Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738860
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738860/1
Reglement van orde Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Kennemerland
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 02-05-2025
Intitulé
Reglement van orde Algemeen Bestuur Veiligheidsregio KennemerlandArtikel 1 Samenstelling algemeen bestuur
-
1. Het algemeen bestuur bestaat uit de burgemeesters van de gemeenten die deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling
-
2. Ieder lid kan zich in de vergadering laten vervangen door degene die binnen de gemeente als plaatsvervanger is aangewezen.
Artikel 2 De voorzitter
-
1. De voorzitter wordt aangewezen op de wijze die de Wet veiligheidsregio’s bepaalt.
-
2. De voorzitter draagt zorg voor een ordelijk verloop van de vergaderingen en de besluitvorming binnen het algemeen bestuur.
-
3. De voorzitter vertegenwoordigt het algemeen bestuur binnen en buiten de VRK.
Artikel 3 De plaatsvervangend voorzitter
-
1. Het algemeen bestuur wijst vier plaatsvervangers aan, om zo in alle omstandigheden te kunnen voorzien in de verschillende wettelijke rollen die aan de voorzitter van de Veiligheidsregio zijn toegekend.
-
2. Voor de keuze van deze plaatsvervangers wordt gekeken naar de gemeenten met het zwaarste risicoprofiel. Alleen in bijzondere omstandigheden wordt van dit principe afgeweken.
-
3. Bij noodzakelijke plaatsvervanging van de voorzitter geldt een vaste volgorde, waarbij in eerste instantie een beroep wordt gedaan op de 1e plaatsvervanger, dan op de 2e etc.
Artikel 4. De secretaris
-
1. Het algemeen bestuur wijst uit de directie een secretaris aan.
-
2. De secretaris is belast met de voorbereiding van de vergaderingen en met de uitvoering van de besluiten van het algemeen bestuur..
-
3. De secretaris is aanwezig bij de vergaderingen van het algemeen bestuur.
Artikel 5 Portefeuillehouders
Het algemeen bestuur kan voor specifieke dossiers of onderwerpen portefeuillehouders aanwijzen. De portefeuillehouders worden door of namens de directie geconsulteerd bij de agendering van op de portefeuille betrekking hebbende onderwerpen in het algemeen bestuur. Daarnaast zijn de portefeuillehouders het bestuurlijke gezicht van de VRK op de dossiers die aan hen zijn toevertrouwd en vertegenwoordigen zij de VRK in bestuurlijke overleggen. De secretaris ziet erop toe dat de portefeuillehouders worden geïnformeerd en geconsulteerd bij belangrijke inhoudelijke en organisatorische ontwikkelingen binnen een dossier.
Artikel 6 Voorbereiding vergaderingen
-
1. De secretaris stelt een conceptagenda op en bespreekt deze met het dagelijks bestuur of de voorzitter, waarna de agenda definitief wordt vastgesteld.
-
2. De directie van de VRK is verantwoordelijk voor de tijdigheid, inhoud en kwaliteit van de te agenderen stukken, tenzij op enig onderwerp een andere verantwoordelijke is aangewezen door het bestuur
-
3. De agenda en de stukken worden uiterlijk tien dagen voor de vergadering door de secretaris verzonden aan de leden
-
4. Dag, tijdstip en plaats van de vergadering worden vermeld op de website van de VRK, en de openbare vergaderstukken worden op deze website geplaatst zodra deze onder de leden zijn verspreid.
Artikel 7 Vergadering
-
1. Het algemeen bestuur vergadert ten minste viermaal per jaar en voorts zo dikwijls als de voorzitter dit nodig oordeelt, dan wel als ten minste drie leden, onder opgaaf van redenen, schriftelijk daarom verzoeken.
-
2. De leden van de directie of hun vervangers en de controller kunnen de vergadering als adviseur bijwonen.
-
3. Het algemeen bestuur nodigt de voorzitters van de bestuurscommissies uit in de vergadering.
-
4. De in de Wet veiligheidsregio’s genoemde betrokkenen bij de veiligheidsregio ontvangen de agenda en stukken van de vergadering en kunnen als adviseur de vergadering bijwonen.
-
5. De vergaderorde wordt bepaald door de voorzitter. Artikel 26 van de Gemeentewet over de vergaderorde is van toepassing. De voorzitter kan ook besluiten tot een schriftelijke vergadering.
-
6. De vergaderingen van het algemeen bestuur zijn openbaar.
-
7. In aansluiting op artikel 22 Wgr worden de deuren gesloten wanneer een vijfde gedeelte van de aanwezige leden daarom verzoekt of de voorzitter het nodig oordeelt.
-
8. Het algemeen bestuur beslist vervolgens of met gesloten deuren zal worden vergaderd.
Artikel 8 Besluitvorming
-
1. De leden hebben ieder één stem.
-
2. Het algemeen bestuur beslist bij meerderheid van stemmen. De artikelen 28 tot en met 32 Gemeentewet over stemmingen zijn van toepassing.
-
3. Besluitvorming in de vergadering kan slechts plaatsvinden als meer dan de helft van de leden van het algemeen bestuur aanwezig zijn.
-
4. Bij een schriftelijke vergadering vindt besluitvorming slechts plaats als 2/3 van de leden een schriftelijke stem hebben uitgebracht.
-
5. Leden van het algemeen bestuur kunnen een medelid een machtiging geven namens het lid een stem uit te brengen.
Artikel 9 Gebruik van speciaal recht door aangewezen leden
-
1. Ingevolge artikel 16 lid 4 van de gemeenschappelijke regeling geldt dat wanneer de leden van ten minste twee van de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer en Velsen tegenstemmen bij een voorstel tot vaststellen van de jaarlijkse programmabegroting, tot het vaststellen van begrotingswijzigingen en tot het vaststellen van de jaarrekening, dit leidt tot verwerping van het besluit;
-
2. Het lid namens de gemeente Haarlem, Haarlemmermeer of Velsen kan van dit recht gebruik maken bij overwegende bezwaren tegen een besluit als in lid 1 genoemd.
-
3. De leden namens genoemde gemeenten delen uiterlijk vijf dagen voor de vergadering aan de voorzitter mee dat zij overwegen van hun tegenstem gebruik te maken.
-
4. In het geval de tegenstemmen de vaststelling van de begroting of jaarrekening betreffen, wordt door de voorzitter op de kortst mogelijk termijn een nieuwe vergadering uitgeschreven, waarin het dagelijks bestuur een nieuw voorstel aan het algemeen bestuur voorlegt.
-
5. In het geval de tegenstemmen een begrotingswijziging betreft, geldt met de tegenstem de begrotingswijziging als verworpen. Het dagelijks bestuur bepaalt of een nieuw voorstel wordt voorgelegd aan het algemeen bestuur.
-
6. De betreffende leden zijn in alle gevallen, nadat zij de voorzitter mededeling hebben gedaan van het voornemen een tegenstem uit te brengen, gerechtigd uiterlijk vijf dagen voor de vergadering een alternatief voorstel aan het algemeen bestuur te doen. Dit voorstel wordt onmiddellijk na de stemming over het oorspronkelijke voorstel in stemming gebracht, onder de voorwaarde dat het voorstel is voorzien van een stemadvies van het dagelijks bestuur.
Artikel 10 Adviezen van bestuurscommissies
-
1. Het algemeen bestuur besluit niet over begroting, begrotingswijzigingen en vaststellen van de jaarrekening voordat kennis is genomen van de adviezen van de bestuurscommissies met betrekking tot de onderdelen waarvoor de betreffende commissie verantwoordelijk is.
-
2. De adviezen van de bestuurscommissies worden ter vergadering mondeling door de voorzitter van de betreffende commissie toegelicht. De betreffende voorzitter kan met toestemming van de voorzitter van het algemeen bestuur hiervoor een vervanger aanwijzen.
-
3. Het algemeen bestuur houdt in de besluitvorming rekening met verantwoordelijkheid die de bestuurscommissies dragen voor de diverse inhoudelijke sectoren, en wijkt derhalve alleen af van de adviezen om zwaarwegende bestuurlijke redenen.
-
4. Ook over andere onderwerpen waarop het algemeen bestuur een formele besluitvormingsbevoegdheid heeft, maar die het werkveld van een of meer van de commissies raken, wordt het advies van de bestuurscommissie(s) ingewonnen.
Artikel 11 Informatieverschaffing
-
1. Het algemeen bestuur verstrekt aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten alle inlichtingen die door een of meer leden van die gemeenteraden worden verlangd.
-
2. Indien een gemeenteraad een mondelinge verantwoording wenst over het gevoerde beleid, dan wordt deze verantwoording afgelegd door het lid van het algemeen bestuur dat de betreffende gemeente vertegenwoordigt. Wanneer het beleid (mede) betrekking heeft op de bevoegdheden van een van de bestuurscommissies, verzoekt het lid van het algemeen bestuur het lid van de betreffende commissie uit de gemeente om mede een toelichting te geven.
Artikel 12 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op het moment waarop het door algemeen bestuur is vastgesteld.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van 16 december 2024
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl