Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739408
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739408/1
Subsidieregeling Jongeren 2026-2027
Geldend van 16-05-2025 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling Jongeren 2026-2027Het college van de gemeente ’s-Hertogenbosch,
In zijn vergadering van 15 april 2025,
Gezien het voorstel met reg.nr. 17783186,
Besluit
- 1.
De Subsidieregeling Jongeren 2026-2027 gewijzigd vast te stellen.
- 2.
Het subsidieplafond voor het jaar 2026, onder voorbehoud van de vaststelling van de begroting door de gemeenteraad in november 2025, vast te stellen op een bedrag van € 611.009,- exclusief eventuele index.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Er zijn in de gemeente ’s-Hertogenbosch heel veel inwoners die zich vrijwillig inzetten voor anderen en hun leefomgeving. Met de subsidieregeling Jongeren stimuleert en ondersteunt de gemeente vrijwilligersorganisaties, die zich richten op de doelgroep 0 – 27 jaar, om activiteiten te organiseren die bijdragen aan één of meerdere beleidsdoelen: gelijke kansen, talentontwikkeling, voorkomen en tegengaan van eenzaamheid en bereiken van meer gezonde en gelukkige jaren.
Want, alle jongeren moeten een gelijke kans krijgen om hun talenten te ontplooien, gezond te kunnen blijven en naar vermogen mee te doen in de samenleving. Voor de meeste jongeren verloopt dit zonder grote problemen, maar voor sommigen is hier ondersteuning bij nodig. Met de subsidieregeling Jongeren versterken we de eigen kracht en onderlinge verbinding. Zo dragen we bij aan een gemeenschap waarin jongeren steeds meer zelf én steeds meer samen kunnen.
We verwachten dat organisaties actief werken aan deze doelen en in het bijzonder jongeren die in een kwetsbare omgeving opgroeien hierop weten te stimuleren, te ondersteunen en te laten deelnemen zodat betrokkenheid op elkaar en bij de eigen leefomgeving bevorderd wordt.
Artikel 2 – Definities
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
- 1.
Subsidieplafond: Een subsidieplafond is het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak maximaal beschikbaar is voor een bepaalde subsidieregeling. Het college stelt het subsidieplafond van deze subsidieregeling vast, onder voorbehoud van vaststelling van de begroting door de gemeenteraad.
- 2.
Vast en flexibel budget: Per kalenderjaar verdeelt de gemeente 90 tot 95% van het vastgestelde subsidieplafond over alle aanvragende organisaties. Dit noemen we het vaste budget. 5 tot 10% van het vastgestelde subsidieplafond wordt, per kalenderjaar, gereserveerd voor het flexibele budget. Indien er binnen het vaste budget een overschot is, kan het restant worden toegevoegd aan het flexibele budget. Dit flexibele budget is bedoeld voor onvoorziene situaties en aanvragen die zich mogelijk voordoen in 2026 - 2027.
- 3.
Rechtspersoon: Organisaties zonder winstoogmerk, in de vorm van een vereniging of stichting. De statuten zijn vastgesteld door een notaris, de organisatie is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en er is een bestuur.
- 4.
“Tender” methode: Alle volledige subsidieaanvragen waarin een beroep op het vaste budget wordt gedaan, worden opgespaard tot de sluitingsdatum van 1 augustus 2025. De subsidieaanvraag wordt beoordeeld aan de hand van de in deze regeling genoemde criteria.
- 5.
Op volgorde van binnenkomst methode: De gemeente behandelt de subsidieaanvragen waarin een beroep op het flexibele budget wordt gedaan, op volgorde van binnenkomst. Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag. Als wij uw aanvraag ontvangen nadat het subsidieplafond bereikt is, dan nemen wij uw aanvraag niet meer in behandeling.
- 6.
Volledige subsidieaanvragen: Het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier met de begroting over 2026 en 2027, het activiteitenformulier en eventueel aanvullende informatie die nodig is voor de aanvraag.
- 7.
Maatschappelijk meerwaarde: Bij de verdeling van subsidiebedragen wordt gekeken naar de maatschappelijk meerwaarde van activiteiten die organisaties uitvoeren. Dit wordt bepaald door criteria die benoemd staan in artikel 5.6.
- 8.
Vrijwillige inzet: Onverplichte inspanningen, zonder dat men daarvoor wordt betaald. Waarbij een vrijwilligersvergoeding en/of een tegemoetkoming in onkosten wel tot de mogelijkheden behoort.
- 9.
Beroepskracht: Een persoon die meer dan een vrijwilligersvergoeding betaald krijgt voor werkzaamheden ten behoeve van aansturing van vrijwilligers en/of coördinatie van een activiteit. Dit kan in loondienst of als freelancer/zzp’er.
- 10.
Beleidsdoelen: dat wat de gemeente wil bereiken tijdens een beleidsperiode. De beleidsdoelen van het college van B&W zijn vastgelegd in het bestuursakkoord. Belangrijke doelstellingen zijn: talentontwikkeling, het stimuleren van gelijke kansen, bijdragen aan positieve gezondheid en het tegengaan van eenzaamheid.
Artikel 3 - Wat is de doelgroep van deze subsidie?
Inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch van 0 tot 27 jaar.
Artikel 4 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Een vrijwilligersorganisatie uit de gemeente ’s-Hertogenbosch in de vorm van een rechtspersoon zonder winstoogmerk, zoals een stichting of een vereniging.
Artikel 5 – Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de subsidie ‘Jongeren 2026-2027’ moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- 1.
De activiteiten leveren een bijdrage aan minimaal één van de volgende doelen:
- •
Talentontwikkeling;
- •
Het stimuleren van gelijke kansen;
- •
Positieve gezondheid;
- •
De aanpak van eenzaamheid.
- 2.
De activiteiten zijn toegankelijk voor de doelgroep. De aanvrager heeft aandacht voor inclusie: iedereen kan gelijkwaardig gebruik maken van de activiteiten en initiatieven.
- 3.
De activiteiten vinden regelmatig gedurende het jaar plaats en worden voor het grootste deel met vrijwillige inzet ontwikkeld. De uitvoering van de activiteiten gebeurt helemaal of grotendeels met vrijwillige inzet en/of een bijdrage in natura, door inwoners.
- 4.
U spant zich in om meerdere inkomstenbronnen te realiseren. U bent zo niet alleen afhankelijk van gemeentelijke financiering maar maakt waar mogelijk gebruik van meerdere inkomstenbronnen.
- 5.
Een subsidieaanvraag is hoger dan € 200,-.
- 6.
De maatschappelijke meerwaarde van de activiteiten moet in verhouding staan ten opzichte van het subsidiebedrag. Daarbij kijken we naar vergelijkbare organisaties, begrotingen, activiteiten en bereik van inwoners. Om te beoordelen wat de maatschappelijke meerwaarde is, beoordelen we in hoeverre een initiatief bijdraagt aan een betere samenleving. Daarbij letten we op het volgende:
- a.
De mate waarin de activiteiten een toegevoegde waarde hebben voor de samenleving en bijdragen aan de beleidsdoelen van de gemeente, zoals genoemd in artikel 5.1. Daarbij is het ook belangrijk dat de activiteiten zijn afgestemd met bestaande initiatieven van vergelijkbare organisaties in de omgeving, zodat ze aanvullend zijn en elkaar versterken. Daarnaast wordt er gekeken of de activiteiten structureel of eenmalig plaatsvinden.
- b.
De mate waarin de activiteiten aansluiten bij wensen en behoeften van inwoners en zij worden betrokken en gestimuleerd om mee te doen.
- c.
Het aantal en de aard van deelnemers die bereikt worden en de aard en omvang van de activiteiten in relatie tot de kosten en het gevraagde subsidiebedrag. Daarnaast letten we ook op het aantal betrokken vrijwilligers en of het subsidiebedrag effectief wordt ingezet, door bijvoorbeeld samen te werken met andere organisaties en/of gebruik te maken van gedeelde locaties.
- a.
Artikel 6 - Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?
- 1.
U kunt een subsidie aanvragen voor de volgende onderdelen, mits dit aantoonbaar noodzakelijk is voor de uitvoering van de activiteiten:
- a.
kosten voor het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten;
- b.
kosten voor huisvesting;
- c.
kosten voor vrijwilligersvergoedingen;
- d.
kosten voor coördinatietaken door een beroepskracht, waaronder het coördineren van activiteiten, werven en trainen van vrijwilligers.
- a.
- 2.
Voor kosten zoals genoemd in lid 1 sub d van dit artikel kan enkel subsidie worden gevraagd wanneer dit redelijkerwijs niet van een vrijwilliger kan worden verwacht. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer de investering in uren te groot is of wanneer er specifieke kennis/kunde gevraagd wordt.
Artikel 7 - Wanneer komt u niet voor subsidie in aanmerking?
Het college zal de subsidieaanvraag weigeren, indien de aanvraag of activiteit naar het oordeel van het college:
- •
Niet voldoet aan één of meerdere voorwaarden uit artikel 5 en artikel 6 van deze regeling.
- •
De maatschappelijke meerwaarde niet in verhouding staat tot het aangevraagde subsidiebedrag. Daarbij kijken we naar vergelijkbare organisaties, begrotingen, activiteiten en bereik van inwoners.
- •
Een winstoogmerk heeft dan wel op een andere wijze is ingegeven door commerciële belangen.
- •
Onderdeel uitmaakt van (organisatiekosten van) een actie van een goed doel.
- •
In aanmerking komt voor een andere, specifiekere subsidieregeling. De gemeente zorgt er samen met u voor dat uw aanvraag op de juiste plek terecht komt.
- •
Wordt aangewend voor activiteiten die zich richten op een politieke of levensbeschouwelijke overtuiging.
- •
Zich richt op activiteiten van verenigingen voor personen die een gemeenschappelijke liefhebberij of bezigheid ter ontspanning hebben, die men met enige regelmaat uitoefent in diens vrije tijd. Het betreft activiteiten van persoonlijke interesse waarbij voldoening voorop staat en het vergroten van kennis, ervaringen en vaardigheden wordt nagestreefd.
- •
Zich richt op activiteiten van bewoners- en huurdersbelangen, die zich vooral richten op de eigen bewoners.
- •
Niet, of onvoldoende, ten goede komt aan inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
- •
Als door het verlenen van de subsidie het subsidieplafond zou worden overstegen.
- •
Wanneer uw aanvraag voor het vaste budget niet vóór de sluitingstermijn van 1 augustus 2025 is ontvangen.
Artikel 8 Subsidieplafond
- 1.
Voor subsidieverlening op grond van deze subsidieregeling is voor 2026 en 2027 een subsidieplafond van € 611.009,- exclusief eventuele index, per jaar beschikbaar.
- 2.
Het subsidieplafond is onder voorbehoud van de vaststelling van de begroting door de gemeenteraad in november, in het jaar voor het betreffende subsidiejaar.
Artikel 9 - Hoe verloopt de subsidieprocedure vaste subsidie?
- 1.
De gemeente verdeelt, per kalenderjaar, 90 tot 95 % van het subsidieplafond als subsidie (vast budget). Voor deze verdeling wordt de “tender methode” gebruikt.
- 2.
De subsidie wordt toegekend voor een periode van 2 jaar onder voorbehoud van het budgetrecht van de gemeenteraad.
- 3.
Het subsidiebedrag kan jaarlijks geïndexeerd worden volgens de subsidieloonindex. Bij het aanvragen van de subsidie kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van deze indexering. Let op: dit kan gevolgen hebben op de hoogte van het totale subsidiebedrag en daarmee de verantwoording. De richtlijnen voor de verantwoording van de subsidie zijn te vinden in de Algemene Subsidie Verordening van 's-Hertogenbosch (ASV).
Artikel 10 - Hoe verloopt de subsidie en aanvraagprocedure flexibele inzet?
- 1.
De gemeente verdeelt per kalenderjaar, 5 tot 10% van het subsidieplafond als flexibele inzet, voor de aanpak van onvoorziene situaties en nieuwe aanvragen (flexibel budget). Voor deze verdeling wordt de “op volgorde van binnenkomst methode” gebruikt.
- 2.
Als op dat moment het resterende beschikbare flexibel budget in dat jaar op is, wijzen wij om die reden de aanvraag af.
Artikel 11 - Hoe vraagt u subsidie aan?
- 1.
Op de website van de Gemeente ’s-Hertogenbosch vindt u het aanvraagformulier. U kunt ook contact opnemen via subsidies@s-hertogenbosch.nl.
- 2.
Wilt u een aanvraag indienen voor vaste subsidie? Dan dient u het aanvraagformulier, de begroting en het activiteitenformulier volledig in te vullen en in te sturen vóór 1 augustus 2025, eventueel vergezeld met aanvullende informatie die u nodig acht voor de aanvraag. Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag.
- 3.
Om in aanmerking te komen voor subsidie uit het flexibel budget dient u uw aanvraag voor 2026 tussen 1 januari 2026 en 15 november 2026 in te dienen. Voor het subsidiejaar 2027 kunt u aanvragen uit het flexibele budget indienen tussen 1 januari 2027 en 15 november 2027.
Artikel 12 - Beoordeling aanvragen
- 1.
Indien de aanvragen voor het vaste budget het subsidieplafond voor de betreffende activiteit overstijgen, vindt verstrekking van subsidie plaats zoals uitgewerkt in lid 2 en 3 van dit artikel.
- 2.
Tijdige en volledige subsidieaanvragen worden inhoudelijk en kwalitatief beoordeeld aan de hand van de voorwaarden die zijn benoemd in artikel 5, waarbij de tendermethode wordt gehanteerd.
- 3.
U ontvangt in december 2025 een besluit op uw aanvraag voor de vaste subsidie. Bij aanvragen uit het flexibel budget ontvangt u een besluit binnen 13 weken.
Artikel 13 - Inwerkingtreding en citeertitel
- 1.
Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 januari 2026.
- 2.
Deze subsidieregeling vervalt op 1 januari 2028.
- 3.
Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Jongeren 2026-2027.
- 4.
Het college van burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch stelt de subsidieregelingen jaarlijks (veranderd of onveranderd) vast. Daarna publiceert het college de subsidieregelingen en de subsidieplafonds voor het komende jaar.
- 5.
De Algemene Subsidieverordening ’s-Hertogenbosch (ASV) is op deze subsidieregeling van toepassing.
Contact
Wilt u meer weten? Neem dan contact op via subsidies@s-hertogenbosch.nl.
Ondertekening
Het college voornoemd,
De secretaris,
Drs. B. van der Ploeg
De burgemeester,
Drs. J.M.L.N. Mikkers
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl