Subsidieregeling sport en beweging

Geldend van 01-05-2025 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling sport en beweging

Deze nadere subsidieregeling is een nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2025 en is hiermee onlosmakelijk verbonden. De verordening bevat de algemene regels voor subsidieverlening, terwijl deze subsidieregeling specifieke details en aanvullingen geeft. Wat al in de verordening is geregeld, wordt hier niet herhaald.

Collegebesluit

Het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade;

overwegende dat het wenselijk is om ter nadere uitwerking van de ‘Algemene subsidieverordening gemeente Kerkrade 2025’ nieuwe regels voor subsidieverlening van activiteiten gericht op sport en beweging vast te stellen;

gelet op artikel 7.2 van de ‘Algemene subsidieverordening vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2025’;

besluit:

per 01-05-2025 vast te stellen: de ‘Subsidieregeling Sport en Beweging’.

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1 Gebruikte begrippen

In deze beleidsregel worden de volgende begrippen gebruikt

1. Adviesorgaan: een door de gemeente erkend adviesorgaan.

2. Leden: leden van een vrijwilligersorganisatie die op 1 januari van het vorige kalenderjaar zijn ingeschreven bij de vrijwilligersorganisatieorganisatie:

• Actieve leden: leden die contributie betalen aan de vrijwilligersorganisatie en actief de activiteiten van de organisatie uitvoeren

• Kerkraadse leden: Actieve leden die zijn ingeschreven bij de vrijwilligersorganisatie en contributie betalen. Zij woonden op 1 januari van het vorige kalenderjaar in de gemeente Kerkrade en stonden ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

• Jeugdleden: actieve leden jonger dan 18 jaar.

• Volwassen leden: actieve leden van 18 jaar of ouder.

3. Sport en Beweging: Onder sport en beweging worden alle niet-beroepsmatige, georganiseerde activiteiten verstaan die bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl. Dit zijn sportieve, recreatieve en spelgerelateerde activiteiten die de fysieke gezondheid en sociale ontmoeting stimuleren.

4. Sportorganisaties voor specifieke doelgroepen: Vrijwilligersorganisaties die zich richten op het bieden van een toegankelijke en passende sport- en beweegervaring voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

5. Toekomstbestendigheid: Het vermogen van een organisatie om zich aan te passen en succesvol te blijven in de toekomst, ondanks veranderingen en uitdagingen.

6. Vitaliteit: De energie en veerkracht van mensen om actief en gezond te leven, zowel lichamelijk als mentaal.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze subsidieregeling is van toepassing op alle besluiten over structurele subsidies en eenmalige subsidies zoals beschreven in artikel 11, aan Kerkraadse vrijwilligersorganisaties binnen de categorie sport en beweging, zijnde:

1. Sportorganisaties bestaande uit de volgende categorieën:

a. voetbal;

b. tennis;

c. ruitersport;

d. overige buitensporten;

e. verdedigingssport;

f. zaalvoetbal;

g. turnen en gymnastiek;

h. overige binnensporten;

i. zwemsport;

j. denksport;

k. kegelsport;

l. biljartsport (snooker en carambolebiljart);

m. schietsport (pluimschieten, kogelschieten en handboog);

n. hengelsport.

2. Sportorganisaties voor specifieke doelgroepen.

3. Speeltuinwerk.

4. Erkende koepelorganisaties/adviesorganen binnen de categorie sport en beweging.

Artikel 3 Doelstelling

De gemeente Kerkrade hecht veel waarde aan een actief en gezond sport- en beweegklimaat. Deelname aan sportieve en bewegingsactiviteiten biedt inwoners de kans om hun fysieke gezondheid te verbeteren, sociale contacten te leggen en draagt bij aan een vitaal en gezond leven. Het bevordert de betrokkenheid bij de gemeenschap en versterkt het welzijn van de inwoners.

Tevens vindt gemeente Kerkrade het belangrijk dat maatschappelijke accommodaties – zoals buurthuizen, sportlocaties en andere gemeenschappelijke ruimten – beschikbaar zijn voor een brede groep gebruikers, zoals welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven. Het gezamenlijk gebruik van deze accommodaties draagt bij aan ontmoeting, samenwerking, een hechte gemeenschap en het verwezenlijken van gemeentelijke beleidsdoelen.

Daarom stimuleert de gemeente het gedeeld gebruik van deze ruimtes en hecht zij waarde aan goede afspraken en wederzijds respect tussen alle betrokken partijen. Gebruikers hebben recht op een veilige, toegankelijke en prettige omgeving, en dragen ook de verantwoordelijkheid om deze netjes te gebruiken en rekening te houden met anderen.

Op deze wijze kunnen we samen werken aan een sterke en verbonden gemeenschap, waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

Met deze subsidieregeling stimuleert de gemeente deelname aan sport en beweging voor alle leeftijden, de samenwerking tussen sportverenigingen en een divers aanbod aan activiteiten. Zo blijft Kerkrade een gemeente waarin sport en beweging voor iedereen toegankelijk en zichtbaar zijn.

Artikel 4 Gezondheid

Gemeente Kerkrade vindt gezondheid en vitaliteit belangrijk en geeft actief uitvoering aan een vitaliteitsbeleid. Vrijwilligersorganisaties hebben een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde samenleving. Dit kunnen zij doen door in hun organisatie en activiteiten aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl. Dit kan bijvoorbeeld door geen alcohol te (laten) schenken – in ieder geval tijdens activiteiten/evenementen voor kinderen of waarbij veel kinderen aanwezig zijn-, het aanbieden van gezonde voeding in kantines en het ontmoedigen van roken.

Door samen te werken aan een vitale gemeenschap draagt iedere organisatie bij aan het welzijn van de inwoners van Kerkrade. De gemeente waardeert deze inzet en rekent erop dat vrijwilligersorganisaties hun maatschappelijke rol op dit gebied serieus nemen.

Artikel 5 Toekomstbestendigheid

Vrijwilligersorganisaties staan voor nieuwe uitdagingen. De samenleving verandert en de manier waarop mensen zich binden aan een vrijwilligersorganisatie verandert mee. Om toekomstbestendig te blijven, is het belangrijk dat organisaties zich blijven ontwikkelen.

1. Vernieuwing

Organisaties wordt geadviseerd om regelmatig te bekijken of hun aanbod nog voldoende aansluit op de behoefte van inwoners, leden en de doelen van de gemeente. Waar nodig en mogelijk kan aanbod vernieuwd worden. Het college kan besluiten nieuwe innovatieve projecten ter stimulering te ondersteunen met een eenmalige subsidie.

2. Samenwerking

De activiteiten die vrijwilligersorganisaties uitvoeren, staan meestal niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een groter geheel, zoals de buurt, cultuur, sport of welzijnswerk. Van organisaties wordt verwacht dat hun activiteiten bijdragen aan de betrokkenheid van inwoners bij de samenleving. Daarom vragen we organisaties om open te staan voor samenwerking met anderen die dezelfde doelen hebben of actief zijn in de buurt. Dit helpt om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en maakt het makkelijker voor mensen om mee te doen en draagt bij aan de toekomstbestendigheid van de vrijwilligersorganisatie.

3. Fusie

In sommige gevallen kan een fusie een goede keuze zijn om een vrijwilligersorganisatie sterk en levensvatbaar te houden. De gemeente moedigt vrijwilligersorganisaties aan om samen te werken en te fuseren als dit bijdraagt aan een toekomstbestendige voortzetting en/of een vernieuwend aanbod. Als vrijwilligersorganisaties besluiten te fuseren, dan kan de gemeente hen ondersteunen met een eenmalige subsidie. Deze subsidie is bedoeld voor organisaties die al een structurele subsidie ontvangen en samengaan tot één nieuwe vrijwilligersorganisatie. De bijdrage helpt bij het dekken van eenmalige kosten die direct verband houden met de kernactiviteiten van de gefuseerde organisatie.

a. Als een vrijwilligersorganisatie uit Kerkrade fuseert met een of meerdere organisaties van buiten Kerkrade en (deels) in Kerkrade actief blijft, kan het college besluiten dat zij in aanmerking komen voor een structurele subsidie.

b. Bij subsidies die gebaseerd zijn op een basisbedrag en een ledensubsidie, tellen alleen het aantal Kerkraadse leden mee. Dit zijn leden die in Kerkrade woonachtig zijn, op 1 januari van het jaar vóór de subsidieperiode contributie betalen en daadwerkelijk meedoen aan de kernactiviteiten van de vrijwilligersorganisatie.

Artikel 6 Bevoegdheden van het college

  • 1. Het college is belast met de uitvoering van deze subsidieregeling en is bevoegd de subsidiebesluiten te nemen.

  • 2. Het college besluit over verplichtingen die aan de verlening, vaststelling en betaling van subsidie verbonden worden.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond en subsidieberekening

Artikel 7 Financiële verantwoordelijkheid

Vrijwilligersorganisaties hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de financiële gezondheid en draagkracht van hun organisatie. Van organisaties wordt verwacht dat zij zich inspannen om voldoende inkomsten te genereren, bijvoorbeeld via contributies, sponsoring en activiteiten met een vrijwilligersbijdrage. De gemeente erkent en waardeert de maatschappelijke bijdrage van vrijwilligersorganisaties en stelt subsidies beschikbaar als ondersteuning van hun activiteiten. Met haar subsidiebeleid wil de gemeente de vitaliteit en continuïteit van vrijwilligersorganisaties bevorderen en bijdragen aan een sterk en betrokken maatschappelijk veld.

Artikel 8 Subsidieplafond

  • 1. Structurele subsidies worden toegekend met een looptijd van vier jaar, gekoppeld aan de meest recente bekostigingsperiode.

  • 2. Het college kan de hoogte van de structurele subsidiebedragen en/of afkoopsommen per subsidieperiode aanpassen conform artikel 8 van de Algemene Subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties 2025.

  • 3. Er is een maximum aantal vrijwilligersorganisaties per categorie, zoals beschreven in artikel 2, die subsidie kunnen krijgen. Deze organisaties zijn vastgelegd in het meest recente bekostigingsoverzicht.

  • 4. Het college bepaalt of het wenselijk en noodzakelijk is dat het aantal structureel te subsidiëren vrijwilligersorganisaties per categorie uitgebreid dient te worden. Het college kan hiervoor advies inwinnen bij het betreffende Kerkraads adviesorgaan, of koepelorganisatie, zoals vermeld in artikel 13.

Artikel 9 Wijze van subsidieberekening – sportverenigingen

  • 1. De te verlenen structurele subsidie kan bestaan uit:

    a. een basisbedrag en een ledensubsidie;

    of

    b. een afkoopsom voor organisatie-, huisvestings- en/of activiteitenkosten.

  • 2. De hoogte van de subsidiebedragen wordt vooraf aan de start van een subsidieperiode door het college vastgesteld.

  • 3. De minimale hoogte van een subsidie bedraagt € 350,- per kalenderjaar.

  • 4. Omdat sportverenigingen verschillen in onderhoudskosten, accommodaties en eigen inkomsten, is de sportcategorie verdeeld in categorieën. Voor elke categorie gelden andere basisbedragen en bedragen per lid, zodat de financiële situatie van de verenigingen zo eerlijk mogelijk wordt meegenomen. In het subsidiebedrag per lid is ook een bijdrage opgenomen voor de ontwikkeling van trainers en begeleiders. Indien aanvullende scholing of deskundigheidsbevordering van vrijwilligers noodzakelijk is, kan hiervoor een extra activiteitensubsidie aangevraagd worden. Zie artikel 11.

  • 5. De ledensubsidie wordt bepaald op basis van het aantal actieve leden en het aantal buitengewone leden op 1 januari voorafgaand aan de vierjarige subsidieperiode.

    a. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen jeugdleden (tot 18 jaar) en volwassen leden (vanaf 18 jaar).

    b. Het bedrag van de ledensubsidie is voor jeugdleden vijfmaal zo hoog dan voor volwassen leden.

  • 6. De ledensubsidie voor buitengewone leden is afhankelijk van het aantal actieve leden. In onderstaande tabel staat hoeveel buitengewone leden hiervoor in aanmerking komen. Zijn er meer buitengewone leden dan het aantal dat recht heeft op subsidie? Dan is het aantal subsidiabele buitengewone leden gelijk aan het aantal subsidiabele leden.

    Aantal actieve leden Subsidiabel aantal buitengewone leden:

    1 t/m 49 actieve leden 10

    50 t/m 100 actieve leden 15

    100 t/m 149 actieve leden 20

    150 t/m 199 actieve leden 25

    200 t/m 249 actieve leden 30

    250 leden of meer 35

    De hoogte van het toe te kennen subsidiebedrag voor een buitengewoon lid is gelijk aan de hoogte van het subsidiebedrag voor een jeugdlid.

  • 7. Vrijwilligersorganisaties die een afkoopsom ontvangen, ontvangen geen subsidie voor buitengewone leden.

  • 8. De verleende ledensubsidie kan binnen de subsidieperiode alleen aangepast worden bij een stijging of daling van het aantal subsidiabele leden met minimaal 20%. Een aanpassing kan op vraag van de subsidieontvanger of in opdracht van de gemeente verwerkt worden.

  • 9. De subsidie aan vrijwilligersorganisaties horende bij de categorie hengelsport, wordt verstrekt in de vorm van een afkoopsom.

Artikel 10 Wijze van subsidieberekening – sportorganisaties voor bijzondere doelgroepen

  • 1. De subsidie aan vrijwilligersorganisatie ‘Samen Sterk’ wordt verstrekt in de vorm van een afkoopsom

  • 2. De subsidie aan vrijwilligersorganisatie ‘Stichting Bijzonder in Beweging’ wordt verstrekt op basis van het aantal Kerkraadse deelnemers.

Artikel 11 Scholing en deskundigheidsbevordering vrijwilligers

  • 1. Structureel gesubsidieerde sportverenigingen kunnen in aanmerking komen voor een aanvullende eenmalige subsidie voor scholing en deskundigheidsbevordering van hun vrijwilligers.

  • 2. De scholing en deskundigheidsbevordering dient direct verband te houden met de kernactiviteiten van de vrijwilligersorganisatie.

  • 3. De subsidie kan alleen ingezet worden voor de kosten die specifiek betrekking hebben op de kosten van de cursus/training.

  • 4. De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 1/3 van de subsidiabele kosten met een maximum van € 3000,00.

  • 5. Een aanvraag dient uiterlijk 8 weken voor aanvang van de scholing ingediend te worden via het door het college beschikbaar gestelde aanvraagformulier activiteitensubsidie.

  • 6. De subsidie wordt tot een bedrag van €500,00 vooraf geheel betaalbaar gesteld. Bij bedragen van € 501,00 wordt een voorschot betaalbaar gesteld van 90%.

  • 7. Binnen twee maanden na de activiteit dient door de aanvrager aangetoond te worden dat de gesubsidieerde activiteit heeft plaats gevonden. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeentehuis@kerkrade.nl met bijgevoegd de factuur en het betalingsbewijs.

  • 8. Na ontvangst van de verantwoording, wordt de hoogte van de subsidie definitief vastgesteld en, indien van toepassing, het resterende subsidiebedrag betaalbaar gesteld.

Artikel 12 Wijze van subsidieberekening – speeltuinorganisaties

De subsidie aan speeltuinorganisaties wordt verstrekt in de vorm van een afkoopsom

Artikel 13 Subsidieverstrekking aan erkende koepelorganisaties/adviesorganen

  • 1. Op basis van het afgesloten convenant wordt jaarlijks een afkoopsom verleend aan de Sportstichting Kerkrade.

  • 2. De Stichting Speeltuinen Kerkrade ontvangt een jaarlijkse subsidie in de vorm van een afkoopsom voor het uitvoeren van de volgende taken:

    a. het optreden als gemeentelijk aanspreekpunt;

    b. het behartigen van de belangen van de aangesloten speeltuinorganisaties;

    c. het organiseren van intern overleg en het verzorgen van communicatie-uitingen.

Hoofdstuk 3 De subsidieprocedure

Artikel 14 Criteria

  • 1. Om voor subsidie in aanmerking te komen dient een sportvereniging aangesloten te zijn bij de Sportstichting Kerkrade en een door de NOC*NSF erkende landelijke organisatie en deel te nemen aan de door deze bond georganiseerde competitie.

  • 2. Een speeltuin kan in aanmerking komen voor een subsidie als zij:

    a. aangesloten zijn bij de Stichting Speeltuinen Kerkrade; en

    b. aangesloten zijn bij Speeltuinwerk Limburg (Spel) en/of NUSO Nederland; en

    c. een toezichthouder en/of beheerder is aangesteld met minimaal een EHBO-diploma; en

    d. een beheersovereenkomst afsluiten met de gemeente Kerkrade en gemaakte afspraken nakomen.

Artikel 15 De aanvraag

  • 1. De aanvraag voor een structurele subsidie wordt ingediend voor 1 april van het kalenderjaar voorafgaand aan de nieuwe subsidieperiode.

  • 2. Vrijwilligersorganisaties die reeds structureel gesubsidieerd worden, ontvangen in januari een herinnering met (een link naar) het aanvraagformulier voor de nieuwe subsidieperiode.

Artikel 16 De verantwoording

Vrijwilligersorganisaties die structureel gesubsidieerd worden, ontvangen in januari een (een link naar) het subsidiecontroleformulier, ten behoeve van de vaststelling van de structurele subsidie van het lopende jaar.

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

Artikel 17 Hardheidsclausule

  • 1. In alle gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet of onduidelijk is, beslist het college.

  • 2. Het college kan in bijzondere omstandigheden afwijken van een of meerdere bepalingen uit deze subsidieregeling om te voorkomen dat de subsidieontvanger onevenredig benadeeld wordt:

    a. afwijken van een of meerdere artikelen: als het strikt volgen van de bepalingen in deze subsidieregeling onredelijke nadelige gevolgen heeft, kan het college besluiten af te wijken van een of meerdere artikelen of artikelleden;

    b. het college onderbouwt haar besluit tot afwijking schriftelijk.

Artikel 18 Ingangsdatum

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 mei 2025.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade in zijn vergadering van 29 april 2025.

Het college, De secretaris,

Dr. T.P. Dassen-Housen R.M.J.S. Stijns