Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739575
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739575/1
Besluit Uitgifte Parkeervergunningen 2025-2
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 01-10-2025
Intitulé
Besluit Uitgifte Parkeervergunningen 2025-2Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort;
- -
gelezen de Parkeerverordening Amersfoort en Verordening Parkeerbelasting 2025-2026;
- -
overwegende dat het gewenst is voor het aanvragen en verlenen van parkeervergunningen de volgende regels te stellen;
- -
en gelet op artikel 225 van de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht, en artikel 3 van de Parkeerverordening Amersfoort,
besluit vast te stellen: Besluit Uitgifte Parkeervergunningen 2025-2.
AFDELING I. VERGUNNINGTYPEN
Artikel 1. Vaststelling vergunningtypen
-
1. Aan de categorie bewoners, bedoeld in artikel 3, derde lid, onder a, van de Parkeerverordening Amersfoort kunnen de volgende vergunningtypen worden verleend:
- a.
Bewonersvergunning;
- b.
Mantelzorgvergunning;
- c.
Vergunning particulier autodelen;
- d.
Digitale bezoekers(jaar)regeling;
- e.
Verhuisvergunning;
- f.
Camper-/caravan-/aanhangervergunning;
- g.
Motorvergunning;
- h.
Vergunning Elektrisch laden.
- a.
-
2. Aan de categorie bedrijven, bedoeld in artikel 3, derde lid, onder b, van de Parkeerverordening Amersfoort kunnen de volgende vergunningtypen worden verleend:
- a.
Bedrijfsvergunning werkdagen;
- b.
Bedrijfsvergunning 24/7
- c.
Bedrijfsvergunning zonevrij;
- d.
Bedrijfsvergunning dag;
- e.
Bedrijfsvergunning maand;
- f.
Hulpverlenersvergunning;
- g.
Maatschappelijke vergunning;
- h.
Onderwijsvergunning.
- a.
-
3. Aan de categorie deelauto’s, bedoeld in artikel 3, derde lid, onder c, van de Parkeerverordening Amersfoort kan het vergunningtype Deelautovergunning worden verleend.
AFDELING II. BEWONERS
Artikel 2. Bewonersvergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Bewonersvergunning, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder a moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
aanvrager staat ingeschreven in de BRP op het woonadres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- b.
aanvrager is houder van het motorvoertuig waarvoor hij de vergunning aanvraagt.
- a.
-
2. Voor het aanvragen van een Bewonersvergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een kopie van het tenaamstellingsdeel van het kentekenbewijs, kopie leasecontract, of houdersverklaring waarin aanvrager als huurder dan wel berijder genoemd staat. Voor een woonadres dat met het kenmerk POET (Parkeren Op Eigen Terrein) geregistreerd staat op de adressenrestrictielijst, overlegt de aanvrager bij een aanvraag voor een tweede of volgende vergunning ook het kentekenbewijs van de eerste auto(’s).
-
3. De Bewonersvergunning wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de aanvrager woont.
-
4. Er wordt maximaal één bewonersvergunning per woonadres verstrekt als aanvrager woont in vergunningzone A of B1.
-
5. In afwijking van lid 4 kan aanvrager tot 1 oktober 2028 een tweede bewonersvergunning overgangsregeling binnenstad aanvragen voor vergunningzone B2, B3 of B5.
-
6. Aan een Bewonersvergunning kunnen maximaal drie kentekens worden gekoppeld, waarvan het eerste kenteken op naam van aanvrager staat.
-
7. De Bewonersvergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
-
8. Een aanvraag voor een eerste Bewonersvergunning wordt geweigerd als aanvrager woont op een adres die met het kenmerk POET geregistreerd staat op de adressenrestrictielijst.
-
9. Een aanvraag voor een tweede Bewonersvergunning wordt geweigerd als aanvrager woont op een adres die met het kenmerk POET voor twee parkeerplaatsen geregistreerd staat op de adressenrestrictielijst.
-
10. Een aanvraag voor een Bewonersvergunning wordt geweigerd als aanvrager woont op een adres die als GROP (Geen Recht Op Parkeervergunning) geregistreerd staat op de adressenrestrictielijst.
Artikel 3. Bewonersvergunning – maximaal uit te geven vergunningen en wijze van verstrekking
-
1. Gelet op artikel 3, vijfde lid, van de Parkeerverordening wordt een maximum aantal uit te geven Bewonersvergunningen vastgesteld op basis van de volgende formule: aantal parkeerapparatuurplaatsen x 1,15.
-
2. Het daadwerkelijke aantal uit te geven Bewonersvergunningen per vergunningzone wordt vastgesteld op 90 procent van het maximum aantal uit te geven vergunningen.
-
3. Op basis van lid 1 en lid 2 wordt het maximum aantal uit te geven vergunningen per vergunningzone en het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen vastgesteld op:
Vergunningzone
Aantal parkeerapparatuur-plaatsen
Daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen
Maximum aantal uit te geven vergunningen
A
263
273
303
B1
785
813
903
B2
1948
2016
2240
B3
1817
1881
2090
B4
576
597
663
B5
2347
2430
2700
B6
231
240
266
D1
onbeperkt
onbeperkt
onbeperkt
D2
onbeperkt
onbeperkt
onbeperkt
X (voorheen A3)
48
51
56
Y1 (voorheen B1)
1746
1808
2008
Y2 (voorheen B7)
1009
1045
1161
Z (voorheen B9)
244
253
281
-
4. In afwijking van lid 2 wordt het daadwerkelijke aantal uit te geven eerste Bewoners-vergunningen in een vergunningzone verhoogd tot het maximum aantal uit te geven parkeervergunningen vanaf het moment dat het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen is bereikt. Vanaf dat moment worden alleen nog eerste Bewonersvergunningen verleend tot het maximum aantal uit te geven Bewonersvergunningen is bereikt. Elke volgende aanvraag voor een eerste Bewonersvergunning wordt op een wachtlijst geplaatst voor de resterende looptijd van dit vergunningtype op volgorde van datum van aanvraag. Op het moment dat het aantal uitgegeven bewonersvergunningen lager is dan maximum aantal uit te geven vergunningen, wordt een eerste Bewonersvergunning verstrekt aan de aanvraag die het eerst op de wachtlijst met eerste Bewonersvergunningen staat.
-
5. Als het daadwerkelijk aantal uit te geven Bewonersvergunningen in een vergunningzone nog niet is bereikt na verstrekking van alle eerste Bewonersvergunningen, worden tweede Bewonersvergunningen verstrekt totdat het daadwerkelijk aantal uit te geven bewonersvergunningen is bereikt. Vanaf het moment dat het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen is bereikt, wordt elke volgende aanvraag voor een tweede Bewonersvergunning op een wachtlijst geplaatst op volgorde van datum van aanvraag. Aanvragen voor een derde of volgende Bewonersvergunningen worden in dat geval ook op een wachtlijst geplaatst. Aanvragen voor een eerste Bewonersvergunning worden vanaf dat moment verleend conform het gestelde in lid 4. Op het moment dat het aantal uitgegeven bewonersvergunningen lager is dan het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen, worden tweede Bewonersvergunningen verstrekt aan de aanvragers die het eerst op de wachtlijst met tweede Bewonersvergunningen staan totdat het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen is bereikt.
-
6. Als het daadwerkelijk aantal uit te geven Bewonersvergunningen in een vergunningzone nog niet is bereikt na verstrekking van alle eerste en tweede Bewonersvergunningen, worden derde en opvolgende Bewonersvergunningen verstrekt totdat het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen is bereikt. Vanaf het moment dat het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen is bereikt, wordt elke volgende aanvraag voor een derde Bewonersvergunning op een wachtlijst geplaatst op volgorde van datum van aanvraag. Aanvragen voor een tweede Bewonersvergunningen worden vanaf dat moment ook op een wachtlijst geplaatst. Aanvragen voor een eerste Bewonersvergunning worden vanaf dat moment verleend conform het gestelde in lid 4. Op het moment dat het aantal uitgegeven bewonersvergunningen lager is dan het daadwerkelijk aantal uit te geven vergunningen, wordt een tweede Bewonersvergunning verstrekt aan de aanvraag die het eerst op de wachtlijst met tweede Bewonersvergunningen staat. Staan er geen tweede Bewonersvergunningen meer op de wachtlijst, worden derde Bewonersvergunningen verstrekt aan de aanvragers die het eerst op de wachtlijst met derde Bewonersvergunningen staan totdat het daadwerkelijke aantal uit te geven vergunningen is bereikt.
Artikel 4. Mantelzorgvergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Mantelzorgvergunning, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
aanvrager staat ingeschreven in de BRP op het woonadres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- b.
aanvrager is afhankelijk van mantelzorg (niet beroepsmatige, onbetaalde zorg).
- a.
-
2. Voor het aanvragen van een Mantelzorgvergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een verklaring van een instantie waaruit de afhankelijkheid van mantelzorg blijkt. Een dergelijke verklaring kan in elk geval zijn een indicatie WMO, WLZ of ZvW, of een medische verklaring van een onafhankelijke arts/medische instantie.
-
3. De Mantelzorgvergunning wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de aanvrager woont.
-
4. Er wordt maximaal één Mantelzorgvergunning per woonadres verstrekt.
-
5. Aan een Mantelzorgvergunning kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
6. De Mantelzorgvergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
Artikel 5. Vergunning particulier autodelen
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Vergunning particulier autodelen, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder c, moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
aanvrager is eigenaar van de te delen auto waarvoor de Vergunning particulier autodelen wordt aangevraagd;
- b.
aanvrager staat ingeschreven in de BRP op het woonadres gelegen in een vergunningzone;
- c.
aanvrager is ingeschreven bij de Vereniging voor gedeeld autogebruik (www.deelauto.nl);
- d.
aanvrager verstrekt adresgegevens van degene(n) met wie de auto wordt gedeeld;
- e.
degene(n) met wie de auto wordt gedeeld, staat/staan ingeschreven in de BRP op een woonadres gelegen in een andere vergunningzone dan de aanvrager.
- a.
-
2. Voor het aanvragen van de Vergunning particulier autodelen wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een afschrift van het lidmaatschap van de Vereniging voor gedeeld autogebruik en de adresgegevens van degene(n) met wie de auto wordt gedeeld.
-
3. De Vergunning particulier autodelen wordt uitgegeven voor de vergunningzones waar aanvrager en degene(n) met wie de auto wordt gedeeld wonen.
-
4. Aan een Vergunning particulier autodelen kan maximaal één kenteken worden gekoppeld.
-
5. De Vergunning particulier autodelen is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzones waarvoor de vergunning is uitgegeven.
-
6. De Vergunning particulier autodelen wordt gelijkgesteld aan een Bewonersvergunning en telt mee in het aantal Bewonersvergunningen dat op het adres van aanvrager geregistreerd staan.
-
7. De vergunning particulier autodelen wordt geweigerd als de aanvrager en/of degene(n) met wie de auto wordt gedeeld staat ingeschreven in de BRP op een woonadres gelegen in vergunningzone A of B1.
-
8. Een aanvraag voor een Vergunning particulier autodelen wordt geweigerd als het adres van aanvrager of het adres van degene(n) met wie de auto wordt gedeeld met het kenmerk POET is geregistreerd op de adressenrestrictielijst.
-
9. Een aanvraag voor een Vergunning particulier autodelen wordt geweigerd als het adres van aanvrager of het adres van degene(n) met wie de auto wordt gedeeld met het kenmerk GROP is geregistreerd op de adressenrestrictielijst.
-
10. Op een aanvraag voor de Vergunning particulier autodelen is artikel 3, vierde lid tot en met zevende lid overeenkomstig van toepassing.
Artikel 6. Digitale bezoekersregeling
-
1. Om in aanmerking te komen voor de Digitale bezoekersregeling, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder d, moet de aanvrager in de BRP ingeschreven staan op een woonadres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt.
-
2. Voor het aanvragen van de Digitale bezoekersregeling wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt.
-
3. De Digitale bezoekersregeling wordt uitgegeven voor vergunningzone waar de aanvrager woont.
-
4. Om gebruik te kunnen maken van de Digitale bezoekersregeling kan:
- a.
een saldo worden opgeladen. Dit saldo kan worden gebruikt om bezoekersuren aan te kopen. Het saldo wordt automatisch meegenomen naar het volgende kwartaal. Als de Digitale bezoekersregeling wordt opgezegd wordt het openstaande saldo gerestitueerd.
- b.
per kwartaal tot een maximum van 150 bezoekersuren voor het parkeren van bezoekers worden aangekocht. Eventueel resterende uren komen aan het eind van het kwartaal automatisch te vervallen.
- a.
-
5. Er wordt maximaal één Digitale bezoekersregeling per woonadres verstrekt.
-
6. Het is mogelijk om op een Digitale bezoekersregeling maximaal 10 kentekens tegelijk aan te melden.
-
7. De Digitale bezoekersregeling is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven;
-
8. De Digitale bezoekersregeling is geldig vanaf het moment van aanvraag tot het moment van wederopzegging;
-
9. In afwijking van lid 8 is de Digitale bezoekersregeling alleen geldig in de parkeergarages Flintplein, Stadhuisplein en Koestraat als aanvrager in de BRP ingeschreven staat op een woonadres gelegen in vergunningzone A of B1.
Artikel 7. Verhuisvergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Verhuisvergunning, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder e, moet aanvrager gaan wonen op een woonadres in de vergunningzone waarvoor de vergunning wordt aangevraagd;
-
2. Voor het aanvragen van een Verhuisvergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een koop- of huurovereenkomst van een woonadres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt.
-
3. De Verhuisvergunning wordt uitgegeven voor de vergunningzone waarin aanvrager komt te wonen.
-
4. Er wordt maximaal één Verhuisvergunning per woonadres verstrekt.
-
5. Aan de Verhuisvergunning kan maximaal één kenteken worden gekoppeld.
-
6. De Verhuisvergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
-
7. De Verhuisvergunning is drie maanden geldig.
Artikel 8. Camper-/caravan-/aanhangervergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Camper-/caravan-/aanhanger-vergunning, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder f, moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
aanvrager staat in de BRP ingeschreven op een woonadres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- b.
aanvrager is houder van het (motor)voertuig waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- c.
In het geval van een camper dient het voertuig als Kampeerwagen (SA) voor speciale doeleinden geregistreerd te staan bij de RDW.
- a.
-
2. Voor het aanvragen van een Camper-/caravan-/aanhangervergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een kopie van het tenaamstellingsdeel van het kentekenbewijs, kopie leasecontract, of een houdersverklaring waarin aanvrager als huurder dan wel berijder genoemd staat, tenzij het gaat om een aanhangwagen zonder eigen kenteken.
-
3. De Camper-/caravan-/aanhangervergunning wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de aanvrager woont.
-
4. Er wordt maximaal één Camper-/caravan-/aanhangervergunning per woonadres verstrekt.
-
5. Aan de Camper-/caravan-/aanhangervergunning kan één vast kenteken worden gekoppeld.
-
6. De Camper-/caravan-/aanhangervergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
Artikel 9. Motorvergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Motorvergunning, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder g moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
aanvrager staat ingeschreven in de BRP op het woonadres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- b.
aanvrager is houder van de motor waarvoor hij de vergunning aanvraagt.
- a.
-
2. Voor het aanvragen van een Motorvergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een kopie van het tenaamstellingsdeel van het kentekenbewijs, kopie leasecontract, of houdersverklaring waarin aanvrager als huurder dan wel berijder genoemd staat.
-
3. De Motorvergunning wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de aanvrager woont.
-
4. Aan een Motorvergunning kunnen maximaal een kenteken worden gekoppeld.
-
5. De Motorvergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
Artikel 10. Vergunning Elektrisch laden
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Vergunning Elektrisch laden, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder h moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
aanvrager staat ingeschreven in de BRP op het woonadres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- b.
aanvrager is houder van het volledig elektrische motorvoertuig waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- c.
het adres van aanvrager staat op de adressenrestrictielijst geregistreerd met het Kenmerk GROP;
- d.
de eigenaar of de vereniging van eigenaars (vve) waar het woonadres van aanvrager onderdeel van uitmaakt verleent geen medewerking aan het creëren van een oplaadmogelijkheid voor elektrische voertuigen.
- a.
-
2. Voor het aanvragen van een Vergunning Elektrisch laden wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een kopie van het tenaamstellingsdeel van het kentekenbewijs, kopie leasecontract, of houdersverklaring waarin aanvrager als huurder dan wel berijder genoemd staat en een verklaring van de eigenaar of vve waar het adres van de woning van aanvrager onderdeel van uitmaakt over de onmogelijkheid voor het creëren van een oplaadmogelijkheid voor elektrische voertuigen.
-
3. De Vergunning Elektrisch laden wordt uitgegeven voor alle parkeerplaatsen die zijn aangewezen voor het opladen van elektrische voertuigen in de vergunningzone waar de aanvrager woont.
-
4. Aan een Vergunning Elektrisch laden kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
5. De Vergunning Elektrisch laden geeft recht op 200 uur parkeren per jaar. Eventueel resterende uren komen aan het eind van het looptijd van dit type vergunning automatisch te vervallen.
-
6. Er wordt maximaal één Vergunning Elektrisch laden per woonadres verstrekt.
AFDELING III. BEDRIJVEN
Artikel 11. Bedrijfsvergunning werkdagen
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Bedrijfsvergunning werkdagen, als bedoeld in artikel 1, tweede lid onder a, moet het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd, gevestigd zijn of een vestiging hebben in de vergunningzone waarvoor de vergunning wordt aangevraagd.;
-
2. Voor het aanvragen van een Bedrijfsvergunning werkdagen wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel van het bedrijf waarvoor hij de vergunning aanvraagt. Indien aanvrager is gevestigd op een adres buiten vergunningzone A, B1, B2 of B9 overlegt aanvrager tevens een loonlijst of een getekende verklaring van een accountant, niet ouder dan 1 maand, waaruit het aantal medewerkers, hun werkzame uren per week en het aantal fte blijkt.
-
3. De Bedrijfsvergunning werkdagen wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd gevestigd is of een vestiging heeft.
-
4. Per vestigingsadres wordt:
- a.
maximaal één Bedrijfsvergunning werkdagen uitgegeven als het vestigingsadres is gelegen in vergunningzone A, B1, B2 of B9;
- b.
maximaal één Bedrijfsvergunning werkdagen per 2fte uitgegeven als het vestigingsadres is gelegen in een andere vergunningzone dan bedoeld onder a.
- a.
-
5. Aan de Bedrijfsvergunning werkdagen kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
6. De Bedrijfsvergunning werkdagen is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
-
7. Een Bedrijfsvergunning werkdagen is geldig van maandag t/m vrijdag van 6:00 uur tot 19:00 uur.
-
8. Een aanvraag voor een Bedrijfsvergunning werkdagen wordt geweigerd als het adres van aanvrager met het kenmerk POET of GROP geregistreerd staat op de adressenrestrictielijst. Als aanvrager recht heeft op meerdere bedrijfsparkeervergunningen werkdagen, wordt het aantal POET parkeerplaatsen in mindering gebracht op het aantal te verlenen vergunningen.
Artikel 12. Bedrijfsvergunning 24/7
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Bedrijfsvergunning 24/7, als bedoeld in artikel 1, tweede lid onder b, moet het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd, gevestigd zijn of een vestiging hebben in de vergunningzone waarvoor de vergunning wordt aangevraagd.;
-
2. Voor het aanvragen van een Bedrijfsvergunning 24/7 wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel van het bedrijf waarvoor hij de vergunning aanvraagt. Indien aanvrager is gevestigd op een adres buiten vergunningzone A, B1, B2 of B9 overlegt aanvrager tevens een loonlijst of een getekende verklaring van een accountant, niet ouder dan 1 maand, waaruit het aantal medewerkers, hun werkzame uren per week en het aantal fte blijkt.
-
3. De Bedrijfsvergunning 24/7 wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de aanvrager beroepsmatig is gevestigd.
-
4. In afwijking van lid 3 wordt geen Bedrijfsvergunning 24/7 uitgegeven als de aanvrager beroepsmatig is gevestigd in vergunningzone A, B1, B2 of B9;
-
5. Er wordt per vestigingsadres maximaal één Bedrijfsvergunning 24/7 per 2fte uitgegeven;
-
6. Er worden per vestigingsadres maximaal 20 bedrijfsvergunningen 24/7 uitgegeven;
-
7. Aan de Bedrijfsvergunning 24/7 kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
8. De Bedrijfsvergunning 24/7 is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
-
9. Een Bedrijfsvergunning 24/7 is geldig van maandag t/m zondag van 0:00 uur tot 24:00 uur.
-
10. Een Bedrijfsvergunning 24/7 wordt uitgegeven als het in artikel 3, tweede lid genoemde aantal daadwerkelijk uit te geven bewonersvergunning voor de vergunningzone waar het bedrijf is gevestigd, na uitgifte van eerste, tweede en derde bewonersvergunningen, nog niet is bereikt.
-
11. Een aanvraag voor de Bedrijfsvergunning 24/7 wordt geweigerd als het in artikel 3, tweede lid genoemde aantal daadwerkelijk uit te geven bewonersvergunningen voor de vergunningzone waar het bedrijf is gevestigd, is bereikt.
-
12. Een aanvraag voor een Bedrijfsvergunning 24/7 wordt geweigerd als het adres van aanvrager met het kenmerk POET of GROP geregistreerd staat op de adressenrestrictielijst. Als aanvrager recht heeft op meerdere bedrijfsparkeervergunningen 24/7, wordt het aantal POET parkeerplaatsen in mindering gebracht op het aantal te verlenen vergunningen.
Artikel 13. Bedrijfsvergunning zonevrij
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Bedrijfsvergunning zonevrij, als bedoeld in artikel 1, tweede lid onder c, moet het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd regelmatig een beroep uitoefenen in meerdere vergunningzones.
-
2. Voor het aanvragen van een Bedrijfsvergunning zonevrij wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel van het bedrijf waarvoor hij de vergunning aanvraagt.
-
3. Aan de Bedrijfsvergunning zonevrij kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
4. De bedrijfsvergunning zonevrij is geldig van maandag t/m zondag van 0:00 uur tot 24:00 uur
-
5. De bedrijfsvergunning zonevrij is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in alle vergunningzones.
Artikel 14. Bedrijfsvergunning dag
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Bedrijfsvergunning dag, als bedoeld in artikel 1, tweede lid onder d, moet het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd incidenteel en kortstondig een beroep uitoefenen in de vergunningzone waarvoor de vergunning wordt aangevraagd.
-
2. Voor het aanvragen van de Bedrijfsvergunning dag wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt.
-
3. De Bedrijfsvergunning dag wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de werkzaamheden plaatsvinden.
-
4. Aan de Bedrijfsvergunning dag kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
5. De Bedrijfsvergunning dag is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
-
6. De Bedrijfsvergunning dag is geldig voor de periode van één of meerdere hele kalenderdagen (00.00 uur tot 24.00 uur).
Artikel 15. Bedrijfsvergunning maand
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Bedrijfsvergunning maand, als bedoeld in artikel 1, tweede lid onder e, moet het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd incidenteel een beroep uitoefenen in de vergunningzone waarvoor de vergunning wordt aangevraagd in het verrichten van herstel-, onderhouds- bouw- of daarmee gelijk te stellen werkzaamheden waarvoor parkeren noodzakelijk is;
-
2. Voor het aanvragen van de Bedrijfsvergunning maand wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager maakt aannemelijk dat het parkeren in de vergunningzone voor het verrichten van de werkzaamheden voor een periode van één of meerdere maanden noodzakelijk is.
-
3. De Bedrijfsvergunning maand wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de werkzaamheden plaatsvinden.
-
4. Aan de Bedrijfsvergunning maand kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
5. De Bedrijfsvergunning maand is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
-
6. De Bedrijfsvergunning maand is één of meerdere hele maanden geldig.
Artikel 16. Hulpverlenersvergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Hulverlenersvergunning, als bedoeld in artikel 1, tweede lid onder f, moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd is opgenomen in de lijst met bedrijven in de Gezondheids- en welzijnszorg (Branche Q) of veterinaire dienstverlening (code 750), die opgesteld is op basis van de Standaard bedrijfsindeling (SBI);
- b.
werknemers van het bedrijf als bedoeld onder a verrichten beroepsmatig zorg-/welzijnswerkzaamheden bij mensen thuis;
- a.
-
2. Voor het aanvragen van een Hulpverlenersvergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel of een BIG-registratie van het bedrijf waarvoor hij de vergunning aanvraagt, waaruit blijkt dat hij/zij beroepsmatig zorg-/welzijnswerkzaamheden verricht bij mensen thuis.
-
3. De Hulpverlenersvergunning wordt uitgegeven voor alle vergunningzones.
-
4. Aan de Hulpverlenersvergunning kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
5. De Hulpverlenersvergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in alle vergunningzones.
Artikel 17. Maatschappelijke vergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Maatschappelijke vergunning, als bedoeld in artikel 1, tweede lid, onder g moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
de maatschappelijke instelling waarvoor de vergunning wordt aangevraagd staat ingeschreven op een adres gelegen in de vergunningzone waarvoor hij de vergunning aanvraagt;
- b.
de maatschappelijke instelling biedt zonder winstoogmerk diensten aan die gericht zijn op activiteiten van maatschappelijk belang;
- a.
-
2. Voor het aanvragen van een Maatschappelijke vergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel van de instelling waaruit blijkt dat de instelling diensten aanbiedt die gericht zijn op activiteiten van maatschappelijk belang.
-
3. De Maatschappelijke vergunning wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de maatschappelijke instelling is gevestigd.
-
4. Per vestigingsadres worden maximaal tien Maatschappelijke vergunningen verstrekt.
-
5. Aan een Maatschappelijke vergunning kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
6. De Maatschappelijke vergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
Artikel 18. Onderwijsvergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Onderwijsvergunning, als bedoeld in artikel 1, tweede lid, onder h moet de onderwijsinstelling ingeschreven staan of een vestiging hebben op een adres gelegen in de vergunningzone waarvoor de vergunning wordt aangevraagd;
-
2. Voor het aanvragen van een Onderwijsvergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij een uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel van de instelling waaruit blijkt dat de instelling diensten aanbiedt op het gebied of gerelateerd aan onderwijs. Aanvrager overlegt tevens een loonlijst of een getekende verklaring van een accountant, niet ouder dan 1 maand, waaruit het aantal medewerkers, hun werkzame uren per week en het aantal fte blijkt.
-
3. De Onderwijsvergunning wordt uitgegeven voor de vergunningzone waar de onderwijsinstelling is gevestigd of een vestiging heeft.
-
4. Het aantal uit te geven Onderwijsvergunningen bedraagt maximaal 1 vergunning per 2 fte.
-
5. Aan een Onderwijsvergunning kan maximaal één kenteken tegelijk worden gekoppeld.
-
6. De Onderwijsvergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in de vergunningzone waarvoor de vergunning is uitgegeven.
Artikel 19. Deelautovergunning
-
1. Om in aanmerking te komen voor het vergunningtype Deelautovergunning, als bedoeld in artikel 1, derde lid, moet worden voldaan aan de volgende vereisten:
- a.
het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd heeft een vergunning voor de desbetreffende deelauto op basis van de Nadere regels Vergunning Autodelen.
- b.
het bedrijf waarvoor de vergunning wordt aangevraagd is houder van het motorvoertuig waarvoor hij de vergunning aanvraagt.
- a.
-
2. Voor het aanvragen van de Deelautovergunning wordt het aanvraagformulier op de website van ParkeerService gebruikt. Aanvrager overlegt hierbij de vergunning voor de desbetreffende deelauto die op basis van de Nadere regels Vergunning Autodelen is verleend.
-
3. De Deelautovergunning wordt uitgegeven voor alle vergunningzones.
-
4. Aan de Deelautovergunning kan maximaal één kenteken worden gekoppeld.
-
5. De Deelautovergunning is geldig op alle parkeerapparatuurplaatsen in alle vergunningzones.
AFDELING IV. AANVANG LOOPTIJD
Artikel 20. Aanvang looptijd vergunningen
-
1. De aanvang van de looptijd van vergunningen die worden verleend voor vergunningzone X, Y1, Y2 of Z is 1 mei.
-
2. De aanvang van de looptijd van vergunningen die worden verleend voor vergunningzone A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, D1 of D2 is 1 oktober.
-
3. In afwijking van het eerste en tweede lid is voor de Digitale bezoekersregeling, Verhuisvergunning, Bedrijfsvergunning dag en de Bedrijfsvergunning maand de aanvang van de looptijd het moment van verlenen van deze vergunning.
AFDELING V. SLOTBEPALINGEN
Artikel 21. Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Dit besluit treedt in werking op 1 oktober 2025.
-
2. Het ‘Besluit Uitgifte Parkeervergunningen 2024 wordt op 1 oktober 2025 ingetrokken, maar blijft van toepassing op vergunningen die krachtens het Besluit Uitgifte Parkeervergunningen 2024 zijn toegekend.
-
3. Dit besluit wordt aangehaald als ‘Besluit Uitgifte Parkeervergunningen’.
Ondertekening
Vastgesteld in de vergadering van 13 mei 2025.
De secretaris,
De burgemeester
Toelichting
De verklaring van definities van begrippen zoals deze in artikel 1 van de Parkeerverordening Amersfoort en de Verordening Parkeerbelasting 2025 zijn genoemd zijn op dit besluit van toepassing.
Bij ieder vergunningtype is aangegeven onder welke voorwaarden het vergunningtype kan worden verleend, hoe de aanvraag gedaan wordt en wat aanvrager bij de aanvraag ter controle moet toesturen.
Artikel 1
In dit artikel staan de vergunningtypen genoemd die aangevraagd kunnen worden. Hierin zijn ten opzichte van de aanvraagbare vergunningen in 2024 de extra vergunningtypen Maatschappelijke vergunning en Onderwijsvergunning toegevoegd.
Artikelen 2 en 5
In deze artikelen is aangegeven dat adressen die als POET of GROP geregistreerd staan, zijn opgenomen op de adressenrestrictielijst. De adressenrestrictielijst is onder beheer van ParkeerService en bevat alle adressen binnen de vergunningzones waarvoor een restrictie geldt bij het uitgeven van parkeervergunningen. Deze restrictie houdt in dat er voor de genoemde adressen geen vergunning uitgegeven kan worden of dat het aantal uit te geven vergunningen voor dat adres wordt beperkt. Als een aanvraag voor een bewonersvergunning wordt ingediend voor een adres die op de adressenrestrictielijst geregistreerd staat met het kenmerk POET, moet worden aangetoond dat aanvrager meerdere motorvoertuigen op het adres geregistreerd heeft staan. Door middel van het doorgeven van het kenteken van de eerste auto kan ParkeerService controleren of dit voertuig inderdaad ook op het adres geregistreerd staat. Hiermee voorkomen we dat we tweede vergunningen verlenen voor een eerste auto. Als er twee POET parkeerplaatsen op een adres geregistreerd staan, dienen de kentekens van twee motorvoertuigen te worden overlegd. Deze kenteken moeten anders zijn dan het kenteken waarvoor de vergunning wordt aangevraagd.
Als een adres op de adressenrestrictielijst als POET geregistreerd staat met één parkeerplaats, kan een tweede motorvoertuig wat op het adres geregistreerd alleen in aanmerking komen voor tweede bewonersvergunning, ondanks dat het voor de bewoner de eerste vergunning is en dit het eerste motorvoertuig is dat door bewoner op straat geparkeerd wordt. Aangezien de tweede bewonersvergunning duurder is dan de eerste bewonersvergunning is dit is in lijn met het Omgevingsprogramma mobiliteit waarin de keuze is gemaakt om het bezit van meerdere auto’s zwaarder belasten.
Voor woonadressen in de binnenstad (vergunningzone A en B1) wordt, in het kader van een overgangsregeling, de mogelijkheid geboden om maximaal 3 jaar na het in werking treden van het nieuwe beleid een vergunning aan te kunnen vragen voor een tweede motorvoertuig en deze te parkeren in vergunningzone B2, B3 of B5. Deze keuze voor de vergunningzone is aan de aanvrager. Voor de overgangsregeling wordt wel een apart vergunningtype geïntroduceerd met een afwijkend (hoger) tarief. Deze overgangsregeling wordt aangeboden, omdat uit analyses blijkt dat het bezit van tweede auto’s onder binnenstadbewoners relatief hoog is. Na 3 jaar worden binnenstadbewoners met tweede auto’s geacht een andere oplossing te hebben gevonden of te gaan parkeren in een commerciële parkeergarage.
Artikel 3
Vergunningzone D zijn bedrijventerreinen, maar hier wordt ook gewoond. Bewoners van bedrijventerreinen kunnen een bewonersvergunning aanvragen als ze aan de voorwaarden voldoen zoals genoemd in artikel 2. Voor vergunningzone D is geen maximum aantal uit te geven vergunningen vastgesteld, omdat het aantal parkeerapparatuurplaatsen niet in verhouding staat tot het aantal vergunninghouders.
Artikel 7 Verhuisvergunning
Bewoners die naar Amersfoort verhuizen of die binnen Amersfoort naar een andere vergunningzone verhuizen bieden we de mogelijkheid om, voordat ze op het nieuwe adres ingeschreven staan, een vergunning aan te vragen om in het nieuwe huis te kunnen klussen en alvast spullen te kunnen verhuizen. Bij aanvraag van de vergunning dient een bewijs van huur of aankoop van de nieuwe woning overlegd te worden. Op het moment dat bewoners ingeschreven staan, kunnen ze een bewonersvergunning aanvragen. Bewoners kunnen zelf bepalen wanneer ze de vergunning in willen laten gaan.
Artikel 8 Camper/caravan/aanhangervergunning
De Camper/caravan/aanhangervergunning wordt verleend aan (motor)voertuigen voorzien van een eigen kenteken. Voor caravans en aanhangwagens zonder eigen kenteken is het niet verplicht om het voertuig te voorzien van een kenteken als deze op de openbare weg (hiermee bedoelen we ook in een parkeervak) geparkeerd staat. Op het parkeren van aanhangwagens en kampeermiddelen is artikel 5:6 van de APV onverminderd van toepassing, ondanks dat de looptijd van de parkeervergunning in vrijwel alle gevallen langer zal zijn dan de in het artikel genoemde tijdvak van drie dagen.
Artikel 9 Motorvergunning
In principe wordt het landelijk gedoogd dat motoren op het trottoir mogen staan zo lang ze het verkeer op het trottoir niet belemmeren. Te aller tijden moet minimaal 0,90 meter trottoir beschikbaar zijn. Lang niet in alle wijken is het mogelijk om onder die voorwaarde een motor op het trottoir te parkeren. Daarnaast heeft lang niet iedereen de mogelijkheid om een motor op het eigen terrein te parkeren. Voor die gevallen is het mogelijk om een motorvergunning aan te vragen. Met een motorvergunning is het toegestaan om een motor in een regulier parkeervak te parkeren. De motorvergunning telt niet mee in het aantal bewonersvergunningen en bij het uitgeven van een motorvergunning wordt ook geen rekening gehouden met mogelijkheden om op eigen terrein te kunnen parkeren.
Artikel 10 Vergunning elektrisch laden
De vergunning elektrisch laden is bedoeld voor bewoners van adressen die als GROP geregistreerd staan op de adressenrestrictielijst, maar waarbij er binnen de eigen parkeervoorziening geen mogelijkheden zijn of gerealiseerd (kunnen) worden voor het aanbrengen van een oplaadmogelijkheid. De vergunning wordt uitgegeven als een bezoekersregeling, waarbij de aanvrager de mogelijkheid krijgt om 200 uur per jaar op openbare laadplaatsen te kunnen opladen binnen de eigen vergunningzone.
Artikel 11, 12 en 18
Het aantal te verlenen Bedrijfsvergunningen en Onderwijsvergunningen is afhankelijk van het aantal fte. Een fte is vastgesteld op 1.720 uur per jaar bij een voltijds dienstverband, ongeacht of de voltijds werkweek 36, 38, of 40 uur betreft. Met het overleggen van een loonlijst of een getekende verklaring van een accountant waaruit het aantal medewerkers en hun werkzame uren per week blijkt, is af te leiden hoeveel fte werkzaam is. Aangezien bedrijven gevestigd in zone A en B1 maximaal één Bedrijfsvergunning kunnen aanvragen, hoeven zij deze stukken niet te overleggen.
De bedrijfsvergunning werkdagen is geldig op werkdagen overdag en is vooral bedoeld voor motorvoertuigen die op werkdagen op een vaste locatie aanwezig zijn. De bedrijfsvergunning 24/7 is bedoeld voor motorvoertuigen die structureel bij een bedrijf geparkeerd staan, bijvoorbeeld bedrijfsauto’s of pouleauto’s. De bedrijfsvergunning zonevrij is bedoeld voor bedrijven die door alle vergunningzones werkzaamheden verrichten en daarvoor een auto nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die herstel-, onderhouds- bouw- of daarmee gelijk te stellen werkzaamheden verrichten met een spoedeisend karakter, zoals storingsdiensten en werkzaamheden aan nutsvoorzieningen.
Artikel 14 en 15
De bedrijfsvergunningen dag of maand zijn bedoeld voor incidentele en tijdelijke werkzaamheden van bedrijven die bijvoorbeeld herstel-, onderhouds- bouw- of daarmee gelijk te stellen werkzaamheden verrichten.
Artikel 16 Hulpverlenersvergunning
Voor professionele hulpverleners die beroepsmatig ambulante zorg verlenen of werkzaamheden uitvoeren in het kader van het welzijn van mensen, is het mogelijk om een vergunning aan te vragen om die zorg bij mensen thuis te kunnen verlenen. We hanteren hiervoor de lijst met bedrijven in de Gezondheids- en welzijnszorg (Branche Q) of veterinaire dienstverlening (code 750), die opgesteld is op basis van de Standaard bedrijfsindeling (SBI). Met deze vergunning kunnen de hulpverleners parkeren op alle openbare parkeerplaatsen in alle vergunningzones. De parkeervergunningen kunnen afwisselend door meerdere personeelsleden gebruikt worden door het kenteken te wisselen. Er wordt geen maximum gesteld aan het aantal vergunningen. Ook ZZP-ers in Branche Q komen in aanmerking voor de hulpverlengersvergunning.
Onder beroepsmatige zorgwerkzaamheden wordt in ieder geval verstaan:
- •
eerstelijns gezondheidszorg, zoals huisartsgeneeskunde, geneesmiddelenvoorziening, verloskunde, kraamverzorging, fysiotherapie en dierenarts;
- •
thuiszorg, zoals wijkverpleging, gezinszorg, huishoudelijke zorg, alfahulp en maaltijdvoorziening;
- •
jeugdzorg
- •
welzijnszorg
Artikel 17 Maatschappelijke vergunning
De maatschappelijke vergunning is bedoeld voor instanties zonder winstoogmerk en met een maatschappelijke doelstelling, zoals sportverenigingen, geloofsinstellingen, musea en wijkcentra. De parkeervergunningen kunnen afwisselend door meerdere mensen gebruikt worden door het kenteken te wisselen.
Artikel 18 Onderwijsvergunning
De onderwijsvergunning kan ook worden aangevraagd door kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties. De parkeervergunningen kunnen afwisselend door meerdere personeelsleden gebruikt worden door het kenteken te wisselen.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl