huishouden wordt verstaan het (over)nemen van verantwoordelijkheid en initiatief. De verantwoordelijkheid om bijvoorbeeld een blik in de koelkast te werpen om te controleren of producten staan te bederven. Regievoering gaat over prioriteiten (kunnen) stellen inzake hetgeen schoongemaakt moet worden of het instructie geven over de huishoudelijke taken die de inwoner zelf kan verrichten.
Als vanwege organisatie en regie extra tijd nodig is, kan hiervoor éénmaal per week 30 minuten extra ondersteuning worden ingezet.
2.4 Advies, instructie en voorlichting (AIV)
AIV heeft betrekking op het, op tijdelijke basis, aanleren van praktische vaardigheden in het huishouden aan een inwoner. Bijvoorbeeld als een partner of gezinslid net is weggevallen en de inwoner nooit de huishoudelijke taken heeft aangeleerd. Het gaat bij deze activiteit om het aanleren en samen uitvoeren van activiteiten gericht op een schoon en leefbaar huis en zo nodig de was-verzorging.
Hiervoor kan tijdelijk (uitgangspunt is maximaal 6 weken) éénmaal per week ondersteuning worden ingezet.
3. Omvang huishoudelijke ondersteuning
In onderstaande overzichten is de tijd opgenomen die nodig is per week en per jaar voor de inzet van de verschillende vormen van huishoudelijke ondersteuning. Soms kan er minder of juist meer nodig zijn dan de basisnorm. De toelichting voor die situaties komt aan de orde in onderdeel 4 (minder inzet) en onderdeel 5 (meer inzet) van deze bijlage.
Tabel 5. Overzicht in minuten per week en uren per jaar voor het realiseren van een schoon en leefbaar huis |
|||||
Kenmerk |
Basis-inzet |
Minder inzet (minuten/week) |
Meer inzet (minuten/week) |
Minder inzet (uur/jaar) |
Meer inzet (uur/jaar) |
Basis-cliëntsituatie volledige overname |
125 minuten/week (108 uur per jaar) |
|
|
|
|
Mogelijkheden van de inwoner zelf of het netwerk |
|
15 minuten |
|
13 uur |
|
Enige extra inzet vanwege beperkingen van de inwoner |
|
|
30 minuten |
|
26 uur |
Veel extra inzet vanwege beperkingen van de inwoner |
|
|
60 minuten |
|
52 uur |
Extra kamer schoonmaken (geen slaapkamer) |
|
|
5 minuten |
|
4 uur |
Extra kamer schoonmaken (in gebruik als slaapkamer) |
|
|
18 minuten |
|
16 uur |
Bewerkelijke woning |
|
|
15 minuten |
|
13 uur |
Extra inzet in huishouden met kinderen |
|
|
Maatwerk (tijdelijk) |
|
Maatwerk (tijdelijk) |
Tabel 6. Overzicht in minuten per week en uren per jaar voor de wasverzorging. |
|||||
Kenmerk |
Basis-inzet |
Minder inzet (minuten/week) |
Meer inzet (minuten/week) |
Minder inzet (uur/jaar) |
Meer inzet (uur/jaar) |
Wasverzorging éénpersoons huishouden |
35 minuten/week (30 uur per jaar) |
|
|
|
|
Wasverzorging tweepersoons huishouden |
43 minuten/week (37 uur per jaar |
|
|
|
|
Strijken (1 of 2 personen) |
20 minuten per week (17 uur per jaar) |
|
|
|
|
Eigen mogelijkheden inwoner of netwerk |
|
17 minuten |
|
15 uur |
|
Extra wasmachine vanwege beperkingen inwoner |
|
|
16 minuten |
|
14 uur |
Tabel 7. Overzicht in minuten per week en uren per jaar voor de Regie en organisatie. |
|||||
Kenmerk |
Basis-inzet |
Minder inzet (minuten/week) |
Meer inzet (minuten/week) |
Minder inzet (uur/jaar) |
Meer inzet (uur/jaar) |
Regie en organisatie |
30 minuten/week (26 uur per jaar) |
|
|
|
|
Tabel 8. Overzicht in minuten per week en uren per jaar voor advies, instructie en voorlichting (AIV) |
|||||
Kenmerk |
Basis-inzet |
Minder inzet (minuten/week) |
Meer inzet (minuten/week) |
Minder inzet (uur/jaar) |
Meer inzet (uur/jaar) |
Advies, instructie en voorlichting |
Max. 90 minuten per week gedurende 6 weken (9 uur per jaar) |
|
|
|
|
4. Minder inzet nodig dan de basisnorm
De in het normenkader opgenomen (omvang van) ondersteuning is gebaseerd op volledige professionele overname van alle activiteiten. Als geen volledige overname van taken nodig is omdat een inwoner of het netwerk van de inwoner bepaalde activiteiten zelf kan uitvoeren, kan er minder ondersteuning worden ingezet. Als de inwoner of een huisgenoot bepaalde activiteiten kan uitvoeren, spreken we van gebruikelijke hulp. Naast gebruikelijke hulp mag ook rekening gehouden worden met de inzet van (andere) personen uit het sociale netwerk of mantelzorgers, mits zij die ondersteuning inderdaad (blijven) bieden.
4.1 Schoon en leefbaar huis
Uit onderzoek van HHM is gebleken dat inwoners die géén volledige overname nodig hebben omdat ze zelf (of het netwerk) bepaalde activiteiten uitvoeren, gemiddeld 15 minuten per week minder ondersteuning nodig hebben voor het schoon en leefbaar huis. Veelal gaat het dan om situaties waarin de inwoner (of het netwerk) zelf kan schoonmaken op middenniveau (afstoffen en nat afnemen) en algemeen opruimen. Het verminderen van de in te zetten ondersteuning kan alleen als een substantieel aantal activiteiten zelf wordt uitgevoerd. Zoals wekelijks stof afnemen op ooghoogte in de woon- én slaapkamer of de badkamer poetsen of de woonkamer én gang stofzuigen. Kan de inwoner of een huisgenoot meer activiteiten uitvoeren dan schoonmaken op middenniveau, dan kan op basis van de aanwezigheid van gebruikelijke hulp nog één of zelfs tweemaal extra mindering met 15 minuten plaatsvinden. Dat geldt ook als het sociale netwerk meer activiteiten uitvoert.
4.2 Wasverzorging
Als de inwoner (of het netwerk) zelf activiteiten kan uitvoeren op het gebied van de wasverzorging, kan de in te zetten ondersteuning op dit punt met 17 minuten per week worden verminderd. Dit speelt veelal als de inwoner zware/grote wasstukken niet meer kan hanteren, maar de kleine stukken nog wel, zoals kleding en ondergoed e.d.
5. Meer inzet nodig dan de basisnorm
Er kunnen verschillende omstandigheden zijn die maken dat méér inzet van huishoudelijke ondersteuning nodig is dan de basisnorm. Deze omstandigheden worden hierna toegelicht.
5.1 Schoon en leefbaar huis
Beperkingen en belemmeringen inwoner
Bij de inwoner kan sprake zijn van beperkingen waardoor het huis vaker of intensiever schoongemaakt moet worden. Dit kan veroorzaakt worden door medische beperkingen, bijvoorbeeld ernstige incontinentie of COPD. In dat geval kan extra ondersteuning worden ingezet. De noodzaak voor meer inzet is daarbij leidend, niet de aanwezigheid van de aandoening op zich.
- –
Als enige extra inzet nodig is door uitbreiding op het ene bezoek/werkmoment per week, wordt 30 minuten hulp extra ingezet.
- –
Als veel extra inzet nodig is, veelal met een tweede bezoek/werkmoment per week, wordt 60 minuten hulp extra ingezet.
Bij de beoordeling van (enige) extra inzet wordt nadrukkelijk het begrip eigen kracht betrokken. In alle redelijkheid mag van mensen worden verlangd dat zij bepaalde acties ondernemen of juist nalaten om hun beroep op de Wmo zoveel als mogelijk te beperken waardoor extra inzet vanwege extra vervuiling niet aan de orde behoeft te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- –
dragen van deugdelijk incontinentiemateriaal;
- –
zorgdragen voor een deugdelijke schoonrolmat ter minimalisering van vervuiling door het gebruik van een rolstoel binnen en buiten;
- –
mogelijkheden om apparatuur zoals een koelkast op ooghoogte te brengen; ergonomisch aangepast bestek, borden, pannen en drinkgerei.
Samenstelling van het huishouden
Als in het huishouden kinderen aanwezig zijn, kan het zo zijn dat het huis sneller vervuilt en vaker of intensiever schoongemaakt moet worden. Als dit noodzakelijk is, kan hiervoor extra ondersteuning worden ingezet. Dit is maatwerk. De professionele inschatting van de Wmo-consulent is hierin leidend. Aanwezigheid in het huishouden van meerderjarige kinderen (van 18 jaar of ouder) alleen leidt niet tot toekenning van extra ondersteuning. Deze kinderen kunnen weliswaar zorgen voor extra vervuiling, maar zij kunnen ook een bijdrage leveren in het schoonhouden van de woning. Dit is uiteraard anders indien meerderjarige kinderen door stoornis en/ of gebrek deze activiteit niet kunnen vervullen.
Extra kamers
Naast de woonkamer, slaapkamer, keuken, het sanitair en de hal, kan de inwoner nog een of meerdere extra kamer(s) in gebruik hebben die wekelijks moet worden schoon gemaakt, zoals een intensief gebruikte hobbykamer en/of een extra slaapkamer die permanent in gebruik is.
Een kamer betreft een afsluitbare inpandige verblijfsruimte. Een uitbouw van een woonkamer betreft in die zin geen extra kamer tenzij de woonkamer wordt afgescheiden van de aanbouw (serre) middels een deur of schuifpui. Een woonkamer die uiteenvalt in 2 delen (ensuite) heeft voor te gelden als één (woon-)kamer.
Als sprake is van een extra kamer die in gebruik is als slaapkamer (naast de hoofdslaapkamer van de inwoner(s)), dan wordt hier 18 minuten extra ondersteuning per week voor in gezet. Denk bijvoorbeeld aan een stel dat altijd apart slaapt of de slaapkamer van een (minderjarig) kind, mits dit kind de slaapkamer niet zelf kan schoonhouden en op dit punt dus geen gebruikelijke hulp kan bieden. Voor een andere extra kamer, niet zijnde een slaapkamer, kan 5 minuten per week extra ingezet worden.
Andere omstandigheid, zoals omvang/staat van de woning en bewerkelijkheid
Er kunnen andere - hierboven niet genoemde – redenen zijn waardoor het huis sneller vervuilt en vaker of intensiever schoongemaakt moet worden, bijvoorbeeld vanwege de staat van onderhoud en inrichting/bewerkelijkheid van de woning (wat niet beïnvloed kan worden door aanpassing/eigen kracht). In dat geval wordt 15 minuten per week extra ondersteuning ingezet.
5.2 Wasverzorging
In Helmond bestaat een algemene voorziening voor de wasverzorging. Als deze in een individueel geval niet toereikend is, kan hiervoor de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning worden ingezet. De daarvoor gehanteerde basistijd is weergegeven in onderdeel 3 van deze bijlage.
In een eenpersoonshuishouden wordt uitgegaan van 4 x wassen per twee weken, in geval van een tweepersoonshuishouden wordt uitgegaan van 5x wassen per twee weken. Als een inwoner bovenmatig veel was heeft ten gevolge van ziekte of gebrek of als er minderjarige (jonger dan 18) kinderen in het huishouden wonen, dan wordt extra tijd toegekend voor de was. Voor iedere extra was bovenop 4 dan wel 5 wassen per 2 weken, wordt 14 uur op jaarbasis toegekend.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl