Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739376
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739376/1
Notitie hondenbeleid - Gemeente Geertruidenberg
Geldend van 16-05-2025 t/m heden
Intitulé
Notitie hondenbeleid - Gemeente GeertruidenbergDe raad van de gemeente Geertruidenberg;
- •
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Geertruidenberg.
- •
Gelet op:
Besluit:
1. Beleidsnotitie hondenuitlaatbeleid;
Aldus vastgesteld in zijn openbare vergadering van 13 maart 2025,
Geertruidenberg,
de raad voornoemd,
de griffier, de voorzitter,
G.M. Brunsveld, M. Witte
Inleiding
De gemeente Geertruidenberg heeft momenteel geen concreet beleid rondom honden. Wel zijn er in de afgelopen jaren verschillende aanwijzingsbesluiten voor hondenuitlaatplaatsen (hierna: HUP’s) en losloopstroken genomen. De meest recente en dus gelende besluiten zijn sinds 2011 niet meer geactualiseerd. Omdat het proces Duurzame Inrichting Openbare Ruimte nu speelt en aan de raad wordt voorgelegd, is dit een logisch moment deze beleidsnotitie over honden op te stellen en in de DIOR op te nemen. Immers, hondenuitlaatplaatsen (hierna: HUP’s) en losloopstroken zijn onderdeel van de openbare ruimte en moeten beheerd en onderhouden worden. Tevens ontvangt de gemeente vragen vanuit inwoners over het beleid met betrekking tot honden en voorzieningen voor honden, wat ook aanleiding geeft om deze notitie over honden op te stellen.
Actuele stand van zaken
In 2010 heeft het college positief besloten op het Projectplan hondenoverlast en mentaliteitscampagne (zie bijlage 1). Hierin werd het college voorgesteld om HUP’s en losloopstroken aan te wijzen en om een mentaliteitscampagne te starten voor hondenbezitters. Het gaat hier om een besluit van algemene strekking waartoe het college ingevolge artikelen 2:57 en 2:58 de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bevoegd was. In 2011 heeft het college de diverse uitlaatplaatsen en losloopstroken in de drie kernen van de gemeente (Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonkveer) formeel aangewezen (zie bijlage 2).
Naast de hiervoor genoemde bevoegdheid van het college zijn in artikelen 2:57 t/m 2:59 ook regels opgenomen met betrekking tot de aanlijnplicht, opruimplicht en gevaarlijke honden waarop de gemeente kan handhaven (zie bijlage 3).
Verder kende de gemeente een hondenbelasting, maar deze is per 1-1-2024 afgeschaft.
De aangewezen HUP’s en losloopstroken zijn in een kaart vastgelegd, inclusief de geldende aanlijnplicht en opruimplicht per locatie (zie bijlage 2 en 4). Behalve op de door het college aangewezen HUP’s en losloopstroken geldt in de gehele gemeente een aanlijnplicht en opruimplicht. Op HUP’s geldt geen opruimplicht, maar wel een aanlijnplicht. Op losloopstroken geldt eveneens geen opruimplicht, maar ook geen aanlijnplicht. Dit is tevens vermeld op de kaart in bijlage 4. De BOA’s hebben mede als taak om toezicht te houden op de genoemde verplichtingen voor hondenbezitters en destijds is het maaibeleid aangepast voor de HUP’s en losloopstroken (zie bijlage 1). Alle HUP’s en losloopstroken zijn voorzien van bordjes, waarop tevens staat vermeld dat er geen opruimplicht geldt en dat er wel of geen aanlijnplicht geldt.
Aanwijzen HUPs en losloopstroken
Het aanwijzen van locaties voor HUP’s en losloopstroken is meer dan tien jaar geleden vastgesteld. Het kan zijn dat de locaties niet meer voldoen. In lokaal contact met buurtbewoners kan worden bekeken of de locaties nog steeds toereikend zijn. Indien in de toekomst nieuwe locaties in overweging zijn, dan is het college bevoegd om deze aan te wijzen zolang de artikelen 2:57 en 2:58 in de APV onverminderd worden behouden.
Medewerkers van de gemeente geven aan vragen te ontvangen vanuit inwoners over een nieuw soort hondenlocatie, namelijk hondenspeelplaatsen. Bij toename van deze vraag kan het college besluiten om hondenspeelplaatsen toe te voegen in de gemeente.
Ecologisch maaibeleid
Het maaibeleid in de gemeente is met het oog op biodiversiteit aangepast naar een meer ecologische aanpak. Dit heeft als gevolg dat gras minder vaak gemaaid wordt en dat op HUP’s en losloopstroken het gras hoog kan staan. Wel worden er hondenpaadjes gemaaid, zodat hondenbezitters daar hun hond kunnen uitlaten of los kunnen laten lopen. Hier ontvangt de gemeente af en toe klachten over, omdat de grasaren van hoog gras ontstekingen kunnen veroorzaken aan de buiken van honden. Het maaibeleid op HUP’s en losloopstroken dient dan ook herzien te worden. Het college kan besluiten om op HUP’s en losloopstroken waar geen ecologisch waardevolle soorten voorkomen de maaifrequentie te verhogen. Bij voorkeur wordt dit meegenomen in het regulier groenbeheer van de gemeente en kan dit zodoende op (vrijwel) kostenneutrale wijze gerealiseerd worden.
Uitgangspunten notitie hondenbeleid:
Om randvoorwaarden te schetsen voor het te herijken van de aanwijzingsbesluiten en het Ecologisch maaibeleid, biedt deze beleidsnotitie een aantal uitgangspunten:
- •
Besluiten met betrekking tot honden en hondenvoorzieningen moet duidelijk en vindbaar zijn voor inwoners.
- •
In de gemeente altijd voldoende veilige uitlaatplaatsen en HUPS moeten zijn aangewezen voor honden en hun bezitters.
- •
De uitlaatplaatsen en HUPS dienen altijd op voldoende en veilige afstand zijn gelegen van speeltuinen voor kinderen/jongeren.
- •
Inzetten op duidelijke en proactieve communicatie richting inwoners, over onder andere de huidige HUPS en losloopstroken, via de gemeentewebsite, de lokale krant en social media.
- •
Op alle HUPS en losloopstroken moet duidelijk zijn aangegeven middels bordjes en/of markering welke regels ten aanzien van opruimen en aanlijnen gelden op de betreffende locatie.
- •
Op HUPS en losloopstroken waar geen waardevolle flora en fauna aanwezig is (te inventariseren door ecoloog) dient afgeweken te worden van het huidige Ecologische maaibeleid om gezondheidsproblemen bij honden te voorkomen.
- •
De kosten voor het herijken van de aanwijzingsbesluiten vindt plaats passend binnen de reguliere budgetten.
Ondertekening
Bijlagen, zie wetstechnische informatie (PDF)
Besluitvorming college B&W 07-12-2010;
Besluitvorming college B&W 19-04-2011;
Folder honden;
Tekening hondenuitlaatplaatsen Geertruidenberg;
Tekening hondenuitlaatplaatsen Raamsdonk;
Tekening hondenuitlaatplaatsen Raamsdonksveer.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl