Beleidskader spelen - gemeente Geertruidenberg

Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 16-05-2025

Intitulé

Beleidskader spelen - gemeente Geertruidenberg

De raad van de gemeente Geertruidenberg;

  • Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Geertruidenberg.

  • Gelet op:

Besluit:

1. Beleidsnotitie spelen;

Aldus vastgesteld in zijn openbare vergadering van 13 maart 2025,

Geertruidenberg,

de raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

G.M. Brunsveld, M. Witte

Inleiding

Buiten spelen is gezond en van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Het leidt tot een betere gezondheid, minder obesitas en versterkt de sociale cohesie. Doordat kinderen buiten spelen creëren ze een betere basis om te leren en concentreren.

afbeelding binnen de regeling

Visie op spelen

Voor het inrichten van de speelplekken zijn er eisen en randvoorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden. De wettelijke eisen zijn opgenomen in het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS)

Er worden in de openbare ruimte enkel gecertificeerde speeltoestellen door een erkende speelleverancier geplaatst. Alle toestellen die geplaatst worden voldoen aan de NEN-EN-1176/EN-16630 norm. Alle ondergronden voldoen aan de NEN – EN-1177 norm.

Veiligheid

(zelfbouw) Speeltoestellen en/of voor privé gebruik

Niet gecertificeerde toestellen en toestellen die gemaakt zijn voor privé gebruik zijn niet toegestaan in de openbare ruimte. Deze toestellen worden verwijderd. Eerst worden de omwonende geïnformeerd met daarbij de eis dat de eigenaar het speeltoestel binnen 1 week moet verwijderen. Indien dit niet gebeurd wordt het toestel verwijderd. Als het duidelijk is wie de eigenaar van het toestel is dan zullen de kosten voor verwijdering op deze persoon verhaald worden.

Zelfbouwspeeltoestellen als hutten e.d mogen niet in de openbare ruimte geplaatst worden.

Hiervoor geld dezelfde aanpak als hierboven beschreven.

Realisatie

Een speelplek wordt altijd aangelegd in overleg en met participatie van bewoners en kinderen uit de buurt. Naast de wensen vanuit bewoners en kinderen wordt er ook een evenredige verdeling (met oog voor inclusiviteit) gemaakt tussen speelwaarden en leeftijdscategorieën. Hierin wordt geadviseerd door een erkend speelleverancier. Bij de inrichting worden er duurzame keuzes voor materiaal gemaakt. (Bijvoorbeeld voor een zonnige locatie zijn bepaalde materialen gunstiger in levensduur dan op andere plaatsen.)

afbeelding binnen de regeling

Nieuwbouwprojecten

Bij nieuwbouwprojecten met meer dan 100 woningen wordt er een middelgrote speelplek

ca. 800 m2 meegenomen in de planvorming en inrichting van dat gebied.

Ruimte voor ontmoeting.

De speelplek is een ruimte voor ontmoeting en nodigt uit tot langer (samen) spelen.

Naast de speeltoestellen zijn er bankjes en afvalbakken aanwezig. De ontmoeting en gesprekken in de speelplekken brengen verbinding en versterken de sociale cohesie.

afbeelding binnen de regeling

Groende omgeving

Een speelplek heeft ook een groene bestemming. De speelplek is altijd gekoppeld aan een groene inrichting. Als ondergrond wordt gras of zand gebruikt. De randen van de speelplek kunnen voorzien zijn van struiken en/of bomen. Deze zorgen voor schaduwplekken en verkoeling in de zomerperiode.

Veiligheid

Bij aanleg en onderhoud van de groene omgeving wordt er rekening gehouden met de sociale veiligheid.

Als een speelplek direct grenst aan een weg, dan wordt deze grens afgeschermd met een hekwerk of haag.

Een speelplek wordt niet direct in of naast een waterberging geplaatst. Hier wordt een duidelijke afscheiding tussen geplaatst.

Een goed functionerende wadi is een uitzondering op deze regel.

Toegankelijkheid

Alle speelplekken zijn openbaar toegankelijk en kunnen niet worden afgesloten. Iedereen is hier welkom mits er respectvol met elkaar en de speelplek omgegaan wordt.

De speelplekken bevinden zich op centrale plaatsen in de wijk en buurt. De speelplekken zijn ingericht met oog voor inclusie. Binnen de speelplek is er een evenwichtige verdeling tussen de soorten speeltoestellen en speelwaarden. Hierbij wordt rekening gehouden dat er voor elke leeftijdscategoriepassende speeltoestellen aanwezig zijn.

afbeelding binnen de regeling

Onderhoud en beheer

Structureel worden alle speelplekken en speeltoestellen gecontroleerd en geïnspecteerd. Alle waarnemingen worden genoteerd in het beheersysteem van de speelplekken. 3 x per jaar wordt er een controle ronde in eigen beheer uitgevoerd. 1 x per jaar wordt er inspectie door een externe inspecteur spelen uitgevoerd.

Ondertekening