Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739100
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739100/1
COLLECTIEVE ZORGVERZEKERING MINIMA GEMEENTE HOF VAN TWENTE 2025
Geldend van 01-01-2025 t/m heden
Intitulé
COLLECTIEVE ZORGVERZEKERING MINIMA GEMEENTE HOF VAN TWENTE 2025
Burgemeester en wethouder van de gemeente Hof van Twente;
gelet op het bepaalde in artikel 35, lid 3 van de Participatiewet en gelet op titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;
besluiten:
vast te stellen de navolgende BELEIDSREGELS COLLECTIEVE ZORGVERZEKERING MINIMA GEMEENTE HOF VAN TWENTE 2025
HOOFDSTUK 1ALGEMEEN
Artikel 1Begripsbepaling
a. Beleidsregels: Beleidsregels Collectieve Zorgverzekering Minima gemeente Hof van Twente 2025;
b. Bijstandsnorm: De norm zoals bedoeld in artikel 5 onder c Participatiewet;
c. College: Het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente;
d. Deelnemer: Inwoner die is toegelaten tot de Collectieve Zorgverzekering Minima;
e. Doelgroep: Inwoners van de gemeente Hof van Twente. De doelgroep wordt verder belanghebbende genoemd;
f. Inkomen: Inkomen, zoals bedoeld in artikel 43 van de wet;
g. Laag inkomen: Inkomen dat op het moment van aanvraag ten hoogste 120% van de geldende bijstandsnorm (exclusief vakantietoeslag) is;
h. Peildatum: De datum waarop de aanvraag voor de Collectieve Zorgverzekering Mini-ma binnen is gekomen op www.gezondverzekerd.nl;
i. Uitkeringsgerechtigde: Persoon die een uitkering ontvangt van de gemeente Hof van Twente op grond van de Participatiewet;
j. Vermogen: het beschikbaar vermogen bedoeld in artikel 34 lid 3 van de wet;
k. Verzekeringsjaar: Kalenderjaar, 1 januari tot en met 31 december.
l. Wet: Participatiewet;
HOOFDSTUK 2COLLECTIEVE ZORGVERZEKERING MINIMA
Artikel 2Collectieve Zorgverzekering Minima
1. Het college biedt inwoners met een laag inkomen de mogelijkheid om deel te nemen aan de Collectieve Zorgverzekering Minima.
2. De Collectieve Zorgverzekering Minima is een collectieve zorgverzekering bestaande uit de basisverzekering en eventueel een aanvullende verzekering, waarvoor het col-lege een overeenkomst heeft afgesloten met zorgverzekeraars.
Artikel 3Aanspraak
1. De inwoner is 18 jaar of ouder en is ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Hof van Twente.
2. De inwoner mag niet rechtens zijn vrijheid zijn ontnomen.
3. De inwoner heeft op de peildatum een inkomen ten hoogste van 120% van de gel-dende bijstandsnorm (exclusief vakantietoeslag).
4. De inwoner heeft op de peildatum geen in aanmerking te nemen vermogen.
Artikel 4.1Aanvraag en beoordeling
1. De aanvraag voor deelname aan de Collectieve Zorgverzekering Minima wordt inge-diend via www.gezondverzekerd.nl. In afwijking hiervan is een schriftelijke aanvraag mogelijk indien naar het oordeel van het college bijzondere omstandigheden in het in-dividuele geval hiertoe aanleiding geven.
2. Aanvragen van de Collectieve Zorgverzekering Minima is voor inwoners met een zorgverzekering mogelijk vanaf half november tot en met 31 december van het lo-pende verzekeringsjaar, deelname gaat in per 1 januari van het volgende kalender-jaar.
3. Het college beoordeelt of de aanvrager gerechtigd is om deel te nemen aan de Col-lectieve Zorgverzekering Minima.
4. De inwoner die (nog) geen zorgverzekering heeft kan op elk moment een aanvraag voor deelname aan de Collectieve Zorgverzekering Minima indienen. De deelname start per eerstvolgende mogelijkheid na acceptatie door de zorgverzekeraar.
5. De inwoner die al een zorgverzekering heeft bij de aan de Collectieve Zorgverzeke-ring Minima deelnemende zorgverzekeraars, maar nog niet deelneemt aan de Collec-tieve Zorgverzekering Minima kan op elk moment een aanvraag voor deelname aan de Collectieve Zorgverzekering Minima indienen. Deelname start per eerstvolgende mogelijkheid.
Artikel 4.2Vaststelling inkomen
1. De hoogte van het inkomen wordt vastgesteld met inachtneming van artikel 31 tot en met 33 van de Participatiewet.
2. Bij de vaststelling van het maandinkomen wordt bij wisselende inkomsten het gemid-delde inkomen berekend over de 3 maanden voorafgaand aan het tijdstip waarop de draagkrachtperiode 12 maanden aanvangt.
3. In afwijking van het bepaalde in lid 1 van dit artikel, worden bij de vaststelling van het in aanmerking te nemen inkomen een verstrekte individuele inkomenstoeslag buiten beschouwing gelaten.
Artikel 4.3Vaststelling vermogen
1. Het vermogen boven de vermogensgrens die van toepassing is op grond van artikel 34 van de wet wordt in zijn geheel aangemerkt als draagkracht.
2. Bij de vaststelling van het vermogen wordt de waarde van een auto of motor tot een bedrag van € 7.000 vrijgelaten.
3. Voor de vaststelling van de waarde van auto’s en motoren wordt in principe uitge-gaan van de dagwaarde van de koerslijsten van de ANWB.
4. Het vermogen in de woning blijft buiten beschouwing, indien bijzondere bijstand op jaarbasis minder bedraagt dan € 2.500, -.
Artikel 5Periode waarin recht op de Collectieve Zorgverzekering Minima bestaat
1. Overeenkomstig de systematiek van de Zorgverzekeringwet (Zvw) loopt de termijn van de voorziening steeds van 1 januari tot en met 31 december van het kalenderjaar.
2. Na afloop van de onder lid 1 bedoelde periode, wordt bij ongewijzigde omstandighe-den de voorziening steeds met een heel kalenderjaar voortgezet tenzij de belangheb-bende zelf kenbaar maakt daarvan met ingang van 1 januari van het daaropvolgende kalenderjaar geen gebruik meer te willen maken of de belanghebbende niet meer aan de voorwaarden voldoet voor het recht op deze voorziening.
Artikel 6Toetsing en beëindiging
1. Er vindt jaarlijks per 1 oktober een heronderzoek plaats of de deelnemer aan de Col-lectieve Zorgverzekering Minima nog voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in deze beleidsregels. Indien de deelnemer niet meer voldoet aan de voorwaarden wordt aan de deelnemer schriftelijk medegedeeld door de gemeente Hof van Twente dat deelname per 1 januari van het opvolgende verzekeringsjaar wordt beëindigd.
2. Uitkeringsgerechtigden worden geacht te voldoen aan de voorwaarden zoals opge-nomen in artikel 3 van deze beleidsregels en worden niet meegenomen in het jaarlijk-se heronderzoek.
3. Bij vertrek uit de gemeente en bij overlijden eindigt de deelname aan de Collectieve Zorgverzekering Minima per eerst mogelijke datum.
4. Indien de deelnemer tijdens het lopende verzekeringsjaar niet meer voldoet aan de in deze beleidsregels gestelde voorwaarden, eindigt deelname per januari van het aan-sluitende verzekeringsjaar.
5. Deelnemers kunnen lopende het verzekeringsjaar hun deelname aan de Collectieve Zorgverzekering Minima en hiermee de tegemoetkoming opzeggen bij het college, de deelname wordt beëindigd per eerst mogelijke datum. De deelnemer is zelf verant-woordelijk voor het tijdig opzeggen van de zorgverzekering bij de zorgverzekeraar.
6. Bij beëindiging van de deelname aan de Collectieve Zorgverzekering Minima vervalt het recht op de tegemoetkoming.
Artikel 7Betaling categoriale bijzondere bijstand
1. De bijzondere bijstand is een maandelijkse tegemoetkoming in de premie en wordt rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverzekeraar en hierna in mindering gebracht op de premie van de deelnemer.
2. De hoogte van de maandelijkse tegemoetkoming in de premie kan per type zorgpolis verschillen.
3. Jaarlijks voor 15 september stelt de gemeente de hoogte van deze maandelijkse premietegemoetkoming voor het komende kalenderjaar vast en informeert de gecon-tracteerde zorgverzekeraars over de hoogte van de gemeentelijke premietegemoet-koming(en).
4. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor de premiebetaling aan de zorgverzeke-raar.
HOOFDSTUK 3SLOTBEPALINGEN
Artikel 8Hardheidsclausule
Er kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afgeweken worden van de bepalingen in deze beleidsregels, indien strikte toepassing van deze beleids-regels tot onbillijkheden leiden.
Artikel 9Citeertitel
De beleidsregels kunnen aangehaald worden als: Beleidsregels Collectieve Zorg-verzekering Minima gemeente Hof van Twente 2025.
Artikel 10Inwerkingtreding
De Beleidsregels Collectieve Zorgverzekering Minima gemeente Hof van Twente 2025
treed in werking met ingang van 1 januari 2025.
Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente d.d. 12 november 2024
Burgemeester en wethouders van Hof van Twente,
de secretaris, de burgemeester,
drs. D. Lacroix drs. H.A.M. Nauta-van Moorsel MP
Algemene toelichting Beleidsregels Collectieve Zorgverzekering Minima 2025
Gemeenten kunnen naast individuele bijzondere bijstand ook categoriale bijzondere bijstand verlenen voor bijzondere kosten. Dit is echter nog maar beperkt mogelijk. Binnen de bijstand kan het college categoriale bijstand verlenen in de vorm van een collectieve aanvullende zorgverzekering. Op deze wijze kan de gemeente via categoriale bijzondere bijstand haar minima tegemoetkomen in de maandlasten.
Gemeente Hof van Twente biedt een collectieve zorgverzekering aan voor de inwoners met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum (bijstandsnorm).
Met het afsluiten van een collectieve zorgverzekering voor minima wordt enerzijds bereikt dat de doelgroep minima goed verzekerd is tegen een gunstige premie en anderzijds dat er minder een beroep gedaan hoeft te worden op de bijzondere bijstand. De gemeentepolis biedt inwoners in een kwetsbare positie toegang tot goede en betaalbare zorg. Het kan mensen met een beperkte financiële redzaamheid helpen bij het voorkomen van financiële problemen door onderverzekering en wanbetaling, en gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door zorgmijding.
Artikelsgewijze toelichting Beleidsregels Collectieve Zorgverzekering Minima 2025
HOOFDSTUK 1ALGEMEEN
Artikel 1Begripsbepaling
Dit artikel bevat verschillende begripsomschrijvingen.
In de begripsbepaling staat aangegeven dat een inkomen van ten hoogste 120% van de geldende bijstandsnorm (excl. Vakantietoeslag) wordt gezien als het hebben van een laag inkomen en dat de kostendelersnorm niet wordt toegepast. Hierdoor kan een persoon die inkomen uit werk heeft of een uitkering heeft uit een Sociale Zekerheidswet (bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid) ook aanspraak maken op een voorziening als de Collectieve Zorgverzekering Minima. Deelname aan deze collectieve zorgverzekering is niet verplicht voor zowel bijstandsgerechtigden als inwoners met een laag inkomen.
Binnen deze beleidsregels wordt aangesloten bij de definities genoemd in paragraaf 3.4 van de Participatiewet.
Mensen die in een wettelijk of minnelijk schuldentraject zitten, kunnen ook aanspraak maken op de regeling. In geval van een wettelijk of minnelijk traject wordt immers van het inkomen al het meerdere boven de van toepassing zijnde beslagvrije voet afgeroomd ten behoeve van de schuldeisers.
HOOFDSTUK 2COLLECTIEVE ZORGVERZEKERING MINIMA
Artikel 2Collectieve Zorgverzekering Minima
De collectieve zorgverzekering minima bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering waarvoor het college een overeenkomst heeft afgesloten met de zorgverzekeraar.
Artikel 3Aanspraak
In dit artikel staat beschreven wanneer een inwoner aanspraak kan maken op de collectieve zorgverzekering minima. In combinatie met de begripsbepalingen zoals opgenomen in artikel 1, gelden de volgende voorwaarden:
• Minimaal 18 jaar of ouder zijn;
• Ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen van de gemeente Hof van Twen-te;
• Rechtmatig in Nederland verblijven;
• Niet gedetineerd zijn;
• Het inkomen mag op de peildatum niet hoger zijn dan 120% van de geldende bij-standsnorm, exclusief vakantietoeslag.
Artikel 4Aanvraag en beoordeling
Uitgangspunt is om aanvragen digitaal in te dienen tot en met 31 december van het lopende kalenderjaar via www.gezondverzekerd.nl. De aanvraag komt hiermee gelijktijdig binnen bij de zorgverzekeraar als de gemeente, hiermee neem je het risico van onverzekerde inwoners als gevolg van administratieve afhandeling weg. Tevens wordt hiermee het aanvraagproces efficiënter en ingekort. Inwoners die niet digitaal vaardig zijn, bijvoorbeeld oudere inwoners, kunnen zich wenden tot Jouw Loket van Salut voor ondersteuning bij hun aanvraag.
Aanvragen voor de collectieve zorgverzekering minima kunnen enkel ingediend worden tussen half november en 31 december van het desbetreffende kalenderjaar, hiermee sluiten we aan bij de regels voor overstappen van de zorgverzekeraars.
Als bij de beoordeling blijkt dat noodzakelijke bewijsstukken ontbreken, wordt de inwoner éénmalig de mogelijkheid geboden om binnen de gestelde termijn dit alsnog in te leveren. Bij niet tijdig inleveren kan het recht niet worden vastgesteld en is deelname aan de collectieve zorgverzekering minima niet mogelijk, de aanvraag wordt dan niet in behandeling genomen. De inwoner ontvangt hiervan een besluit.
Lid 4 heeft met name betrekking op statushouders die door vertrek uit het asielzoekers-centrum zelf een zorgverzekering moeten afsluiten. Zij kunnen op dat moment een aanvraag voor de collectieve zorgverzekering indienen. De start van deelname is afhankelijk van de acceptatie van de desbetreffende zorgverzekeraar en de bijbehorende startdatum van de zorgverzekering.
Lid 5 heeft betrekking op de inwoner die al verzekerd is bij de gecontracteerde zorgverzekeraars. Tijdens het lopende verzekeringsjaar is het mogelijk om over te stappen naar de collectieve zorgverzekering minima van dezelfde zorgverzekeraar. De datum van aanvraag is de peildatum waarop moet worden voldaan de voorwaarden zoals opgenomen in deze beleidsregels. Deelname aan de collectieve zorgverzekering minima start per eerstvolgende mogelijkheid.
Artikel 5Periode waarin recht op de Collectieve Zorgverzekering Minima bestaat
Ten aanzien van de termijn van deelname wordt aansluiting gezocht bij de systematiek van de Zorgverzekeringwet namelijk dat men met ingang van 1 januari van het nieuwe kalenderjaar steeds een zorgverzekering/polis afsluit met een looptijd van een heel kalenderjaar.
Artikel 6Toetsing en beëindiging
Voor voortzetting van deelname wordt het inkomen en de andere voorwaarden getoetst aan de hand van het de gegevens op 1 oktober van het lopende kalenderjaar. Deelnemers dienen hiervoor op verzoek van het college de noodzakelijke bewijsstukken aan te leveren binnen de gestelde termijn.
Indien de deelnemer niet meer voldoet aan de voorwaarden, zoals gesteld in artikel 3 van deze beleidsregels, ontvangt de deelnemer hiervan een besluit en vindt afmelding plaats bij de zorgverzekeraar. Voor eventuele gevolgen die dit kan hebben voor de zorgverzekering dient de inwoner zelf contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Bij het niet tijdig aanleveren van de opgevraagde bewijsstukken kan er geen beoordeling plaatsvinden en wordt de deelname beëindigd. De inwoner ontvangt hiervan een besluit.
Artikel 7Betaling categoriale bijzondere bijstand
Het behoort tot de autonome bevoegdheid van de gemeente om op grond van artikel 35 van de Participatiewet bijzondere bijstand te verstrekken in de vorm van een collectieve aanvullende verzekering of een tegemoetkoming in de premie van een dergelijke verzekering. In dit artikel wordt de gemeentelijke premiebijdrage nader geregeld.
Volgens de Zorgverzekeringswet moeten Zorgverzekeraars hun verzekerden half november in kennis stellen van de nieuwe premies voor het daaropvolgende jaar. Om die deadline te kunnen halen, starten Zorgverzekeraars hun z.g. prolongatieproces daarom al medio oktober. Om te voorkomen dat in die zogenaamde prolongatiebrieven de Zorgverzekeraar een verkeerd bedrag aan gemeentelijke premiebijdrage en dus ook een foutief bedrag wat de klant zelf moet betalen vermeldt, dient de gemeente uiterlijk 15 september al aan de Zorgverzekeraar door te geven wat de nieuwe premiebijdrage voor het daaropvolgende jaar wordt. De gemeentelijke tegemoetkoming in de premie wordt door de gemeente niet aan de rechthebbende uitgekeerd maar rechtstreeks aan de gecontracteerde zorgverzekeraar.
HOOFDSTUK 3SLOTBEPALINGEN
Artikel 8Hardheidsclausule
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.
Artikel 9Citeertitel
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.
Artikel 10Inwerkingtreding
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl