Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738932
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738932/1
Mandaat en Beleidsregels verblijfsontzeggingen overlast Vastenavondkamp 2025
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 03-05-2025
Intitulé
Mandaat en Beleidsregels verblijfsontzeggingen overlast Vastenavondkamp 2025Burgemeester van de gemeente Venlo;
gezien het voorstel van 28 april 2025;
overwegende dat in de Algemene plaatselijke verordening Venlo de grondslag voor het opleggen van een verblijfsontzegging aan personen in verband met de door hen veroorzaakte verstoring van de openbare orde is opgenomen;
- •
dat de burgemeester ingevolge artikel 2:85 van de Algemene plaatselijke verordening Venlo bevoegd is om aan personen een verbod op te leggen om zich gedurende een in dat verbod genoemd tijdvak te bevinden in door hem aangewezen gebied;
- •
dat hij de uitoefening van deze bevoegdheid onder strikte voorwaarden wenst te mandateren aan ambtenaren van politie en boa’s, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;
- •
dat zowel politie als justitie (lokale driehoek) kunnen instemmen met de wijze waarop de bevoegdheid tot het opleggen van verblijfsontzeggingen wordt uitgeoefend;
- •
dat hij met de vaststelling van de beleidsregels tevens de bijlagen (werkwijze en formulier) met betrekking tot hem op grond van artikel 2:85 van de Algemene plaatselijke verordening Venlo toekomende bevoegdheid wenst vast te stellen;
besluit:
- 1.
de bevoegdheid tot het opleggen van een verblijfsontzegging als bedoeld in artikel 2:85 van de Algemene plaatselijke verordening Venlo, onder gelijktijdige intrekking van het mandaatbesluit van 17 maart 2022, te mandateren aan:
- a.
alle executieve politiefunctionarissen werkzaam in het politiebasisteam Venlo-Beesel;
- b.
alle buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s openbare orde domein I) van de gemeente Venlo;
- a.
-
ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft.
- 2.
vast te stellen de volgende beleidsregels:
Beleidsregels verblijfsontzeggingen overlast Vastenavondkamp Blerick 2025
I. Aanwijzing gebied
Als gebied, waar het personen, aan wie overeenkomstig deze beleidsregels een verblijfsverbod wordt opgelegd, verboden is te verblijven wordt aangewezen:
Het gebied in Blerick begrensd door de Drie Decembersingel, Sint Jansplein, Alberickstraat, Vastenavondkampstraat, Diependijkstraat, Nieuwekampstraat, Wilgenstraat, met inbegrip van deze straten.
II. Voorwaarden individuele verblijfsontzeggingen
- 1.
De geadresseerde, zijnde de overlastveroorzaker, is bij de politie en boa’s bekend als veroorzaker van verstoring van de openbare orde in of in de omgeving van het Vastenavondkamp in Venlo-Blerick. Onder overlast wordt het bepaalde onder III. van deze beleidsregels verstaan. Dit ‘bekend zijn’ kan blijken uit een opgemaakt proces-verbaal in verband met overtredingen van het Wetboek van Strafrecht en/of Algemene plaatselijke verordening Venlo. Dit ‘bekend zijn’ kan ook blijken uit persoonlijke waarnemingen van een politiefunctionaris of boa. In het laatste geval wordt bij een voorgenomen oplegging van een verblijfsontzegging een rapport van deze waarneming opgemaakt.
Het criterium van ‘bekend zijn bij de politie en boa’s’ is een goed hanteerbaar criterium als het gaat om de identificatie van overlast veroorzakende individuen. De politie en boa’s zijn is in staat diverse persoonlijke ervaringen met het gedrag van de betrokkenen in de identificatie te betrekken. Deze bekendheid blijkt formeel uit o.a. aanhoudingen en uit verklaringen die over het overlastgevend gedrag zijn afgelegd en opgemaakte processen-verbaal.
- 2.
Tegen de geadresseerde dient een proces-verbaal te zijn opgemaakt terzake van overtreding van de onder III van deze beleidsregels genoemde strafbare handelingen.
Dit criterium is bedoeld ter versteviging van de formele juridische basis van de identificatie van het individu aan wie een verblijfsontzegging zal worden aangezegd. Het is controleerbaar en bezit voldoende hardheid.
- 3.
De geadresseerde dient te worden gehoord omtrent zijn belang aangaande zijn aanwezigheid in het aangewezen gebied. Zijn verklaring wordt schriftelijk vastgelegd.
Indien de persoon aan wie de verblijfsontzegging gegeven moet worden, kan aantonen dat hij een zwaarwegend belang heeft om zich in het gebied op te houden, wordt daarmede bij het opleggen van de verblijfsontzegging rekening gehouden, in die zin dat het verbod om in het gebied te verblijven niet geldt voor zover de aanwezigheid in het gebied een relatie heeft met het aangegeven zwaarwegende belang. Of iemand een zwaarwegend belang heeft om zich in het gebied op te houden, zal door betrokkene zelf moeten worden aangetoond. Het kan daarbij alleen gaan om belangen in de persoonlijke sfeer, te weten indien betrokkene in het gebied zijn woning heeft, zijn werk of beroep uitoefent of hulpverlenende instanties bezoekt. Zo'n aangevoerd belang zal telkens op zijn inhoud beoordeeld worden.
- 4.
Indien de geadresseerde in het aangewezen gebied zijn woning heeft, zijn werk heeft of zijn beroep uitoefent, wordt de kortste route aangewezen, langs welke de geadresseerde het gebied dient te betreden dan wel verlaten.
Met het zwaarwegend belang om zich in het gebied op te houden wordt rekening gehouden door in het besluit een route aan te wijzen (het betreft de kortste route naar de rand van het gebied), langs welke de geadresseerde het gebied dient te betreden dan wel verlaten.
- 5.
Een verblijfsontzegging is niet van toepassing op personen die zich binnen het aangewezen gebied bevinden in een openbaar middel van vervoer.
- 6.
In de bekendmaking van de verblijfsontzegging wordt duidelijk aangegeven voor welk tijdvak en gebied het verbod geldt. In de bekendmaking van de verblijfsontzegging wordt eenduidig aangegeven op grond van welk(e) feit(en) de persoon de verblijfsontzegging opgelegd heeft gekregen.
III. Strafbare en/of openbare orde verstorende handelingen
Bij de volgende geconstateerde strafbare feiten dan wel openbare orde verstorende handelingen wordt een verblijfsontzegging gegeven:
- •
Ernstige verstoring van de openbare orde
OF
- •
Recidive van aantasting van de openbare orde middels overtreding van één van de volgende artikelen uit de Algemene Plaatselijke Verordening Venlo:
- •
Artikel 2:1 (samenscholing en ongeregeldheden)
- •
Artikel 2:33 (ordeverstoring in inrichting)
- •
Artikel 2:47 (hinderlijk gedrag op openbare plaatsen)
- •
Artikel 2:48 (verboden drankgebruik)
- •
Artikel 2:50 (hinderlijk gedrag in voor publiek toegankelijke ruimten)
- •
Artikel 2:49 (verboden gedrag bij of in gebouwen)
- •
Artikel 2:65 (bedelarij)
- •
Artikel 2:65d (Verbod gebruik openbare plaats als slaapplaats)
- •
Artikel 2:74 (drugshandel op straat);
- •
Artikel 2:74a (verzameling van personen in verband met drugs);
- •
Artikel 2:74b (blowverbod)
- •
Artikel 2:74c (weggooien van spuiten e.d.)
- •
Artikel 3:9 (straatprostitutie)
- •
Artikel 4:8 (natuurlijke behoefte doen)
- •
Artikel 5:15 (venten)
EN/OF
- •
Eén van een van de hieronder genoemde artikelen uit het Wetboek van Strafrecht:
- •
Artikel 139 (lokaalvredebreuk)
- •
Artikel 141 (gezamenlijke openlijke geweldpleging)
- •
Artikel 170 (vernieling van gebouwen)
- •
Artikel 266 en 267 (belediging)
- •
Artikel 285 (bedreiging met misdrijf)
- •
Artikel 300 (mishandeling)
- •
Artikel 306 (deelneming aan aanval of vechterij)
- •
Artikel 350 (zaakbeschadiging)
- •
Artikel 424 (baldadigheid)
- •
Artikel 426 (ordeverstoring in dronkenschap)
- •
Artikel 453 (openbare dronkenschap)
EN/OF
- •
Artikel 2 of 3 van de Opiumwet
EN/OF
- •
Eén van de bepalingen betreffende verboden wapenbezit in de Wet Wapens en Munitie
EN
- •
De kans op herhaling aannemelijk is.
Hiervan is sprake indien tegen betrokkene in het afgelopen jaar al één of meerdere keren eerder proces-verbaal is opgemaakt voor ernstige verstoring van de openbare orde of voor overtreding van één van de hiervoor genoemde artikelen.
EN
- •
De overtredingen hebben plaatsgevonden in bovengenoemd gebied.
Genoemde strafbare feiten en openbare orde verstorende handelingen liggen ten grondslag aan de verblijfsontzegging omdat hieruit kan worden geconcludeerd dat de openbare orde in het desbetreffende gebied in het geding is door de aanwezigheid van de pleger. Het is niet doorslaggevend of de feiten op straat plaatsvinden, maar er moet wel een relatie met de openbare orde zijn. Zo kan het betreden van een openbare inrichting (bijvoorbeeld een horecabedrijf) wel degelijk relevant zijn voor de openbare orde en ten grondslag liggen aan een verblijfsontzegging.
- •
Alsmede overtreding van de verblijfsontzegging (artikel 2:85 van de Algemene plaatselijke verordening Venlo).
IV. Geldigheidsduur van de verblijfsontzegging
- 1.
Indien een persoon zich, met in achtneming van de bepalingen van deze beleidsregels, voor de eerste maal schuldig maakt aan de gedragingen als bedoeld onder III wordt een verblijfsontzegging voor de duur van 24 uur opgelegd.
Een dergelijke maatregel moet worden gezien als een directe reactie op de verstoring van de openbare orde en is noodzakelijk te achten voor de handhaving van de openbare orde in het betreffende gebied, waarvoor de verblijfsontzegging geldt.
- 2.
Indien een persoon, met in achtneming van de bepalingen van deze beleidsregels, zich binnen een periode van een jaar na een eerdere aan hem opgelegde verblijfsontzegging zich wederom schuldig maakt aan de gedragingen als bedoeld onder III wordt een verblijfsontzegging opgelegd voor de duur van 14 dagen.
In deze situatie kan worden geconcludeerd dat betrokkene er een openbare orde verstorend Ieefpatroon op na houdt, waarin deze gedragingen meer dan incidenteel voorkomen; derhalve wordt de openbare orde in een relatief kort tijdsbestek zo vaak verstoord dat een verblijfsontzegging voor langere duur geboden en gerechtvaardigd is.
- 3.
Indien een persoon, met in achtneming van de bepalingen van deze beleidsregels, zich binnen een periode van een jaar na een eerdere aan hem opgelegde verblijfsontzegging zich wederom schuldig maakt aan de gedragingen als bedoeld onder III wordt een verblijfsontzegging opgelegd voor de duur van 4 weken.
In deze situatie kan worden geconcludeerd dat betrokkene er een hardnekkig openbare orde verstorend Ieefpatroon op na houdt. De duur van 4 weken is gebaseerd op de overweging dat de openbare orde in het betreffende gebied enkel gebaat is bij een langere periode van rust.
- 4.
Indien een persoon, met in achtneming van de bepalingen van deze beleidsregels, zich binnen een periode van een jaar na een derde aan hem opgelegde verblijfsontzegging zich wederom schuldig maakt aan de gedragingen als bedoeld onder III wordt een verblijfsontzegging opgelegd voor de duur van acht weken.
In deze situatie kan worden geconcludeerd dat betrokkene er een hardnekkig openbare orde verstorend Ieefpatroon op na houdt. De duur van acht weken is gebaseerd op de overweging dat de openbare orde in het betreffende gebied enkel gebaat is bij een langere periode van rust.
- 5.
Indien een persoon, met in achtneming van de bepalingen van deze beleidsregels, zich binnen een periode van een jaar na een vierde aan hem opgelegde verblijfsontzegging zich wederom schuldig maakt aan de gedragingen als bedoeld onder III wordt een verblijfsontzegging opgelegd voor de duur twaalf weken. Bij elke volgende overtreding is de termijn weer twaalf weken.
In deze situatie kan worden geconcludeerd dat betrokkene er een hardnekkig openbare orde verstorend Ieefpatroon op na houdt. De duur van twaalf weken is gebaseerd op de overweging dat de openbare orde in het betreffende gebied enkel gebaat is bij een langere periode van rust.
- 6.
Indien een persoon, met inachtneming van de bepalingen van deze beleidsregels, in strijd met een tegen hem uitgevaardigde verblijfsontzegging, zonder aantoonbaar redelijk belang in het betreffende gebied wordt aangetroffen en tegen hem een nieuwe verblijfsontzegging wordt uitgevaardigd, gaat deze nieuwe verblijfsontzegging pas in op de datum en tijd waarop de eerdere verblijfsontzegging eindigt.
De hierboven beschreven verblijfsontzeggingen zijn tevens bedoeld als preventieve maatregelen ter vermijding van verdergaande verstoringen van de openbare orde. Het hardnekkig negeren van de verblijfsontzegging duidt er namelijk op dat de kans op herhaling van ordeverstorend gedrag in de toekomst aanwezig is.
V. Foto
Indien de verdachte toestemming geeft, dient een foto van verdachte gemaakt te worden. Deze foto wordt toegevoegd aan de stukken betreffende de verblijfsontzegging.VI.
VI. Werkwijze
De werkwijze van de toepassing van de verblijfsontzeggingen staat beschreven in bijlage 1.
VII. Formulier
Het formulier voor het bevel tot toepassing van de verblijfsontzeggingen is toegevoegd in bijlage 2.
VIII. Registratie
Van de toepassing van de verblijfsontzeggingen wordt door de chef van het robuuste politiebasis team Venlo-Beesel of de coördinator boa’s, een adequate registratie bijgehouden. De chef of de coördinator dient de burgemeester ieder kwartaal te rapporteren.
Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking, onder gelijktijdige intrekking van het besluit van 17 maart 2022, in werking getreden op 26 maart 2022.
Ondertekening
Venlo, 28 april 2025
Antoin Scholten
burgemeester van Venlo
Bijlage 1
Werkwijze verblijfsontzeggingen overlast Vastenavondkamp
- 1.
Een persoon wordt aangehouden in het vastgestelde gebied naar aanleiding van overtreding van één of meer van de hierboven bedoelde wetsbepalingen.
- 2.
De politiefunctionaris of boa gaat na of er sprake is van recidive. Hiervan is sprake wanneer in het jaar voorafgaand aan de geconstateerde overtreding al tenminste éénmaal eerder proces-verbaal is opgemaakt wegens ordeverstoring of overtreding van een of meer van de eerdergenoemde artikelen en bepalingen.
- 3.
Wanneer er géén sprake is van recidive wordt in beginsel géén gebiedsontzegging opgelegd. Uitzondering hierop is enkel mogelijk wanneer de overtreding heeft geleid tot zeer ernstige verstoring van de openbare orde en de kans op herhaling aannemelijk is.
- 4.
De politiefunctionaris of boa pleegt overleg met de officier van dienst (OvD).
- 5.
Zijn beide politiefunctionarissen of OvD en boa van oordeel dat een gebiedsontzegging moet worden opgelegd, dan leidt dit tot de volgende handelen:
- •
er wordt proces-verbaal opgemaakt;
- •
er wordt een concept-gebiedsontzegging opgemaakt volgens het vastgestelde model;
- •
betrokkene krijgt de gebiedsontzegging te lezen met de mededeling dat hij/zij hierop een zienswijze kan geven (mondeling of schriftelijk). Een eventuele zienswijze wordt door betrokkene dan wel door de politiefunctionaris vastgelegd volgens het vastgestelde model;
- •
- 6.
De politiefunctionaris of boa besluit of de concept-gebiedsontzegging definitief wordt gemaakt.
- 7.
Van de definitieve gebiedsontzegging wordt één exemplaar verzonden naar het huisadres van de betrokkene en een kopie van dat exemplaar blijft in het bezit van de politie of boa.
- 8.
De politiefunctionaris/boa legt de gebiedsontzegging vast in de Bedrijfsprocessensysteem van de politie/gemeente Venlo.
Bijlage 2 Formulier Bevel Vastenavondkamp
Naam:
Geboortedatum:
Adres :
Woonplaats:
Op …………… is geconstateerd dat u zich schuldig heeft gemaakt aan ordeverstorend gedrag in of in de directe omgeving van het Vastenavondkamp. Tegen u is dan ook proces-verbaal opgemaakt in verband met overtreding van artikel ……………….
De volgende overtreding(en) zijn/is door u begaan:
(omschrijving van de gepleegde feiten en bijbehorende artikelen en pleegdatum)
……………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
Dit artikel is/deze artikelen zijn in artikel 2:85 van de Algemene plaatselijke verordening Venlo genoemd. Op grond van artikel 2:85 APV Venlo kan in dat geval de toegang tot een bepaald gebied worden ontzegd. Dat ordeverstorend gedrag kan leiden tot een gebiedsontzegging is vastgelegd in de ‘Beleidsregels verblijfsontzeggingen overlast Vastenavondkamp zoals vastgesteld door de burgemeester.
Dit feit/deze feiten worden aangemerkt als een ernstige verstoring van de openbare orde, de kans op herhaling wordt aannemelijk geacht en de overtreding heeft plaatsgevonden in of in de directe omgeving van het Vastenavondkamp.
Op ………... … …… ……… is aan u de mogelijkheid geboden tot het indienen van uw zienswijze ten aanzien van mijn voornemen om u de toegang tot genoemd gebied te ontzeggen. Uw zienswijze luidde:
……………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
Er is door u wel/geen* zwaarwegend belang genoemd voor uw aanwezigheid in genoemd gebied. In de zienswijze zijn wel/geen* zwaarwegende argumenten genoemd om af te wijken van het voornemen om u een verblijfsontzegging op te leggen.
……………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
Deze gebiedsontzegging wordt u opgelegd voor de duur van van 24 uur/14 dagen /4 weken /8 weken/12 weken die ingaat op ………………………………… en eindigt op …………………………………
Deze gebiedsontzegging heeft tot doel een halt toe te roepen aan openbare orde verstorende en daarmee overlastveroorzakende gedragingen op of in de directe omgeving van het Vastenavondkamp.
Dit betekent dat ik u hierbij beveel om gedurende genoemd tijdvak het door de burgemeester aangewezen gebied (zie bijgevoegd kaartje) niet te betreden, *met uitzondering van de op het kaartje aangegeven route.
Dit bevel geldt voor de wegen in dit gebied alsmede voor de in dit gebied gelegen voor het publiek toegankelijke gebouwen. Niet naleving van dit bevel tot verblijfsontzegging kan worden gestraft met gevangenisstraf tot drie maanden of geldboete van de tweede categorie (op basis van overtreding van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht dan wel op basis van overtreding van de APV Venlo).
Dit bevel tot verblijfsontzegging wordt opgelegd namens de burgemeester van Venlo overeenkomstig de door hem vastgestelde beleidsregel/gebruiksinstructie.
De burgemeester van Venlo, ………………………… (datum)
n.d.
…………………………. (naam) …………………………. (ontvangen)
………………………… (functie) * doorhalen indien niet van toepassing
Op grond van artikel 7:1 van de Algemene Wet Bestuursrecht kunt u binnen zes weken na verzending/uitreiking van deze brief, bezwaar maken met een bezwaarschrift dat aan mij moet worden gericht en waarin de motieven van het bezwaar voldoende moeten worden uitgedrukt. Gelijktijdig kan indien –gelet op de betrokkene belangen- onverwijlde spoed dat vereist, een voorlopige voorziening aangevraagd worden bij de voorzieningenrechter te Roermond.
Gebied verblijfsontzegging overlast Vastenavondkamp
Het gebied in Blerick begrensd d oor de Drie Decembersingel, Sint Jansplein, Alberickstraat, Vastenavondkampstraat, Diependijkstraat, Nieuwekampstraat, Wilgenstraat, met inbegrip van deze straten.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl