Jaarverslag VTH 2024

Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 16-05-2025

Intitulé

Jaarverslag VTH 2024

Besluit

  • 1.

    Het jaarverslag VTH 2024 vast te stellen;

  • 2.

    De raadsinformatiebrief vast te stellen;

  • 3.

    Het jaarverslag 2024 ter beoordeling toe te zenden aan de provincie Noord-Brabant.

1 Algemeen

Voor u ligt het jaarverslag 2024 voor de uitvoerings- en handhavingstaken (hierna: VTH-taken) binnen de fysieke leefomgeving. Het document heeft betrekking op de lokale VTH-taken op het gebied van omgevingsrecht. De uitvoering van de milieutaken en vergunningverlening omtrent bouw en ruimtelijke ordening is gemandateerd aan de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.

1.1 Wet- en regelgeving

Wettelijk kader

In artikel 13.5 van het Omgevingsbesluit ligt de grondslag voor het opstellen van een strategisch en programmatische uitvoerings- en handhavingsstrategie. De wettelijke basis voor het opstellen van een jaarlijkse evaluatierapportage zoals het voorliggende VTH- jaarverslag is te vinden in artikel 13.11 van het Omgevingsbesluit. In dit artikel wordt aangegeven dat in de jaarrapportage inzicht wordt gegeven in:

  • De mate waarin uitvoering van het uitvoeringsprogramma heeft plaatsgevonden;

  • De mate waarin deze uitvoering heeft bijgedragen aan het bereiken van de doelen vastgesteld in het VTH-beleidsplan.

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De Omgevingswet is éen van de grootste wetswijzigingen binnen het fysieke domein van de afgelopen decennia. De Omgevingswet heeft gevolgen voor onze dienstverlening en voor de inzet van VTH-instrumenten. In ons beleidsplan en in het uitvoeringsprogramma zijn deze gevolgen al zoveel mogelijk verwerkt. Alle VTH-instrumenten in het programma zijn aangepast op de situatie onder de Omgevingswet en ook de capaciteitsraming heeft geanticipeerd op de nieuwe situatie en bijbehorende dienstverlening.

Verordening Kwaliteit VTH en Kwaliteitscriteria 3.0

Op 1 mei 2025 heeft de gemeenteraad van de gemeente Laarbeek de nieuwe Verordening kwaliteit VTH vastgesteld.

Artikel 18.20 t/m 18.23 Omgevingswet geeft aan hoe gemeenten, provincies en omgevingsdiensten aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van uitvoering en handhaving. De landelijke kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zijn vernieuwd. Deze criteria zijn van belang voor een goede en uniforme uitvoering van de doelen van de Omgevingswet door alle overheden. De nieuwe criteria zijn ingegaan op 1 januari 2025.

De rapportage van de jaarlijkse toets aan de kwaliteitscriteria zal afzonderlijke later dit jaar aan de Provincie worden toegezonden. Op deze manier wordt gewaarborgd dat het jaarverslag tijdig wordt vastgesteld en dat de hantering van de kwaliteitscriteria met voldoende zorgvuldigheid wordt uitgevoerd.

1.2 Ontwikkelingen in 2024

Het college stelt jaarlijks een VTH-jaarverslag vast. In de onderstaande paragrafen wordt een overzicht gegeven van wat er voor het jaar 2024 in dit document opgenomen is.

VTH Beleidsplan 2024-2027

Op 30 januari 2024 is het nieuwe VTH Beleidsplan 2024-2027 door het college vastgesteld. Daarnaast is het Uitvoeringsprogramma 2024 daarmee ook vastgesteld. Er is inmiddels een programma voor het jaar 2025. In het voorliggende jaarverslag zal het uitvoerings-programma worden geëvalueerd.

Prioriteiten

Onderstaand worden kort de prioriteiten beschreven voor de periode 2024-2027.

Prioriteit Hoog

Ondermijnende activiteit panden

Illegale bewoning/arbeidsmigranten

Dumpen van afval

Gebruik van illegaal vuurwerk

Illegaal crossen

Evenementen (met risico)

Prioriteit Gemiddeld

Strijdig gebruik agrarische gebouwen

Woningsplitsing en kamerverhuur

Illegaal gebruik (gemeente) grond en perceel

Brandveilig gebruik

Omgevingsveiligheid bouw en sloop

Tijdelijke bouwwerken evenementen

(Ver)bouw van bedrijfsgebouw en woning

Woonoverlast

Verbranden afvalstoffen

Zwerfafval

Landschappelijke inpassing

Stropen

Overlast door groepen personen

Prioriteit Laag

(Ver)bouw van agrarische gebouwen

Realisatie vergunningvrij bouwwerk dat niet voldoet aan de regels

1.3 Samenwerkingsverbanden

ODZOB

De gemeente Laarbeek heeft, zoals alle deelnemers in de ODZOB een individueel werkprogramma aan de ODZOB opgedragen. In dit werkprogramma zijn de VTH-taken opgenomen die de ODZOB voor Laarbeek uitvoert. Over de uitvoering van dit werkprogramma heeft de ODZOB het Jaarverslag 2024 uitgebracht. Het verslag meldt de aantallen vergunningen, meldingen, controles, handhavingsacties, klachten en meldingen die voor de gemeente zijn afgehandeld. Daarnaast worden in het jaarverslag trends en ontwikkelingen op het gebied van VTH op gemeentelijk en regionaal niveau beschreven.

Een juiste afstemming met de ODZOB is essentieel om het VTH-beleid en het uitvoeringsprogramma goed uit te kunnen voeren. Daarom vindt er periodiek afstemming plaats met de handhavingscoördinator van de ODZOB, de afdelingsmanager en de juridisch beleidsmedewerker Handhaving. Hierdoor worden de gevoeligheid van dossiers en andere specifieke aandachtspunten tijden de procedure in beeld gehouden. Dit heeft ook in 2024 plaatsgevonden. Het jaarverslag van de ODZOB is bijgevoegd als bijlage I.

VRBZO

Met de VRBZO wordt samengewerkt binnen het domein brandveiligheid en crisisbeheersing. Het college van burgemeester en wethouders is belast met de brandweerzorg, de rampenbestrijding en de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening. Prioriteiten voor de veiligheidsregio komen tot uiting in de meerjarenbegroting van de VRBZO.

SSIB (Samen Sterk in Brabant)

SSIB is een provincie brede actieve netwerkorganisatie. 24/7 is er een team van 16 BOA’s actief in het Brabantse buitengebied. Zij zien erop toe dat gebruikers het milieu niet te zwaar belasten. Dit doen zij preventief maar ook actief. Ze treden op bij overtreding en dragen bij aan het beperken van ondermijning.

De beleving van een veilige en schone natuur staat voor SSIB voorop. Daarom wordt ingezet op de volgende thema’s:

  • Dumpen, lozen, verbranden en vernielen van huis- en bedrijfsafval, asbest en drugsresten.

  • Stropen van wild, vogels en vissen, vernielen of plukken van (beschermde) planten, aantasten van natuur en dierenwelzijn en overige overtredingen van de wet Natuurbescherming.

  • Crossen met motoren en quads in bos- en natuurgebieden, waaronder Natura 2000-gebieden.

PIT (Peelland Interventieteam)

Het Peelland Interventie Team (PIT) speelt een belangrijke rol bij de integrale aanpak van de ondermijnende criminaliteit, handhavingsknelpunten en bij overlast. Het PIT is een interventieteam onder de regie van de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren waarbij de aansturing op één centraal punt ligt. Onder de regie van het Peelland Interventie Team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving.

  • Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen. Het PIT gebruikt en verwerkt persoonsgegevens ten behoeve van de onderzoeken die het team doet naar mogelijke misstanden in de Peelregio.

  • Het Peelland Interventie Team bestaat uit zes gemeenten, politie Oost-Brabant, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel (AVIM), Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost (VRBZO) en Senzer. Zij werken nauw samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, GGD, UWV, de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) en de Belastingdienst.

  • De acties van het Peelland interventieteam (PIT) hebben binnen Laarbeek voldoende concrete resultaten opgeleverd en hebben zeker een meerwaarde. Om deze succesvolle werkwijze te continueren is het noodzakelijk dat Laarbeek tijdig voldoende afhandelingscapaciteit beschikbaar stelt. Hier wordt qua planning tijdig op te geanticipeerd om te voorkomen dat andere lopende trajecten vertraging oplopen. Uitgangspunt is wel dat vervolgacties in het kader van het PIT redelijkerwijs voorrang hebben op andere handhavingstrajecten.

  • De totale kosten van het PIT worden gedeeld door de zes gemeenten gezamenlijk. Er wordt door het PIT een jaarverslag uitgebracht wat wordt toegezonden aan het college van burgemeester en wethouders. De begroting van Laarbeek voorziet in de bijdrage aan het PIT:

Overige partners

Het Team Toetsing en Handhaving werkt nauw samen met de politie. De politie heeft als taak te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. Naast onze eigen ambtelijke inbreng is op diverse complexe dossiers ook extra externe juridische ondersteuning van onder andere onze huisadvocaat mogelijk. Met de NVWA wordt incidenteel samengewerkt, dit gebeurt doorgaans in samenspraak met de ODZOB en/of het PIT. Naast de bovengenoemde partners wordt er ook samengewerkt met Waterschap Aa en Maas. Dit gebeurt vooral op projectbasis en naar aanleiding van incidenten samengewerkt. Laarbeek is met de provincie en 42 andere gemeenten actief geweest binnen het Project Intensivering Toezicht veehouderijen. Dit project heeft als doel de naleving van de regels op het gebied van milieu, bouwen en natuurbescherming te verbeteren en daartoe worden alle IV-bedrijven bezocht. Het project is inmiddels afgerond en een evaluatie is opgesteld door de Omgevingsdienst.

2 Instrumenten Uitvoeringsprogramma 2024

In paragraaf 3 van het Uitvoeringsprogramma 2024 is een uiteenzetting gedaan van de systematiek van de VTH-werkzaamheden binnen de gemeente. Hieruit volgen deze drie pijlers:

  • I.

    Inzet van VTH-instrumenten

  • II.

    Inzet van uren

  • III.

    Bepaling formatie

2.1 Algemeen

De inzet op de algemene werkzaamheden is in het uitvoeringsprogramma onderverdeeld in twee categorieën. Hieronder wordt dezelfde indeling aangehouden.

Algemene werkzaamheden

De algemene werkzaamheden bestaan uit:

  • Overleg over initiatieven, aanvragen en zaken

  • Bedrijfsvoering

  • Opstellen uitvoeringsprogramma, jaarverslag

  • Bestuurlijke advisering

  • Beheer en inrichting ICT-applicaties en werkprocessen

  • Coördinatie van uitvoeringsdiensten en partners (zoals ODZOB, VRBZO)

  • Afhandelen van verzoeken Wet open overheid (Woo)

Algemene dienstverlening

De algemene dienstverlening bestaat uit:

  • Afhandelen klantvragen en informatieverstrekking aan burgers, bedrijven en makelaars

  • Algemene publicaties en onderhouden website

  • Opstellen en wijzigen beleid en verordeningen

2.2 Omgevingsvergunningen en meldingen

De werkzaamheden omtrent omgevingsvergunningen en meldingen bestaan uit het voeren van (voor)overleg met initiatiefnemers, behandelen van vergunningaanvragen en meldingen. Het grootste deel van de benodigde inzet ligt bij de ODZOB. Het gaat dan onder meer om:

  • Bijdrage aan kerninstrumenten Omgevingswet

  • Intake- en omgevingstafel

  • Conceptverzoeken

  • Behandelen van vergunningaanvragen voor omgevingsplanactiviteiten

  • Behandelen van meldingen (slopen, brandveilig gebruik)

  • Zienswijzen, bezwaar en beroep

2.3 Toezicht op omgevingsvergunningen en meldingen

De werkzaamheden omtrent toezicht op omgevingsvergunningen en meldingen betreffen het toezicht op verleende omgevingsvergunningen, meldingen en bestaande bouw. De werkzaamheden betreffen:

  • Toezicht bouwen, kappen, aanleg, inrit, monumenten, sloop, brandveilig gebruik

  • Toezicht op illegaal gebruik en illegale bewoning

  • Toezicht op evenementen

  • Toezicht op markt, kermis, horeca, kansspelen en terrassen

  • Toezicht op de Alcoholwet

2.4 Handhaving

De werkzaamheden omtrent handhaving betreffen het afhandelen van handhavingsverzoeken en het opvolgen van geconstateerde overtredingen vanuit het toezicht binnen de kader van het omgevingsrecht, de APV en bijzondere wetten. De werkzaamheden betreffen:

  • Behandelen handhavingsverzoek

  • Sluiten woningen of pand

  • Vooraanschrijving en bestuursrechtelijke sancties

  • Gedoogbesluit

2.5 Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking getreden. Onder het nieuwe stelsel ontvangt de gemeente meldingen van de kwaliteitsborger en signalen van strijdigheid waar de gemeente een handhavende rol heeft. Een groot deel van de inzet ligt bij de ODZOB. Het gaat dan onder meer om:

  • Behandelen meldingen bouw en gereed melding van de kwaliteitsborger

  • Behandelen signalen strijdigheid tijdens de bouw

  • Mede toezicht op risicovolle bouwwerken

2.6 APV en Bijzondere wetten

De werkzaamheden omtrent APV en bijzondere wetten betreft het afhandelen van vergunningen, meldingen en verzoeken tot ontheffingen. De werkzaamheden betreffen:

  • Meldingen en vergunningen evenement

  • Vergunningen APV (collecte, standplaats, stook, parkeren etc.)

  • Vergunningen Alcoholwet

  • Vergunningen kansspel, loterij

2.7 Openbare ruimte

De werkzaamheden omtrent openbare ruimte betreffen:

  • Het afhandelen van meldingen ten aanzien van de openbare ruimte

  • Het houden van gebiedstoezicht op diverse activiteiten door de Boa’s

2.8 Aanvullende aanpak vanuit beleidsplan

De aanvullende aanpak vanuit het beleidsplan betreffen:

  • Aanvullende controles op ondermijning

  • Arbeidsmigranten en illegale bewoning

  • Landschappelijke inpassing

  • Strijdig en illegaal gebruik van gebouwen of grond

2.9 Erfgoed

De werkzaamheden omtrent erfgoed betreffen:

  • Verlenen omgevingsvergunning

  • Toezicht op omgevingsvergunningen

  • Handhavingsverzoeken

  • Handhaving

  • Bouwstop

  • Sloopstop

3 Capaciteit en werkzaamheden 2024

In dit hoofdstuk wordt de geraamde inzet geëvalueerd, waarbij de daadwerkelijk gerealiseerd inzet wordt weergegeven. Hierbij wordt hoofdzakelijk de inzet van de gemeente Laarbeek weergegeven. De inzet via de Odzob (Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant) is in een apart document als bijlage opgenomen. In deze bijlage staan onder andere de werkzaamheden omtrent erfgoed, en de VTH-werkzaamheden omtrent het omgevingsplan. Ook wordt (onder andere) vergunningverlening voor bouwen, milieu, uitwegen en inritten door de Odzob uitgevoerd. De aantallen die hieronder weergegeven zijn, zijn een zo dicht mogelijke benadering die uit het systeem e-Suite beschikbaar zijn.

3.1 Vergunningverlening omgevingsplan, APV, bijzondere wetten 2024

Verleende omgevingsvergunning

2024

Principeverzoek

105

Wijziging omgevingsplan – vaststelling

22

Monumentenactiviteit

5

Monument aanwijzing

9

Sloopmelding/-activiteit

6

Kapmelding/-activiteit

4

Gebruiksmelding

1

Reclame

30

In- en uitritten

7

Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaat

4

Alcoholwet ontheffing

60

Alcoholwet vergunning

10

Melding evenement

41

Evenementenvergunning

145

Evenementenbord

97

Loterijvergunning

6

3.2 Toezicht en handhaving

Toezicht en handhaving

2024

Toezicht algemeen

42

Last onder dwangsom /bestuursdwang

21

Bouwstop

3

Voornemen tot invordering

1

Besluit tot invordering

1

Kostenverhaalsbesluit

1

Aansprakelijkstelling gemeente

33

Beroepschrift

5

Bezwaarschrift

55

Bezwaar leges

4

Bouw- en woonrijp maken

8

Groen beheer en onderhoud

5

Grond of gebouw verhuur

1

Handhaving divers

21

Hondenoverlast

4

Hinderlijke/gevaarlijke hond

2

Klacht/Handhavingsverzoek

53

Mantelzorg

440

Markt standplaats

12

Melden extra geluid/licht bij festiviteiten

13

Melding ondermijning

1

Melding ongewenst verhuurgedrag

2

Melding openbare ruimte

6

Milieuklacht

1

Toezicht en handhaving erfgoed1

-

Standplaatsvergunning

25

Strijdig gebruik omgevingsplan

7

Visvergunning

104

Woo verzoek

29

3.2 Capaciteit 2024

In deze paragraaf leest u hoe de personeelsformatie binnen het cluster VTH is opgebouwd en welke persoon/personen (op functieniveau), welke taak/activiteit uit het uitvoeringsplan uitvoert/uitvoeren. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat 1fte gelijk staat aan 1527 productieve uren. Van de beschreven activiteiten uit dit uitvoeringsplan, wordt het grootste gedeelte uitgevoerd door de medewerkers van het team Toetsing en Handhaving. Het team houdt toezicht op het gebied van ruimtelijke ordening, bijzondere wetten, openbare ruimte en APV. Ook wordt er bestuursrechtelijke uitwerking gegeven aan het PIT.

Cluster Juridisch VTH (3,53 FTE)

Het cluster juridisch VTH bieden juridische ondersteuning voor de toezichthouders APV/Bijzondere wetten en, toezichthouders RO. Zij zorgen ervoor dat geconstateerde overtredingen een juridisch vervolg krijgen.

Het cluster Juridisch VTH komt in beeld als uit het toezicht blijkt dat burgers of bedrijven de wet niet naleven. Het team bestaat uit een vijftal juristen.

  • Het voeren van (juridische) handhavingsprocedures (mede conform de strategieën uit het VTH-plan). Juridische procedures: zienswijzen, bezwaar, beroep, hoger beroep en “mediation”;

  • Algemene juridische en beleidsadvisering op het gebied van de fysieke leefomgeving;

  • Het voeren van de regie op toezicht en handhaving als het toezicht wordt uitgevoerd door een van onze partners. Dat zijn met name de Omgevingsdienst (milieu en bouwen), de brandweer (brandveiligheid), de politie (Opiumwet) en Peel Interventie team (PIT);

  • Uitvoeringsbeleid maken en actueel houden en;

  • Bijhouden kennis (cursussen, jurisprudentie, actualiteit wetgeving en implementatie).

Het cluster Juridisch VTH heeft een vaste formatie van 3,53 FTE. Vanwege het ontbreken van een adviseur evenementen nam de juridische afdeling deze rol tijdelijk over. Dit maakt dat er feitelijk 3,24 FTE beschikbaar was in het voorgaande jaar (2023) voor juridische zaken. Deze rol is in 2024 opgevuld.

Cluster toezichthouders Bouw en RO (2,5 FTE)

Het cluster Toezicht ruimtelijke ordening bestaat uit “2 Toezichthouders RO” (1,86 FTE).

De regisseur ODZOB is de schakel tussen de gemeente en de Omgevingsdienst op het gebied van vergunningverlening en toezicht (bouw en milieu) tevens vallen de woonwagenzaken onder zijn takenpakket (0,75 FTE).

Het cluster heeft de volgende taken

  • Toezicht op Handelen in strijd met ruimtelijke regels;

  • Uitvoeren en rapporteren van handhavingscontroles;

  • Behandelen van klachten en meldingen van inwoners onder andere:

    • Controles uitvoeren naar aanleiding van meldingen uit de BAG;

    • Onderzoek uitvoeren en actie ondernemen n.a.v. landelijke ontwikkelingen.

    • Nazorg bij calamiteiten op bouwtechnisch vlak;

    • Bouwtoezicht op bestaande bouwwerken en;

    • Toezicht op bestaande bouw.

Cluster BOA (3 FTE)

De werkzaamheden van de (blauwe) BOA’s bestaan in hoofdzaak uit het toezicht houden op o.a. de APV en de Alcoholwet. Indien er overtredingen zijn, treden zij handhavend op.

  • Afhandelen van alle handhavingsverzoeken, meldingen en klachten. Dit zijn doorgaans meldingen/verzoeken omtrent: zwerfafval, foutief aanbieden huishoudelijke afval, honden, jeugdoverlast, uitstallingen en parkeren, etc.;

  • Extra controles naar aanleiding van handhavingsverzoeken, meldingen of klachten indien er sprake is van politieke gevoeligheid of onrust bij omwonenden of bedrijven;

  • Actief en preventief toezicht houden op, en handhaven van, de hoogste prioriteiten uit het handhavingsbeleid welke binnen de bevoegdheden van de BOA’s vallen;

  • Toezicht op blauwe zone, foutief parkeren en het onterecht innemen van een invalideparkeerplaats zonder vergunning.

De werkzaamheden van de groene BOA bestaan hoofdzakelijk uit:

  • Actief en preventief vrije veldtoezicht houden gericht op natuur- en milieuwetgeving binnen de gemeente Laarbeek waarbij zelfstandig strafrechtelijk opgetreden kan worden.

  • Reageren op meldingen ten aanzien natuur- en milieuovertredingen in het buitengebied en expliciet in natuurgebieden binnen de gemeente Laarbeek.

  • Ondersteuning bieden aan en mee participeren op handhavingsverzoeken binnen de gemaakte afspraken van het Convenant groene handhaving Noord-Brabant.

  • Oor- en oogfunctie hebben op ondermijning gerelateerde zaken met name in het buitengebied van de gemeente Laarbeek.

Cluster Vergunningverlening, APV, Bijzondere wetten (1,3 FTE)

Dit cluster bestaat uit 2 medewerkers, ‘aanvraagbehandelaars’. Zij zijn werkzaam op het gebied van:

  • De Algemene Plaatselijke Verordening;

  • Horeca-wetgeving zoals de Alcoholvergunning;

  • Exploitatievergunning;

  • Bibob: uitvoering bibob beleid, bibob toets, bibob advies aanvragen, vertaling in besluiten en;

  • Een aantal andere specifieke wetgeving.

Medewerker Integrale Veiligheid (1 FTE)

De medewerker integrale veiligheid vertegenwoordigt het gemeentelijk integraalveiligheidsbeleid en is ondersteuner van het bestuur. De medewerker fungeert zowel voor veel interne partijen als voor externe organisaties als aanspreekpunt op het gebied van veiligheid en ondermijning. De medewerker integrale veiligheid is vanwege een nieuw functiehuis vanaf 2024 ook coördinator van het team toetsing en handhaving.

3.3 Capaciteit Erfgoed

De capaciteit die wordt ingezet op het onderdeel erfgoed, is grotendeels opgenomen in het werkprogramma van de ODZOB over het jaar 2024, te vinden in bijlage II. Bij de gemeente Laarbeek is een beleidsadviseur Erfgoed aanwezig voor 0,5 FTE.

4 Zijn de doelen uit het beleidsplan in 2024 behaald?

Artikel 13.11 van het Omgevingsbesluit verplicht gemeentes om in de jaarrapportage inzicht te gegeven in de mate waarin de uitvoering van het uitvoeringsprogramma heeft bijgedragen aan het bereiken van de doelen vastgesteld in het VTH-beleidsplan.

In het VTH-beleidsplan 2024-2027 van de gemeente Laarbeek (hierna: het beleidsplan) zijn in paragraaf 3.3 de doelen weergegeven. In de onderstaande paragrafen worden deze voor het jaar 2024 geëvalueerd.

4.1 Behaalde doelen 2024

Op 30 januari 2024 stelde het college van B&W het VTH-beleidsplan 2024 – 2027 vast. Daarmee stelde het college van B&W tijdig het VTH-beleidsplan vast. De gemeente beschikt over een actueel beleidsplan VTH mét een geldige looptijd. Daarbij stelde het college op dezelfde datum het college een VTH-uitvoeringsprogramma vast. Op 5 februari 2024 stelde het college het jaarplan veiligheid 2024 vast. De documenten sluiten op elkaar aan en zijn zowel op proces als op inhoud op elkaar afgestemd. Met voorgenoemde besluiten gaf het college opvolging aan haar toezeggingen.

Door personele wisselingen, openstaande vacatures én het willen behouden van het gewenste dienstverleningsniveau aan onze inwoners en ondernemers maken dat er in mindere mate aandacht is besteed aan het ‘afrapporteren’ van controles en behorende ureninzet. Het gevolg is dat in dit jaarverslag om die reden geen conclusies kunnen worden verbonden aan het aantal beschikbare uren en het toe- of afnemen van taken / de inzet. Voor 2024 zijn er in ieder geval de volgende specifieke afspraken uitgevoerd:

  • Er vonden wekelijks werkoverleggen plaats met de Toezichthouders Bouw & RO en de medewerkers Ruimtelijke Ordening om bouwplannen te bespreken welke al dan niet strijdig zijn met het bestemmingsplan;

  • Er vond wekelijks een integraal juridisch overleg plaats, waarin nieuwe en lopende zaken worden gedeeld en besproken;

  • Met de burgemeester, afdelingsmanager, Ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid, de handhavingscoördinator en de coördinator van de BOA’s vond iedere twee weken een zogeheten portefeuillehoudersoverleg plaats om informatie en adviezen uit te wisselen. Hier worden ook lopende zaken besproken;

  • Er vond wekelijks afstemming plaats tussen de Toezichthouders Bouw & RO en de handhavingsjuristen, waarin nieuwe en lopende zaken worden gedeeld en besproken;

  • Er vond maandelijks een overleg plaats met de BOA’s en politie waarin de lopende signalen in de wijk, hotspots en nieuwe projecten worden gedeeld en besproken;]

  • Met de burgemeester, politie en veiligheidsmedewerker vond tweewekelijks een overleg plaats om informatie uit te wisselen af te stemmen;

  • Met de handhavingscoördinator van de ODZOB, de afdelingsmanager en de juridisch medewerker Handhaving waren er maandelijks afstemmingsmomenten;

  • Er vond tweemaandelijks afstemming plaats met het basisteamdriehoek;

  • Bij ruimtelijke afwegingen die vallen onder de uitgebreide procedure is afstemming gezocht met de provincie Noord-Brabant;

  • Bij ruimtelijke afwegingen die vallen onder de uitgebreide procedure en die van invloed zijn op het oppervlaktewater is afstemming gezocht met het Waterschap AA en Maas;

  • Met de burgemeester en de Procesregisseur Sociaal Domein vond er driewekelijks overleg plaats;

  • Driewekelijks vond er Peelland Interventie Team (PIT) overleg plaats.

4.2 Erfgoed

De gemeente Laarbeek heeft vier ambities voor erfgoed:

  • I.

    Integraal gebruik van erfgoed

  • II.

    Betere bescherming van erfgoed

  • III.

    Duurzame omgang met erfgoed

  • IV.

    Opzetten erfgoedcommunicatie

Om aan deze ambities te werken is een uitvoeringsprogramma voor erfgoed opgesteld voor 2021-2026 (opgenomen in bijlage III). Het onderdeel erfgoed ligt grotendeels bij de ODZOB. Voor de uitwerking van de werkzaamheden en het behalen van de doelen verwijzen wij naar bijlage I bij dit document.

4.3 ODZOB en VRBZO

In bijlages I, II, IV en V zijn de jaarcijfers en werkzaamheden voor het jaar 2024 terug te vinden. Wij verwijzen graag naar deze documenten voor een breder overzicht van de werkzaamheden die in 2024 zijn uitgevoerd.

Ondertekening

het college van burgemeester en wethouders,

gemeentesecretaris van Laarbeek,

J.W.M. van de Ven

de burgemeester van Laarbeek,

L.A.G.P. van der Aa


Noot
1

Toezicht en handhaving in het kader van erfgoed wordt voornamelijk uitgevoerd door de ODZOB.