Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739455
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739455/1
Subsidieregeling Leefbaarheid en Vitale gemeenschappen Gemeente Stein 2026
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 01-01-2026
Intitulé
Subsidieregeling Leefbaarheid en Vitale gemeenschappen Gemeente Stein 2026Het college van burgemeester en wethouders van Stein;
gelet op de Algemene subsidieverordening Gemeente Stein 2026;
besluiten vast te stellen de ‘Subsidieregeling Leefbaarheid en Vitale gemeenschappen Gemeente Stein 2026’.
Artikel 1. Definities
In deze regeling wordt verstaan onder:
|
een persoon of rechtspersoon (vereniging of stichting) die als vrijwilligersorganisatie bestaande uit actieve inwoners (niet professioneel) binnen een kern van de gemeente Stein zonder winstoogmerk actief is om bij te dragen aan de vitaliteit en leefbaarheid van de gemeenschap en daarvoor subsidies aanvragen. Het betreft hier inwoner(s) van de gemeente Stein of een DorpsOntwikkelingsProces (hierna DOP) waarin inwoners in gemeenschap hun krachten gebundeld hebben. |
|
de Algemene subsidieverordening gemeente Stein 2026. |
|
college van burgemeester en wethouders gemeente Stein. |
|
een deelbudget van een subsidieplafond. |
|
de gemeente Stein kent diverse hoofdkernen en subkernen (ook wel dorpen en buurtschappen): Hoofdkernen:
Subkernen:
|
|
een subsidie voor een eenmalige activiteit. |
|
kernen in de gemeente Stein waarin inwoners wonen, leven, recreëren en werken. |
|
de gemeente Stein. |
|
initiatieven die bijdragen aan het behouden of verbeteren van de leefbaarheid en vitaliteit van de gemeenschap. Hierbij gaat het om initiatieven vanuit de gemeenschap die voor iedereen toegankelijk zijn (zowel fysiek als financieel), eventueel met behulp van een of meer maatschappelijke organisaties. |
|
het faciliteren van gemeenschappen bij het regisseren, realiseren dan wel in stand houden van hun eigen, krachtige sociale verbanden, die zelf richting en invulling geven aan hun eigen leefomgeving. Binnen deze gemeenschap is aandacht en ontwikkelingsruimte voor iedereen die op een positieve wijze hiervan deel wil uitmaken en een bijdrage wil leveren. |
|
een subsidie voor structurele activiteiten die per jaar wordt verstrekt. |
|
de gemeenteraad van de gemeente Stein. |
|
het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak maximaal beschikbaar is voor de op grond van deze subsidieregeling te verlenen subsidies. De raad stelt het subsidieplafond per subsidieregeling jaarlijks vast met de vaststelling van de gemeentebegroting. |
|
een gemeenschap die in staat is om, eventueel met behulp van derden, overheid en of maatschappelijke organisaties, haar leefomgeving zelf in stand te houden. Binnen deze gemeenschap is aandacht en ontwikkelingsruimte voor iedereen die op een positieve wijze hiervan deel wil uitmaken en een bijdrage wil leveren. |
Artikel 2. Doel
Deze subsidieregeling heeft als doel om de ontwikkeling van vitale gemeenschappen binnen de gemeente Stein te stimuleren door te investeren in kernen binnen de gemeente Stein die in staat zijn om, eventueel met behulp van derden, overheid en of maatschappelijke organisaties, hun leefomgeving zelf in stand te houden. Er wordt geïnvesteerd in de initiatieven van inwoners en DorpsOntwikkelingsProcessen (waarin inwoners binnen een gemeenschap hun krachten gebundeld hebben).
Artikel 3. Aanvrager
-
1. De subsidieaanvraag kan uitsluitend ingediend worden door een (rechts)persoon zonder winstoogmerk die een schriftelijk verzoek indient om subsidie te verkrijgen zijnde: inwoners van de gemeente Stein én DorpsOntwikkelingsProces (hierna DOP) waarin inwoners in een gemeenschap hun krachten gebundeld hebben.
-
2. Het DOP is een rechtspersoon (vereniging of stichting) die als vrijwilligersorganisatie – bestaande uit actieve inwoners (niet professioneel) binnen een kern van de gemeente Stein – actief is om bij te dragen aan de vitaliteit en leefbaarheid van de gemeenschap. (Het bestuur van) iedere DOP dient zoveel mogelijk een afspiegeling te zijn van de bevolkingssamenstelling van de betreffende kern.
-
3. De periodieke subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan DOP’s die zijn gericht op de inwoners van de gemeente Stein.
Artikel 4. Subsidiabele activiteiten
-
1. Periodieke of eenmalige subsidies op grond van deze regeling kunnen worden verstrekt aan initiatieven die bijdragen aan het bevorderen van de leefbaarheid, sociale contacten, betrokkenheid, duurzaamheid en/of toekomstbestendigheid van de kern in de gemeente Stein.
-
2. Ten aanzien van de periodieke subsidie geldt dat een periodieke subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die er duurzaam en structureel voor zorgen dat burgers verantwoordelijkheid nemen voor het behouden of verbeteren van de leefbaarheid in de gemeente Stein en daartoe op eigen initiatief actie ondernemen. Een en ander passend binnen de ‘Uitgangspunten voor de doorontwikkeling van het DOP in de gemeente Stein 2015-2020’ en het ‘Participatiebeleid Wie doet er mee?! 2021’ of opvolgende beleidsnota’s.
-
3. Ten aanzien van de eenmalige subsidie geldt dat deze uitsluitend kan worden verstrekt voor:
- a)
Initiatieven die bijdragen aan het behouden of verbeteren van de leefbaarheid en vitaliteit van de gemeenschap (kern). Hierbij gaat het om initiatieven vanuit de gemeenschap die voor iedereen toegankelijk zijn (zowel fysiek als financieel), eventueel met behulp van een of meer maatschappelijke organisaties.
- b)
Het oprichten van een rechtspersoon ten behoeve van de uitvoering waarbij de doelstelling van deze rechtspersoon in het verlengde ligt van of dient ter uitvoering van gemeentelijk beleid en beleidsdoelstellingen.
- c)
Activiteiten die georganiseerd worden voor en door de gemeenschap van Stein, die mogelijk een structureel karakter krijgen, maar waarvoor nog niet eerder subsidie is verleend.
- a)
Artikel 5. Subsidieplafond
-
1. Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door het college van burgemeester en wethouders voor de in artikel 4 bedoelde initiatieven.
-
2. Voor de Subsidieregeling Leefbaarheid en Vitale gemeenschappen gemeente Stein geldt een subsidieplafond dat jaarlijks door de gemeenteraad wordt vastgesteld in de gemeentebegroting. Dit plafond bestaat uit verschillende deelbudgetten (deelsubsidieplafonds) voor de verschillende soorten aanvragers:
- a)
Deelplafond voor initiatieven van burgers;
- b)
Deelplafond voor DOP’s met maximaal per DOP per jaar een basisbedrag en een aanvullend bedrag per inwoner.
- a)
-
3. Aan de hand van een aantal toetsingscriteria zoals beschreven bij artikel 6, wordt de aanvraag beoordeeld en het subsidiebedrag vastgesteld.
Artikel 6. Subsidiecriteria
Om in aanmerking te komen voor subsidie op grond van deze regeling is het nodig dat aan een aantal criteria wordt voldaan, te weten:
- a)
Het initiatief beoogt een gemeenschappelijk doel en staat open voor inwoners.
- b)
Het initiatief draagt bij aan het bevorderen van de leefbaarheid, sociale contacten, betrokkenheid, duurzaamheid en/of toekomstbestendigheid van de kern.
- c)
Het betreft een initiatief van, voor en door inwoners uit de gemeente Stein dat eventueel in samenwerking met stichtingen, verenigingen of professionele organisaties wordt uitgevoerd.
- d)
Er is afstemming geweest over het initiatief met DOP-werkgroep(en) en/of inwoners in de betreffende kern of gemeente die mogelijk gevolgen gaan ondervinden van het initiatief.
- e)
Subsidie kan alleen worden aangewend voor een initiatief zonder commerciële doeleinden.
- f)
De begroting is transparant opgesteld. Duidelijk moet zijn welke opbrengsten (ook van andere financiers) en uitgaven het initiatief met zich meebrengt.
- g)
De begroting laat duidelijk blijken dat er een financiële noodzaak tot een subsidieaanvraag is.
- h)
Subsidie wordt verleend als bijdragen in de kosten die direct betrekking hebben op het initiatief, zoals artiesten/sprekers, accommodatie, organisatie, materiaal, communicatie en ontwerp- en onderzoekskosten.
- i)
Er is een aanvraag ingediend conform de in artikel 7 beschreven voorwaarden.
Artikel 7. Indieningsvereisten
-
1. Een aanvraag voor een subsidie Leefbaarheid en Vitale gemeenschappen gemeente Stein zoals bedoeld in artikel 5 lid 2 sub a wordt uiterlijk zes weken voor de start van het initiatief, waarop de aanvraag betrekking heeft, ingediend. Dit in afwijking van de in de ASV genoemde standaard aanvraagtermijn in artikel 6 lid 1.
-
2. Een aanvraag voor een subsidie Leefbaarheid en Vitale gemeenschappen gemeente Stein zoals bedoeld in artikel 5 lid 2 sub b wordt uiterlijk 1 juli in het kalenderjaar voorafgaand aan het lopende jaar ingediend.
-
3. De aanvraag wordt ingediend met behulp van het daarvoor bestemde aanvraagformulier (te vinden op www.gemeentestein.nl/subsidies). Het formulier vermeldt in elk geval:
- a)
Naam en contactgegevens aanvrager;
- b)
Aanleiding en beschrijving doel;
- c)
Een beschrijving van het initiatief waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;
- d)
Het beoogde resultaat;
- e)
Bijdrage aan gemeentelijke doelen;
- f)
Tijdpad realisatie;
- g
Aantonen afstemming met DOP’s en/of inwoners met het oog op krijgen van draagvlak;
- h)
Een begroting van inkomsten en uitgaven;
- i)
In de begroting wordt aangegeven hoe hoog eigen inzet/ bijdragen zijn;
- j)
Omschrijving wanneer en op welke wijze evaluatie van het initiatief plaatsvindt.
- a)
Artikel 8. Wijze van verdeling
-
1. De subsidiegelden zoals bedoeld bij artikel 5 lid 2 sub a kunnen het hele jaar door worden ingediend en worden op volgorde van binnenkomst verdeeld, totdat het beschikbare subsidiebudget is uitgenut. De aanvragen worden behandeld in twee aanvraagperiodes per jaar, waarbij voor elke periode een apart subdeelplafond geldt, zijnde: 1 januari tot en met 30 juni en 1 juli tot en met 31 december. Indien het beschikbare bedrag niet geheel wordt uitgenut in de eerste subsidieronde, wordt het resterende budget overgeheveld naar de tweede subsidieronde van het kalenderjaar waarop het plafond van toepassing is.
-
2. De subsidiegelden zoals bedoeld bij artikel 5 lid 2 sub b worden door de gemeente toegekend aan de DOP’s met behulp van een vaste systematiek bestaande uit een basisbedrag en een aanvullend bedrag per inwoner, per DOP per jaar.
-
3. De aanvraag wordt binnen vijf weken beoordeeld. Aanvragen zoals bedoeld in artikel 5 lid 2 sub a vijf weken na de datum waarop aanvraag is ingediend. En aanvragen zoals bedoeld in artikel 5 lid 2 sub b vijf weken na het verstrijken van de indientermijn op 1 juli in het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarop subsidie van toepassing is. Mits hier goede gronden voor zijn kan de gemeente gemotiveerd deze beoordelingstermijn verlengen met 8 weken. De gemeente dient dit tijdens de eerste periode te communiceren richting de subsidieaanvrager.
-
4. Indien de aanvraag is goedgekeurd, wordt de subsidie in één termijn uitbetaald.
-
5. De periodieke subsidie wordt voor een kalenderjaar of voor een bepaald aantal kalenderjaren verleend.
Artikel 9. Verplichtingen verantwoording
Afwijkend van de bepalingen in de Algemene subsidieverordening, gelden voor deze subsidieregeling de volgende specifieke voorwaarden en bepalingen op het gebied van verantwoording in lid 3 en 4:
- 1.
Na subsidieverlening moet de subsidieontvanger kunnen aantonen bij de gemeente dat werkelijk gestart is met (de voorbereidingen van) het initiatief.
- 2.
Inwoners hoeven geen verantwoording af te leggen over de activiteiten die zij hebben uitgevoerd. Steekproefsgewijs worden controles uitgevoerd door de gemeente.
- 3.
Iedere DOP moet jaarlijks een openbare vergadering houden waarvoor de gemeente tijdig wordt uitgenodigd, en waarin zij inzicht geeft in de besteding van de verkregen subsidie. In deze openbare vergadering wordt ook het eigen vermogen in beeld gebracht, met daarbij de beoogde bestemming van het beschikbaar eigen vermogen boven het toegestane bedrag van tweemaal de jaarlijkse gemeentelijke subsidie.
- 4.
Indien het subsidiebedrag door inwoners niet wordt uitgenut als gevolg van fundamentele wijzigingen dan wel annulering van het initiatief, dan dient de subsidieontvanger de gemeente hierover actief te informeren.
Artikel 10. Weigeringsgronden
-
1. Op grond van de weigeringsgronden in artikel 9 van de ASV kan de gemeente een subsidieaanvraag weigeren.
Artikel 11. Overgangsbepaling
-
1. De DOP’s die nog geen rechtspersoon zijn, krijgen tot 1 januari 2027 de tijd om een rechtspersoon op te richten zoals bepaald in artikel 4 lid 3 sub b.
-
2. De in het eerste lid bedoelde overgangsregeling vervalt op 1 januari 2027.
Artikel 12. Slotbepalingen
-
1. Deze subsidieregeling wordt aangehaald als Subsidieregeling Leefbaarheid en Vitale gemeenschappen Gemeente Stein 2026.
-
2. Deze regeling treedt in werking per 1 januari 2026.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Stein d.d. 15 april 2025.
Burgemeester en Wethouders,
de Secretaris,
de Burgemeester,
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl