Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739424
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739424/1
Regeling vervalt per 31-12-2026
Subsidieregeling pilot inductie koken Florabuurt
Geldend van 23-05-2025 t/m 30-12-2026
Intitulé
Subsidieregeling pilot inductie koken FlorabuurtHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel;
gelet op de Algemene subsidieverordening Capelle aan den IJssel 2017 (ASV);
overwegende dat:
- –
het college op basis van artikel 3 van de ASV bij subsidieregeling vaststelt welke activiteiten in aanmerking kunnen komen voor subsidie;
- –
het college op basis van artikel 3 van de ASV bij subsidieregeling tevens kan bepalen welke doelgroepen in aanmerking komen voor subsidie;
- –
de ASV op het verstrekken van subsidies van toepassing is, voor zover daarvan niet bij subsidieregeling wordt afgeweken;
- –
de ASV op onderdelen bij subsidieregeling kan worden aangevuld;
b e s l u i t :
vast te stellen de Subsidieregeling pilot inductie koken Florabuurt.
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:
- a.
Appartement: een zelfstandige woning die deel uitmaakt van een appartementencomplex met meerdere woonlagen, gelegen op het grondgebied van de gemeente Capelle aan den IJssel. In het appartementencomplex moet sprake zijn van een gemeenschappelijk verwarmingssysteem.
- b.
Eigenaar: een natuurlijke persoon die volgens het kadaster eigenaar, erfpachter of vruchtgebruiker is van een appartementsrecht, op het adres van het betreffende appartement is ingeschreven in de Basisregistratie personen en ook feitelijk in het appartement woont.
- c.
Gaskookplaat: een kookplaat die warmte opwekt door middel van gasvuur.
- d.
Huurder: een natuurlijke persoon die een appartement rechtstreeks huurt van een eigenaar, op het adres van het betreffende appartement is ingeschreven in de Basisregistratie personen en ook feitelijk in het appartement woont.
- e.
Inductiekookplaat: een kookplaat die werkt op elektriciteit en warmte opwekt door middel van elektromagnetische inductie.
- f.
Installateur: een erkend installateur die bevoegd is om inductiekookplaten en de daarbij behorende elektrische voorzieningen te installeren en bestaande gasinfrastructuur te verwijderen of af te sluiten.
Artikel 2 Toepassingsbereik
Het bepaalde in deze subsidieregeling is alleen van toepassing op de verstrekking van subsidies door het college voor de in artikel 3, eerste lid, bedoelde activiteiten.
Artikel 3 Activiteiten
-
1. Subsidie kan worden verstrekt voor:
- a.
De aanschaf van een inductiekookplaat ter vervanging van een gaskookplaat in het appartement van de subsidieontvanger en de aanschaf van een set pannen die geschikt zijn voor inductie koken;
- b.
De installatie van een inductiekookplaat en de aanpassing van de meterkast en de elektrische leidingen in het appartement van de subsidieontvanger om het veilig gebruik van de inductiekookplaat mogelijk te maken;
- c.
Het verwijderen of afsluiten van de gasinfrastructuur in het appartement van de subsidieontvanger.
- a.
-
2. Per appartement wordt eenmalig een subsidie verstrekt. Het is wel mogelijk om de subsidie te combineren met een of meer andere subsidies voor de aanschaf van elektrische kookvoorzieningen.
Artikel 4 Prestatieafspraken
Met subsidieontvangers kunnen in de subsidiebeschikking afzonderlijke afspraken worden gemaakt over de specifiek te verrichten activiteiten en de in dat kader te leveren exacte prestaties.
Artikel 5 Subsidieontvanger
Subsidie wordt verstrekt aan de eigenaar of huurder van een appartement in een van de volgende appartementencomplexen:
- a.
Akkerwinde 1 tot en met 36;
- b.
Akkerwinde 37 tot en met 72;
- c.
Akkerwinde 99 tot en met 134;
- d.
Akkerwinde 135 tot en met 170;
- e.
Akkerwinde 181 tot en met 216;
- f.
Akkerwinde 217 tot en met 252;
- g.
Akkerwinde 279 tot en met 314;
- h.
Akkerwinde 315 tot en met 350;
- i.
Dotterlei 659 tot en met 729;
- j.
Dotterlei 731 tot en met 801.
Artikel 6 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen
Voor subsidie komen alleen in aanmerking de redelijkerwijs te maken kosten die direct verbonden zijn met de uitvoering van een of meer van de activiteiten bedoeld in artikel 3, eerste lid en die zijn gemaakt na de datum van 1 januari 2025.
Artikel 7 Hoogte van de subsidie
Een subsidie voor een of meer van de activiteiten bedoeld in artikel 3, eerste lid, bedraagt in totaal 50% van de kosten, met een maximum van €1.000,- voor alle activiteiten gezamenlijk.
Artikel 8 Aanvraag
Bij een aanvraag om subsidie hoeft de aanvrager, in afwijking van artikel 6, tweede lid, van de ASV, alleen de volgende gegevens over te leggen:
- a.
Een volledig ingevuld aanvraagformulier;
- b.
Als de inductiekookplaat en de set pannen nog moeten worden aangeschaft en de werkzaamheden nog moeten worden uitgevoerd:
- i.
Een beschrijving van de inductiekookplaat en de set pannen die de aanvrager wil aanschaffen;
- ii.
Een offerte van een installateur voor de werkzaamheden bedoeld in artikel 3, eerste lid, onder b en c.
- i.
- c.
Als de inductiekookplaat en de set pannen al zijn aangeschaft en de werkzaamheden bedoeld in artikel 3, eerste lid, onder b en c, al zijn uitgevoerd: de betreffende facturen en een bewijs van betaling van deze facturen door de aanvrager van de subsidie.
- d.
Als de aanvrager een huurder is: een schriftelijk bewijs dat de eigenaar toestemming heeft gegeven voor de activiteiten bedoeld in artikel 3, eerste lid, onder b en c.
Artikel 9 Aanvraagtermijn
Een aanvraag om subsidie moet uiterlijk op 30 september 2026 zijn ingediend.
Artikel 10 Verantwoording
Artikel 8, onder b, maakt het mogelijk dat de subsidie wordt verleend voordat de inductiekookplaat en de set pannen zijn aangeschaft en de werkzaamheden bedoeld in artikel 3, eerste lid, onder b en c, zijn uitgevoerd. In dat geval moet de subsidieontvanger binnen twee maanden nadat dit alles is afgerond de betreffende facturen sturen aan het adres dat staat vermeld in het besluit waarmee de subsidie wordt toegekend. Bij de facturen moet een bewijs van betaling van deze facturen door de subsidieontvanger worden gevoegd.
Artikel 11 Subsidieplafond en wijze van verdeling
-
1. Voor deze subsidieregeling is een bedrag van € 50.000,- beschikbaar gesteld.
-
2. Dit bedrag geldt als subsidieplafond in de zin van artikel 4:22 van de Algemene wet bestuursrecht, voor de gehele looptijd van deze subsidieregeling.
-
3. De verdeling van het subsidieplafond vindt plaats op basis van de volgorde van binnenkomst van de aanvragen die voldoen aan de eisen van de ASV en deze subsidieregeling. Indien op de dag dat het subsidieplafond wordt bereikt meer dan één aanvraag wordt ontvangen, wordt de onderlinge rangschikking van de aanvragen vastgesteld door middel van loting.
Artikel 12 Verplichtingen
-
1. De gesubsidieerde activiteiten dienen binnen een half jaar na het verlenen van de subsidie en uiterlijk 30 april 2027 te zijn uitgevoerd.
-
2. Bij de subsidieverlening kunnen aan de subsidieontvanger nog andere dan de in het vorige lid vermelde verplichtingen worden opgelegd.
Artikel 13 Slotbepalingen
-
1. Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 april 2025 en heeft een looptijd tot en met 31 december 2026.
-
2. Na de datum van 31 december 2026 blijft de subsidieregeling van toepassing op subsidies die onder haar werking verleend zijn.
-
3. Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling pilot inductie koken Florabuurt.
Ondertekening
Capelle aan den IJssel, 25 maart 2025
Het college van burgemeester en wethouders voornoemd,
de secretaris,
mr. A.P.H. van Gils
de burgemeester,
drs. J.J. Manusama
Algemene toelichting
Deze subsidieregeling betreft een pilotproject, wat betekent dat het slechts voor een beperkte groep appartementseigenaren mogelijk is om een subsidie aan te vragen. Het doel van deze pilot is om de effectiviteit en haalbaarheid van de regeling te testen voordat deze breder wordt uitgerold. De keuze voor deze specifieke groep mogelijke subsidieontvangers is gemaakt omdat zij in hun woningen alleen nog aardgas gebruiken voor het koken. Afsluiting van het aardgas zou dus betekenen dat deze woningen volledig aardgasvrij zijn. Door deze pilot kunnen wij waardevolle inzichten verkrijgen en de regeling optimaliseren voor een toekomstige, bredere toepassing.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl