Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739512
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739512/1
Verordening vertrouwenscommissie Huizen 2025
Geldend van 24-05-2025 t/m heden
Intitulé
Verordening vertrouwenscommissie Huizen 2025De raad van de gemeente Huizen;
in vergadering bijeen op 6 mei 2025,
gelezen het voorstel van de gezamenlijke fractievoorzitters d.d. 30 april 2025; agendapunt 2;
gelet op de artikelen 61 en 84 van de Gemeentewet;
b e s l u i t :
de volgende “Verordening vertrouwenscommissie Huizen 2025” vast te stellen.
Artikel 1 Instelling en taak
Ingesteld wordt een vertrouwenscommissie, hierna steeds te noemen “commissie”, als bedoeld in artikel 61 van de Gemeentewet, belast met:
- a.
de beoordeling van kandidaten die gesolliciteerd hebben naar het ambt van burgemeester van Huizen;
- b.
het uitbrengen van een verslag van haar bevindingen met betrekking tot de selectieprocedure aan de gemeenteraad en commissaris van de Koning;
- c.
het uitbrengen van een voorstel met een conceptaanbeveling van twee personen, als uitkomst van de selectieprocedure, aan de gemeenteraad.
Artikel 2 Samenstelling
-
1. Leden van de commissie zijn de fractievoorzitters van alle in de raad vertegenwoordigde politieke partijen.
-
2. De commissieleden kunnen niet door anderen worden vervangen.
-
3. De vice-voorzitter van de raad en de plaatsvervangend vice-voorzitter van de raad zijn voorzitter respectievelijk plaatsvervangend voorzitter van de commissie.
Artikel 3 Adviseur
Een door de gezamenlijke wethouders daartoe aangewezen wethouder is adviseur van de commissie.
Artikel 4 Ambtelijke ondersteuning
Ambtelijk ondersteuning van de commissie gebeurt door de raadsgriffier en door de commissie aangewezen plaatsvervangers. Zij wonen de vergaderingen van de commissie bij.
Artikel 5 De vergaderingen
-
1. De commissie vergadert zo dikwijls als zij daartoe heeft besloten, en voorts als de voorzitter het nodig oordeelt of tenminste drie commissieleden daarom vragen.
-
2. De vergaderingen vinden alleen doorgang indien alle leden aanwezig zijn. Als één of meer leden verhinderd zijn en een vergadering naar het oordeel van de voorzitter geen uitstel kan leiden, dan kan vergaderd worden als tenminste meer dan de helft van de leden aanwezig is.
-
3. De voorzitter bepaalt de dag, het tijdstip en de plaats van de vergadering, voor zover de commissie dat niet reeds in gezamenlijk overleg heeft bepaald.
-
4. De oproep aan de commissieleden voor het bijwonen van een vergadering, met een agenda, gaat uit van de voorzitter en wordt ten minste 5 werkdagen voorafgaand aan de dag van de vergadering verstuurd. Indien bijzondere omstandigheden aanleiding geven om op kortere termijn te vergaderen, dan kan van deze termijn worden afgeweken maar gaat de oproeping ten minste 24 uur voorafgaand aan de vergadering uit.
Artikel 6 Het sollicitatiegesprek met sollicitanten
De voorzitter nodigt sollicitanten uit voor een gesprek met de commissie. De commissie draagt er zorg voor dat de privacy van de sollicitanten is gewaarborgd door middel van de keuze van de locatie waar en het tijdstip waarop de sollicitatiegesprekken worden gevoerd en de ontvangst en uitgeleide bij die gesprekken, zodat sollicitanten elkaar niet ontmoeten.
Artikel 7 Stemming
-
1. De besluiten van de commissie worden bij meerderheid van stemmen genomen, waarbij elk lid één stem heeft.
-
2. Indien de stemmen staken dan wordt het nemen van een besluit uitgesteld tot de volgende vergadering.
-
3. Is uitstel van het te nemen besluit niet mogelijk, of staken de stemmen ook in de volgende vergadering, dan worden de verschillende meningen in het verslag als bedoeld in artikel 8 opgenomen.
Artikel 8 Verslag van bevindingen
Het verslag van bevindingen als bedoeld in artikel 1 onder b, bevat in ieder geval:
- a.
een weergave van de wijze waarop de commissie haar werkzaamheden heeft verricht;
- b.
een concept-aanbeveling van twee personen, met een gemotiveerde weergave van de bevindingen van de commissie;
- c.
zo nodig de vermelding van de verschillende meningen als bedoeld in artikel 7, lid 3.
Artikel 9 Geheimhouding
-
1. Overeenkomstig het bepaalde het in artikel 61c van de Gemeentewet geldt dat:
- a.
de vergaderingen van de commissie besloten zijn;
- b.
geheimhouding rust op de beraadslagingen in de besloten vergaderingen;
- c.
geheimhouding rust op de stukken die de commissie aan de raad zendt.
- a.
-
2. Stukken bestemd voor de commissie worden onder vermelding van “geheim” aan de raadsgriffier verzonden, die ze bewaart tot het moment van archivering. De bewaring gebeurt op een wijze die in overeenstemming is met de geldende geheimhouding.
-
3. De commissie draagt er zorg voor dat de geheimhouding geborgd blijft bij het beheer van bescheiden, het voeren van correspondentie en bij de bepaling van plaats en tijdstippen van de gesprekken met de sollicitanten.
-
4. De geheimhouding als bedoeld in dit artikel duurt voort tot na het verstrijken van de daarvoor geldende wettelijke termijnen
Artikel 10 Archivering
-
1. De raadsgriffier draagt er zorg voor dat na ontbinding van de commissie alle archiefbescheiden van de commissie worden gerubriceerd als “geheim”, en worden overgebracht naar de daartoe aangewezen archiefbewaarplaats.
-
2. De raadsgriffier draagt er zorg voor dat in het belang van een zorgvuldige overbrenging naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats, als bedoeld in artikel 12 van de Archiefwet 1995, een verklaring van overbrenging, als bedoeld in artikel 9 van de Archiefwet 1995, wordt opgesteld voor archiefbescheiden van de commissie waarvoor de wettelijke termijn verstreken is. In deze verklaring wordt melding gemaakt van het besluit tot toepassing van artikel 15, lid 1 sub a, van de Archiefwet 1995 en de daarin gestelde beperkingen aan de openbaarheid, tot de archiefbescheiden van de commissie 75 jaar oud zijn.
Artikel 11 Ontbinding
De commissie is ontbonden met ingang van de dag volgend op die waarop de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de gemeenteraad heeft geïnformeerd over de benoeming van een burgemeester.
Artikel 12 Onvoorziene gevallen
In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist de commissie.
Artikel 13 Inwerkingtreding verordening
Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na vaststelling.
Ondertekening
Aldus besloten in de openbare vergadering van 6 mei 2025
De griffier,
De voorzitter,
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl