Subsidieregeling eenmalige subsidies Vrijwilligersorganisaties en inwoners gemeente Kerkrade

Geldend van 01-05-2025 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling eenmalige subsidies Vrijwilligersorganisaties en inwoners gemeente Kerkrade

Deze nadere subsidieregeling is een nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2025 en is hiermee onlosmakelijk verbonden. De verordening bevat de algemene regels voor subsidieverlening, terwijl deze subsidieregeling specifieke details en aanvullingen geeft. Wat al in de verordening is geregeld, wordt hier niet herhaald.

Collegebesluit

Het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade;

overwegende dat het wenselijk is om ter nadere uitwerking van de ‘Algemene subsidieverordening gemeente Kerkrade 2025’ nieuwe subsidieregels voor de verlening van eenmalige subsidies vast te stellen;

gelet op artikel 7.2 van de ‘Algemene subsidieverordening vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2025’;

besluit:

per 01-05-2025 vast te stellen: ‘Subsidieregeling eenmalige subsidies Vrijwilligersorganisaties en inwoners gemeente Kerkrade’.

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1 Gebruikte begrippen

  • 1. Tweede- of derdewereldland: landen met een ontwikkelingsachterstand ten opzichte van andere landen, die van rijkere landen (eerste wereldlanden) steun krijgen bij voedselschaarste of om de economie, de gezondheidszorg en het onderwijs te verbeteren.

  • 2. Vitaliteit: De energie en veerkracht van mensen om actief en gezond te leven, zowel lichamelijk als mentaal.

  • 3. Wereldburgerstage: een stage waarin jongeren door vrijwilligerswerk en maatschappelijke activiteiten leren over wereldburgerschap, verschillen tussen mensen en hun rol in de samenleving.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze subsidieregeling is van toepassing op alle besluiten over eenmalige subsidies aan vrijwilligersorganisaties en/of natuurlijke personen bestaande uit:

1. Straatsubsidie: een subsidie voor Kerkraadse straatbuurtinitiatieven, zie hoofdstuk 2.

2. Activiteitensubsidie: een subsidie voor kleinschalige openbare activiteiten georganiseerd door Kerkraadse inwoners en/of Kerkraadse vrijwilligersorganisaties, zie hoofdstuk 3.

3. Subsidie voor wereldburgerstages van Kerkraadse jongeren, zie hoofdstuk 4.

4. Jubileum- en prestatiegiften voor Kerkraadse vrijwilligersorganisaties, zie hoofdstuk 5.

5. Waarderingssubsidies, zie hoofdstuk 6.

Artikel 3 Doelstelling

De gemeente Kerkrade hecht veel waarde aan bewoners- en vrijwilligersinitiatieven voor een sterke en verbonden samenleving. Vrijwilligers en actieve bewoners dragen bij aan sociale samenhang, ontmoeting en participatie, wat de leefbaarheid en vitaliteit van de stad versterkt. Met deze subsidieregeling ondersteunt de gemeente eenmalige activiteiten die bijdragen aan een inclusieve en betrokken gemeenschap. Dit kunnen activiteiten zijn die mensen samenbrengen, talentontwikkeling bevorderen of vrijwilligerswerk versterken.

Artikel 4 Gezondheid

Gemeente Kerkrade vindt gezondheid en vitaliteit belangrijk en geeft actief uitvoering aan een vitaliteitsbeleid. Bewoners- en vrijwilligersinitiatieven spelen een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde samenleving. Dit kunnen zij doen door bij hun activiteiten aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl. Dit kan bijvoorbeeld door geen alcohol te (laten) schenken – in ieder geval tijdens activiteiten voor kinderen of waarbij veel kinderen aanwezig zijn-, het aanbieden van gezonde voeding in kantines en het ontmoedigen van roken. Door samen te werken aan een vitale gemeenschap draagt iedereen bij aan het welzijn van de inwoners van Kerkrade.

Artikel 5 Algemene uitgangspunten

  • 1. De volgende voorwaarden zijn van toepassingen voor activiteiten waarvoor een eenmalige subsidie wordt aangevraagd:

    a. de vrijwilligersorganisatie is gevestigd in Kerkrade;

    b. natuurlijke personen zijn inwoners van gemeente Kerkrade;

    c. de activiteiten vinden plaats in Kerkrade, behalve bij subsidies voor wereldburgerstages;

    d. de activiteiten moeten eenmalig en vernieuwend zijn en mogen niet behoren tot de reguliere, terugkerende bezigheden van de aanvrager, zoals standaard verenigingsactiviteiten, terugkerende/vaste jaarprogrammering of lopende projecten. Jubilea- of herdenkingsactiviteiten en terugkerende vieringen van nationale feesten die voor iedereen toegankelijk zijn, kunnen wel in aanmerking komen voor subsidie.

  • 2. Een aanvrager kan maximaal één keer per kalenderjaar een aanvraag indienen voor een eenmalige subsidie.

Artikel 6 Bevoegdheden van het college

  • 1. Het college is belast met de uitvoering van deze subsidieregeling en is bevoegd de subsidiebesluiten te nemen over de in artikel 2 genoemde vormen van eenmalige subsidies.

  • 2. Het college besluit over verplichtingen die aan de verlening, vaststelling en betaling van subsidie verbonden worden.

Hoofdstuk 2 Subsidie straatfeesten

Artikel 7 Reikwijdte

Deze subsidieregeling is bedoeld voor straatfeesten en andere kleinschalige bewonersactiviteiten, zoals een gezamenlijke barbecue, die bijdragen aan leefbaarheid en samenhorigheid.

De regeling ondersteunt activiteiten die door bewoners zelf worden georganiseerd en die ontmoeting en verbinding bevorderen. Grootschalige evenementen die een hele buurt, wijk of de stad omvatten, vallen buiten deze regeling.

Subsidie binnen deze regeling is uitsluitend bestemd voor niet-commerciële initiatieven. Dit betekent dat commerciële partijen, zoals horeca en winkeliers, geen deel mogen uitmaken van de organisatie.

Initiatieven die in aanmerking komen voor subsidie:

a. straatinitiatieven voor een cluster van 1 tot 5 aaneengrenzende straten;

b. activiteiten binnen een appartementencomplex. Tenzij het een appartementencomplex betreft met minder dan 10 huishoudens. Dan behoort dit appartementencomplex tot de straat.

Artikel 8 Criteria

Naast de algemene uitgangspunten zoals omschreven in artikel 5, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

1. Het uitgangspunt is dat alle bewoners van de betrokken straten of het complex worden uitgenodigd en niemand wordt uitgesloten van deelname.

2. De volgende activiteiten komen niet in aanmerking voor subsidie:

a. activiteiten met een commerciële doelstelling;

b. activiteiten waarbij handel wordt gedreven;

c. activiteiten die voor iedereen openbaar toegankelijk zijn.

3. Een subsidie voor een straatinitiatief kan één maal per kalenderjaar aangevraagd worden voor de betreffende straten of het betreffende appartementencomplex.

Artikel 9 Subsidieaanvraag

  • 1. Een aanvraag dient uiterlijk 4 weken voor aanvang van de activiteit ingediend te worden via het door het college beschikbaar gestelde aanvraagformulier activiteitensubsidie.

  • 2. Bij de aanvraag moet de aanvrager aantonen dat een groot deel van de inwoners het initiatief steunt. Hiervoor dient de aanvrager deze handtekeningenlijst aan te leveren met:

    a. de naam, het adres en de handtekening van minimaal 25 verschillende huishoudens van de deelnemende straat, een cluster van 1 tot 5 aaneengrenzende straten of appartementencomplex; of

    b. indien een de straat of appartementencomplex minder dan 25 huishoudens heeft, minimaal 75% van de betreffende bewoonde huishoudens.

Artikel 10 Subsidieverantwoording

Binnen één maand na de activiteit dient door de aanvrager aangetoond te worden dat de gesubsidieerde activiteit heeft plaats gevonden. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeentehuis@kerkrade.nl met:

a. een korte terugblik op de activiteit;

b. een tweetal foto’s die zijn gemaakt tijdens de activiteit.

Artikel 11 Subsidiebedrag

  • 1. De subsidie bedraagt maximaal € 300,00.

  • 2. De subsidie wordt direct vastgesteld en betaalbaar gesteld.

Hoofdstuk 3 Activiteitensubsidies vrijwilligersorganisaties

Artikel 12 Reikwijdte

Deze subsidie is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties die een eenmalige activiteit willen organiseren om de sociale samenhang, leefbaarheid en betrokkenheid binnen de gemeente te versterken. De activiteit dient bij te dragen aan verbinding tussen bewoners en/of het versterken van het vrijwilligersnetwerk.

De subsidie is bedoeld voor incidentele activiteiten die aanvullend zijn op de reguliere werkzaamheden van de organisatie. Zie ook de algemene uitgangspunten in artikel 5.

De volgende activiteiten vallen buiten deze regeling:

a. commerciële partijen en individuele;

b. grootschalige evenementen;

c. initiatieven die specifiek zijn gericht op ouderenparticipatie en de doelgroep ouderen van 55 jaar en ouder. Zie hiervoor de ‘Subsidieregeling Ouderenparticipatie’.

Artikel 13 Criteria

Naast de algemene uitgangspunten zoals omschreven in artikel 5, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

1. De volgende kosten komen niet in aanmerking voor subsidie:

a. kosten van verkoopartikelen en buffetexploitatie;

b. kosten van consumpties en traktaties;

c. kosten van geschenken en attenties;

d. uitgifte van boeken, geluid- en beelddragers;

e. kosten verbonden aan festiviteiten ter gelegenheid van jubilea en dergelijke;

f. materiele en financiële ondersteuning van derden;

g. kosten van acties om andere inkomsten te verwerven.

Artikel 14 Subsidieaanvraag

Een aanvraag dient uiterlijk 8 weken voor aanvang van de activiteit ingediend te worden via het door het college beschikbaar gestelde aanvraagformulier activiteitensubsidie.

Artikel 15 Subsidieverantwoording

  • 1. Binnen twee maanden na de activiteit dient door de aanvrager aangetoond te worden dat de gesubsidieerde activiteit heeft plaats gevonden. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeentehuis@kerkrade.nl met:

    a. een korte terugblik op de activiteit;

    b. een overzicht van de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven inclusief facturen of betalingsbewijzen;

  • 2. In de beschikking subsidieverlening kan verzocht worden om aanvullende informatie aan te leveren die van belang zijn om de subsidievaststelling te kunnen beoordelen.

Artikel 16 Subsidiebedrag

  • 1. De subsidie bedraagt maximaal 1/3 van de subsidiabele kosten met een maximum van €3000,00, afgestemd op de geraamde kosten, met in achtneming van artikel 13.2.

  • 2. Vooraf wordt een voorschot betaalbaar gesteld van 90% van het verleende subsidiebedrag.

  • 3. Na ontvangst van de verantwoording, wordt de hoogte van de subsidie definitief vastgesteld en, indien van toepassing, het resterende subsidiebedrag betaalbaar gesteld.

Hoofdstuk 4 Wereldburgerstage

Artikel 17 Reikwijdte

Deze subsidie biedt een eenmalige financiële bijdrage aan Kerkraadse middelbare scholieren die deelnemen aan een interculturele stage, ofwel wereldburgerstage, in een tweede- of derdewereldland.

Artikel 18 Criteria

  • 1. De aanvrager is een leerling van een school voor voortgezet onderwijs.

  • 2. De aanvrager woont in Kerkrade en is als zodanig ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

  • 3. De stageperiode dient minimaal twee weken te duren en het project dient plaats te vinden in een tweede- of derdewereldland.

  • 4. Het doel van de stage is om leerlingen kennis te laten maken met andere culturen en levenswijzen. Ze krijgen de kans om in contact te komen met lokale leeftijdsgenoten en samen met hen te werken aan verschillende goede doelen en projecten.

  • 5. De stage dient door de betreffende school begeleidt te worden.

Artikel 19 Subsidieaanvraag

  • 1. Een aanvraag dient uiterlijk 8 weken voor het vertrek op stage ingediend te worden bij het college door een email naar gemeentehuis@kerkrade.nl.

  • 2. De aanvraag dient de volgende informatie te bevatten:

    a. naam van de leerling en naam van minimaal één wettelijk vertegenwoordiger;

    b. het postadres van de leerling;

    c. het bankrekeningnummer van de leerling of organiserende instantie van de stage, waarop de subsidie overgemaakt kan worden;

    d. het betalingskenmerk, zoals bijvoorbeeld het SGE – Id nummer.

    e. naam van de school waar de leerling onderwijs volgt;

    f. een beschrijving van de stage met de bestemming, de duur en het doel van de stage;

    g. een document van school waaruit blijkt dat de school deze stage organiseert en begeleidt.

  • 3. De subsidie wordt bij verlening direct vastgesteld.

Artikel 20 Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt €150,00.

Hoofdstuk 5 Jubileum- en prestatiegiften

Artikel 21 Reikwijdte

De jubileum- en prestatiegiftenregeling is van toepassing op de Kerkraadse vrijwilligersorganisaties zoals omschreven in de artikelen 22 tot en met 25.

Artikel 22 Jubileumgiften Kerkraadse vrijwilligersorganisaties

  • 1. Kerkraadse vrijwilligersorganisaties kunnen van het college een jubileum gift ontvangen als:

    a. De jubilerende instelling een aanvraag aandient bij het college; of

    b. Het college een uitnodiging ontvangt voor een receptie ter gelegenheid van het jubileum.

  • 2. De hoogte van de jubileumgift bedraagt:

    Bij een jubileum van 25 jaar € 75,00

    Bij een jubileum van 40 jaar € 100,00

    Bij een jubileum van 50 jaar € 125,00

    Bij een jubileum van 60 jaar € 150,00

    Bij een jubileum van 75 jaar € 175,00

    Bij een jubileum van 100 jaar € 200,00

    Bij een jubileum van 125 jaar en bij volgende jubilea van 25 jaar: € 250,00

    Decenniumgift: bij gelegenheid van een decenniumjubileum van 10 jaar boven de 100 jaar en dat buiten de jubileumgift valt. € 150,00

Artikel 23 Jubileumgiften Kerkraadse carnavalsverenigingen

  • 1. Kerkraadse carnavalsorganisaties kunnen van het college een jubileum gift ontvangen als:

    a. zij door de gemeente zijn erkend en een structurele subsidie ontvangen, zijnde: Kirchröatsjer Vasteloavends Verain, Karnevalsvereniging Burgerlust en Karnavals Vereniging Kerkrade West; en

    b. zij het college tijdelijk schriftelijk informeren over een receptie die voor ieder toegankelijk is.

  • 2. Carnavalsverenigingen vieren hun jubileum eens in de 11 jaar. De hoogte van de jubileumgift wordt bepaald op basis van het dichtstbijzijnde veelvoud van 11 zoals opgenomen bij artikel 22.2. Bijvoorbeeld, bij een jubileum van 66 jaar wordt de gift voor het 60-jarig jubileum verstrekt, en bij een jubileum van 77 jaar wordt de gift voor het 75-jarig jubileum gegeven.

Artikel 24 Prestatiegiften sportverenigingen

  • 1. Bij het behalen van een kampioenschap door het eerste team van een sportvereniging in teamverband van een nationaal of internationaal erkende bond, kan het college een prestatiegift toekennen als zij wordt uitgenodigd voor de receptie.

  • 2. Bij het behalen van een promotie door het eerste team van een sportvereniging in teamverband van een nationaal of internationaal erkende bond, kan het college een prestatiegift toekennen van als het college wordt uitgenodigd voor de receptie.

  • 3. Bij het behalen van een kampioenschap én een promotie door het eerste team van een sportvereniging in teamverband van een nationaal of internationaal erkende bond, kan het college een prestatiegift toekennen als het college wordt uitgenodigd voor de receptie.

  • 4. De hoogte van de gift bedraagt:

    Behalen kampioenschap, 22.1 €150,00

    Behalen promotie, artikel 22.2 €100,00

    Behalen kampioenschap én promotie, artikel 22.3 €150,00

Artikel 25 Prestatiegiften muziekverenigingen

Het college kan aan een prestatiegift toekennen aan Kerkraadse instrumentale en vocale muziekverenigingen bij:

1. Het behalen van een eerste prijs of hoger bij een bondsconcours dat georganiseerd is door of namens een landelijk erkende bond of overkoepelend orgaan. Na het ontvangst van een uitnodiging door het college voor een receptie, wordt een gift van € 100,00 toegekend.

2. Het behalen van een provinciaal of nationaal kampioenschap van een landelijk erkende bond. Na het ontvangst van een uitnodiging door het college voor een receptie, wordt een gift van € 100,00 toegekend.

3. De hoogte van de gift bedraagt:

Behalen eerste prijs of hoger bondsconcours, artikel 25.1 €100,00

Behalen provinciaal of nationaal kampioenschap, artikel 25.2 €100,00

Hoofdstuk 6 Waarderingssubsidie

Artikel 26 Werkwijze

  • 1. Het college kan een eenmalige waarderingssubsidie verstrekken als blijk van waardering of aanmoediging voor activiteiten die van belang worden geacht voor de gemeenschap en passen binnen het gemeentelijke beleid. Het doel is om positieve initiatieven te erkennen en aan te moedigen, zodat de betrokkenheid en het welzijn van de inwoners van Kerkrade verder worden versterkt.

  • 2. Het college bepaald per aanvraag de hoogte van de waarderingssubsidie

  • 3. In de beschikking wordt aangeven hoe de betaling en vaststelling van de waarderingssubsidie geregeld wordt.

Hoofdstuk 7 Slotbepalingen

Artikel 27 Hardheidsclausule

In alle gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet of onduidelijk is, beslist het college.

Artikel 28 Ingangsdatum

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 mei 2025.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade in zijn vergadering van 29 april 2025.

Het college, De secretaris,

Dr. T.P. Dassen-Housen R.M.J.S. Stijns