Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738964
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738964/1
Beleidsregel vechtsportevenementen en vechtsportgala’s Helmond 2025
Geldend van 03-05-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregel vechtsportevenementen en vechtsportgala’s Helmond 2025De burgemeester van Helmond;
gelet op het bepaalde in artikel 4:81 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de artikelen 2.2.1.1 tot en met 2.2.1.2d van de Algemene plaatselijke verordening Helmond 2020 (APV), artikel 2 aanhef en onder c van de Nadere regels omtrent meldingsplichtige evenementen Helmond 2020 en de Beleidsregel Wet Bibob Helmond 2024;
gehoord het advies van de politie;
Besluit:
- I.
Vast te stellen de Beleidsregel vechtsportevenementen en vechtsportgala’s Helmond 2025.
- II.
In te trekken de Beleidsregel vechtsportgala’s 2017.
1. INLEIDING
In Helmond worden regelmatig (full contact) vechtsportevenementen of vechtsportgala’s georganiseerd. Veelal wordt voor een dergelijke activiteit een evenementenvergunning aangevraagd, maar soms ook niet. Om misverstanden te voorkomen is het op de eerste plaats wenselijk om het begrip vechtsportevenement of vechtsportgala te verhelderen en af te bakenen.
De ervaring leert dat met name full contact vechtsportevenementen of vechtsportgala’s bijzonder risicovol zijn voor de deelnemers (potentiële medische impact) en dat er een verhoogde kans bestaat op een ongewenste situatie rond en tijdens het evenement in de zin van ordeverstoringen. Om voornoemde activiteiten in goede banen te leiden, is het wenselijk om specifieke voorschriften op te nemen in de vergunningen en daarover aan de voorkant transparant te zijn.
Een ander aspect is dat er aanwijzingen zijn voor verwevenheid tussen de full-contact vechtsportsector in het algemeen en de georganiseerde criminaliteit. Zie onder meer het rapport Regulering vechtsportgala's: handreiking voor gemeentelijk beleid (een uitgave van de vechtsportautoriteit dat dateert van juli 2020). Ter voorkoming van strafbare feiten (ondermijning) worden er om die reden in Helmond extra (standaard) eisen gesteld aan een organisator of promotor van een vergunningplichtig vechtsportevenement of vechtsportgala.
2. HET WETTELIJK KADER
De volgende wettelijke bepalingen uit de APV zijn relevant wat betreft vechtsportevenementen of vechtsportgala’s (waarbij de vet gedrukte passages in het bijzonder relevant zijn voor deze beleidsregel):
Artikel 2.2.1.1 Definities (artikel 2:24 VNG)
-
1. Voor de toepassing van deze paragraaf wordt onder evenement verstaan elke voor het publiek toegankelijke verrichting op het gebied van vermaak, met uitzondering van:
- a.
bioscoop-, concert- en theatervoorstellingen in een daartoe bestemd gebouw;
- b.
markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, aanhef en onder g van de Gemeentewet;
- c.
kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen;
- d.
betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;
- e.
wedstrijden betaald voetbal als bedoeld in paragraaf 2 van deze afdeling;
- f.
sportwedstrijden georganiseerd door een bij de NOC*NSF aangesloten instelling, die volgens door die instelling vastgestelde regels worden gehouden of gespeeld en worden gespeeld of gehouden in of op accommodaties waarover de instelling normaliter de beschikking heeft, niet zijnde vechtsportevenementen of -gala’s als bedoeld in het tweede lid, onder f;
- g.
activiteiten als bedoeld in artikel 2.1.4.1 en 2.3.3.5;
- a.
-
2. Onder evenement wordt mede verstaan:
- a.
een herdenkingsplechtigheid;
- b.
een braderie of rommelmarkt;
- c.
een optocht op de weg, niet zijnde een betoging als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;
- d.
een wedstrijd, een feest of een muziekvoorstelling op of aan de weg;
- e.
een straatfeest of buurtbarbecue;
- f.
een vechtsportevenement of -gala;
- g.
een motor- of auto-evenement met inbegrip van carmeetings.
- a.
-
3. [ …………………………………………………… ].
-
4. [ …………………………………………………… ].
-
5. Voor de toepassing van deze paragraaf wordt onder organisator verstaan de natuurlijke of rechtspersoon die een evenement in de zin van deze paragraaf organiseert, dan wel als eerstverantwoordelijke aan de organisatie leiding geeft.
Artikel 2.2.1.2a Evenementen (artikel 2:25 VNG)
-
1. Het is de organisator verboden om zonder of in afwijking van een vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren, toe te laten of feitelijk te leiden.
-
2. Het verbod ingevolge het eerste lid geldt niet voor een evenement:
- a.
waarbij minder dan 250 personen tegelijkertijd aanwezig zijn of worden verwacht;
- b.
dat vooraf bij de burgemeester is gemeld; en
- c.
dat voldoet aan de nadere regels zoals bedoeld in het zesde lid van dit artikel.
- a.
-
3. De melding als bedoeld in het tweede lid vindt tenminste twee weken voor de datum dat het evenement zal worden gehouden plaats aan de hand van een door of namens de burgemeester vastgesteld meldingsformulier.
-
4. Als de burgemeester van oordeel is dat sprake is van een vergunningplichtig evenement, dan wordt de organisator in de gelegenheid gesteld om een aanvraag in te dienen.
-
5. De burgemeester kan een evenement als bedoeld in het derde lid in het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of ter bescherming van het milieu verbieden.
-
6. Het college kan met het oog op de belangen als vermeld in het vijfde lid nadere regels stellen voor meldingsplichtige evenementen.
Artikel 2.2.1.2b Aanvraag vergunningplichtig evenement
-
1. De organisator van een vergunningplichtig A-, B- of C-evenement is verplicht om middels een door de burgemeester vastgesteld aanvraagformulier, ten minste zestien weken voor de datum waarop het evenement plaats zal vinden, een aanvraag voor vergunning bij de burgemeester in te dienen.
-
2. Bij de indiening van de vergunningaanvraag worden de gegevens, bedoeld in artikel 2.3 van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen, aangeleverd voor zover voor het evenement een gebruiksmelding zou moeten worden gedaan op grond van artikel 2:1, eerste lid, van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.
-
3. De burgemeester kan besluiten een C-evenementvergunning voor te bereiden volgens de procedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. In voorkomend geval beslist deze binnen zesentwintig weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.
-
4. Op de aanvraag om vergunning als bedoeld in het eerste lid is paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht (positieve beschikking van rechtswege bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.
Artikel 2.2.1.2c Weigeringsgronden
Onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 kan de burgemeester de vergunning geheel of gedeeltelijk weigeren indien:
- a.
het evenement waarvoor de vergunning wordt aangevraagd niet is opgenomen op de evenementenkalender;
- b.
de aard van het evenement zich niet verdraagt met het karakter of de bestemming van de gevraagde locatie of het evenement niet voldoet aan het locatieprofiel dat voor die locatie is vastgesteld;
- c.
de desbetreffende vergunningaanvraag niet tijdig is ingediend.
Artikel 2.2.1.2d Aanvullende eisen organisator of promotor vechtsportevenement of vechtsportgala
-
1. De organisator of promotor van een door de burgemeester aangewezen categorie vechtsportevenementen of vechtsportgala’s:
- a.
staat op het moment van de aanvraag ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
- b.
is aangesloten bij een landelijke vechtsportbond;
- c.
is niet in enig opzicht van slecht levensgedrag.
- a.
-
2. Onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 weigert de burgemeester de evenementenvergunning voor zover de organisator of promotor niet voldoet aan de aanvullende eisen als genoemd in het eerste lid.
Voorts is de volgende bepaling uit de Nadere regels omtrent meldingsplichtige evenementen Helmond 2020 hier relevant:
Artikel 2 Toepassingsbereik
Deze nadere regels zijn van toepassing op evenementen, voor zover:
- a.
er maximaal 250 personen tegelijkertijd aanwezig zijn of worden verwacht;
- b.
er sprake is van een organisator;
- c.
het evenement geen vechtsportgala, auto- of motorevenement betreft;
- d.
[ …………………. ];
- e.
[ …………………. ];
- f.
[ …………………. ];
3. BEGRIPPEN EN REIKWIJDTE
A.Betekenis begrippen
Een vechtsportevenement of vechtsportgala heeft dezelfde betekenis. De begrippen zijn uitwisselbaar en worden in de praktijk ook door elkaar heen gebruikt. Wat hiervan ook zij, het gaat hier om een evenement in de zin van artikel 2.1.1.1 APV ofwel een voor het publiek toegankelijke verrichting op het gebied van vermaak waarbij deelnemers (doorgaans) in wedstrijdverband het tegen elkaar opnemen. Bij een dergelijke activiteit is per definitie een organisator of promotor betrokken. Vechtsportevenementen of -gala’s worden veelal in sporthallen of in andere voor het publiek toegankelijke gebouwen gehouden. Het komt ook wel voor dat een evenement plaatsvindt in een sportaccommodatie of een sportschool. Het betreft in de regel een incidentele commerciële activiteit waarbij sprake is van betalend publiek en/of zogeheten VIP-tafels. Een dergelijke activiteit moet worden onderscheiden van de reguliere activiteiten op locatie van een vereniging of sportschool (trainingen onder begeleiding van een coach en onderlinge oefenpartijen tussen leden in het eigen clubgebouw). Laatstgenoemde activiteiten zijn niet vergunningplichtig. Voor demonstraties of open dagen voor zover deze plaatsvinden zonder commercieel oogmerk en zonder competitief element, geldt eveneens geen vergunningplicht.
B.Reikwijdte beleidsregel
Deze beleidsregel heeft betrekking op full contact vechtsportevenementen. Welke dat zijn en niet zijn dat wordt beschreven in onderdeel 4.
Uit het wettelijk kader als beschreven in onderdeel 2 volgt dat vechtsportgala’s (vechtsportevenementen) buiten de Nadere regels omtrent meldingsplichtige evenementen Helmond 2020 vallen en daarmee vergunningplichtig zijn.
4. VERGUNNINGPLICHTIGE VECHTSPORTEVENEMENTEN OF VECHTSPORTGALA’S
De volgende full contact sportactiviteiten zijn via een separaat uitvoeringsbesluit aangewezen als vechtsportevenementen of vechtsportgala’s als bedoeld in artikel 2.2.1.1, tweede lid, onder f APV en zijn vergunningplichtig:
- a.
Free-, cage-, en ultimate fightevenement of daarmee vergelijkbare evenementen;
- b.
Mixed Martial Arts (MMA), ook wel genoemd gemengde vechtkunst, waaronder in ieder geval worden begrepen free fight (het vrije vechten), vale tudo (Braziliaans Mixed Martial Arts) en cage fight (kooigevecht);
- c.
Kickboksen en Muay Thai (Thaiboksen) in al hun varianten voor zover deze georganiseerd en gehouden worden:
- -
in demonstratie-, wedstrijd-, toernooivorm (ongeacht de locatie);
- -
met deelnemers van buiten de organiserende vereniging of sportschool; en
- -
in aanwezigheid van betalende bezoekers.
- -
Deze beleidsregel heeft geen betrekking op andere vecht- of verdedigingssport(evenementen) zoals Judo, Jiu Jitsu, Aikido, Karate en Taekwondo.
De organisator of promotor van een onder a, b of c genoemd full contact vechtsportevenement moet om in aanmerking te komen voor een evenementenvergunning voldoen aan de drie (aanvullende) eisen die vermeld staan in artikel 2.2.1.2d APV (zie onderdeel 2 van deze beleidsregel). Een van de eisen is dat de organisator of promotor niet in enig opzicht van slecht levensgedrag is.
Eis van niet in enig opzicht van slecht levensgedrag
In artikel 2.2.1.2d, eerste lid onder c APV wordt de eis gesteld dat een organisator of promotor van een aangewezen vechtsportevenement niet in enig opzicht van slecht levensgedrag is. Omdat de Helmondse APV geen eigen toelichting kent en aangezien ook de toelichting op de model-APV van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op dit punt onvoldoende helderheid verschaft, is het noodzakelijk om via deze beleidsregel inzichtelijk te maken aan welke eisen een organisator of promotor dient te voldoen en hoe de procedure verloopt.
De organisator is verantwoordelijk voor een goede gang van zaken tijdens het vechtsportevenement of -gala en voor een ordelijk verloop ervan, zowel in het gebouw als in de directe omgeving daarvan. De eis van het levensgedrag is gesteld om te kunnen toetsen of de organisator van een dergelijk evenement op grond van zijn levensgedrag kan worden geacht aan deze verantwoordelijkheid te voldoen. De burgemeester weigert de vergunning dan ook als deze toets negatief uitvalt.
Of een organisator of promotor in enig opzicht van slecht levensgedrag is, stelt de burgemeester vast op basis van de eis dat bij de aanvraag een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) wordt overgelegd die niet meer dan 2 maanden oud mag zijn (gerekend vanaf het moment dat de aanvraag om een evenementenvergunning bij de gemeente Helmond is ingekomen). Wanneer door de organisator of promotor geen VOG kan worden overgelegd, wordt de vergunning per definitie door of namens de burgemeester geweigerd op basis van het tweede lid van artikel 2.2.1.2d APV.
Procedure bij aanvraag zonder Vip-tafels
Voor zover sprake is van een vergunningplichtige activiteit, dient de organisator of promotor voordat de (evenementen)vergunning in behandeling wordt genomen een VOG te overleggen. Het niet overleggen daarvan wordt door de burgemeester beschouwd als het niet in enig opzicht van slecht levensgedrag zijn.
Procedure bij aanvraag met Vip-tafels
Als een organisator of promotor van een aangewezen vechtsportevenement of vechtsportgala een vergunningaanvraag indient wordt deze erop geattendeerd dat er in dat kader een Bibob-onderzoek volgt onder verwijzing naar de Beleidsregel Wet Bibob Helmond 2024. Het Bibob-onderzoek houdt verband met het feit dat de hier bedoelde evenementen of gala’s gevoelig zijn voor ondermijnende criminaliteit als daarbij VIP-tafels worden geplaatst (verkocht of weggegeven). Met een Bibob-onderzoek is extra tijd gemoeid. Dat betekent dat een aanvrager minimaal 16 weken voorafgaand aan het evenement zijn vergunningaanvraag bij de burgemeester indient.
Voor zover er sprake is van een weigeringsgrond zoals vermeld in artikel 3 Wet Bibob en de aanvrager aansluitend een nieuwe aanvraag indient voor een soortgelijk evenement maar zonder Vip-tafels, dan wordt het resultaat van de Bibob-toets betrokken bij de nieuwe aanvraag. Ook bij latere aanvragen binnen een tijdspanne van 5 jaar wordt het Bibob-advies betrokken.
5. SPECIFIEKE VERGUNNINGSVOORSCHRIFTEN
In een evenementenvergunning voor de in onderdeel 4 genoemde (full contact) vechtsporten worden de volgende standaardvoorschriften opgenomen:
- A.
Voorschriften m.b.t. transparante geldstromen (alleen bij aanwezigheid vip-tafels);
- 1.
De organisator of promotor van het evenement dient de kopers of gebruikers van vip-tafels, de sponsoren van het evenement en het prijzengeld te registreren.
- 2.
Contante betaling van vip-tafels, contante betaling door sponsoren en contante betaling van het prijzengeld is niet toegestaan.
- 1.
- B.
Voorschriften m.b.t. de beschikbaarheid van alcohol:
- 1.
Het is niet toegestaan om voor 18.00 uur alcoholhoudende drank te verkopen en/of te nuttigen.
- 2.
De verkoop en het nuttigen van sterke drank is niet toegestaan in de accommodatie inclusief de zaal waar de wedstrijd plaatsvindt.
- 3.
Het is niet toegestaan om alcohol te schenken en/of te nuttigen voor, tijdens en direct na jeugdwedstrijden in de accommodatie (wordt enkel opgelegd bij jeugdevenementen).
- 1.
- C.
Voorschrift m.b.t. sportkoepel die erkend is door NOC*NSF:
-
Het vechtsportevenement dient plaats te vinden onder auspiciën van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG), sectie Ringcontactsporten of een andere bond of federatie die erkend is door NOC*NSF.
- D.
Aanvullende veiligheidsvoorschriften:
- 1.
De organisator of promotor draagt zorg voor de inzet van < aantal > beveiligers. Deze beveiligers dienen afkomstig te zijn van een wettelijk erkende beveiligingsorganisatie.
- 2.
De organisator of promotor draagt zorg voor toegangscontrole. Deelnemende sporters en hun begeleiders worden bij binnenkomst gecontroleerd op het voorhanden hebben van wapens of objecten die als wapen kunnen worden gebruikt.
- 3.
Bij de entree van de accommodatie dienen naar keuze detectiepoortjes te worden geplaatst of gebruik te worden gemaakt van zogeheten handscanners.
- 1.
Minimumleeftijd bezoekers:
Een minimum leeftijdseis voor jonge bezoekers bij vechtsportevenementen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) wordt niet opgenomen als vergunningsvoorschrift. Dit omdat een dergelijk voorschrift in juridische zin niet afdwingbaar is. In plaats daarvan wordt de volgende standaardtekst in de vergunning opgenomen: “Ik adviseer u om geen bezoekers onder de 12 jaar bij het evenement toe te laten”.
6. INWERKINGTREDING
Deze beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking.
7. CITEERTITEL
Deze regeling wordt aangehaald als Beleidsregel vechtsportevenementen en vechtsportgala’s Helmond 2025.
Ondertekening
Aldus vastgesteld door de burgemeester van Helmond op 24 april 2025.
De burgemeester,
mr. S.C.C.M. Potters
Toelichting bij beleidsregel vechtsportevenementen en vechtsportgala’s (onderdeel 5 - vergunningsvoorschriften)
Voorschrift 5 onder A
De bedoeling van de voorschriften rondom viptafels is om de geldstromen meer zichtbaar te maken om zodoende het risico op witwassen te beperken. In de vechtsportgala’s gaat veel geld om. Veel van het geld dat verdiend wordt bij dergelijke evenementen gaat, al dan niet contant, om in de verkoop van viptafels. De geldstromen rondom viptafels zijn bijna niet zichtbaar.
Uit onderzoek blijkt dat de verkoop van viptafels diverse risico-indicatoren van witwassen met zich meebrengt. Uit de evaluatie rondom de ongeregeldheden van vechtsportgala’s is ook naar voren gekomen dat de registratie van viptafels niet transparant is. In sommige gevallen werd alleen de voornaam geregistreerd in het bezoekersoverzicht die de viptafel kocht, in andere gevallen werd alleen de naam van het bedrijf geregistreerd. Ook was er onduidelijkheid of er voor de hele viptafel betaald of voor een plaats aan de viptafel betaald moest worden.
In sommige gevallen tracht met de regels te omzeilen door Vip-tafels te vergeven. Dit laatste wordt ondervangen door naast de term kopers ook de term gebruikers te bezigen.
Voorschrift 5 onder B
Het is vaak het geval dat er tijdens de vechtsportgala’s alcohol wordt geschonken. Dit dient te gebeuren binnen de kaders van de Alcoholwet. Overmatig alcoholgebruik hangt samen met onder andere agressie en geweld. Om ongewenste situaties (verstoringen van de openbare orde) tijdens vechtsportgala’s door overmatig alcoholgebruik zoveel mogelijk te voorkomen is er bij deze vergunningsvoorschriften ook een beperking vastgesteld voor de begintijd van het schenken van alcohol.
Wel wordt het belang gezien van het op gelijke voet komen staan van vechtsport met andere sporten. Daarbij hoort het normaliseren van regelgeving. Een algeheel verbod op alcohol hoort daar ons inziens niet bij. Ook is het niet de bedoeling om het schenken van alcohol aan een vip-tafel, een van de bedrijfseconomische motoren van een vechtsportgala, niet op voorhand onmogelijk te maken.
Voorschrift 5 onder C
Vechtsporten waarvoor deze beleidsregel is opgesteld moet op gelijke voet komen te staan met andere sporten. De stelregel moet dan ook zijn voor deze vechtsporten, dat je lid moet zijn van de erkende sportbond. Dit betekent dat de versplinterde vechtsportbonden worden verbonden en alle vechtsporters en -sportscholen aangesloten zouden moeten zijn bij een erkende bond (bijvoorbeeld via de federatie FOG). Hierdoor kunnen gemeenten ervan uitgaan dat voldaan wordt aan bepaalde veiligheidseisen en dat voorzorgsmaatregelen worden opgelegd om bepaalde risico’s te vermijden.
Voorschrift 5 onder D
Van een organisator wordt geëist dat deze aanvullende veiligheidsmaatregelen (de inzet van particuliere beveiligers, het plaatsen van detectiepoortjes of gebruik van handscanners, het uitoefenen van toegangscontrole etc.) treft. Met name op basis van het advies van de politie over de vergunningsaanvraag zal per evenement een afweging worden gemaakt over de specifieke invulling. Ook de door de betreffende bond gestelde eisen aan een evenement zien vaak op dergelijke maatregelen.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl