Subsidieregeling Ouderenparticipatie

Geldend van 01-05-2025 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling Ouderenparticipatie

Deze nadere subsidieregeling is een nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2025 en is hiermee onlosmakelijk verbonden. De verordening bevat de algemene regels voor subsidieverlening, terwijl deze subsidieregeling specifieke details en aanvullingen geeft. Wat al in de verordening is geregeld, wordt hier niet herhaald.

Collegebesluit

Het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade;

overwegende dat het wenselijk is om ter nadere uitwerking van de ‘Algemene subsidieverordening gemeente Kerkrade 2025’ nieuwe regels voor subsidieverlening van activiteiten gericht op ouderenparticipatie vast te stellen;

gelet op artikel 7.2 van de ‘Algemene subsidieverordening vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2025’;

besluit:

per 01-05-2025 vast te stellen: de ‘Subsidieregeling Ouderenparticipatie’.

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1 Gebruikte begrippen

  • 1. Adviesorgaan: een door de gemeente erkend adviesorgaan.

  • 2. Leden: leden van een vrijwilligersorganisatie die op 1 januari van het vorige kalenderjaar zijn ingeschreven bij de organisatie

    a. Actieve leden: leden die contributie betalen aan de organisatie en actief de activiteiten van de organisatie uitvoeren.

    b. Kerkraadse leden: Actieve leden, ingeschreven bij de vrijwilligersorganisatie en contributie betalen. Die op 1 januari van het vorige kalenderjaar, wonen in gemeente Kerkrade en zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

    c. Buitengewone leden: leden die geen activiteiten van de vrijwilligersorganisatie uitvoeren maar wel als lid zijn benoemd. Bijvoorbeeld ereleden, kaderleden en bestuursleden.

  • 3. Ouderenparticipatie: Het stimuleren van actieve deelname van ouderen aan de samenleving op sociaal, cultureel, politiek en economisch gebied. Dit helpt hen betrokken te blijven, hun kennis en ervaring in te zetten en zich gewaardeerd te voelen. Het doel is inclusie te bevorderen, eenzaamheid te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren, terwijl ouderen tegelijkertijd op een positieve manier bijdragen aan de samenleving.

  • 4. Ouderensociëteit: een vrijwilligersorganisatie welke zich inzet als ontmoetingsplaats en waar ouderen samenkomen voor gezelligheid, activiteiten en ontmoeting. De sociëteit organiseert bijvoorbeeld sociale, culturele en recreatieve activiteiten om eenzaamheid te verminderen en ouderen actief te houden. De organisatie heeft geen winstoogmerk en staat open voor alle ouderen in de gemeenschap.

  • 5. Ouderenwerk: Ouderenwerk verwijst naar het geheel van activiteiten, diensten en ondersteuning die gericht zijn op het welzijn en de participatie van ouderen in de samenleving. Het is bedoeld om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren, hen te ondersteunen bij het behouden van hun zelfstandigheid en sociale contacten, en om eenzaamheid en isolement te voorkomen. Hiervoor bestaan verschillende vormen:

    a. sociale activiteiten: organiseren van ontmoetingen, hobbyclubs en culturele evenementen;

    b. hulp en ondersteuning: begeleiding bij administratieve zaken, hulp bij digitale vaardigheden of ondersteuning bij mobiliteit;

    c. zorg en welzijn: bevorderen van welzijn en gezondheid: ouderen ondersteunen bij een actieve en gezonde levensstijl, zowel fysiek als ook mentaal. Samenwerking met thuiszorg en mantelzorgondersteuning zijn hierin essentieel;

    d. informatie en advies: gericht op bijvoorbeeld (gezondheids)zorg, financiën, juridische zaken, wonen en andere praktische zaken;

    e. vrijwilligerswerk: ouderen stimuleren om actief te blijven in de gemeenschap door middel van vrijwilligerswerk.

  • 6. Toekomstbestendigheid: Het vermogen van een organisatie om zich aan te passen en succesvol te blijven in de toekomst, ondanks veranderingen en uitdagingen.

  • 7. Vitaliteit: De energie en veerkracht van mensen om actief en gezond te leven, zowel lichamelijk als mentaal.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze subsidieregeling is van toepassing op alle besluiten over subsidies aan Kerkraadse vrijwilligersorganisaties die actief zijn binnen de categorie ouderenparticipatie, zijnde:

1. Ouderensociëteiten:

a. Sociëteit Heilust;

b. Ouderensociëteit Elbereveld;

c. Ouderensociëteit Gracht;

d. Bejaardenvereniging Terwinselen;

e. Ouderensociëteit Ons Genoegen Hopel;

f. Dames en heren sociëteit OVADA;

g. Dames en heren sociëteit Haanrade;

h. Ouderen- en gepensioneerden sociëteit St. Lambertus;

i. Sociëteit Pompekelder;

j. Dames en heren sociëteit Hoofd-/Oranjestraat;

k. Stichting Bewonersgroep Laethof;

l. Sociëteit Bleijerheide.

m. K.V.V. De Zon;

2. Erkende adviesorganen binnen de categorie ouderenparticipatie:

a. Stichting Seniorenraad Kerkrade.

3. Overkoepelende vrijwilligersorganisaties:

a. Centrale voor ouderen Kerkrade;

b. Katholieke bond voor ouderen Kerkrade.

c. Stichting Alzheimer Parkstad

Artikel 3 Doelstelling

Gemeente Kerkrade vindt het belangrijk dat ouderen actief betrokken blijven bij de samenleving en hun kennis, ervaring en talenten kunnen blijven inzetten. Door deel te nemen aan activiteiten die gericht zijn op participatie, ontmoeting en het verminderen van eenzaamheid, blijven ouderen verbonden met anderen en dragen zij bij aan een inclusieve en vitale gemeenschap. Dit biedt hen bovendien passende vrijetijdsbesteding, versterkt hun welzijn en zorgt voor een groter gevoel van waardering.

Tevens vindt gemeente Kerkrade het belangrijk dat maatschappelijke accommodaties – zoals buurthuizen, sportlocaties en andere gemeenschappelijke ruimten – beschikbaar zijn voor een brede groep gebruikers, zoals welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven. Het gezamenlijk gebruik van deze accommodaties draagt bij aan ontmoeting, samenwerking, een hechte gemeenschap en het verwezenlijken van gemeentelijke beleidsdoelen.

Daarom stimuleert de gemeente het gedeeld gebruik van deze ruimtes en hecht zij waarde aan goede afspraken en wederzijds respect tussen alle betrokken partijen. Gebruikers hebben recht op een veilige, toegankelijke en prettige omgeving, en dragen ook de verantwoordelijkheid om deze netjes te gebruiken en rekening te houden met anderen.

Op deze wijze kunnen we samen werken aan een sterke en verbonden gemeenschap, waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

Met deze subsidieregeling stimuleert de gemeente initiatieven van vrijwilligersorganisaties gericht op ouderenwerk. Initiatieven die ouderen ondersteunen in hun actieve deelname aan de samenleving. Er wordt ingezet op het vergroten van ontmoetingskansen, het bevorderen van samenwerking tussen organisaties en het creëren van een divers en toegankelijk aanbod van activiteiten. Zo blijft Kerkrade een stad waar iedereen, ongeacht leeftijd, een waardevolle rol speelt en zich betrokken voelt.

Artikel 4 Gezondheid

Gemeente Kerkrade vindt gezondheid en vitaliteit belangrijk en geeft actief uitvoering aan een vitaliteitsbeleid. Vrijwilligersorganisaties hebben een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde samenleving. Dit kunnen zij doen door in hun organisatie en activiteiten aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl. Dit kan bijvoorbeeld door geen alcohol te (laten) schenken, het aanbieden van gezonde voeding tijdens activiteiten en het ontmoedigen van roken.

Door samen te werken aan een vitale gemeenschap draagt iedere organisatie bij aan het welzijn van de inwoners van Kerkrade. De gemeente waardeert deze inzet en rekent erop dat vrijwilligersorganisatie hun maatschappelijke rol op dit gebied serieus nemen.

Artikel 5 Toekomstbestendigheid

Vrijwilligersorganisaties staan voor nieuwe uitdagingen. De samenleving verandert en de manier waarop mensen zich binden aan een vrijwilligersorganisatie verandert mee. Om toekomstbestendig te blijven, is het belangrijk dat organisaties zich blijven ontwikkelen.

1. Vernieuwing

Organisaties wordt geadviseerd om regelmatig te bekijken of hun aanbod nog voldoende aansluit op de behoefte van inwoners, leden en de doelen van de gemeente. Waar nodig en mogelijk kan aanbod vernieuwd worden. Het college kan besluiten nieuwe innovatieve projecten ter stimulering te ondersteunen met een eenmalige subsidie.

2. Samenwerking

De activiteiten die vrijwilligersorganisaties uitvoeren, staan meestal niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een groter geheel, zoals de buurt, cultuur, sport of welzijnswerk. Van organisaties wordt verwacht dat hun activiteiten bijdragen aan de betrokkenheid van inwoners bij de samenleving. Daarom vragen we organisaties om open te staan voor samenwerking met anderen die dezelfde doelen hebben of actief zijn in de buurt. Dit helpt om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en maakt het makkelijker voor mensen om mee te doen en draagt bij aan de toekomstbestendigheid van de vrijwilligersorganisatie.

3. Fusie

In sommige gevallen kan een fusie een goede keuze zijn om een vrijwilligersorganisatie sterk en levensvatbaar te houden. De gemeente moedigt vrijwilligersorganisaties aan om samen te werken en te fuseren als dit bijdraagt aan een toekomstbestendige voortzetting en/of een vernieuwend aanbod. Als vrijwilligersorganisaties besluiten te fuseren, dan kan de gemeente hen ondersteunen met een eenmalige subsidie. Deze subsidie is bedoeld voor organisaties die al een structurele subsidie ontvangen en samengaan tot één nieuwe vrijwilligersorganisatie. De bijdrage helpt bij het dekken van eenmalige kosten die direct verband houden met de kernactiviteiten van de gefuseerde organisatie.

a. Als een vrijwilligersorganisatie uit Kerkrade fuseert met een of meerdere organisaties van buiten Kerkrade en (deels) in Kerkrade actief blijft, kan het college besluiten dat zij in aanmerking komen voor een structurele subsidie.

b. Bij subsidies die gebaseerd zijn op een basisbedrag en een ledensubsidie, tellen alleen het aantal Kerkraadse leden mee. Dit zijn leden die in Kerkrade woonachtig zijn, op 1 januari van het jaar vóór de subsidieperiode contributie betalen en daadwerkelijk meedoen aan de kernactiviteiten van de vrijwilligersorganisatie.

Artikel 6 Bevoegdheden van het college

  • 1. Het college is belast met de uitvoering van deze subsidieregeling en is bevoegd de subsidiebesluiten te nemen.

  • 2. Het college besluit over verplichtingen die aan de verlening, vaststelling en betaling van subsidie verbonden worden.

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

Artikel 7 Financiële verantwoordelijkheid

Vrijwilligersorganisaties hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de financiële gezondheid en draagkracht van hun organisatie. Van organisaties wordt verwacht dat zij zich inspannen om voldoende inkomsten te genereren, bijvoorbeeld via contributies, sponsoring en activiteiten met een vrijwilligersbijdrage. De gemeente erkent en waardeert de maatschappelijke bijdrage van vrijwilligersorganisaties en stelt subsidies beschikbaar als ondersteuning van hun activiteiten. Met haar subsidiebeleid wil de gemeente de vitaliteit en continuïteit van vrijwilligersorganisaties bevorderen en bijdragen aan een sterk en betrokken maatschappelijk veld.

Artikel 8 Subsidieplafond

  • 1. Structurele subsidies worden toegekend met een looptijd van vier jaar, gekoppeld aan de meest recente bekostigingsperiode.

  • 2. Het college kan de hoogte van de structurele subsidiebedragen en/of afkoopsommen per subsidieperiode aanpassen conform artikel 8 van de Algemene Subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties 2025.

  • 3. Er is een maximum aantal vrijwilligersorganisaties per categorie, zoals beschreven in artikel 2, die subsidie kunnen krijgen. Deze organisaties zijn vastgelegd in het meest recente bekostigingsoverzicht.

  • 4. Het college bepaalt of het wenselijk en noodzakelijk is dat het aantal structureel te subsidiëren vrijwilligersorganisaties per categorie uitgebreid dient te worden. Het college kan hiervoor advies inwinnen bij het betreffende Kerkraads adviesorgaan, zoals vermeld in artikel 11.

  • 5. Het jaarlijks subsidieplafond voor eenmalige subsidies, zoals beschreven in hoofdstuk 4, bedraagt € 5.000,-.

Hoofdstuk 3 Werkwijze structurele subsidiëring

Artikel 9 Wijze van subsidieberekening – algemeen

  • 1. De te verlenen structurele subsidie kan bestaan uit:

    a. een basisbedrag en/of een ledensubsidie

    of

    b. een door het college vastgestelde afkoopsom.

  • 2. De minimale hoogte van een subsidie bedraagt € 350,- per kalenderjaar.

  • 3. De hoogte van de subsidiebedragen genoemd in artikel 9.1 wordt vooraf de start van een subsidieperiode door het college vastgesteld.

  • 4. De verleende ledensubsidie kan binnen de subsidieperiode alleen aangepast worden bij een stijging of daling van het aantal subsidiabele leden met minimaal 20%. Een aanpassing kan op vraag van de subsidieontvanger of in opdracht van de gemeente verwerkt worden.

Artikel 10 Wijze van subsidieberekening – ouderensociëteiten

  • 1. De ledensubsidie wordt bepaald op basis van het aantal actieve leden en buitengewone leden dat 55 jaar of ouder is op 1 januari voorafgaand aan de vierjarige subsidieperiode.

  • 2. De ledensubsidie voor buitengewone leden is afhankelijk van het aantal actieve leden. In onderstaande tabel staat hoeveel buitengewone leden hiervoor in aanmerking komen. Zijn er meer buitengewone leden dan het aantal dat recht heeft op subsidie? Dan is het aantal subsidiabele buitengewone leden gelijk aan het aantal subsidiabele leden.

    Aantal actieve leden Subsidiabel aantal buitengewone leden:

    1 t/m 49 actieve leden 10

    50 t/m 100 actieve leden 15

    100 t/m 149 actieve leden 20

    150 t/m 199 actieve leden 25

    200 t/m 249 actieve leden 30

    250 leden of meer 35

  • 3. Vrijwilligersorganisaties die een afkoopsom ontvangen, ontvangen geen subsidie voor buitengewone leden.

Artikel 11 Subsidieverstrekking aan erkende adviesorganen/koepelorganisaties

  • 1. Op basis van het afgesloten convenant wordt jaarlijks een afkoopsom verleend aan het adviesorgaan Stichting Seniorenraad Kerkrade.

  • 2. Op basis van het afgesloten convenant wordt jaarlijks een afkoopsom verleend aan de koepelorganisatie Centrale voor Ouderen Kerkrade.

  • 3. De stichting Katholieke Bond voor ouderen ontvangt subsidie in de vorm van een afkoopsom.

  • 4. Stichting Alzheimer Parkstad ontvangt subsidie in de vorm van een afkoopsom.

Artikel 12 Criteria structurele subsidiëring

  • 1. Om in aanmerking te komen voor een structurele subsidie, moet de vrijwilligersorganisatie voor ouderenparticipatie door het college erkend zijn als een organisatie die actief is op het gebied van ouderenwerk. Zie artikel 1.5 voor de omschrijving van ouderenwerk.

  • 2. Ouderensociëteiten dienen aangesloten te zijn bij de Centrale voor Ouderen Kerkrade en voor iedereen toegankelijk te zijn.

Artikel 13 De aanvraag

  • 1. De aanvraag voor een structurele subsidie wordt ingediend voor 1 april van het kalenderjaar voorafgaand aan de nieuwe subsidieperiode.

  • 2. Vrijwilligersorganisaties die reeds structureel gesubsidieerd worden, ontvangen in januari een herinnering met (een link naar) het aanvraagformulier voor de nieuwe subsidieperiode.

Artikel 14 De verantwoording

Vrijwilligersorganisaties die structureel gesubsidieerd worden, ontvangen in januari een (een link naar) het subsidiecontroleformulier, ten behoeve van de vaststelling van de structurele subsidie van het lopende jaar.

Hoofdstuk 4 Werkwijze - eenmalige subsidiëring

Artikel 15 Doelstelling

Naast de structurele subsidies, die bedoeld zijn voor langdurige en doorlopende projecten, biedt de gemeente Kerkrade ook de mogelijkheid voor eenmalige subsidies. Deze eenmalige subsidies zijn bedoeld om eenmalige en vernieuwende initiatieven te ondersteunen die gericht zijn op het verbeteren of onderhouden van de deelname van ouderen aan de samenleving en het welzijn van ouderen. Door middel van deze subsidies stimuleert de gemeente eenmalig initiatieven die een directe en positieve impact hebben op de ouderen in de gemeente.

Artikel 16 Criteria

  • 1. Vrijwilligersorganisaties die lid zijn van de coalitie ‘Kerkrade: samen tegen eenzaamheid’ dienen hun aanvraag eerst in te dienen bij de coalitie die onder leiding van een coördinator hierover beslist. Alleen wanneer de aanvraag aldaar wordt afgewezen, kan de subsidieaanvraag ingediend worden bij gemeente Kerkrade. Dubbele subsidie is niet mogelijk.

  • 2. De aangevraagde subsidie moet worden besteed aan vernieuwende en eenmalige activiteiten die specifiek gericht zijn op de actieve deelname van ouderen aan de samenleving. De activiteiten mogen geen onderdeel zijn van de reguliere of terugkerende activiteiten van de organisatie, zoals standaard verenigingsactiviteiten, vaste jaarprogrammering of lopende projecten.

  • 3. De activiteiten moeten gericht zijn op ouderen in de gemeente Kerkrade en toegankelijk zijn voor alle ouderen, ongeacht hun achtergrond of situatie. Het initiatief moet bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid, het bevorderen van ontmoetingen en het bieden van passende vrijetijdsbesteding, zoals omschreven bij artikel 1.3 en 1.4.

  • 4. De volgende kostenposten komen niet in aanmerking voor subsidie:

    a. kosten van verkoopartikelen en van buffetexploitatie;

    b. kosten van consumpties en traktaties;

    c. kosten van geschenken en attenties;

    d. uitgifte van boeken, geluid- en beelddragers;

    e. kosten verbonden aan festiviteiten ter gelegenheid van jubilea en dergelijke;

    f. materiële en financiële ondersteuning van derden.

Artikel 17 De aanvraag

  • 1. Vrijwilligersorganisaties kunnen hun aanvraag voor een eenmalige subsidie indienen bij het college door een e-email sturen naar gemeentehuis@kerkrade.nl.

  • 2. De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de uitvoering van de activiteit ingediend te worden.

  • 3. De aanvraag dient in ieder geval de volgende informatie te bevatten:

    a. een beschrijving van de activiteiten en op welke wijze deze bijdrage aan het verbeteren of in stand houden van ouderenparticipatie;

    b. de doelen en resultaten die met de voorgestelde activiteiten bereikt moeten worden;

    c. een gespecificeerde begroting van de kosten en inkomsten voor deze activiteiten.

  • 4. De aanvraag wordt beoordeeld op basis van de visie op ouderenwerk (artikel 1.5), ouderparticipatie (artikel 1.3) en doelstelling (artikel 3).

  • 5. De hoogte van een eenmalige subsidie bedraagt maximaal € 500,-. De subsidie wordt bij verlening direct vastgesteld.

  • 6. Binnen 2 maanden na afronding van de activiteit dient door de aanvrager aangetoond te worden dat de gesubsidieerde activiteit heeft plaats gevonden. Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeentehuis@kerkrade.nl met:

    a. een korte terugblik op de activiteit;

    b. een tweetal foto’s die zijn gemaakt tijdens de activiteit.

  • 7. In de beschikking subsidieverlening kan verzocht worden om aanvullende informatie aan te leveren die van belang zijn om de subsidievaststelling te kunnen beoordelen.

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen

Artikel 18 Hardheidsclausule

  • 1. In alle gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet of onduidelijk is, beslist het college.

  • 2. Het college kan in bijzondere omstandigheden afwijken van een of meerdere bepalingen uit deze subsidieregeling om te voorkomen dat de subsidieontvanger onevenredig benadeeld wordt:

    a. afwijken van een of meerdere artikelen: als het strikt volgen van de bepalingen in deze subsidieregeling onredelijke nadelige gevolgen heeft, kan het college besluiten af te wijken van een of meerdere artikelen of artikelleden;

    b. het college onderbouwt haar besluit tot afwijking schriftelijk.

  • 3.

    Bij de start van de nieuwe subsidieperiode besluit het college of de hoogte van de te verlenen structurele subsidies en afkoopsommen aangepast wordt.

Artikel 19 Ingangsdatum

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 mei 2025.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade in zijn vergadering van 29 april 2025.

Het college, De secretaris,

Dr. T.P. Dassen-Housen R.M.J.S. Stijns