Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738963
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738963/1
Mandaatbesluit Verder 2025
Geldend van 08-05-2025 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2025
Intitulé
Mandaatbesluit Verder 2025Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Maashorst ieder voor zoveel zijn bevoegdheden betreft;
gelet op artikel 10:1 Algemene wet bestuursrecht (Awb) en artikel 59a van de Gemeentewet;
overwegende:
dat de bevoegdheden ter zake van een gedeelte van de uitvoering van schuldhulpverlening van de gemeente Maashorst sinds 01-01-2024 zijn uitbesteed aan Verder,
besluiten
vast te stellen het Mandaatbesluit Verder 2025
Artikel 2: Verlening mandaat
Mandaat te verlenen aan de directeur van Verder, om uit naam van het college van de gemeente Maashorst beslissingen te ondertekenen die te maken hebben met de uitvoering van schuldhulpverlening in de schuldregelingsfase voor particulieren en ondernemers volgens de gedragscode NVVK (ook geheten fase 2 schuldhulpverlening). Dit met inachtneming van de bepalingen in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, en in overeenstemming met de daartoe vastgestelde beleidsregels, de raamovereenkomst met Verder, de Productbeschrijving backoffice SHV en het door de gemeente voor de cliënt opgestelde Plan van Aanpak dan wel Verzoek Schuldenregeling.
Artikel 3: Verlening ondermandaat
Aan dit onder 2 genoemde mandaat de opdracht te verbinden dat de directeur van Verder ondermandaat verleent aan schuldhulpverleners en aan bewindvoerders die bevoegd zijn op grond van art. 48, lid 1 onder c. Wet op het consumentenkrediet, in dienst bij of op detacheringsbasis werkend voor Verder groep, om in opdracht van gemeente Maashorst, schuldhulpverlening voor de schuldregelingsfase voor particulieren en ondernemers volgens de gedragscode NVVK (ook geheten fase 2 schuldhulpverlening) uit te voeren en in naam van de college van B&W van de gemeente Maashorst te corresponderen en te communiceren met schuldeisers en cliënten.
Deze correspondentie en communicatie heeft betrekking op:
- •
Alle uit het Plan van Aanpak dan wel Verzoek Schuldenregeling voortvloeiende activiteiten:
- a.
Uitvoeren van de schuldhulpinstrumenten schuldbemiddeling, het treffen van een saneringsregeling en het uitvoeren van budgetbeheer;
- b.
Het aan cliënten opleggen van verplichtingen die samenhangen met de goede uitvoering van de aangeboden schuldhulpinstrumenten;
- c.
Beëindigen van deelname aan een schuldhulpinstrument na het geheel doorlopen en succesvol afronden van een traject in overeenstemming met het Verzoek Schuldenregeling;
- d.
Afgeven van een verklaring zoals bedoeld in artikel 285 lid I onder f van de Faillissementswet. (aanvrage toelating WSNP) alsmede daarbij indienen een verzoekschrift dwangakkoord zoals bedoeld in artikel 287a lid 1 van de Faillissementswet;
- e.
Het verzoeken van een Moratorium zoals bedoeld in artikel 5 Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;
- f.
Het beëindigen of wijzigen van de schuldhulpverlening aan een burger die niet voldoet aan de opgelegde voorwaarden en/of verplichtingen. Deze beslissing komt alleen tot stand na overleg met en toestemming van de gemeentelijke regiehouder, zoals beschreven in de Productbeschrijving backoffice SHV.
- a.
Artikel 4: Uitzonderingen op mandaat
Dat van de mandaten is uitgezonderd de beslissing op verzoeken van derden om schadevergoeding of anderszins beslissingen met betrekking tot aansprakelijkstellingen als gevolg van de in mandaat genomen besluiten.
Artikel 5: Instructies directeur
De directeur neemt bij de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden algemene instructies en instructies per geval van Burgemeester en Wethouders in acht, bedoeld in artikel 10:6, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht.
Artikel 6: Inachtneming toepasselijk beleid
-
1. De directeur neemt bij de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden de door Burgemeester en Wethouders en gemeenteraad vastgestelde beleidskaders en beleidsregels in acht, tenzij het tweede lid van dit artikel van toepassing is.
-
2. Indien de directeur op zwaarwegende gronden voornemens is af te moeten wijken van de beleidskaders of beleidsregels, bedoeld in het eerste lid, treedt hij hierover vooraf in overleg met Burgemeester en Wethouders.
Artikel 7: Informatieplicht
-
1. Een ieder aan wie bij of krachtens dit besluit mandaat of ondermandaat is verleend, stelt Burgemeester en Wethouders tijdig in kennis van krachtens mandaat of ondermandaat te nemen besluiten, waarvan hij redelijkerwijs moet aannemen dat kennisneming door hen gewenst is.
-
2. Kennisgeving als bedoeld in het eerste lid, vindt in ieder geval plaats bij:
- a.
Een afwijking van een beleidsregel van de gemeente Maashorst,
- b.
Een tussentijdse beëindiging van een schuldbemiddeling of schuldenregeling met een andere reden dan een versnelde aflossing van de schuldenlast of een saneringskrediet.
- a.
-
3. Burgemeester en Wethouders kunnen op grond van de kennisgeving, bedoeld in het eerste lid, ten aanzien van een voorgenomen besluit bepalen dat van het bij of krachtens dit mandaatbesluit verleende mandaat of ondermandaat geen gebruik mag worden gemaakt. Eveneens kan de directeur Burgemeester en Wethouders informeren dat in een bijzondere situatie van het mandaat geen gebruik wordt gemaakt. In beide situaties brengt de directeur nog wel een schriftelijk advies uit aan Burgemeester en Wethouders.
-
4. Burgemeester en Wethouders voorzien de directeur van alle benodigde informatie ten behoeve van de invulling van zijn mandaat.
Artikel 8: Verantwoording
De directeur verschaft desgevraagd alle informatie aan Burgemeester of wethouders terzake van de uitoefening van de in dit besluit bedoelde bevoegdheden.
Artikel 9: Ondertekening uitgaande stukken
De als gevolg van de uitoefening van de mandaten uitgaande stukken moeten als volgt worden ondertekend:
namens burgemeester en wethouders van Maashorst, Directeur Verder Financiële Zorgverlening B.V.
Ondertekening
Maashorst, 1 april 2025
Namens het college van burgemeester en wethouders,
Ir. J.A.G.M van Aaken
de gemeentesecretaris
Drs. J.A. van der Pas
de burgemeester
De burgemeester van de gemeente Maashorst als zelfstandig bestuursorgaan,
Drs. J.A. van der Pas
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl