Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739402
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739402/1
Nadere regels subsidie risicogerichte preventieve interventies Jeugd en Gezin 2025
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 01-01-2026
Intitulé
Nadere regels subsidie risicogerichte preventieve interventies Jeugd en Gezin 2025Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere,
gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Almere 2020,
besluit:
vast te stellen de navolgende
Nadere regels subsidie risicogerichte preventieve interventies Jeugd en Gezin 2025
Artikel 1. Algemene bepalingen
In deze nadere regels wordt verstaan onder:
- a.
jeugdige: jeugdige in de leeftijd van (minus) -9 maanden tot 24 jaar.
- b.
preventie: het voorkomen van, het vroeg signaleren van en vroeg interveniëren bij een risico op opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen; het versterken van het opvoedklimaat; het bevorderen van opvoedvaardigheden van ouders; met als doel dat jeugdigen gezond, veilig en kansrijk opgroeien in Almere.
- c.
interventie: een theoretisch en praktisch weldoordachte, systematische aanpak voor preventie, ondersteuning en hulp bij specifieke risico's die kunnen leiden tot problemen.
- d.
risicogerichte preventieve interventie: preventieve interventie die specifiek gericht is op het voorkomen of aanpakken van de top 3 risico’s, zodat deze risico`s niet leiden tot problemen, waarvoor jeugdhulp nodig is.
- e.
top 3 risico`s: risico`s onder jeugdigen en gezinnen die het meest leiden tot doorstroom naar jeugdhulp in Almere. Deze zijn:
- -
eenoudergezinnen (scheidingen en lage bestaanszekerheid),
- -
meldingen van kindermishandeling bij Veilig Thuis,
- -
problemen met mentale weerbaarheid bij jeugdigen (zoals een hoge lat leggen voor zichzelf, lastig kunnen omgaan met hoge normen van de maatschappij, nasleep coronamaatregelen)
- -
- f.
quickscan: een checklist van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) voor ontwikkelaars van interventies die bedoeld zijn als hulpmiddel voor een voorbeoordeling of de interventie klaar is voor deelname aan het erkenningstraject 1
- g.
jeugdhulp: het begrip jeugdhulp zoals omschreven in artikel 1.1, onder ‘jeugdhulp’ van de Jeugdwet.
Artikel 2. Doel
Het doel van deze nadere regels is het voorkomen van de instroom van jeugdigen en gezinnen naar jeugdhulp en/of het verkorten van de inzet van jeugdhulp. Dit doen we door het ondersteunen van risicogerichte preventieve interventies, die bijdragen aan de vermindering van de top 3 risico’s.
Artikel 3. Subsidiecriteria voor de top 3 risicogerichte preventieve interventies
-
1. Een subsidie kan worden verleend voor risicogerichte preventieve interventies, die bijdragen aan het voorkomen van de instroom van jeugdigen en gezinnen die behoren tot de categorie risico top 3, naar jeugdhulp en/of het verkorten van de inzet van jeugdhulp, en die gericht zijn op één of meer van de navolgende thema`s:
- a.
het versterken van positief ouderschap bij eenoudergezinnen
- b.
het versterken van een veilige thuissituatie
- c.
het versterken van de mentale weerbaarheid van jeugdigen
- a.
-
2. De risicogerichte preventieve interventie, waarvoor subsidie wordt aangevraagd, dient te voldoen aan de navolgende criteria:
- a.
De risicogerichte preventieve interventie is gericht op Almeerse ouders en/of verzorgers en/of jeugdigen.
- b.
Met de risicogerichte preventieve interventie kan jeugdhulp worden voorkomen, de inzet van jeugdhulp worden verkort of afschaling vanuit jeugdhulp mogelijk worden gemaakt.
- c.
Er wordt gewerkt aan het versterken van de eigen kracht van jeugdige en/of gezin.
- d.
De organisatie die de risicogerichte preventieve interventie uitvoert werkt met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De medewerkers zijn getraind in het gebruik hiervan.
- a.
-
3. De risicogerichte preventieve interventie, waarvoor subsidie wordt aangevraagd, dient voorts te voldoen aan ten minste één van de navolgende criteria:
- a.
Het netwerk van kwetsbare jeugdigen en/of gezinnen wordt ingezet;
- b.
Er worden vrijwilligers ingezet;
- c.
Er worden ervaringsdeskundigen ingezet;
- d.
Het bereik van de interventie (schaalgrootte) is op stadsdeelniveau en/of gemeentebreed;
- e.
Er is sprake van co-creatie, de aanvraag is in samenwerking of afstemming met andere partners tot stand gekomen.
- a.
Artikel 4. Voorwaarden betreffende het niveau van effectiviteit
-
1. Een risicogerichte preventieve interventie is een aantoonbare effectieve interventie of heeft de potentie en/of streeft er naar dit niveau van effectiviteit te bewerkstellingen. Dit wordt bij de subsidieaanvraag aangetoond door middel van erkenning, (wetenschappelijk) onderzoek of beschrijving.
-
2. Subsidieaanvraag tot 10.000 euro:
-
De interventie is uitgebreid beschreven volgens de richtlijnen van het NJi, zoals opgenomen in de ‘Handleiding Interventiebeschrijving’2 . Deze beschrijving bevat ten minste de volgende onderdelen:
- -
Doelgroep
- -
Doel
- -
Aanpak
- -
Uitvoering
- -
Onderbouwing, bestaande uit een gemotiveerde quickscan, waarin aannemelijk wordt gemaakt dat de risicogerichte preventieve interventie effectief is.
- -
-
3. Subsidieaanvraag vanaf 10.000 tot 50.000 euro:
-
De interventie is ten minste bewezen effectief door onderliggend onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek en beschreven volgens de richtlijnen van het NJi, zoals opgenomen in de ‘Handleiding Interventiebeschrijving’ 3 .
-
De beschrijving bevat ten minste de volgende onderdelen:
- -
Beschrijving interventie (doelgroep, doel en aanpak)
- -
Onderzoek naar de uitvoering
- -
Onderzoek naar de behaalde effecten
- -
Samenvatting werkzame elementen
- -
Literatuurlijst
- -
-
4. Subsidieaanvraag vanaf 50.000 euro:
- a.
Erkende interventie, de risicogerichte preventieve interventie is erkend door het NJi: er wordt binnen het subsidietijdvak gestart met het verwerven van een mogelijk hoger niveau van erkenning.
- b.
Niet erkende interventie, de risicogerichte preventieve interventie is niet erkend door het NJi: binnen het subsidietijdvak wordt de effectiviteit van de risicogerichte preventieve interventie ten minste bewezen door onderliggend onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek en beschreven volgens de richtlijnen van het NJi, zoals opgenomen in de Handleiding Interventiebeschrijving. 4
-
De beschrijving bevat ten minste de volgende onderdelen:
- -
Beschrijving interventie (doelgroep, doel en aanpak)
- -
Onderzoek naar de uitvoering
- -
Onderzoek naar de behaalde effecten
- -
Samenvatting werkzame elementen
- -
Literatuurlijst
-
Daarnaast wordt binnen het subsidietijdvak waarvoor subsidie wordt verleend, een gemotiveerde quickscan uitgevoerd, waarin aannemelijk wordt gemaakt dat de risicogerichte preventieve interventie effectief is. Indien geschikt, dan dient de NJi-erkenningsprocedure te starten binnen dat subsidietijdvak.
- -
- a.
Artikel 5. Kosten die in aanmerking komen voor subsidie
De navolgende kosten die noodzakelijk zijn ter uitvoering van de risicogerichte preventieve interventie komen voor subsidie in aanmerking:
- 1.
Kosten voor de inzet van professionals en vergoedingen vrijwilligers/ervaringsdeskundigen;
- 2.
Kosten voor personele en materiële overhead;
- 3.
Cliëntgebonden kosten;
- 4.
Kosten voor het aantonen van de effectiviteit van de interventie en/of het toewerken naar het gewenste niveau van effectiviteit, waarbij de volgende criteria van toepassing zijn:
- a.
De ontwikkelkosten voor de betreffende risicogerichte preventieve interventie komen éénmalig voor subsidie in aanmerking, en
- b.
Maximaal 25% van de daadwerkelijk gemaakte kosten van de risicogerichte preventie interventie komen voor subsidie in aanmerking, met een maximum van 50.000 euro.
- a.
Artikel 6. Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens
-
1. Een aanvraag om subsidie geschiedt door het indienen van het volledig ingevulde en ondertekende “Aanvraagformulier subsidie gemeente Almere”, bijlagen waarmee de aanvraag wordt onderbouwd en de stukken en informatie zoals bedoeld in artikel 6, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Almere 2020.
-
2. Uit de onderbouwing bij de subsidieaanvraag dient te blijken:
- a.
een activiteitenplan met een toelichting op de criteria uit artikel 3 van deze regeling;
- b.
stukken waaruit blijkt dat wordt voldaan, of zal worden voldaan, aan de voorwaarden van artikel 4 van deze regeling;
- c.
een sluitende begroting inclusief een toelichting op de voorwaarden uit artikel 5 van deze regeling, en een beschrijving van de mate waarin de beschikbare middelen effectief en efficiënt worden ingezet, waarbij aandacht wordt besteed aan kosteneffectiviteit.
- a.
Artikel 7. Weigeringsgronden
Een subsidieaanvraag kan worden geweigerd indien niet wordt voldaan aan een of meerdere criteria van deze Nadere regels en/of de Algemene subsidieverordening Almere 2020.
Artikel 8. Subsidieplafond en verdeelsleutel
-
1. Het college kan jaarlijks besluiten tot het instellen van subsidieplafond(s).
-
2. Het beschikbare budget wordt verdeeld volgens de verdeelsleutel “wie het eerst komt, die het eerst maalt”, uitgaande van een volledig ingediende subsidieaanvraag.
Artikel 9. Hardheidsclausule
Het college kan in bijzondere gevallen gemotiveerd afwijken van de bepalingen van deze nadere regels indien toepassing van deze nadere regels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.
Artikel 10. Citeertitel
Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels subsidie risicogerichte preventieve interventies Jeugd en Gezin 2025.
Artikel 11. Inwerkingtreding
Deze nadere regels treden in werking op 1 januari 2026.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in het college van burgemeester en wethouders d.d. 6 mei 2025,
burgemeester en wethouders van Almere,
de secretaris,
A. van Mazijk
de burgemeester,
W.H.J.M. van der Loo
Toelichting
Onder effectief wordt verstaan `doeltreffend`, waardoor het beoogde doel wordt bereikt. In deze nadere regels is een interventie effectief wanneer de risicogericht preventieve interventie bijdraagt aan het voorkomen van de instroom van jeugdigen en gezinnen naar jeugdhulp en/of het verkorten van de inzet van jeugdhulp door het versterken van positief ouderschap bij eenoudergezinnen, en/of een veilige thuissituatie en/of de mentale weerbaarheid van jeugdigen.
Onder aannemelijk wordt verstaan `geloofwaardig`, `acceptabel`. De beschrijving van de interventie met de quickscan laat zien of de interventie naar beoordeling van de gemeente als effectief kan worden aangenomen.
artikel 4
Indien uit de aanvraag niet blijkt dat de interventie effectief is of als de effectiviteit na een eerste subsidietijdvak niet kan worden aangetoond, dan wordt de subsidie na het eerste subsidietijdvak niet voortgezet, dan wel niet (opnieuw) overgegaan op subsidieverlening.
artikel 4, lid 4
Binnen het eerste subsidietijdvak dient een (mogelijk) hoger niveau van erkenning of de start van de erkenningsprocedure plaats te vinden. Ontwikkelkosten voor het aantonen van de effectiviteit van een interventie komen slechts éénmalig voor subsidie in aanmerking. Binnen het subsidietijdvak dient gestart te zijn met de erkenningsprocedure of het verwerven van een (mogelijk) hoger niveau van erkenning. Indien na het eerste subsidietijdvak de erkenning niet wordt aangetoond, dan zal niet opnieuw subsidie worden verstrekt voor eenzelfde of nagenoeg dezelfde interventie.
Noot
1‘Quickscan Interventie met Potentie’, www.nji.nl (zoek op: Quickscan Interventie met Potentie).
Noot
2‘Handleiding Interventiebeschrijving, www.nji.nl (zoek op: Handleiding Interventiebeschrijving).
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl