Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739030
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR739030/1
Beleidsregels nachtwinkels Eindhoven
Geldend van 06-05-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels nachtwinkels EindhovenHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven;
gelet op artikel 5 van de Verordening Winkeltijden Eindhoven 2025 en op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;
besluit de volgende beleidsregels vast te stellen:
Beleidsregels nachtwinkels Eindhoven
Artikel 1 Reikwijdte van deze beleidsregels
Op basis van de Winkeltijdenwet is het verboden een winkel open te hebben:
op zondag en op bepaalde feestdagen;
op werkdagen vóór 6.00 uur en na 22.00 uur.
De Verordening Winkeltijden Eindhoven 2025 voorziet echter in een algemene vrijstelling van dit verbod voor winkels die open willen zijn op zon- en feestdagen tussen 9.00 uur en 20.00 uur. Daarnaast biedt de verordening de mogelijkheid om ontheffing aan te vragen voor het openen van een winkel buiten deze tijden. De verordening bevat tevens regels over de procedure voor het aanvragen van een ontheffing, de beslistermijn en de gronden voor weigering of intrekking van een ontheffing.
In deze beleidsregels wordt uitgewerkt in welke gevallen ontheffing kan worden verleend voor het openen van een winkel tijdens de nachtelijke uren. Ook worden de specifieke regels uiteengezet die gelden voor de beoordeling en afhandeling van een dergelijke aanvraag.
Artikel 2 Procedure voor vrijkomen ontheffing
Het college van burgemeester en wethouders maakt in het gemeenteblad tijdig bekend wanneer er een
aanvraag voor een vrijgekomen ontheffing is gedaan. Bij het vrijkomen van een ontheffing kan worden
gedacht aan het aflopen van de geldigheidsduur van een eerder verleende ontheffing of dat er niet eerder
een aanvraag is gedaan in een bepaald stadsdeel. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk dat een ontheffing
wordt ingetrokken, de ontheffing van rechtswege vervalt of de ontheffingshouder de ontheffing vrijwillig
teruggeeft (verzoek tot intrekking).
Artikel 3 Voorschriften voor ontheffing
Aan een ontheffing zijn in ieder geval de volgende voorschriften verbonden:
- a.
nachtwinkels verkopen hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, met uitsluiting van sterke drank zoals opgenomen in artikel 1 Alcoholwet;
- b.
verkoop van artikelen gebeurt uitsluitend in gesloten verpakkingen en mag niet ter plaatse worden genuttigd;
- c.
op 4 mei dient de winkel tussen 19.00 uur en 20.00 uur gesloten te zijn.
Artikel 4. Kenbaar maken belangstelling
-
1. Alle gegadigden kunnen een aanvraag voor een ontheffing indienen door indiening van het daartoe op de website van de gemeente Eindhoven beschikbaar gesteld ‘ontheffingsformulier voor een nachtwinkel’ (hierna: het formulier).
-
2. Na een volledige aanvraag wordt kenbaar gemaakt dat er een aanvraag is gedaan op de gemeentelijke website en in het gemeenteblad. Hierna gaat een looptijd van zes weken in waarbinnen andere gegadigden hun interesse bekend kunnen maken middels het formulier.
-
3. In het geval dat er meer inzendingen zijn binnen de gestelde termijn zoals opgenomen in het vijfde lid zal er worden overgegaan tot een loting conform artikel 5.
Artikel 5. Loting
-
1. Uit de gegadigden die tijdig het volledig en correct ingevulde formulier hebben ingediend wordt door middel van een loting de volgorde van behandeling bepaald.
-
2. Per aanvrager, waaronder ook een met de aanvrager verweven onderneming zoals een moeder-dochter, zusteronderneming wordt verstaan, wordt voor de loting één inzending geaccepteerd.
-
3. De loting als bedoeld in het eerste lid geschiedt door een notaris.
-
4. Als een aanvraag vóór het verstrijken van de aanvraagtermijn is ingediend maar onvolledig is, krijgt de
-
5. aanvrager eenmalig een termijn van 1 week om zijn aanvraag aan te vullen. Als er meer onvolledige
-
6. aanvragen zijn, wordt de betreffende aanvragers op dezelfde dag mededeling gedaan van de gelegenheid
-
7. om hun aanvraag aan te vullen.
Artikel 6 Inwerkingtreding
Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het
gemeenteblad waarin zij worden geplaatst.
Artikel 7 Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregels nachtwinkels Eindhoven.
Ondertekening
Eindhoven,
Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,
,burgemeester
, secretaris
Toelichting bij de Beleidsregels nachtwinkels Eindhoven 2025
Inleiding:
Nachtwinkels vervullen een unieke en waardevolle rol binnen het stedelijke ecosysteem van Eindhoven. In een stad die bekend staat om haar dynamiek, groei en internationale karakter, bieden deze winkels een essentiële voorziening voor inwoners en bezoekers die buiten reguliere openingstijden behoefte hebben aan basisproducten. Denk aan bewoners met onregelmatige werktijden, die baat hebben bij toegang tot een breed assortiment van verpakte eet- en drinkwaren. Nachtwinkels dragen hiermee bij aan het gebruiksgemak en versterken het profiel van Eindhoven als een stad die zich aanpast aan de moderne levensstijl van haar diverse populatie.
Spreiding van nachtwinkels:
Het besluit om nachtwinkels te beperken tot maximaal één per stadsdeel weerspiegelt een strategie die gericht is op toegankelijkheid en balans. Eindhoven streeft ernaar om essentiële voorzieningen binnen bereik van alle inwoners te brengen. Door nachtwinkels strategisch te verspreiden over de verschillende stadsdelen, wordt voorkomen dat bepaalde gebieden overbelast raken, terwijl tegelijkertijd alle inwoners binnen een redelijke afstand toegang hebben tot deze voorzieningen.
Er wordt per stadsdeel één ontheffing verleend voor een nachtwinkel. Dit betreft de volgende stadsdelen:
- •
Centrum;
- •
Gestel;
- •
Stratum;
- •
Strijp;
- •
Tongelre;
- •
Woensel-Noord;
- •
Woensel-Zuid.
De locatiekeuze voor nachtwinkels sluit aan bij de bredere visie op detailhandel, zoals beschreven in de Detailhandelsvisie van de gemeente Eindhoven. De ontheffing wordt enkel verleend voor een nachtwinkel gelegen in de binnenstad, stadsdeel-, wijk-, of buurtcentrum zoals opgenomen in deze visie. Nachtwinkels worden gevestigd in goed bereikbare centrumlocaties die al een mix van functies kennen, zoals winkels, horeca en recreatie. Deze clustering bevordert economische synergie, waarbij verschillende voorzieningen elkaar versterken en een levendige stedelijke omgeving creëren. Het vermijden van vestigingen in overwegend woongebieden voorkomt overlast en waarborgt de leefbaarheid van de omliggende wijken.
Regulering:
Hoewel nachtwinkels duidelijke voordelen bieden, zijn er ook potentiële risico’s die zorgvuldig moeten worden beheerst. Overconcentratie kan leiden tot verkeersdrukte, geluidshinder en ongewenste sociale interacties, zoals hangplekken of overmatig alcoholgebruik. De Verordening Winkeltijden Eindhoven heeft daarom duidelijke grenzen gesteld aan het aantal nachtwinkels, waarbij strikte regulering ervoor zorgt dat deze winkels bijdragen aan de stad zonder negatieve effecten te veroorzaken.
Er worden maximaal zeven ontheffingen verleend van het verbod om een winkel open te hebben op werkdagen tussen 22.00 uur en 02.00 uur, voor een periode van maximaal tien jaar. Daarnaast wordt de ontheffing verleend om de winkel op zon- en feestdagen open te stellen tussen 20.00 uur en 24.00 uur.
De verkoopregels voor nachtwinkels zijn hier een belangrijk onderdeel van. Het assortiment beperkt zich tot verpakte eet- en drinkwaren, zonder sterke drank, om het risico op overlast en ongewenst gedrag te minimaliseren. Daarnaast mogen producten niet ter plaatse worden genuttigd, wat helpt om rust en orde rond de winkels te behouden. Door deze maatregelen te combineren met een uitgebreid beoordelingsproces voor vergunningaanvragen, waarin onder andere de politie een adviserende rol speelt, wordt gewaarborgd dat de vestiging van een nachtwinkel zorgvuldig wordt afgewogen.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl